تحولات سودان| زمزمه‌های شکست مذاکرات جده و نگرانی از طولانی‌شدن نبرد


تحولات سودان| زمزمه‌های شکست مذاکرات جده و نگرانی از طولانی شدن نبرد

پس از اینکه یک منبع دیپلماتیک سعودی از عدم‌پیشرفت و به‌عبارت بهتر شکست مذاکرات جده خبر داد، بیم آن می‌رود که روند جنگ میان ۲ ژنرال طولانی شود.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، با شکست مذاکرات جده میان ارتش سودان و نیروهای پشتیبانی (واکنش) سریع مجدداً درگیری میان طرفین شدت گرفته است.

خبرنگار الجزیره از پرواز بالگردهای ارتش بر فراز «خارطوم بحری» و مقابله پدافند هوایی نیروهای پشتیبانی (واکنش) سریع با آن خبر داد.

صدای انفجارهای شدیدی هم در خارطوم شنیده شد و ستونی از دود غلیظ به هوا برخاست.

حمیدتی: ارتش سیاست زمین سوخته را در پیش گرفته است

همزمان نیروهای پشتیبانی (واکنش) سریع، ارتش سودان را به در پیش گرفتن سیاست زمین سوخته با بمباران شهرها متهم کرد.

تسلیم 130 ارتشی

نیروهای «حمیدتی» همچنین از تسلیم شدن 130 ارتشی به‌فرماندهی یک سرتیپ به نیروهای پشتیبانی (واکنش) سریع خبر دادند.

خارطوم‌نشینان در منازل خود حبس شده‌اند

برای چهارمین هفته متوالی ساکنان خارطوم که بالغ بر 5 میلیون نفر هستند در خانه‌های خود حبس هستند و آب و غذایی ندارند، این در حالی است که در هراس به‌سر می‌برند و تداوم درگیری سبب شده است که آنها در فضای رعب و وحشت به‌سر ببرند.

آمار کشته‌شدگان

سندیکای پزشکان سودان از افزایش شمار جان‌باختگان غیرنظامی درگیری به 487 نفر خبر داد و به زخمی شدن 2612 نفر هم اشاره کرد.

در بیانیه سندیکای پزشکان سودانی آمده است که درگیری میان نیروهای ارتش و پشتیبانی سریع برای بیست و چهارمین روز ادامه دارد و تلفات زیادی داشته است، مجروحان و کشته‌شدگانی هستند که در آمار نیستند.

این نهاد سودانی از شرایط امنیتی نابسامان و این‌که بسیاری از مجروحان به‌علت عدم امکان رسیدن به بیمارستان‌ها جان می‌دهند، هم خبر داد.

مذاکرات شکست خورد

خبرگزاری فرانسه به‌نقل از یک دیپلمات سعودی اعلام کرد که گفتگوهای آتش‌بس میان طرف‌های درگیر در سودان پیشرفت قابل‌ملاحظه‌ای نداشته است.

به‌گفته این منبع، طرفین درگیر به آتش‌بس فکر نمی‌کنند و بر این باورند که توان شکست طرف دیگر را دارند.

همزمان «دفع‌الله الحاج» فرستاده «عبدالفتاح البرهان» اعلام کرد که در زمان حاضر با نمایندگان طرف مقابل راه‌های آتش‌بس را بررسی می‌کند و فقط بحث گشودن گذرگاه‌های انسانی را مورد توجه قرار می‌دهد و به موضوعات سیاسی نمی‌پردازد.

جلسه پشت درهای بسته شورای امنیت

همزمان منابع وابسته به سازمان ملل از نشست شورای امنیت درباره سودان خبر دادند که امروز برگزار می‌شود.

«ولکر پرتز» نماینده سازمان ملل در جریان نشست امروز که پشت درهای بسته و به‌درخواست انگلیس برگزار خواهد شد، گزارشی از اوضاع سودان ارائه خواهد داد.

همزمان منابع وابسته به سازمان ملل اعلام کردند که «مارتین گریفیث» کمیسر امور انسان‌دوستانه سازمان ملل به این دلیل در مذاکرات جده حضور دارد که بحث کمک‌های انسان‌دوستانه را مورد بررسی قرار دهد.

پس از شکست مذاکرات جده جنگ ژنرال‌ها به کجا ختم خواهد شد؟

رأی الیوم در مطلبی با عنوان «پس از شکست مذاکرات آتش‌بس برای توقف جنگ ژنرالها چه خواهد شد»، آورده است؛ اظهارات یک منبع دیپلماتیک عربستانی درباره بی‌نتیجه بودن مذاکرات جده درباره بحران سودان که زیر نظر آمریکا و عربستان در جده برگزار شد، ما را غافلگیر نکرد زیرا هر طرف معتقد است که می‌تواند نبرد را به‌نفع خود یکسره کند.

توافق‌های آتش‌بس معمولاً زمانی موفق می‌شود که برخی شرایط و حقایق اساسی محقق شود:

اول اینکه طرف‌های درگیر خسته شده باشند و تلفاتشان در میادین نبرد بالا رفته باشد.

دوم اینکه طرف‌های خارجی حامی این درگیری بر سر آتش‌بس بین خود به توافقی رسیده باشند و بر طرف‌های درگیر جنگ اعمال فشار کنند.

سوم اینکه یک طرف در میادین نبرد بر دیگری پیشی بگیرد و برای یکسره کردن جنگ به‌نفع خود قدرت میدانی از خود نشان دهد و طرف شکست‌خورده مجبور به بالا بردن پرچم سفید برای کاهش تلفات باشد.

در مورد جنگ ژنرال‌ها در سودان، هیچ یک از این سه شرط وجود نداشت و هر طرف معتقد بود که قادر به یکسره کردن نبرد به‌نفع خود است و این در حالی است که این نبرد هنوز در هفته‌های اولیه است و قدرت‌های خارجی از کسانی که به‌نیابت از آنها می‌جنگند، حمایت قوی به‌عمل می‌آورند.

کشور سودان ,

ارتش رسمی سودان که فرماندهی آن را «عبدالفتاح البرهان» به‌عهده دارد، علی رغم داشتن جنگنده و موشک و بیش از دویست هزار سرباز نتوانسته است جنگ را یکسره کند در حالی که رقیبش «محمد حمدان دقلو» به پیشروی‌های چشم‌گیری دست یافته است و نیروهایش هنوز کنترل بخش‌هایی از خارطوم و دیگر شهرهای سودان را در دست دارند.

نقطه‌ضعف اصلی مذاکرات جده این است که به نمایندگان و نه فرماندهان این جنگ یعنی «البرهان و حمیدتی» محدود شده است چرا که آنها اختیارات کافی برای تصمیم گیری‌های سیاسی و نظامی را ندارند.

جنگ هنوز در مراحل ابتدایی است و نیروهای درگیر هنوز خسته نشده‌اند بنابراین پیش‌بینی می‌شود این جنگ تا ماه‌ها به‌طول انجامد که قطعاً تشدید بحران و تلفات بیشتر را در پی خواهد داشت.

سودان قربانی یک توطئه انتقام‌جویانه آمریکایی اسرائیلی است که از لابلای آن، هدف تجزیه و انتقام از مقاومت فلسطین دنبال می‌شود و همین موضوع ناتوانی بین‌المللی و منطقه‌ای برای توقف این جنگ و تحریم عاملان آن را توجیه می‌کند.

رأی الیوم در پایان مقاله خود آورده است: در مورد سودان خوشبین نیستیم و تشدید بدتر اوضاع در جبهه‌های نبرد در سودان را بعید نمی‌دانیم. سودان نفت و گاز ندارد، اما معادن طلا در شمال غربی دارد که از سوی باندهای حمیدتی و به‌کمک حامیان آن در خلیج فارس و کشورهای اروپایی به غارت رفته است.

یادآور می‌شود که رسانه‌ها روز شنبه 15 آوریل از درگیری شدید بین نظامیان سودان در شهر ورزشی در جنوب خارطوم، پایتخت سودان خبر دادند. اختلاف میان ژنرال «عبدالفتاح البرهان» رئیس شورای حاکمیتی و فرمانده ارتش سودان با سرلشکر «محمد حمدان دقلو» مشهور به «حمیدتی» شعله‌ور شده‌‌ است، ریشه این اختلاف کاهش قدرت و اختیارات فرمانده نیروهای واکنش سریع و حتی مطرح شدن بحث ادغام این نیروها در ارتش سودان است، به‌علاوه، این دو فرمانده درباره توافقنامه چارچوب (تشکیل دولت مدنی و خروج نظامیان از صحنه سیاست)، اصلاح ساختار ارتش و تشکیلات امنیتی، روابط خارجی سودان با یکدیگر اختلاف نظر دارند.

انتهای پیام/+

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon