گلایه از گرانفروشی و توزیع نامناسب مرغ در برخی شهرهای مازندران

گلایه از گرانفروشی و توزیع نامناسب مرغ در برخی شهرهای مازندران

گران‌فروشی و توزیع نامناسب مرغ در بازار برخی شهرهای مازندران،‌ مردم را در تهیه این کالای پر تقاضا دچار چالش کرده است.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از ساری، در روزمرگی‌های مشکلات اقتصادی، تأمین امنیت سبد خانوار اهمیت ویژه‌ای دارد، سبدی که این روزها فاصله طبقاتی را بر حسب نوع خریدها به خوبی نشان می‌دهد اما باوجود همه این تفاوت‌ها برخی کالاها همواره پای ثابت سبد خرید اکثر خانوار‌ها به دلیل نوع نیاز مصرفی هستند هر چند برخی نیز این هموارگی برایشان مقدور نیست.

گوشت مرغ چه به صورت گرم و چه منجمد از پای ثابت‌های سبد خانوار به شمار می‌آید که این روزها قیمتش نیز افزایش یافته است و به دلیل تقاضای بالای خرید آن، نحوه نظارت بر توزیع و چگونگی رسیدن به دست مصرف کننده حائز اهمیت است و تدابیری را برای کاهش تخلفاتی مثل گرانفروشی، توزیع خارج از شبکه و احتکار می‌طلبد.

استان مازندران معین پایتخت و چند استان دیگر کشور در ارسال روزانه مرغ است و بخشی از مرغ بازار این استان‌ها از مازندران تأمین می‌شود. اگرچه توزیع روزانه مرغ از استان مازندران به سایر مناطق کشور باید حاکی از بازار پر نعمت مرغ در مازندران باشد اما بسیاری از شهرهای استان با کمبود مرغ مواجه هستند و شاهد تخلفاتی در این زمینه در برخی نقاط هستیم، تخلفاتی که در کنار افزایش قیمت مرغ مجموعه‌‌‌ای از مصائب نیاز مرغ در استان را چیدمان کرده است، قیمتی بیش از قیمت مصوب که توان خرید را از خانوار کاسته و پرواز قیمت مرغ، سبد خانوار را خالی کرده است.

شهرستان‌های قائمشهر و سوادکوه نمونه‌هایی از شهرستان‌های دچار مشکل مرغ در استان هستند؛ قائمشهر مُعین ارسال مرغ به بازار تهران و 12 شهرستان مازندران است و روزانه در حجم‌های متغیر توزیع مرغ به بازار هدف خود دارد اما از ابتدای سال تاکنون 18 متخلف صنفی در توزیع مرغ به مرجع قضائی معرفی شدند و یک فروشگاه نیز به دلیل گران‌فروشی پلمب شده است.

سوادکوه نیز از جمله شهرستان‌های مازندران است که بخشی از سهمیه مصرفی مرغ خود را از قائمشهر تأمین می‌کند و به گفته متولیان ارسال به سوادکوه روزانه انجام می‌شود اما کمبود و گرانی و گرانفروشی مرغ، منجر به اعتراض شهروندان شده است.

وضعیت نامناسب قیمت مرغ و تخلفات در حوزه توزیع و قیمت خارج از قیمت مصوب در مازندران و برخی شهرستان‌های آن ما را بر آن داشت تا با متولیان این حوزه در استان به گفت‌وگو بنشینیم اما تلاش مسئولان برای خودداری از مصاحبه، این گفت‌وگو را چند هفته به تأخیر انداخت.

تشکیل حدود 500 پرونده تعزیراتی از ابتدای سال

محمد جعفری معاون توسعه بازرگانی و صنایع جهاد کشاورزی مازندران در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه مازندران یکی از استان‌های تولید کننده برتر مرغ در کشور است، عنوان کرد: مازندران بیش از 11 درصد تولید مرغ کشور را در اختیار دارد و در ماه‌های بعد از عید در برخی ایام تا هزار تُن مرغ زنده روانه کشتارگاه می‌کنیم و باتوجه به مسئولیت تامین مرغ تهران به بیش از 700 تُن مرغ زنده رساندیم.

وی افزود: بر اساس مسئولیتی که برای تامین مرغ تهران داریم، روزانه 15 تُن برای میادین، 150 تُن برای فروشگاه‌های تهران و بر اساس تناسب، مرغ زنده هم به کشتارگاه‌های تهران می‌فرستیم.

جعفری درباره تأمین مرغ مازندران، گفت: در مازندران در حالت عادی نیازمان روزانه بین 220 تا 250 تُن است ولی در پایان هفته‌ها نیاز افزایش می‌یابد و در روزهای شلوغ تعطیل تا 500 تُن مرغ در استان توزیع می‌کنیم. کمبود مرغی در مازندران مشاهده نشده و ندیدیم و هر جا کمبودی ملاحظه کردیم، پوشش دادیم. 

جوجه‌ریزی در تیرماه روزانه 10 درصد افزایش یافت

معاون توسعه بازرگانی و صنایع جهاد کشاورزی مازندران درباره علل افزایش قیمت مرغ و نرخ مصوب فعلی، گفت: اعلام افزایش قیمت مرغ از سوی دولت باعث می‌شود تولیدکننده به تولید رغبت داشته باشد و باتوجه به افزایش هزینه‌ها، مباحث کارگری، انرژی و غیره برای مرغدار، افزایش درآمد باعث افزایش رغبت به جوجه‌ریزی می‌شود.

جعفری یادآور شد: بر اساس گزارش معاونت امور دام در تیرماه روزانه 10 درصد افزایش جوجه‌ریزی را داریم و امیدواریم با ادامه این روند جوجه‌ریزی را افزایش دهیم.

معاون توسعه بازرگانی و صنایع جهاد کشاورزی مازندران با بیان اینکه تمام تلاش ما استمرار تولید است، تصریح کرد: ما صرفاً مسئول تامین مرغ مازندران نیستیم در همین ایام به برخی از استان‌ها مثل کرمان ارسال مرغ داشتیم اما درمورد تأمین مرغ مازندران تمام سعی و تلاش خود را داریم و البته به دلیل فرآیندی که در جوجه‌ریزی بوجود آمده شاید کمتر به تهران ارسال داشته باشیم. 

جعفری درباره قیمت مصوب مرغ گفت: قیمت مکتوب به ما اعلام نشده بود اما به طور شفاهی قیمت 73 هزار تومان بوده که بعد آن قیمت 78 هزار تومان را قیمت مصوب اعلام کردند.

وی خاطر نشان کرد: از ابتدای سال تاکنون حدود 500 پرونده تعزیراتی به ارزش بیش از 150 میلیارد تومان تشکیل شده است و اگر مرغداران و کشتارگاه‌ها قیمت مصوب را رعایت نکنند، تخلف تعزیراتی است و باید پاسخگو باشند. مردم تخلفات را اطلاع دهند تا بتوانیم اقدامات تعزیراتی انجام دهیم.

جعفری یادآور شد: در مقطعی به دلیل وضعیت گوشت قرمز نیاز به گوشت مرغ افزایش پیدا کرده بود اکنون آن موضوع مرتفع شده و در بازرسی‌ها می‌بینیم که در شهرستان‌ها مرغ تا آخر وقت موجود است و اگر در شهرستانی کمبود مرغ باشد حتما پیگیری می‌کنیم.

فاطمه آزاده کاویانی مسئول بازرسی و تنظیم بازار جهاد کشاورزی قائمشهر در گفت‌وگو با خبرنگار تسنیم با بیان اینکه تاکنون سهمیه ابلاغی مرغ تنظیم بازار را جذب و توزیع کرده‌ایم، گفت:دو کشتارگاه قائمشهر هر کدام 15 تُن یعنی هر شب 30 تُن مرغ باید به میدان بهمن تهران ارسال کنند در قائمشهر هم باید 5 تا 7 تُن توزیع داشته باشند.  در سطح استان مازندران 22 کشتارگاه داریم که به صورت متغیر به طور جامد و کامل توزیع انجام می‌دهند و از روز قبل در هر شهرستانی آمار گرفته می‌شود و از 25 تا 40 تُن توزیع متغیر مرغ گرم با قیمت مصوب داریم. 

وی با بیان اینکه دو کشتارگاه قائمشهر علاوه بر معین بازار تهران بودن به 12 شهرستان استان روزانه مرغ ارسال می‌کنند، گفت: علاوه بر قائمشهر به ساری، بابل، بابلسر، نوشهر، آمل، بهشهر ، سوادکوه ، گلوگاه ، جویبار، سیمرغ و نکا هم ارسال مرغ داریم. از دو کشتارگاه قائمشهر به طور روزانه به سوادکوه ارسال مرغ داریم که میزان آن متغیر و 2 تا 3 تُن است که البته  بخشی از سهمیه سوادکوه از کشتارگاه قائمشهر تامین می‌شود. 

این مسئول با بیان اینکه نظارت‌ها هر روز به ما ابلاغ می‌شود و در سامانه سیمبا تخلفات می‌آید، درباره سامانه مربوط به گران‌فروشی، گفت: یک سامانه دیگری نیز در وزارت خانه هست که هر کسی گران‌فروشی و قیمت خارج از مصوبه را می‌تواند با شماره گویا پیامک کند و به کارتابل مدیر شهرستان ارسال می‌شود از ستاد خبری هم کمک می‌گیریم، گزارش تهیه کرده و به استان ارسال می‌کنیم استان هم به وزارت خانه ارسال می‌کند. افزایش قیمت مرغ، ابلاغی وزارتخانه است و استان و شهرستان تعیین کننده قیمت مرغ نیستند.

ضعف نظارتی عامل کمبود مرغ 

محمدعلی سلیمانی سرپرست اداره جهاد کشاورزی سوادکوه نیز با بیان اینکه رسالت ما تولید بود و ستاد تنظیم بازار به مجموعه ما اضافه شد درمورد توزیع مرغ در بازار سوادکوه، گفت: در 4 ماهه نخست سال هر ماه حدود 35 تُن مرغ وارد شهرستان شده است. بحث جوجه‌ریزی برای تأمین مرغ زنده را نیز باید داشته باشیم تا تحویل کشتارگاه دهیم و در تلاش برای افزایش عرضه بیش از 3 تُنی مرغ در شهرستان هستیم. 

وی یادآور شد: هم زمان با دومین روز از ماه محرم برای تأمین مرغ مورد نیاز این ایام بیش از 2 و نیم تُن مرغ کشتار روز به نرخ دولتی در بازار شهرستان عرضه شد.

سلیمانی در بحث نظارت بر تنظیم بازار، گفت: نظارت باید به طور قوی در شهرستان انجام شود تا در بحث تنظیم بازار کمترین هدر رفت در بحث مرغ را داشته باشیم باوجود ورود مرغ به شهرستان اما با کمبود آن مواجه هستیم و این نشان دهنده ضعف نظارتی است.

وی افزود: از اصناف خواستیم ورود کنند و رصد روزانه توسط واحدهای امنیت غذایی و حراست جهاد کشاورزی، بسیج و اتاق اصناف انجام می‌شود. قیمت بالاتر از مصوب خلاف قانون بوده و با متخلفین طبق قانون برخورد خواهد شد. تنشی که شاید شکل گرفته باشد با افزایش سهمیه به زودی حل خواهد شد تا کمبود مرغ نداشته باشیم.

به گزارش تسنیم، حال و هوای بازار مرغ در نوسان افزایش قیمت، نحوه توزیع و رسیدن به دست مصرف کننده در همه جا یکسان نیست و این نشان از حال نامساعد هوای نظارت در برخی مناطق و حال مساعدش در نقاط دیگر دارد با این وجود احتکار، گران‌فروشی و توزیع خارج از شبکه اوضاع تکراری بازار فروش مرغ در اکثر شهرهاست، افزایش قیمت مرغ نیز خرید این نیاز را دچار چالش کرده است.

علی‌رغم تخلفاتی که در حوزه مرغ رخ می‌دهد و شمار زیاد پرونده‌های تعزیراتی در این مورد اما متولیان پای حرف خود ایستاده‌اند و از عقیده خود مبنی بر نبود مشکل در این حوزه کوتاه نمی‌آیند اما آنچه که در کف بازار مردم را دچار سردرگمی خرید مرغ کرده نشان از ضعف نظارتی بر بازار مرغ است، مرغی که در بسیاری از مغازه‌ها ابتدای صبح خبر از تمام شدنش می‌دهند و اگر هم موجود داشته باشند قیمتش بیش از چیزی هست که مصوب و اعلام شده است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon