طرح وزارت اقتصاد آلمان برای نظارت بر سرمایه‌گذاری شرکت‌های آلمانی در چین


طرح وزارت اقتصاد آلمان برای نظارت بر سرمایه‌گذاری شرکت‌های آلمانی در چین

وزارت اقتصاد آلمان در راستای اتخاذ مواضع سختگیرانه تر و محدود کننده در قبال چین می خواهد در آینده بر سرمایه گذاری شرکت‌های آلمانی در چین نظارت کند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه "ویرتشافتز ووخه" آلمان، "رابرت هابک"، وزیر اقتصاد آلمان می خواهد سرمایه گذاری‌های شرکت‌های آلمانی در چین را در آینده مورد بررسی و نظارت قرار دهد. البته این فشار برای غربالگری برون مرزی احتمالاً باعث اختلافات جدید در دولت می شود - و اقتصاد را متزلزل می‌کند.

به این ترتیب رابرت هابک، اقتصاد آلمان را با طرح‌های جدید برای رویکرد محدودتر و سختگیرانه‌تر در قبال چین آشفته می‌کند. هابک در سخنانی گفت که قصد دارد به اصطلاح طرح غربالگری خروجی را برای سرمایه گذاری‌های شرکت‌های آلمانی در چین معرفی کند.

هابک در کنفرانس جهانی اتاق‌های صنعت و بازرگانی آلمان (DIHK) در برلین گفت: ما غربالگری خارج از کشور انجام نمی‌دهیم، اما فکر می‌کنم باید این کار را انجام دهیم. با این حال، این طرح وزیر اقتصاد با وزارت خود او یا در داخل دولت فدرال هماهنگ نشده است - و احتمالاً باعث هرج و مرج بیشتر در مناقشه بر سر استراتژی برلین در قبال چین خواهد شد.

تاکنون تنها در آلمان غربالگری به اصطلاح ورودی وجود داشته است. بر این اساس تنها در صورتی که شرکت‌های خارجی از کشورهای ثالث بخواهند در این کشور سرمایه گذاری کنند، وزارت امور اقتصادی با توجه به خطرات امنیتی احتمالی محل کسب و کار پروژه را بررسی می کند و در صورت زیاد بودن نگرانی می تواند از سرمایه گذاری منع کند.

اگر سرمایه‌گذاران شرکت‌های چینی باشند، گفته می‌شود که به‌ویژه به دقت این مسئله بررسی می شود همانطور که در مورد شرکت دولتی کشتیرانی چینی Cosco که می‌خواهد در ترمینال بندر هامبورگ در Tollerort سرمایه‌گذاری کند، صادق است.

دولت آلمان اخیرا مشارکت حداقلی 24.9 درصد سهام شرکت چینی کاسکو در ترمینال کانتینری تولرورت در بندر هامبورگ را تایید کرد.

پس از شک و تردیدهای فراوان، دولت فدرال آلمان تایید کرد که شرکت کشتیرانی چینی کاسکو می تواند به بندر هامبورگ وارد شود. استفن هبستریت، سخنگوی دولت آلمان شامگاه چهارشنبه گفت: دولت فدرال همچنان به این واقعیت پایبند است که Cosco ممکن است «سهم کمتر از 25 درصد» را در ترمینال کانتینری در تولرورت به دست آورد. این ترمینال توسط شرکت بندر هامبورگ HHLA اداره می شود.

پیش از این نهادهای امنیتی آلمان هم زمان با درخواست پکن برای سیاسی نکردن روابط اقتصادی، ادعا کرده بودند که احتمال بهره برداری چین از سهام خود در زیرساخت‌های حیاتی آلمان به عنوان اهرمی برای پیگیری و دستیابی به اهداف سیاسی، وجود دارد.

کمیسیون اتحادیه اروپا و نهادهای امنیتی در آلمان هم پیش از این با سرمایه‌گذاری چینی‌ها در هامبورگ مخالفت کرده بودند زیرا چنین سرمایه‌گذاری می‌تواند باعث انتقال اطلاعات حساس در مورد فعالیت بندری هامبورگ به چین شود.

اکنون هابک اعلام کرده که بدیهی است که می‌خواهد راه برعکس را طی کند. زیرا به زعم وی سرمایه گذاری‌ها اغلب صرفاً در مورد سرمایه نیست، بلکه به انتقال فناوری و دانش نیز مربوط می شود.

هابک توضیح داد: در چارچوب یک طرح غربالگری برون‌گرا، سرمایه‌گذاری‌های شرکت‌های آلمانی در چین اکنون می‌توانند بررسی شوند تا ببینیم آیا آنقدر دانش از دست رفته و به سمت چین جریان می یابد که ممکن است فناوری در آینده فقط در چین توسعه یابد، و سپس از دست ما برود. وزیر اقتصاد البته کاملا به این مسئله واقف است که ملاحظات او چقدر حساس است.

هابک اعتراف کرد که این یک دخالت خاص دولت است. هابک به نمایندگان بازرگانی در کنفرانس جهانی گفت: اگر دولت به شرکتی بگوید: شما نباید این کار را انجام دهید، زیرا این برخلاف منافع آلمان است"، آنگاه ما مطمئناً بحث های جالبی با یکدیگر خواهیم داشت.

وی افزود: این شرکت‌ها مطمئناً نخواهند گفت: "اوه، عالی است، پس ما حالا به هند می رویم، اما واکنش احتمالاً این خواهد بود: این به راحتی ممکن نیست همسایگان یا رقبای من این کار را حدود ده سال قبل انجام داده اند.

با این وجود، هابک اعلام کرد که قصد دارد با این برنامه‌ها «گام به جلو» پیش برود، اگرچه احتمالاً به سرعت با محدودیت‌هایی در وزارتخانه خود مواجه خواهد شد.

اندکی قبل از ارائه این پیشنهاد دومینیک اشنیکلز، مدیر بخش تجارت خارجی وزارت اقتصاد علیه چنین غربالگری‌های خارجی صحبت کرد. اشنیکلز توضیح داد که دولت فدرال ضمانت‌های سرمایه‌گذاری خود را برای چین تشدید کرده است تا ریسک‌های تمرکز احتمالی را به هزینه مالیات‌دهندگان آلمانی تامین مالی نکند.

نه تنها در وزارت اقتصاد بلکه در دولت فدرال آلمان هم این ابتکار عمل هابک احتمالاً جنجال بیشتری را به همراه خواهد داشت. برای ماه‌ها، ائتلاف موسوم به چراغ‌های راهنمایی نتوانسته است در مورد استراتژی مشترک چین که تحت رهبری آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه نوشته شده است، به توافق برسد.

در حالی که آنالنا بائربوک، وزیر امور خارجه آلمان و هابک می‌خواهند مسیر و موضع خود را در برابر چین سخت تر کنند، اولاف شولتز ، صدر اعظم آلمان آشکارا می‌خواهد روند ملایم سلف خود آنگلا مرکل را ادامه دهد.

در سطح بین المللی، با این حال، هابک با برنامه‌های خود برای غربالگری خارج از کشور تنها نیست. ایالات متحده نیز بارها در این باره ابراز تمایل کرده است. اما با توجه به تهدیدهای فزاینده چین علیه تایوان، اکنون تمرکز بر روی تشدید کنترل‌های سرمایه گذاری است که در درجه اول بر فناوری های حساس مانند نیمه هادی ها و محاسبات کوانتومی تأثیر می‌گذارد.

غربالگری خارج از کشور همچنین در اتحادیه اروپا هم مورد بحث قرار گرفته است. بنابراین، هابک احتمالاً حامیانی برای برنامه های خود در بروکسل پیدا می‌کند که این حمایت‌ها البته از طرف فرانسه کم تر خواهد بود.. امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه اخیراً پس از سفرش به پکن، انتقاد چندانی از چین نشان نداده است.

بهر حال قرار است رایزنی‌های بین دولتی آلمان و چین تا چند هفته دیگر انجام شود. "لی کیانگ"، نخست وزیر چین و سایر اعضای کابینه پکن در 20 ژوئن در برلین حضور خواهند داشت. با این حال، این که آیا استراتژی جدید چین تا آن زمان تکمیل خواهد شد یا خیر، جای سوال دارد.

اخیراً لحن‌های تنش آمیز بین برلین و پکن حاکم شده است. کریستین لیندنر، وزیر دارایی فدرال آلمان به تازگی مجبور شده است سفر خود به چین که از مدتها قبل برنامه ریزی شده بود را به دلیل عدم آمادگی پکن برای برگزاری آن به تعویق بیاندازد.

بائربوک هم روز سه شنبه در برلین، همکار چینی خود، «کین گانگ» را پذیرفت، اما اختلافات قابل توجهی نیز در این نشست آشکار شد، به عنوان مثال در مورد مسئله تایوان و جنگ روسیه در اوکراین. بائربوک در پایان جلسه گفت: هنوز چیزهای زیادی وجود دارد که باید درباره آن صحبت شود.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon