تحولات اوکراین| کییف به این زودیها نمیتواند منتظر جنگنده اف-۱۶ باشد
امکان ارائه تضمین امنیتی ناتو به اوکراین، تلاش آمریکا برای جذب دیپلماتهای روس به جاسوسی، اخراج سفیر گرجستان از اوکراین به دستور زلنسکی و درخواست رئیس جمهور اوکراین برای ارسال سیستم دفاع هوایی باکیفیت از غرب، از مهمترین رویدادها پیرامون جنگ هستند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در حالی که مقامات سیاسی و نظامی در اوکراین دائماً از لزوم انتقال سریع جنگنده های غربی به این کشور صحبت میکنند، دریادار "راب بائر"، رئیس کمیته نظامی ناتو شب گذشته، دوشنبه در مصاحبهای رادیویی اعلام کرد که کییف در آینده نزدیک قادر به دریافت جنگندههای F-16 نخواهد بود.
به گفته وی، نباید انتظار داشت که موضوع انتقال جنگنده قبل از پایان عملیات ضد حمله نیروهای مسلح اوکراین حل و فصل شود. بائر این پیشبینی خود را به روند آموزش خلبانان و تکنسینها و ایجاد یک تشکیلات لجستیکی برای هواپیماها در اوکراین نسبت داد. این مقام ناتو همچنین اذعان کرد که ضد حمله ارتش اوکراین با مشکلات زیادی روبرو شده و به همین دلیل، برخلاف انتظار اولیه، این عملیات بسیار طولانی خواهد بود.
این در حالی است که روز گذشته، یوری ایگنات، سخنگوی نیروهای مسلح اوکراین یادآور شد که این کشور برای تامین جنگندههای F-16 به کشورهای غربی وابسته است، بنابراین نمیخواهد بر آنها فشار وارد کند. ایگنات افزود: کشورهای غربی از قبل انتقال جنگندهها و آموزش خلبانان اوکراینی را تایید کرده و خود نیز آماده آغاز این روند هستند. اوکراین بالاخره دارای F-16 خواهد شد. مسئله این است که روند آماده سازی شرایط برای مدت طولانی به تعویق نیفتد.»
به گفته وی، اقدامات لازم برای یافتن پایگاه های هوایی، مراکز آموزشی و خدماتی در اروپا و آمریکا در حال انجام است.
چند روز قبل، ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین، متحدان خود را به عدم تعیین زمان مشخص برای تحویل جنگندههای F-16 به کییف متهم کرد. وی به وجود ائتلافی از گروهی ازکشورها اشاره کرد که آماده شروع آموزش خلبانان اوکراینی هستند، اما هیچ برنامهای برای این ماموریت تنظیم نشده است. به عقیده زلنسکی برخی شرکای غربی این موضوع را به تعویق میاندازند.
در اواخر ماه ژوئن، آندری یرماک، رئیس دفتر رئیس جمهوری اوکراین، ابراز امیدواری کرد که کییف تا پایان سال 2023 اولین جنگنده F-16 را دریافت کند. در عین حال، ژنرال مارک میلی، رئیس ستاد مشترک ارتش ایالات متحده، یادآور شده است که برای بحث در مورد زمان دقیق تحویل F-16 به اوکراین بسیار زود است.
در ادامه میتوانید تحولات مربوط به روز چهارصد و نود و ششم جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:
***
گروسی: بازرسان آژانس در نیروگاه اتمی زاپروژیا باقی خواهند ماند
رافائل گروسی، رئیس آژانس بین المللی انرژی اتمی امروز سه شنبه در یک کنفرانس مطبوعاتی در باشگاه ملی مطبوعات ژاپن اعلام کرد که بازرسان این سازمان در آینده نیز در قلمرو نیروگاه هستهای زاپروژیا باقی خواهند ماند.
وی در پاسخ به درخواست خبرنگاران برای اظهار نظر درباره ادعای طرف اوکراینی مبنی بر اینکه ظاهراً به کارکنان نیروگاه دستور داده شده تا قبل از 5 جولای آنجا را ترک کنند، تاکید کرد: "خیر، ما جایی نخواهیم رفت و در آنجا باقی می مانیم". گروسی یادآور شد که آژانس بین المللی انرژی اتمی هر روز اطلاعات جدیدی در مورد وضعیت نیروگاه از نمایندگان مستقر در آن دریافت می کند.
گروسی بار دیگر تکرار کرد که آژانس بینالمللی انرژی اتمی وضعیت در نیروگاه هستهای زاپروژیا را "بسیار شکننده و خطرناک" میداند. وی گفت: در جریان سخنرانی خود در شورای امنیت سازمان ملل و اینجا در توکیو، مواضع صریح خود را بیان کردم: یک نیروگاه هستهای هرگز نباید مورد حمله قرار گیرد، یک نیروگاه هستهای هرگز نباید به عنوان پایگاه نظامی مورد استفاده قرار بگیرد.
به گفته گروسی، آژانس می داند که برای جلوگیری از یک حادثه هسته ای چه کاری باید انجام شود. وی افزود: «امیدواریم همه مسئولان تصمیم گیرنده نیز بر این اساس عمل کنند و از وقوع حادثه غم انگیز تشعشعاتی در نیروگاه جلوگیری کنند.»
نشریه آمریکایی: تجهیزات نظامی بیکیفیت غربی منجر به کشته شدن نظامیان اوکراینی شده است
نشریه آمریکایی Military Watch Magazine گزارش داده است که ظاهراً تجهیزات نظامی نامناسب و ناکارآمد تحویل داده شده از سوی برخی کشورهای اروپایی به کییف، منجر به کشته شدن نظامیان ارتش اوکراین در جبهه نبرد شده است.
افسران ارشد اوکراینی از توانایی محدود خودروهای زرهی ارائه شده توسط فرانسه در میدان نبرد در درگیری با روسیه شکایت دارند. زره تانک چرخ دار AMX-10RC برای عملیات رزمی در خط مقدم جبهه مناسب نبوده و منجر به مرگ غیرضروری خدمه آن شده است. یکی از نظامیان اوکراینی از خودروهای زرهی فرانسوی شکایت و تاکید کرد که موارد مشابهی قبلا نیز اتفاق افتاده بود.
برخی از انواع سلاحهای منتقل شده به ویژه توسط آلمان و ایتالیا نیز توسط نیروهای اوکراینی بی کیفیت و معیوب تشخیص داده شدهاند. پیش از این، در اواخر ماه ژوئن، مشاور رئیس دفتر رئیس جمهور اوکراین، میخائیل پودولیاک، متحدان غربی را مقصر در عدم موفقیت در ضد حمله نیروهای مسلح اوکراین دانست.
به گفته وی، نیروهای روسی موفق شدند خط دفاعی را مستحکم و آماده کنند، در حالی که غرب برای مدت طولانی برای تحویل سلاح به اوکراین مردد بود.
روسیه حمله پهپادی به حومه شهر مسکو را اقدامی تروریستی نامید
بامداد امروز چند صدای انفجار در آسمان منطقه "نووی مسکو" در حومه پایتخت روسیه شنیده شد. پس از آن سرگئی سوبیانین، شهردار مسکو اعلام کرد که حمله پهپادهای اوکراینی در منطقه نووی مسکو تلفات جانی نداشته است. به گفته وی، این حملات توسط نیروهای پدافند هوایی روسیه دفع شده و تمامی پهپادهای به موقع شناسایی شده و منهدم شدند.
در این رابطه ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه، حمله پهپادی به منطقه نووی مسکو و نزدیک فرودگاه ونوکووا را یک اقدام تروریستی دیگر توسط ارتش اوکراین نامید. او در کانال تلگرامی خود نوشت: «تلاش کییف برای حمله به منطقهای که تأسیسات زیرساختی غیرنظامی از جمله فرودگاه بین المللی شهر مسکو که اتفاقاً پروازهای خارجی را نیز میپذیرد، یک اقدام تروریستی آشکار دیگری است».
زاخارووا تاکید کرد که جامعه جهانی باید متوجه این واقعیت باشد که اعضای دائم شورای امنیت سازمان ملل متحد - ایالات متحده، انگلیس و فرانسه - با حمایت خود از کییف، در واقع رژیم تروریستی را تامین مالی می کنند.
ژنرال ارتش ایتالیا به زلنسکی توصیه کرد به وعدههای خود درباره دونباس بازگردد
ژنرال ارتش ایتالیا فابیو مینی، از ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین خواست تا وعدههای خود در سال 2019 را به خاطر بسپارد. وی در مقالهای در این باره تاکید کرد: «قبل از هر چیز زلنسکی باید به درگیری در منطقه دونباس پایان دهد. دوم، گفتگو با روسها را آغاز کند و سوم، بی طرفی اوکراین را اعلام کند.»
این ژنرال ایتالیایی از این مسئله ابراز خشم کرد که کشورهای غربی نگران سرنوشت مردم غیرنظامی در اوکراین نیستند و زمانی که دولت این کشور در سال 2014 جنگی علیه شهروندان خود در منطقه دونباس به راه انداخت به هیچ وجه واکنشی نشان نداد.
به عقیده وی، زلنسکی توسط فرماندهان نیروهای مسلح اوکراین که مخالف گفتوگو با روسها بوده و آن را «خیانتی بزرگ» نامیدند، مجبور به تغییر عقیده شده و از مذاکره با مسکو خودداری کرد. او یادآور شد که اکنون «همان نظامیان ارتش شکست خوردهاند» و درگیری با روسیه تنها با حمایت غرب ادامه دارد. به گفته وی، "به طور متناقض، مسیر غیرنظامی سازی در حال باز شدن است."
پیش از این، در اواخر ماه ژوئن، نخست وزیر سابق اوکراین، نیکولا آزاروف، از قصد غرب برای جایگزین کردن زلنسکی با فردی آماده برای مذاکره خبر داده بود. این در حالی است که زلنسکی در 23 ژوئن، گفت که انتخابات ریاست جمهوری در اوکراین نمی تواند در حالی که درگیری نظامی در این کشور جریان دارد برگزار شود.
دبیرکل سابق ناتو: اوکراین میتواند قبل از پیوستن به ناتو تضمینهای امنیتی دریافت کند
آندرس فوگ راسموسن، دبیرکل سابق پیمان آتلانتیک شمالی (2009-2014) در مصاحبه با کانال تلویزیونی ژاپنی NHK که گزیدههایی از آن بامداد امروز، سه شنبه، منتشر شده است، ابراز عقیده کرد که در آستانه نشست سران ناتو در جمهوری لیتوانی، بسیاری از کشورهای عضو ممکن است حتی قبل از پیوستن اوکراین به این سازمان، ضمانت های امنیتی به کییف ارائه کنند.
وی گفت: "من فکر می کنم که بسیاری از کشورها قبل از اجلاس سران سندی را امضا خواهند کرد که حاوی وعده کمک به اوکراین در دفاع از خود در برابر هرگونه حمله روسیه در آینده است."
راسموسن ابراز عقیده کرد که در این اجلاس که از 11 تا 12 جولای در ویلنیوس برگزار می شود، ایالات متحده، انگلیس، فرانسه و سایر کشورها از ایده ارائه تضمین های امنیتی به اوکراین حمایت خواهند کرد.
دبیرکل پیشین ناتو مدعی شد که پیوستن اوکراین به ائتلاف برای تضمین «صلح و امنیت بلندمدت در اروپا» ضروری است و شخصاً انتظار دارد که در نشست آتی سران ناتو در این راستا گامی برداشته شود.
سفارت روسیه: آمریکا همچنان در تلاش برای استخدام دیپلماتهای روسی است
سفارت روسیه در واشنگتن بامداد امروز، سه شنبه، با انتشار بیانیهای در کانال تلگرام خود، اعلام کرد که سازمان های اطلاعاتی ایالات متحده همچنان برای جذب دیپلماتهای روسی با استفاده از هر روشی، از جمله اقدامات تحریک آمیز در حل مشکلات شخصی روزمره آنها متوسل می شوند.
در این بیانیه آمده است: «تمایل آژانسهای اطلاعاتی آمریکایی برای متمایل کردن دیپلماتهای روس به خیانت به کشورشان هیچ موفقیتی به همراه نخواهد داشت. اقدامات تحریک آمیز آنها به روی روسهایی که در آمریکا کار می کنند، اثری نداشته و این تلاش مانع از انجام موثر وظایف دیپلماتیک آنها دور از سرزمین مادری نخواهد شد.»
سفارت روسیه افزود: «برای این منظور از همه ابزارها علیه ما استفاده می شود: از استفاده از تلفن همراه گرفته تا اقدامات تحریک آمیز در حین حل مشکلات شخصی روزمره. آیا هنوز برای مقامات اطلاعاتی آمریکایی روشن نشده است که هیچ خائنی در بین ما وجود ندارد؟! ما به شدت از قوانین داخلی ایالات متحده آمریکا پیروی کرده و در عین حال از منافع ملی روسیه دفاع می کنیم و سعی داریم مانع از آن شویم که تمایلات روس هراسی باعث تخریب کامل روابط روسیه و آمریکا شود.»
نماینده انگلیس در سازمان ملل: قطع روابط دیپلماتیک با روسیه مایه تاسف است
باربارا وودوارد، نماینده دائم انگلیس در سازمان ملل شب گذشته، دوشنبه، اعلام کرد که قطع روابط دیپلماتیک لندن و مسکو، که از سوی دیمیتری مدودف، معاون رئیس شورای امنیت فدراسیون روسیه پیشنهاد شده، مایه تاسف خواهد بود، زیرا پس از پایان درگیری نظامی در اوکراین وجود آن لازم و مفید خواهد بود.
این دیپلمات ابراز عقیده کرد: «کاهش سطح روابط دیپلماتیک مایه تاسف خواهد بود، زیرا زمانی که در نهایت روسیه نیروهای خود را از اوکراین خارج کند، سر و سامان دادن به وضعیت با استفاده از روابط دیپلماتیک اهمیت خواهد داشت».
وودوارد افزود که در آخرین دیدارش از لندن با دبورا برونرت، سفیر انگلیس در مسکو ملاقات کرده و یادآور شد که برونرت در فضای بین المللی کنونی "کار خارق العادهای" انجام می دهد و مسئولیت مهمی برعهده دارد.
مدودف روز گذشته در مقالهای با عنوان "عصر رویارویی با غرب" منتشر شده در "راسیسکایا گازیتا" هشدار داد که روسیه ممکن است روابط دیپلماتیک خود را با تعدادی از کشورهای غربی که خط مشی خصمانه علیه مسکو در پیش گرفتهاند، از جمله انگلیس، قطع کند.
گفتگوی معاون وزیر خارجه روسیه با همتای برزیلی خود درباره درگیری اوکراین
وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که میخائیل گالوزین، معاون وزیر خارجه این کشور با وزیر روابط با کشورهای منطقه آسیا و اقیانوسیه در مقام معاون وزیر امور خارجه برزیل - ادواردو سابویا، مسائل هم در روابط دوجانبه و روند اوضاع پیرامون درگیری نظامی در اوکراین را مورد بحث قرار داد.
طبق این اطلاعات، دیپلماتهای دو کشور مطابق با روح حاکم بر روابط مشارکت راهبردی و همکاری بین روسیه و برزیل، در خصوص مشکلات مربوط به درگیری نظامی در اوکراین و همچنین مسائل روابط بین دو کشور با کشورهای منطقه آسیای مرکزی گفتگو و تبادل نظر کردند.
زلنسکی از حمله به ساختمان سرویس امنیت اوکراین در شهر سومی خبر داد
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین شب گذشته دوشنبه، اعلام کرد که در شهر سومی، حمله هوایی به ساختمان سرویس امنیتی اوکراین صورت گرفته است.
زلنسکی در سخنرانی شبانه خود که در کانال تلگرامی وی منتشر کرد، گفت: متأسفانه کشور ما هنوز سیستم های دفاع هوایی با کیفیت مناسب برای محافظت از کل قلمرو ما در اختیار ندارد. به همین دلیل است که ساختمان سرویس امنیتی اوکراین در شهر سومی مورد حمله هوایی قرار گرفت.
او از متحدان غربی خود خواست تا سیستمهای دفاع هوایی با کیفیت بهتری را به اوکراین منتقل کنند تا این کشور بتواند از آسمان خود دفاع کند.
روز دوشنبه از وقوع یک سری انفجار در شهر سومی در غرب اوکراین گزارش شد. ابتدا گزارش هایی از هشدار حمله هوایی صادر شد، بار دوم آژیر حمله هوایی نیز به صدا درنیامد. رسانههای محلی جزئیات دیگری از حادثه ارائه نکرده بودند.
وزارت دفاع روسیه در خصوص این اطلاعات تفسیری ارائه نکرده است.
اردوغان «لابیهای نظامی» را به مخالفت با توافق غلات متهم میکند
رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه شب گذشته اعلام کرد که لابیهای نظامی با تمدید توافقنامه صادرات غلات از طریق دریای سیاه مخالف هستند.
اردوغان در یک برنامه تلویزیونی گفت: «توافقها در خصوص صادرات غلات، مبادله اسرای جنگی و سایر تلاشهای دیپلماتیک که با روند استانبول آغاز شد، متأسفانه با مخالفت لابیهای نظامی مواجه شده است. ترکیه نیز با درگیر این لابی گری شد. اگر ابتکارات استانبول به عنوان راهی برای پایان دادن به مناقشه اوکراین بر سر مواضع بهتر در نظر گرفته می شد، این همه خسارت و اشک و آه وجود نداشت.»
به عقیده وی، ترکیه هدف لابیها به دلیل سیاست خارجی متوازن این کشور قرار گرفته است. رئیس جمهوری ترکیه گفت: «ما به دلیل سیاست متعادل خود به هدفی برای لابیهای <نظامی> تبدیل شده ایم. از طرف کسانی که این سیاست را دوست ندارند فشار بسیار زیادی بر ما وارد می شود. آنها مانند همیشه از مخالفان به عنوان اهرم فشار استفاده می کنند.»
وی یادآور شد که ترکیه تنها کشوری است که گفتوگو با روسیه و اوکراین را در سطح رهبران دو کشور حفظ کرده است و ابتکارات واقع بینانهای را برای حل و فصل مسائل مبرم به اجرا گذاشته است.
زلنسکی به سفیر گرجستان دستور داد تا اوکراین را ظرف 48 ساعت ترک کند
ولادیمیر زلنسکی، رئیس جمهوری اوکراین به وزارت امور خارجه این کشور دستور داد تا سفیر گرجستان را احضار کرده و به وی ابلاغ کند که ظرف 48 ساعت خاک اوکراین را ترک کند و یادآور شد که این تصمیم در ارتباط با وضعیت سلامت میخائیل ساکاشویلی، رئیس جمهوری سابق گرجستان گرفته شده است.
زلنسکی شب گذشته، دوشنبه در کانال تلگرامی خود نوشت: «امروز به وزارت امور خارجه دستور دادم سفیر گرجستان در اوکراین را احضار کند، اعتراض شدیدی به او ابلاغ کند و به او دستور دهد تا ظرف 48 ساعت اوکراین را برای رایزنی با پایتخت کشورش ترک کند.»
وی یادآور شد که دولت اوکراین قبلاً تلاش کرده تا درباره بازگرداندن ساکاشویلی به کییف با مقامات تفلیس مذاکره کند و از دولت گرجستان خواسته تا او را برای درمان و مراقبت پزشکی به اوکراین منتقل کنند.
روز دوشنبه، ساکاشویلی در حالی که در بیمارستان بستری بود، از طریق لینک ویدیویی در جلسه دادگاه خود شرکت کرد. در تصاویر منتشر شده کاملاً مشخص است که رئیس جمهور سابق به دلیل اعتصاب غذا بسیار لاغر و نحیف شده است. او برای نشان دادن وضعیت جسمانی خود، پیراهن خود را بالا کشیده و یادآور شد که به نشانه اعتراض به محاکمه خود همچنان به کاهش وزن خود ادامه خواهد داد.
اعتراف مقام ناتو به مشکلات در پیشروی در ضد حمله ارتش اوکراین
راب بائر، رئیس کمیته نظامی ناتو روز دوشنبه اعتراف کرد که مشکلاتی در روند اجرای عملیات ضد حمله نیروهای مسلح اوکراین وجود دارد، بنابراین ادامه کار بسیار دشوار خواهد بود و این عملیات زمان زیادی طول خواهد کشید.
بائر در نشستی با خبرنگاران در بروکسل گفت: اکنون زمان بسیار سختی برای نیروهای نظامی اوکراین است. عملیات ضد حمله به خوبی پیش نمی رود. البته تهاجم همیشه بسیار دشوار است. فکر نکنید کار آسانی است و هرگز هم نخواهد بود. و من فکر میکنم با این وجود کاری که آنها [نیروهای مسلح اوکراین] انجام میدهند ستودنی است.
پیش از این روز دوشنبه، سرگئی شویگو، وزیر دفاع روسیه اعلام کرد که نیروهای مسلح این کشور در طول ماه ژوئن، 16 تانک لئوپارد نیروهای اوکراینی را منهدم کردهاند. به گفته وی، اینها تقریباً 100 درصد از تانکهایی از این نوع هستند که توسط لهستان و پرتغال به کییف تحویل داده شده است.
ژنرال شویگو افزود، نیروهای پدافند هوایی روسیه از تاریخ 4 ژوئن که به اصطلاح عملیات ضد حمله آغاز شده، تاکنون 158 سامانه موشکی پرتاب چندگانه HIMARS ، 25 موشک کروز Storm Shadow و 386 هواپیمای بدون سرنشین ارتش اوکراین را منهدم کردند. وزیر دفاع افزود: علاوه بر این، در جبهه دونتسک و زاپروژیه، ارتش روسیه طی ماه گذشته 920 دستگاه خودروی زرهی، 15 فروند هواپیما و سه بالگرد نیروهای مسلح اوکراین را نابود کرده است.
جمهوری چک 33 شرکت را از تحریمهای ضدروسی معاف کرد
جمهوری چک 33 شرکت داخلی را از اجرای تحریم های اعمال شده علیه روسیه معاف کرد.
طبق اطلاعات رسانه های محلی، موارد استثنای اعمال شده توسط اداره مالی و تحلیلی جمهوری چک تعیین شده است. البته در این گزارش مشخص نشده است که کدام شرکتها معافیت دریافت کردهاند، تنها یادآوری شده که در میان این شرکتها، اکثریت با آنهایی است که در عرصه انرژی هستهای و داروسازی فعالیت دارند.
دیدار سفیر آمریکا با روزنامه نگار متهم به جاسوسی در روسیه
روزنامه وال استریت ژورنال شب گذشته گزارش داد که لین تریسی، سفیر ایالات متحده در روسیه بالاخره به ارتباط کنسولی دسترسی پیدا کرده و روز دوشنبه با ایوان گرشکوویچ، روزنامه نگار آمریکایی که متهم به جاسوسی شده، ملاقات کرد.
به گزارش این روزنامه، حضور لین تریسی سفیر در بازداشتگاه پیش محاکمه لفورتوو در حومه مسکو، کمی بیش از یک هفته پس از تمدید بازداشت این روزنامه نگار توسط دادگاه تا 30 آگوست انجام شد. این دومین بازدید سفیر آمریکا بود.
سفارت ایالات متحده دیدار تریسی با این روزنامه نگار را تایید کرد.
ایوان گرشکوویچ در تاریخ 30 مارس در شهر ایکاترینبورگ بازداشت شد. سرویس امنیت فدرال روسیه گزارش داد که این روزنامهنگار، بر اساس دستورالعملهای طرف آمریکایی، در حال جمعآوری اطلاعاتی بود که دادههای محرمانه در مورد فعالیتهای یکی از شرکتهای تابعه مجتمع صنایع نظامی روسیه محسوب میشود. این روزنامه نگار آمریکایی در این رابطه و بر اساس ماده 276 قانون جزایی روسیه به "جاسوسی" به نفع ایالات متحده متهم شده است.
گرشکوویچ تمامی اتهامات وارده به خود را رد کرد و مدعی شده که در روسیه تنها به فعالیت های روزنامه نگاری مشغول بوده است.
انتهای پیام/