ای کاش تیشه به ریشه خویش نزنیم


ای کاش تیشه به ریشه خویش نزنیم

برخی ناشرانی که در نمایشگاه کتاب تهران شرکت نکرده‌اند‌، اقدام به عرضه کتاب‌هایشان با تخفیف‌های جنجالی در فضای مجازی کرده‌اند، تخفیف‌هایی که تیشه به ریشه کتابفروشان خواهد زد.

به گزارش  خبرگزاری تسنیم،‌

نمایشگاه کتاب تهران در ایستگاه سی و چهارم خود و به‌تبعیت از شرایط عام اقتصادی کشور به یکی از مهمترین بزنگاه‌ها برای بررسی و پیش‌بینی وضعیت اقتصادی کشور طی ماه‌ها و حتی سال‌های پیشِ‌رو مبدل شده است. وضعیت غیرثابت بازار کاغذ، افزایش هزینه‌های تولید کتاب از سویی و کاهش توان اقتصادی مردم به‌صورت عمومی که در میزان حضور کالاهای فرهنگی در سبد خانوار تأثیر به‌سزایی دارد،‌ از سوی دیگر‌، مهمترین بزنگاه این اتفاق است و درست همین‌جاست که چالش اصلی مخاطبان و مدیران و ناشران شکل می‌گیرد: «حمایت و یارانه دولتی برای نشر و کتاب».

این درحالی است که امسال و برای نخستین بار در قالب طرح فروش یکپارچه کتاب توسط کتابفروشی‌ها که مدتی است از سوی مؤسسه خانه کتاب و ادبیات ایران پیگیری می‌شود، بخشی از بدنه کتابفروشان کشور مهمان نمایشگاه کتاب تهران شده‌اند، کتابفروشانی که با یارانه اهدایی از سوی دولت آثاری را با تخفیف ویژه به مخاطبان خود می‌رسانند. کتاب‌های عرضه‌شده از سوی آنها با یک ویژگی خاص به دست مخاطب می‌رسد و آن منتفع شدن تمامی بخش‌های عرضه کتاب در کشور از سود آن است.

این کتابفروشان که تعداد آنها بالغ بر200 واحد می‌شود، تنها در روز اول از برگزاری نمایشگاه مجازی کتاب در سال جاری، بیش از دو میلیارد تومان فروش کتاب داشته‌اند و این یعنی هر کتابفروشی به‌طور متوسط 10 میلیون تومان فروش داشته است و اگر میانگین قیمت کتاب را بر اساس آمار سایت خانه کتاب حدود 100 هزار تومان بدانیم ـ هرچند بسته به تعداد صفحه، کاغذ و نوع چاپ این عدد بسیار متغیر خواهد بود ـ  هر کتابفروشی روزانه یکصد کتاب در این طرح فروخته است که آماری قابل‌توجه است.

اما آن روی سکه این مسئله؛ بازار عجیبی است که این روزها در حاشیه نمایشگاه کتاب برای فروش این کالا و به‌طور عمده از سوی ناشرانی که در نمایشگاه حضور ندارند و البته میان صفر و یک‌های سایت‌های فروش کتاب در حال شکل‌گیری است.

در تبلیغات فضای مجازی این روزها شاهدیم که مؤسسه‌ای خاص  با همکاری چند ناشر و به‌منظور عرضه کتاب با ارسال رایگان، اقدام به ارائه تخفیف 33درصدی برای خرید کتاب توسط مخاطبان کرده است، این اتفاق در حالی است که میانگین تخفیف عرضه‌شده برای فروش کتاب از سوی این مؤسسه به کتابفروشی‌ها عددی میان 20 تا 25 درصد است.

این اعداد کنار هم به‌معنای این است که سوداگری این نوع از پخش در ایامی مانند نمایشگاه کتاب با چاشنی مخاطبی که عادت به خرید کالای فرهنگی باتخفیف کرده است، در حال تزریق مرگ تدریجی به بدنه فروشگاه‌های مستقل کتاب و محصولات فرهنگی است، به‌عبارت دیگر ناشران و برخی مؤسسات فروش مجازی کتاب با تهییج مخاطبان برای دریافت تخفیف و با کاهش شدید حاشیه سود خود برای کسب نقدینگی در شرایط خاص اقتصادی کشور، در حال برنامه‌ریزی برای سهم بازار بیشتر و البته از بین  بردن فروشگاه‌های مستقل کتاب و تغییر ذائقه مخاطبان کتاب برای تغییر شکل خرید کتاب هستند، هرچند به این بازار باید ناشرانی را افزود که خود صاحب کتابفروشی هستند و با تخفیف‌های کم‌وبیش این‌چنینی در حال کنار زدن کتابفروشی‌های مستقل از بازار کتاب هستند.

در چنین فضایی است که یارانه‌های دولتی به‌خیال کمک به چرخه نشر در کتابفروشی‌ها روانه بخش فروش مجازی نمایشگاه کتاب می‌شود، غافل از اینکه بخش وسیعی از کتابفروشان هنوز اتفاق نظر برای استفاده از این امکان یعنی پیوستن به سامانه فروش مجازی کتاب ندارند و البته این یارانه‌ها در مقابل جادوی تخفیفی که سوداگران بازار کتاب این روزها برای فروش کتاب‌هایشان از طریق سایت خود و سایت‌های برخی مؤسسات پخش اراده می‌کنند،‌ حرفی برای گفتن ندارد.

موضوع دیگر اما در آمار قابل توجه فروش بیش از 8میلیاردی کتاب طی یک روز در سامانه نمایشگاه مجازی کتاب است، عددی که از یک سو نشان از استقبال قابل‌توجه از این امکان دارد و از سوی دیگر نشان از افزایش سرسام‌آور قیمت کتاب طی سال گذشته دارد‌.

به این موضوع باید پیوند ناگسستنی و مبارک مردم با کتاب را نیز افزود که حتی در شرایطی که برخی از ناشران بنا بر آنچه مشکلات اقتصادی عنوان شده است، عطای حضور در نمایشگاه کتاب را به لقایش بخشیده‌اند، مردم از طریق خرید مجازی در سامانه نمایشگاه مجازی رکورد فروشی را رقم زده‌اند.

البته در این میان باید این تحلیل برخی از ناشران و کتابفروشان را نیز افزود که پیوند میان ناشر و کتابفروش و مخاطب پیوندی ساری و جاری در طول سال است و باید به‌هرتقدیر از گسست آن جلوگیری کرد برای همین نیز انتظار این بود که به‌هرتقدیر ولو با ارائه تخفیف در اجاره‌بهای غرفه‌ها،‌ ارائه تسهیلات دیگر و... امکان حضور ناشران بیشتری در نمایشگاه کتاب فراهم می‌شد تا شور عمومی برای حضور در نمایشگاه تقویت، احترام مخاطب حفظ و پیوند اقتصادی و فرهنگی میان ناشر و مخاطب تقویت و در یک نگاه کلی ابزار فرهنگ مبدل به یک ابزار کارا برای همدلی عمومی در کشور می‌شد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon