تلاش ناامیدانه اروپا برای کشاندن چین به جبهه خود در مناقشات با روسیه
یک نشریه آلمانی در آستانه سفر مشترک رئیس جمهور فرانسه و رئیس کمیسیون اروپایی به چین در مطلبی به تلاش ناامیدانه اروپا برای کشاندن چین به جبهه خود در مناقشات با روسیه پرداخت.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "دی ولت" آلمان در مطلبی نوشت: امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه و اورزولا فون ، رئیس کمیسیون اروپایی روز سه شنبه به پکن سفر می کنند تا شی جین پینگ را متقاعد کنند که به روسیه تسلیحات نفروشد. چین تاکنون در کنار پوتین قرار گرفته است. بازدیدهای قبلی مقامات هم آن را تغییر نداده است. اما از طرفی شی نمی تواند اروپا را کاملا نادیده بگیرد.
در ادامه این گزارش آمده است: به نظر می رسد امانوئل ماکرون می خواهد مانند اولاف شولتز عمل کند. این هفته رئیس جمهور فرانسه مانند صدراعظم فدرال در ماه نوامبر به همراه یک هیئت تجاری به پکن سفر می کند. اورسولا فون در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا هم او را در این سفر همراهی می کند. مکرون و فون در لاین علاوه بر حفظ تماس با نمایندگان کسب و کار، یک هدف بزرگ را برای خود تعیین کردهاند.
ماکرون اعلام کرده است که می خواهد چین را به خاطر جنگ علیه اوکراین «به سمت خود بکشد» تا از فروش تسلیحات پکن به مسکو جلوگیری کند. علاوه بر این، ماکرون و فون در لاین می خواهند در هنگام ورود به پکن در روز چهارشنبه با یک "صدای اروپایی" متحد برای مقابله با نفوذ فزاینده چین صحبت کنند.
در ادامه این گزارش آمده است: از یک طرف، آنها می خواهند چین را به عنوان یک متحد به دست آورند، اما در عین حال می خواهند با اعتماد به نفس عمل می کنند تا وابستگی های اقتصادی را مطابق با دستورالعمل اتحادیه اروپا، که پکن را به عنوان یک "رقیب سیستمی" توصیف می کند کاهش دهند. اما این پرسش مطرح است که آیا پس از اینکه شی جین پینگ، رئیس جمهور چین به همراه پوتین اخیراً نظم جهانی جدیدی را بر اساس "مدل چینی" در مسکو اعلام کردند این امر می تواند موفقیت آمیز باشد؟ و اروپا چه چیزی می تواند برای تغییر نظر چین ارائه دهد؟
این روزنامه آلمانی در ادامه نوشت: رئیس جمهور چین مدام پذیرای بازدیدکنندگان بلندپایه از اروپا است . پدرو سانچز، نخست وزیر اسپانیا روز جمعه به پکن سفر کرد. اولاف شولتز، صدر اعظم آلمان در ماه نوامبر به جمهوری خلق چین سفر کرد. ماکرون هم دوست داشت در آنجا حضور داشته باشد، اما برلین به این دلیل که "بازدید افتتاحیه" او بود، آن را رد کرد که این تصور را به وجود میآورد که سیاستمداران اروپایی ترجیح میدهند بهطور فردی در حمایت از چین رقابت کنند تا اینکه بهعنوان یک اتحاد منسجم عمل کنند.
اکنون این شرایط باید تغییر کند که این همچنین برای متقاعد کردن چین برای روی آوردن به موضع غرب در قبال جنگ با اوکراین لازم است، زیرا پکن هنوز جنگ روسیه را محکوم نکرده است. شی در اواسط ماه مارس به مسکو سفر کرد، اما پس از آن علیرغم دعوت و اصرار سران کشورهای اروپایی، از صحبت با زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین خودداری کرد. مکرون و فون در لاین اکنون می خواهند نظر او را تغییر دهند.
"رینهارد بوتیکوفر"، رئیس هیأت چین پارلمان اتحادیه اروپا البته در این مورد تردید دارد. بوتیکوفر به روزنامه دی ولت گفت: ماکرون خود را دست بالا می گیرد و شی جین پینگ را دست کم می گیرد. به گفته وی ماکرون در گذشته معتقد بود که می تواند از جذابیت خود برای «چشمک زدن» به ولادیمیر پوتین و همچنین دونالد ترامپ، رئیس جمهور وقت ایالات متحده استفاده کند. اما این هر دو ایده شکست خورد.. بوتیکوفر گفت: تنها در صورتی می توان از تحویل تسلیحات چینی به روسیه جلوگیری کرد که همه حامیان اوکراین به هم نزدیک شوند. به ویژه ایالات متحده آمریکا در این امر نقش دارد. اما این موفقیت به دست نخواهد آمد که شی جین پینگ را در کنار فرانسه یا اروپا قرار دهیم.
یکی از دلایل این ناامیدی آشکار این است که اروپا نمی تواند با چین تجارت نکند و وابستگی زیادی به جمهوری خلق دارد. ماکرون به همراه نمایندگان سازنده هواپیما ایرباس و گروه فناوری حمل و نقل آلستوم به پکن سفر می کند.
اقتصاد آلمان نیز بدون چین نمی تواند کار کند. شرکت هایی مانند فولکس واگن یا BASF بدون بازار چین در معرض تهدید قرار می گیرند. اگرچه درخواستهای دولت فدرال برای استقلال بیشتر از چین به عنوان یک منطقه در سال گذشته بلندتر شد، اما واقعیت متفاوت است. بر اساس تحلیل موسسه اقتصادی آلمان (IW)، شرکت های آلمانی در سال 2022 بیش از هر زمان دیگری در چین سرمایه گذاری کردند و 11.5 میلیارد یورو به جمهوری خلق سرازیر شد.
چین همچنین مهمترین شریک اتحادیه اروپا در زمینه مواد خام است. 98 درصد خاک های کمیاب از چین تامین می شود.. در واقع، گشایش و تجارت پررونق چین پس از همهگیری یکی از دلایل اصلی فرار اروپا از رکود اقتصادی است. تا زمانی که جایگزین های کافی برای چین پیدا نشود، اروپا باید به روابط خوب خود با پکن ادامه دهد.
با این حال، وقتی صحبت از جنگ اوکراین به میان میآید، اروپاییها موضع تندتری اتخاذ میکنند. سانچز در سفر خود به پکن از شی خواست تا با زلنسکی هم صحبت کند. رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، فون در لاین، روز پنجشنبه در بروکسل طی یک سخنرانی کلیدی در مورد روابط با چین در مورد چگونگی فاصله گرفتن اروپا از این کشور صحبت کرد. بر این اساس، روابط آینده اروپا و چین بر اساس موضع چین در قبال جنگ اوکراین تعیین خواهد شد.
به گفته "فون در لاین"، نحوه واکنش چین به جنگ پوتین یک عامل تعیین کننده خواهد بود. او در پایان گفت که آنها میخواهند بتوانند سرمایهگذاریهای خاص شرکتهای اروپایی را به عنوان یکی از اولین اقدامات مشخص برای مهار گسترش قدرت چین متوقف کنند. اما پکن خود را درگیر این پیام رئیس کمیسیون اروپایی نکرد.
اما از طرفی شی نمی تواند اروپا را نادیده بگیرد . زیرا عدم تعادل بین این قاره و چین آنقدرها که به نظر می رسد شدید نیست. اقتصاد و بازارهای چین به شدت از پیامدهای بیماری همه گیر کرونا و سیاست سختگیرانه قرنطینه آسیب دیده اند. چین همچنین به اروپا به عنوان جایگزینی برای بازار ایالات متحده نیاز دارد که واشنگتن به طور فزاینده ای از آن محافظت می کند و مایل است اروپا را به عنوان یک شریک قابل اعتماد به دست آورد. شی به سانچز گفت: روابط چین و اتحادیه اروپا مستلزم آن است که اتحادیه اروپا از خودمختاری استراتژیک خود حمایت کند. منظور او روی گردانی از ایالات متحده بود.
در ماه فوریه، وانگ یی، رهبر ارشد سیاست خارجی چین، به اروپا سفر کرد و دعوت انفرادی از سران کشورهای اروپایی به پکن همچنان ادامه دارد. جوزپ بورل، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا و آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان برای اواسط آوریل برای سفر به چین معرفی شدند. بوتیکوفر، کارشناس چین هشدار می دهد: اگر لیست بسیار طولانی بازدیدکنندگان اروپایی از چین شامل هیچ چیز جز بازیکنان فردی نباشد، شی برتری را خواهد داشت. به گفته وی با این حال، از این بازدیدها می توان برای انتقال مواضع هماهنگ اتحادیه اروپا نیز استفاده کرد.
انتهای پیام/