پیشنهاد چهارمادهای چین برای شکلگیری توسعه پایدار در افغانستان
وزیر خارجه چین پیشنهاد چهار مادهای را برای کمک کشورهای همسایه افغانستان به این کشور برای غلبه به مشکلات و دستیابی به توسعه پایدار مطرح کرد.
به گزارش دفتر منطقهای خبرگزاری تسنیم، «چین گانگ» وزیر خارجه چین پس از نشست چهارجانبه همسایگان افغانستان در سمرقند به رسانهها گفت: افغانستان در حال حاضر در مرحله مهمی از تعدیل و تغییر سیاستهای داخلی و خارجی خود قرار داشته و نیاز مبرمی به توجه و حمایت بیشتر جامعه بین المللی به ویژه کشورهای همسایه دارد.
وی با ارائه پیشنهادی چهار مادهای برای کمک به بهبود وضعیت افغانستان گفت: طرفهای ذیربط باید با روحیه حسن همجواری و کمک متقابل عمل کنند و در کمک به افغانستان برای غلبه بر مشکلات و چالشها و دستیابی به انکشاف پایدار پیش قدم شوند. نخست، ما باید نیروهای تروریستی را در افغانستان سرکوب کنیم، بستر تروریسم را از بین ببریم، همکاریهای منطقهای را در زمینه مبارزه با تروریسم، مبارزه با مواد مخدر و مسئله پناهندگان تعمیق کنیم، و به طور موثر مانع از فرار عناصر تروریستی از مرزها، افزایش قدرت و ایجاد هرج و مرج توسط آنها شویم.
وزیر خارجه چین افزود: دوم، ما از آمریکا میخواهیم که وظایف خود را انجام دهد، تحریمهای یکجانبه علیه افغانستان را فوراً لغو کند و داراییهای این کشور را بازگرداند. سوم، ما از طالبان افغانستان نیز میخواهیم تا یک دولت فراگیر بسازند. بر اساس احترام به استقلال، حاکمیت و کرامت ملی افغانستان، ما طالبان افغانستان را تشویق خواهیم کرد تا در ایجاد اقتدار سیاسی و تدوین سیاست، فراگیرتر و پیشروتر عمل کنند. چهارم، ما همکاریهای عملی مربوط به افغانستان را انجام خواهیم داد، تطبیق ابتکار تونشی را تسریع خواهیم کرد، کمک میکنیم تا افغانستان بخشی از شبکه ارتباطی منطقهای و روند یکپارچگی اقتصادی شود و توانایی این کشور برای توسعه پایدار و خود محور بهبود یابد.
چین گانگ با اظهار اینکه شکست آمریکا در افغانستان چندجانبه بود، تصریح کرد: اول، این یک شکست نظامی برای آمریکا بود، زیرا انقیاد نظامی حتی یک لحظه صلح را برای افغانستان به ارمغان نیاورد و 20 سال اشغال توسط ارتش آمریکا 20 سال درگیری و آشفتگی در افغانستان بود. دوم، این یک شکست سیاسی بود. «تحول دموکراتیک» که توسط آمریکا و دیگر کشورهای غربی در افغانستان انجام شد، با شرایط محلی مطابقت نداشت و موضوع آشتی ملی در افغانستان تا امروز حل نشده ادامه دارد. سوم، این یک شکست در زمینه مبارزه با تروریسم بود. با مداخله نظامی آمریکا، موضوع تروریسم در افغانستان وخیمتر شد؛ تعداد گروههای تروریستی افغانستان از شمار یک رقمی 20 سال پیش، امروز به بیش از 20 گروه افزایش یافته است و یک "سیاه چاله امنیتی" بزرگ به جای گذاشته است.
وی ادامه داد: خروج نظامیان آمریکایی از افغانستان به این معنی نیست که آنها میتوانند از مسئولیت خود فرار کند. واشنگتن نباید عقب بنشیند و مشکلات کنونی مردم افغانستان را نادیده بگیرد و پولهای مردم افغانستان که به سختی به دست آوردهاند، باید هر چه زودتر به آنها بازگردانده شود.
وزیر خارجه چین همچنین ابراز امیدواری کرد که آمریکا از آنچه در افغانستان رخ داده است درس بگیرد و مسیر اشتباه خود را زودتر تغییر دهد.
چین گانگ اظهارداشت: آمریکا نباید بر اساس معیارهای غربی درباره نظام دیگر کشورها قضاوت کرده و یا در آن مداخله کند، و همچنین نباید تلاش کند تا نیروهای نظامی در افغانستان و منطقه را بازنشانی کند و یا اینکه از تروریسم حمایت و استفاده نماید.
وزیر خارجه چین با اظهار اینکه پکن تمام تلاش خود را برای حمایت از بازسازی افغانستان ادامه خواهد داد، گفت: ما آماده همکاری با کشورهای همسایه با روحیه دوستی، صمیمیت، منفعت متقابل و فراگیری و همچنین حسن همجواری، تعمیق دوستی، اعتماد متقابل و همگرایی منافع با کشورهای همسایه هستیم و مشترکاً برای حل و فصل مناسب مسئله افغانستان و کمک به امنیت جهانی و توسعه مشترک منطقه همکاری میکنیم.
پس از اجلاس سمرقند، «وانگ ونبین» سخنگوی وزارت خارجه چین نیز در یک نشست خبری درباره لزوم همکاری کشورهای جهان برای حل مسئله افغانستان خواستار کنار گذاشته شدن ذهنیت جنگ سرد و تقابل بلوکی برای حل سیاسی مسئله افغانستان شد.
وی تأکید کرد: همه کشورهای ذیربط باید به اصل امنیت تقسیم ناپذیر پایبند باشند، هم به علائم و هم علل ریشهای رسیدگی کنند و از طریق مشورت و گفتگوی دوستانه با احترام متقابل، طالبان افغانستان را برای اعمال حکومت به شیوهای معتدل و مدبرانه راهنمایی کنند.
وانگ ونبین ادامه داد: چین، روسیه، پاکستان و ایران باید با یکدیگر همکاری کنند تا جامعه بینالمللی توجه بیشتری به مسائل امنیتی مرتبط با تروریسم در افغانستان نشان دهد تا به این کشور کمک کنند تا به طور موثر با تهدیدات تروریستی مقابله کند و با تمام نیروهای تروریستی فاصله بگیرد. این چهار کشور طالبان افغانستان را در تعقیب مسیر مدرنیزهسازی مناسب با شرایط ملی آن تشویق و حمایت خواهند کرد و به افغانستان کمک خواهند کرد تا ظرفیت توسعه خود محور را افزایش دهد و خود را در اقتصاد منطقهای ادغام کند.
سخنگوی وزارت خارجه چین با اظهار اینکه طالبان از زمان به قدرت رسیدن بارها بر لزوم احترام و حمایت از حقوق و منافع زنان تأکید کردهاند، گفت: امیدواریم بتوان این وعدهها را تبدیل به اقدامات کرد و طالبان افغانستان به نگرانیهای جامعه جهانی توجه کنند.
وی با اظهار اینکه مسائل مربوطه باید از طریق رایزنی دوستانه با طرفهای مختلف حل و فصل شود، اضافه کرد: جامعه جهانی باید موضوع افغانستان را به صورت جامع، متوازن و عینی ببیند. مسئله افغانستان خواستار یک راه حل جامع و سیستماتیک است. تنها با یک جامعه باثبات، امنیت و ایمنی قابل مدیریت و اقتصاد رو به رشد، میتوان از حقوق و منافع زنان به طور اساسی محافظت کرد.
انتهای پیام/.