سازمان اسناد ملّی وظیفه تجربه نگاری و انتقال آن به نسل‌ها را به عهده دارد


سازمان اسناد ملّی وظیفه تجربه نگاری و انتقال آن به نسل‌ها را به عهده دارد

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در مراسم گرامیداشت روز اسناد ملّی و میراث مکتوب با تاکید بر حفاظت از اسناد ملّی گفت: حفاظت از اسناد ملّی و میراث مکتوب یکی از مهمترین مسئولیت‌های سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران است.

به‌گزارش خبرگزاری تسنیم، مراسم تجلیل از اهداگران اسناد، آرشیویست‌های نمونه و دستگاه‌های برتر در حوزه اسناد با حضور محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، حجت‌الاسلام قاسمیان رئیس کتابخانه، موزه و مرکز اسناد مجلس شورای اسلامی، علیرضا مختارپور رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، معاونین و جمعی از مدیران و کارکنان معاونت اسناد ملّی برگزار شد.

محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی،ضمن تبریک روز اسناد ملّی و میراث مکتوب و تقدیر از تلاشگران در حوزه اسناد ملّی، به اهمیت حوزه اسناد ملّی و حفظ و صیانت از اسناد اساره کرد وگفت: این حوزه یکی از مهمترین حوزه‌های حکمرانی کشورهای مختلف بوده که وظیفه تجربه نگاری و انتقال تجارب به نسل‌ها را برعهده دارد.

وی با اشاره به اینکه ایران بزرگ و با عظمت، شکلی متعالی از نظام حکمرانی را از قبل از ورود اسلام تجربه کرده یادآور شد: وقتی در کشوری مثل ایران، تمدن با عظمتی با سابقه چندهزار سال را مشاهده و به جزییات آن توجه می کنید، متوجه می‌شوید دیوانسالاری بدون توجه به این نظم مکتوبی که بین اجزای مختلف آن وجود داشته باشد متصور نیست.

اسناد و نظم مکتوب در خدمت توسعه و گسترش دولت اسلامی قرار گرفت

اسماعیلی با اشاره به این مطلب که نظم مکتوب، فضای تمدنی و فرهنگی را به بخش‌های مختلف حاکمیت منتقل می‌کند گفت: دانش دیوانسالاری که محصول اسناد و نظم مکتوبِ برآمده از آن است بعد از اسلام در خدمت توسعه و گسترش دولت اسلامی قرار گرفت و ایرانیان به دلیل این تجربه تمدنی و تاریخی، تجارب خود را در خدمت گسترش و توسعه تعالیم اسلامی قرار دادند.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید و حفظ اسناد گفت: بی‌تردید ارزشمند بودن اسناد روشن است. زمانی که به دوره‌های مختلف تاریخی مراجعه می‌کنیم آنچه به ابهامات ما پاسخ می‌دهد، دسترسی به حوزه نظم مکتوب است که از مشکلات گره گشایی می‌کند. زیرا بسیاری از مسایل تاریخی گنگ و مبهم است تا زمانی که اسناد مربوطه بعد از یک دوره مشخص بازنمایی می‌شود.

وی ادامه داد: در داخل و خارج کشور رویدادهای بسیاری وجود دارند که به دلیل هم عصر بودن، اجزای آن برای ما کشف نمی‌شود و این قدرت و قوت اسناد است که بعد از گذشت بازه زمانی پیش بینی شده، وقتی در دسترس پژوهشگران و تاریخ پژوهان قرار می‌گیرد، بسیاری از ابهامات را برطرف می کند.

عضو هیات امنای سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران، با بیان این موضوع که یکی از مهمترین بخش‌های حوزه اسناد انتقال تجارب و فرهنگی کشور است گفت: انتقال تجربه یکی از دستاوردهای تاریخی که ما را به ضرورت پاسداشت هرچه بیشتر حوزه اسناد توجه می‌دهد و آگاه مان می‌کند که نسبت به این حوزه حساس باشیم.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به ضرورت همکاری بخش‌ها و نهادهای مختلف دولتی با سازمان اسناد و کتابخانه ملّی گفت:  تاکید من به همه دستگاه‌های دولتی و غیردولتی این است که به کارکرد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران به عنوان یک حوزه صرفاً دولتی نگاه نشود، زیرا اینجا گنجینه همه داشته‌های ما در دوره های مختلف بوده که داشته‌های امروز ما باید به آیندگان ما منتقل شود.

وی ادامه داد: اسناد دولتی باید با رعایت همه طبقه‌بندی‌ها مربوطه، در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران متمرکز شوند.  مخصوصا در دوره اخیر که یک نظام حکمرانی جدید را تجربه می‌کنیم و باید این اسناد  به عنوان یک تجربه نوین حفظ و برای نسل‌های آینده به نمایش گذاشته شود.

محمد مهدی اسماعیلی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با تاکید بر روایت اتفاق هایی که در موقعیت های مختلف تاریخی رخ داده است؛ گفت: در کنار حفظ اسناد، باید روایت اتفاقاتی هم که افتاده حفظ شود تا برای آسیب شناسی حل معضلات و گره گشایی از بخش هایی که دچار ابهام و اشکال است مورد استفاده قرار گیرد. ما در حوزه فرهنگی دولت به سازمان اسناد و کتابخانه ملّی به عنوان یک ارگان و نهاد فرا بخشی نگاه می‌کنیم به همین دلیل دستگاه های دولتی باید آن طیفی که قانون در حوزه نگهداشت اسناد تعریف در اختیار سازمان اسناد و کتابخانه ملّی قرار گیرد.

وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، وجود سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران را  گنجینه ای بزرگ برای ایرانی قوی و ایرانی با شکوه ارزیابی کرد و گفت: من از همه دوستانی که دراین حوزه همکاری می کنند تشکر می کنم و از کسانی که به هر دلیل نتوانستند این همراهی لازم را داشته باشند خواهش می کنم در دستگاه های مختلف دولتی و غیردولتی تجدید نظر کرده و اجازه ندهند این اسناد که میراث ملّی مردم ایران است؛  ناخودآگاه دچار خسارت و هزینه های جبران ناپذیر شود. به عقیده من هر یک برگی که از این حوزه در جای خودش قرار نگیرد ممکن است یک روایت مخدوشی از امروز ما را رقم بزند.

فرهنگ حفظ و صیانت از اسناد و آثار مکتوب باید نهادینه شود

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملی ایران ضمن تبریک روز اسناد ملی و میراث مکتوب، از تلاشگران حوزه اسناد ملّی در سرتاسر کشور تشکر کرد و گفت: از فرصت استفاده می‌کنم تا از تلاش ها و خدمات معاون سابق اسناد و همکاران در معاونت اسناد ملّی   تشکر و قدردانی کنم.

مختارپور با اشاره به مکاتبه با دستگاه‌ها در خصوص پیگیری وظایف اسنادی آنها گفت: در اواخر سال گذشته در مکاتباتی با دستگاه‌ها و سازمان‌ها و حتی قوای مختلف  به آن‌ها اعلام شد سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران آمادگی دارد اسناد و بایگانی‌های راکد آنها را تحویل گرفته و نگهداری کنند. یا در صورت درخواست آنها بر اساس آموزش‌های همکاران ما و استاندارهای لازم اسناد خود نگهداری شود. برخی دستگاه‌ها به مکاتبه ما روی خوش نشان داده و توجه کردند، برخی اصلاً مسیر کارشان برمبنای همکاری و تعامل بود و برخی حتی پاسخی به نامه ما ندادند.

رئیس سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران تاکید کرد: باید به برخی دستگاه ها یادآوری کنم نگهداری اسناد و میراث مکتوب، ربطی به جناح بندی‌های سیاسی و دولت‌ها ندارد و وظیفه هر ایرانی است که باید درحفظ و طبقه بندی و نگهداری اسناد تلاش کند.

مختارپور با بیان این مطلب که در کشورهای منطقه حتی با سندسازی به دنبال ایجاد موقعیت و جایگاه برای خود هستند بیان کرد: متاسفانه در کشور ما در برخی نهادها، فرهنگ حفظ و صیانت از اسناد و آثار مکتوب وجود ندارد، درحالی که کتابخانه ملی وظیفه نگهداری و حفظ آثار کشور در اقصی نقاط جهان را برعهده دارد. به عقیده من وظیفه هر دستگاهی باید این باشد که از اقدامات سازمان اسناد و کتابخانه ملی حمایت کند زیرا با تلاش‌های همکاران من در معاونت اسناد و براساس آمار ارایه شده ده ها هزار اتاق از دستگاه‌ها آزاد می‌شود که این موضوع باید ارج نهاده شود.

وظیفه حفظ اسناد و آثار مکتوب کشور بر عهده سازمان اسناد و کتابخانه ملّی است

اکبر ایرانی مدیرعامل موسسه میراث مکتوب با بیان اهمیت جایگاه حفظ اسناد اظهار داشت: هر میراث مکتوبی که در ایران عزیز وجود دارد هویت تاریخی، فرهنگی و ملی ما را تشکیل می‌دهند و بایستی از آن ها صیانت کرد.

وی با بیان این مطلب که در دوره اسلامی نیز میراث مکتوب فراوانی وجود دارد گفت: وقتی به قلمرو فرهنگی ایران در قبل و بعد از اسلام نگاه می‌کنیم میراث‌های مشترکی در منطقه جغرافیایی ایران بزرگ وجود دارد که بیش از 4 میلیون نسخه خطی احصا شده و نشان دهنده غنای فرهنگی ما است.

مدیرعامل موسسه میراث مکتوب در ادامه ضمن برشمردن روند تاریخی حفظ اسناد و میراث مکتوب ادامه داد: در طول تاریخ نسبت به حفظ و نگهداشت این آثار تاریخی نگرانی وجود داشته و تنها راه حفاظت از میراث معنوی و مکتوب، توجه به حوزه حفظ اسناد و میراث فرهنگی است که سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران این وظیفه خطیر را بر عهده دارند.

اسناد در سیاستگذاری مدیریتی دستگاه ها موثر است

محمدهادی ناصری سرپرست معاونت اسناد ملّی سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ایران با ارائه گزارش از عملکرد معاونت اسناد ملّی در سال 1401 ، از همکاران در معاونت اسناد ملّی تشکر کرد و گفت: در مدت کوتاهی که به عنوان سرپرست معاونت اسناد ملّی، توفیق همراهی با همکاران در این معاونت را داشتم، از نزدیک شاهد زحمات و تلاش های آنها بوده ام؛ همکارانی که در بخش فراهم آوریو ارزشیابی اسناد،  با کار سخت  و پر زحمت خود نسبت به جمع آوری اسناد از دستگاه ها پیگیری مجدانه دارند،  همکارانی که با دقت و حوصله در حوزه تنظیم و توصیف مشغول خدمت هستند و همکارانی که در حوزه مرمت هنرمندانه در حفظ و نگهداری اسناد که سرمایه‌های دانشی از مرز و بوم است؛ تلاش می کنند و همچنین همکارانی که در نگهداری اسناد در مخازن زحمت فراوانی می کشند و همکارانی که خدمات آرشیوی به جامعه مخاطب سازمان را خلاقانه و موثر پیگیری می کنند؛ از همین رو از این فرصت استفاده می‌کنم و از تلاش‌های آنها قدرانی می‌کنم و خدا قوت می‌گویم.

وی ادامه تاکید کرد: سخن آخر اینکه شعار امسال روز اسناد ملّی در سازمان اسناد و کتابخانه ملّی ، اسناد ملّی، حافظه ملّی، ایران قوی بود. انتخاب این شعار از آن جهت است که اعتقاد راسخ داریم، اسناد منبع غنی دانش ضمنی، تجربه زیسته، بایگانی سوابق عینی و مکتوب مدیریت کشور است که می تواند در سیاستگذاری و تصمیم گیری های مدیریتی دستگاه ها موثر و مفید باشد.

در این مسیر همکاری و هم افزایی همه دستگاه‌های اداری کشور در حوزه مدیریت اسناد به ویژه در دولت سیزدهم که نگاه تحولی دارد، به تحقق آرمان ایران قوی کمک شایانی خواهد کرد.

بخش پایانی این مراسم به تجلیل از اهداگران اسناد، آرشیویست های نمونه و دستگاه های برتر در حوزه اسناد اختصاص داشت.

در همین راستا از دستگاه‌های برتر در حوزه اسناد چون قوه قضائیه، وزارت جهادکشاورزی، سازمان جمعیت هلال احمر، وزارت بهداشت، درمان و آموزش‌پزشکی، دادگستری کل استان تهران، سازمان امورمالیاتی کشور، وزارت  امور اقتصادی  و دارایی، شرکت بیمه آسیا،  شرکت بیمه دانا، دیوان عدالت اداری، سازمان قضائی نیروهای مسلح، هیأت  عالی گزینش، سازمان تعزیرات حکومتی، شوراهای حل اختلاف استان تهران و سازمان پزشکی قانونی کشور تجلیل به عمل آمد.

همچنین زهره‌بزرگ‌نیا، نوش آفرین انصاری، افسانه اشرفی، قباد شیوا، علی پارسا، علیرضا آلادپوش، سید محمد بهشتی شیرازی از جمله اهداگران تقدیر شده در حوزه اسناد بودند.

حمیده بختیاری، لیلامرادعلیان، جعفر اونق، آوا تابراهیمی، شمس اعظم یاوری،‌ سکینه خراج،‌ مژگان تاجران، علی افخمی، صابره حق‌دوست مقدم، حمیرا برجی بداغی، نرجس جاویدی و مهتاب هدایتی از آرشیویست‌های برتر سازمان اسناد و کتابخانه ملّی بودند؛ مورد تجلیل قرار گرفتند.

رونمایی ازیک تخته (مجموعه) سند فرد محاسباتی به تاریخ 1255 ق. (دورة محمدشاه قاجار)، وقف‌نامه‌ای طوماری به تاریخ 1331ق.(دورة احمدشاه قاجار) و سه برگ سند دست‌نوشتة قائم مقام فراهانی بخش پایانی مراسم گرامیداشت روز اسناد ملّی و میراث مکتوب بود.

انتهای پیام/

اسناد ملی
اسناد ملی
اسناد ملی
واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon