گزارش بلومبرگ از فساد گسترده ریاض سلامه در بانک مرکزی لبنان

گزارش بلومبرگ از فساد گسترده ریاض سلامه در بانک مرکزی لبنان

یک وبسایت آمریکایی در گزارشی با اشاره به ابعاد گسترده فساد ریاض سلامه در بانک مرکزی لبنان اعلام کرد که با این وجود هیچ اقدامی از جانب سیاستمداران و مسئولان لبنانی برای انجام اصلاحات و محاکمه عادلانه سلامه انجام نمی‌شود.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، درحالی که جنجال بر سر حکم بازداشت بین‌المللی «ریاص سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان همچنان ادامه دارد و قوه قضاییه این کشور از تحویل وی به دستگاه قضایی اروپا امتناع می‌ورزد، وبسایت آمریکایی بلومبرگ گزارشی درباره فساد گسترده در بانک مرکزی لبنان و اقداماتی که سلامه در این زمینه انجام داده است، منتشر کرد.

در گزارش بلومبرگ آمده است که لیره لبنان بیش از 90 درصد ارزش خود را از دست داده و اکثر سپرده‌گذران هنوز نمی‌توانند پول‌های خود را پس بگیرند. این درحالی است که بحران اقتصادی و معیشتی لبنان به اوج رسیده و مردم مجبورند برای تامین هزینه‌های ضروری پزشکی و ... به بانک‌ها حمله کنند تا بتوانند بخشی از سپرده‌های خود را پس بگیرند.

بر اساس این گزارش، هیچکس نمی‌داند که طی دهه‌های اخیر چه مقدار پول نقد از لبنان غارت و به خارج منتقل شده است. ثروت ملی لبنان نابود شده و قشر متوسط جامعه این کشور درحال مهاجرت هستند و آنهایی که نمی‌توانند مهاجرت کنند به طبقات پایین‌تر سقوط می‌کنند. این درحالی است که قشر ضعیف و کارگر لبنان به سمت فقر شدید حرکت می‌کنند.

مصونیت ریاض سلامه با حمایت سیاستمداران لبنانی

بلومبرگ افزود، همه اینها درحالی است که مانند سایر جنایت‌هایی که در دو دهه گذشته در لبنان رخ داد- از ترور رفیق حریری در سال 2005 تا انفجار مهیب بندر بیروت در آگوست 2020، هیچ تلاش واقعی از جانب مسئولان لبنان برای رسیدگی به پرونده فساد بانک مرکزی انجام نگرفته و حتی یک نفر نیز بازداشت نشده است. همین پوشش و حمایتی که از تخلفات مالی در لبنان وجود دارد، اقتصاد این کشور را به شکلی گسترده تحت تاثیر قرار می‌دهد.

در ادامه این گزارش آمده است، لبنان به یک طرح نجات از سوی جامعه بین‌المللی به ویژه بانک‌ها و سرمایه‌گذاران نیاز دارد که طبق دستور العمل صندوق بین‌المللی پول و بانک جهانی کار کنند. اما با این وجود کشورهای توسعه یافته و سرمایه‌گذاران نیز به دنیال ریسک نیستند و نمی‌خواهند پول خود را هدر دهند. بنابراین قبل از هر اقدامی برای کمک به لبنان باید ابعاد فساد مالی این کشور و صورت حساب دقیق پول‌های سرقت شده ارائه گردد.

اینن وبسایت آمریکایی ادامه داد، رسیدگی به پرونده فساد مالی در لبنان به طور مشخص ریاض سلامه را هدف قرار می‌دهد؛ جایی که 6 کشور اروپایی به طور فعال در حال تحقیق درباره وی هستند. فرانسه که رابطه تاریخی با لبنان دارد در اواسط ماه جاری بعد از خودداری ریاض سلامه در جلسه دادگاه، حکم بازداشت او را صادر کرد و همچنین آلمان نیز رسما از اینترپل خواسته تا رئیس بانک مرکزی لبنان را بازداشت کند. اما با این وجود لبنان حاضر به تحویل ریاض سلامه نیست و او را آزاد کرده است.

بلومبرگ تاکید کرد، ریاض سلامه به عنوان بالاترین مقام بانک مرکزی لبنان نه تنها متهم به مشارکت در سرقت 300 میلیون دلار از سپرده‌های این بانک است؛ بلکه اطلاعات نشان می‌دهد که او با شبکه‌های قاچاق پول نیز در ارتباط بوده و به موسسات و افراد ثروتمند لبنان اجازه داده تا میلیاردها دلار را به شکل غیرقانونی و مخفیانه از این کشور خارج کنند.

این رسانه آمریکایی افزود، مقامات لبنانی گفته‌اند که خودشان قصد محاکمه ریاض سلامه را دارند و پاسپورت وی را مصادره و او را ممنوع‌السفر کرده‌اند. اما این امر موجب می‌شود تا ریاض سلامه از تحقیقات و محاکمه دقیق در کشورهای اروپایی مصون بماند و قطعا لبنان نمی‌تواند به شکل دقیق و درست، وی را محاکمه کند. علاوه بر آن فشارهای فزاینده بر دولت لبنان جهت انجام اقدامی که دست کم در ظاهر بیانگر مبارزه با فساد باشد، با بن‌بست در پرونده ریاست‌جمهوری این کشور درهم تنیده شده است.

پیشنهاد فرانسه به جبران باسیل درباره ریاست بانک مرکزی لبنان

بر اساس این گزارش، فرانسه به «جبران باسیل» رئیس جریان آزاد ملی پیشنهاد داده که اگر از نامزدی «سلیمان فرنجیه» رئیس جریان المرده برای ریاست جمهوری لبنان استقبال کند، به او (باسیل) اجازه خواهد داد تا رئیس جدید بانک مرکزی را بعد از پایان دوره ریاض سلامه انتخاب کند. اما به نظر نمی‌رسد که باسیل این پیشنهاد را بپذیرد. بنابراین اگر اوضاع به همین منوال پیش برود، حمایت سیاستمداران لبنانی از ریاض سلامه مانع انجام تحقیقات دقیق درباره وی می‌شود.

بلومبرگ تاکید کرد، تنها مشکل مسئولان و مراکز نفوذ لبنان این است که اعتراف به فروپاشی اقتصاد این کشور در نتیجه اقدامات بانک مرکزی درواقع اعتراف به فساد عمیقی است که همه آنها در آن دخیل بودند. اما بدون همکاری مسئولان ذی‌ربط در لبنان هیچ طرح نجات بین‌المللی وجود نخواهد داشت. جامعه بین‌المللی معتقد است که لبنان نیاز به یک طرح نجات بزرگ دارد اما با این حال هیچ نشانه واقعی مبنی بر اینکه سیاستمداران و مسئولان لبنانی حتی به اصلاحات مالی فکر می‌کنند نیز وجود ندارد؛ چه برسد به اینکه اقدامی در این راستا انجام دهند.

درحالی که هفته گذشته حکم بازداشت بین‌المللی «ریاض سلامه» رئیس بانک مرکزی لبنان صادر شده بود و بعد از فرانسه، آلمان نیز حکم جلب وی را به دستگاه قضایی لبنان ابلاغ کرد، «هنری الخوری» وزیر دادگستری دولت موقت لبنان اعلام کرد که که لبنان ریاض سلامه را به دستگاه قضایی اروپا تحویل نمی‌دهد و طبق ماده 30 قانون مجازات، نمی‌توان شهروند یک کشور را به کشور دیگری استرداد کرد. ریاض سلامه دارای چندین پرونده قضایی بوده و باید اساسا در لبنان محاکمه شود.

خبرگزاری فرانسه به نقل از یک مسئول قضایی در لبنان گزارش داد که قاضی «عماد قبلان» در دادگاه تجدید نظر بعد از بازجویی ریاض سلامه تصمیم گرفت تا وی را ممنوع‌السفر و پاسپورت لبنانی و فرانسوی او را مصادره کند.

اما با وجود تسریع روند تحقیقات و اثبات انواع تخلفات مالی ریاض سلامه در بانک مرکزی لبنان، او و دولت موقت این کشور به ریاست «نجیب میقاتی» به گونه‌ای رفتار می‌کنند که انگار هیچ اتفاقی نیفتاده و حتی با وجود اینکه دستور توقیف اموال ریاض سلامه در لبنان طی چند ماه گذشته صادر شده بود اما هنوز اقدام عملی در این زمینه صورت نگرفته است.

بر این اساس و درحالی که اثبات شده ریاض سلامه به عنوان مرد شماره یک آمریکا در لبنان مسئول بخش اعظمی از بحران مالی فجیع این کشور است، سوال مهمی که مطرح می‌گردد آن است که آیا دولت موقت لبنان و همه کسانی که تاکنون از سلامه حمایت می‌کرده‌اند اجازه اجرای دستور بازداشت او را می‌دهند؟

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon