اختصاصی| معاون حزب‌الله لبنان: فرنجیه را معرفی نکردیم اما حمایت می‌کنیم/ منطقه با توافق ایران و عربستان وارد مرحله تازه‌ای شده است

اختصاصی| معاون حزب‌الله لبنان: فرنجیه را معرفی نکردیم اما حمایت می‌کنیم/ منطقه با توافق ایران و عربستان وارد مرحله تازه‌ای شده است

همزمان با فرارسیدن هفدهمین سالروز پیروزی حزب الله لبنان در برابر دشمن صهیونیستی در جنگ ۳۳ روزه ۲۰۰۶، «شیخ نعیم قاسم» معاون دبیرکل حزب الله لبنان در گفتگویی ویژه با خبرگزاری تسنیم به تشریح آخرین روند تحولات مهم منطقه ای و بین المللی پرداخته است.

به گزارش سایت عربی خبرگزاری تسنیم، از ماه می سال 2000، روزهایی که لبنانی‌ها با تکیه بر مجاهدت گروه‌های مقاومت توانستند دشمن صهیونیستی اشغالگر را شکست بدهند بیشتر از دو دهه می‌گذرد و اولین شکست معنادار برای رژیم تا دندان مسلحی که سال‌ها آوازه شکست چند کشور عربی را به رخ دنیا می‌کشید، درست در همین نقطه از تاریخ رقم خورد.

بعد از آن، نیروهای مقاومت در دیگر نقاط و در جنگ‌های 22، 8، 51 و 12 روزه آن روی پوشالی هیمنه رژیم صهیونیستی را بیش از گذشته نشان دادند. افزایش دانش سیاسی، خودآگاهی هویتی و اقبال به مقاومت در سوریه، یمن، لبنان و سرزمین‌های اشغالی، افزایش تصاعدیِ عملیات‌های ابتکاری تک‌نفره (موسوم به فدایی)، تعدد قیام فلسطینیان در منطقه 48، افزایش دامنه فعالیت مقاومت در کرانه باختری، نشان از ارتقای سطوح بازدارندگی و موازنه قدرتِ محور مقاومت در برابر رژیم صهیونیستی دارد.

در همین راستا خبرگزاری تسنیم، همزمان با فرارسیدن هفدمین سالگرد جنگ 33 روزه مقاومت اسلامی لبنان و رژیم صهیونیستی و همچنین بیست و سومین سالگرد آزادسازی جنوب لبنان از دامان اشغالگران صهیونیست، گفتگویی اختصاصی را با «شیخ نعیم قاسم»، معاون دبیرکل حزب الله لبنان ترتیب داده است که مشروح این گفتگو و ویدئوی آن در ادامه تقدیم مخاطبین می گردد.  

 

.

 

تسنیم: سلام به شما بینندگان محترم خبرگزاری تسنیم. 23 سال از آزادی جنوب لبنان از اشغال اسرائیل می گذرد. به همین مناسبت با جناب شیخ «نعیم قاسم»، معاون دبیر کل حزب الله لبنان گفتگویی را ترتیب داده ایم. جناب شیخ نعیم قاسم خوش آمدید.

اهلا وسهلا (خوش آمدید)

 

تسنیم: 25 ماه می مقارن با سالروز آزادی جنوب لبنان از اشغال اسرائیل است. با توجه به نزاع تاریخی لبنان با رژیم صهیونیستی، این روز چه دستاوردی را برای لبنان و منطقه رقم زد؟

25 ماه مه سال 2000 میلادی، سالروز آزادسازی خاک لبنان به دست مقاومت است. در این روز اسرائیل بدون هیچ توافق و قید و شرطی مجبور به عقب نشینی از لبنان شد. این عقب نشینی برای نخستین بار اتفاق می افتاد. یعنی از زمان اشغالگری این رژیم در سال 1948 تا سال 2000 که یک دوره 52 ساله است، این اولین بار بود که اسرائیل مجبور به عقب نشینی می شد.

ارزش این آزادسازی در این است که در سایه  سلاح نیروهای مقاومت رقم خورد. اسرائیل از ادامه اشغالگری خود عاجز و درمانده شده بود؛ یعنی به جای اینکه اشغالگری برای این رژیم دستاوردی سیاسی و جغرافیایی به همراه داشته باشد و آینده این رژیم را تضمین کند، تبدیل به عاملی شده بود که در لوای آن بیشتر سربازهای اسرائیلی‌ کشته می شدند و شهرک های صهیونیست نشین ناامن شده بودند.

از  طرف دیگر مردم لبنان از پذیرش اشغالگری سر باز زدند. همه این عوامل نشانگر آن است که آزادسازیِ سال 2000 دستاوردی استثنائی و نقطه عطفی تاریخی و مهم در تاریخ مقاومت لبنان است. شاهد بودیم که بعد از این اتفاق، ما با فرهنگی متفاوت در منطقه روبرو شدیم و می‌بینیم که قدرت مقاومت - چه در فلسطین و چه در سراسر منطقه- بیشتر شده است.

این رخدادی غیرعادی بود. در حقیقت تاریخ لبنان به دوره قبل و بعد از 25 می 2000 تقسیم می شود. ما اکنون وارد دوره یا عصر جدیدی شده‌ایم که می‌توانیم از آن با عنوان "عصر پیروزی‌ها" یاد کنیم.

 

تسنیم: آیا می توان گفت که این درگیری به درگیری "عربی و اسلامی" با رژیم صهیونیستی تبدیل شده است؟

نزاع و درگیری با رژیم صهیونیستی صرفا بُعد فلسطینی و یا عربی ندارد و امری فراتر از این واقعیات است، چرا که قدس متعلق به همه مسلمانان جهان است. این گزاره صحیح است که اعراب در دوره‌های طولانی تلاش کردند تا مسئله فلسطین را- با این توجیه که  مسئله ای عربی و مربوط به اعراب است- مصادره نمایند. اما در واقع این مصادره، بخشی از یک راه حل بود که فلسطینی ها را مجبور می کرد اسرائیل را بپذیرند و به این رژیم در منطقه حق زندگی و تصاحب زمین ببخشند.

اما از زمان ورود عامل اسلامی به عرصه مبارزه با اسرائیل و تاسیس حزب الله؛ آرمان فلسطین ابعاد گسترده‌تری از کشور فلسطین و جهان عرب پیدا کرد و همه امت عربی-اسلامی را در بر گرفت. حزب الله تجلی تجمیع بین نگاه های ناسیونالیستی (عربی) و اسلامی است و ابعاد مختلفی را در خود جای داده است. در رأس همه این حرکت ها، تصمیم متهورانه، شجاعانه و مبتکرانه امام خمینی (ره) بود. ایشان به حزب الله -که پیرو ولایت فقیه است- تاکید کردند که فلسطین، مسئله محوریِ امت اسلامی و انسانی است. همین امر باعث شد که مسئله فلسطین فراتر از مسئله ای فلسطینی و عربی باشد و در حقیقت به مسئله ای اسلامی مبدل شود.

تسنیم: شما به عنوان یکی از بنیانگذاران مقاومت اسلامی حزب الله، آیا خاطره ای از آزادسازی جنوب لبنان دارید که برای مخاطبین ما تعریف کنید؟

حقیقتا ما 2-3 سال قبل از سال 2000 انتظار آزادسازی جنوب در این برهه زمانی و به این شکل را نداشتیم. اما وقتی به زمان آزادسازی  جنوب نزدیک می شدیم - به ویژه سال 1999- احساس کردیم که اسرائیلی‌ها خسته و فرسوده شده اند و در میان سران حکومت این رژیم، رقابتی برای انتخابات شروع شده بود. [بعضی از سران]  رژیم صهیونیستی اعلام کرده بودند که اگر در این انتخابات پیروز شوند، از جنوب لبنان عقب‌نشینی خواهند کرد. این چیزی بود که «ایهود باراک»، نخست‌ وزیر وقت رژیم اشغالگر اعلام کرد و باعث خوشحالی بی سابقه ما و تحقق پیروزی از جانب خداوند متعال شد.

به واقع از نظر مادی، نشانه ای برای پیروزی نبود، اما از نظر معنوی و الهی همه چیز حاکی از پیروزی ما بود. دو روز بعد از آزادی، من برای بازدید به چند روستا رفتم و با چند نفر از مردم و کادرهای حزب‌الله آشنا شدم و احساس کردم که اوضاع در منطقه جنوب کاملا تغییر کرده است؛ به ویژه روز آزادی اسرا و بازگشت آنها که شبیه به معجزه بود. تا پیش از این، معمولا اسرا را در عملیات تبادل اسرا و بعد از چندین سال گفتگوی غیرمستقیم آزاد می‌کردیم. اما این بار آزادی اسرا به صورت ناگهانی اتفاق افتاد و به مثابه دستاوردی بزرگ بود. هر لحظه ای که با رزمنده های مقاومت کار می‌کردیم، احساس می‌کردیم به زودی پیروز خواهیم شد، اما روز پیروزی خیلی نزدیک‌تر از زمانی بود که منتظر آن بودیم و موهبت الهی خیلی بیشتر از انتظارات ما بود.

 

تسنیم: اخیرا شاهد توافق تاریخی بین لبنان و رژیم صهیونیستی در خصوص ترسیم مرزهای دریایی بودیم، که متعاقب آن لبنان توانست سرمایه گذاری های خود در حوزه استخراج منابع نفت و گاز در دریا را آغاز کند. اخیرا صحبت هایی درباره ضرورت مذاکرات ترسیم مرزهای زمینی و حل اختلافات درباره مزارع شبعا و تپه های کفرشوبا مطرح شده است. به نظر شما هدف از این صحبت ها در فضای کنونی چیست؟

من می‌خواهم تصویر واقعی از مرزهای خاکی و دریایی را برای مخاطبین ترسیم کنم، چرا که بسیاری از مردم از ابعاد این مسئله بی اطلاع هستند.  ما بر روی ترسیم مرزهای دریایی کار کردیم؛ چون این مرزها ترسیم نشده بود و در این زمینه توافق حاصل شد. اما چیزی تحت عنوان توافق بر سر ترسیم مرزهای زمینی وجود ندارد.

 

تسنیم: چرا؟

چون طبق نقشه‌های ترسیمی 1923 که معیار مدنظر سازمان ملل متحداست، این اراضی - از جمله مزارع شبعا و کفرشوبا - خارج از حریم فلسطین است و اسرائیل که  اقدام به اشغال این اراضی کرده است باید از این مناطق خارج شود.  [بعد از تأسیس سازمان ملل] هیچ توافقی بین لبنان و کشورهای همسایه بر سر ترسیم مرزهای این منطقه انجام نشده [و در نتیجه هنوز هم خارج از محدوده اراضی فلسطین (اشغالی) محسوب می‌شوند.]

اما نکته دیگه این است که من باور ندارم اشغالگران از مزارع شبعا و کفرشوبا عقب‌نشینی کنند؛ چرا که صهیونیست ها، این مناطق را راهبردی قلمداد می کنند و معتقدند که هنوز زمان عقب‌نشینی فرا نرسیده است. از طرف دیگر صهیونیست‌ها تلاش می کنند تا این مناطق را به سوریه مرتبط کنند، نه لبنان. علاوه بر این باید این نکته را متذکر بشوم که ما نیازی به هیچ توجیهی برای حضورمان در این مناطق نداریم؛ چرا که تا وقتی که رژیم اشغالگر حاضر است و تجاوزات هم ادامه دارد _حتی اگه این رژیم از مساحت تحت اشغال خود هم بکاهد _ مسئولیت داریم تا از کشورمان دفاع و حمایت کنیم.

 

تسنیم:در همین زمینه، آیا شما این ایده را مطرح کرده اید که ترسیم مرزها با رژیم صهیونیستی مقدمه گشایش پرونده ترسیم مرزهای زمینی با سوریه است؟ نظر شما در این باره چیست؟

ترسیم مرزهای دریایی...

تسنیم: آیا شما این ایده را مطرح کردید؟

خیر...خیر... ترسیم مرزهای دریایی با فلسطین اشغالی مربوط به بحث استخراج نفت بود که اسرائیل مانع از اجرای آن می شد و این مشکل بعد از ترسیم مرزها حل شد و کار استخراج بلافاصله آغاز شد. اما مسئله ترسیم مرزها با دولت سوریه امر دیگری است؛ چرا که ترسیم مرزها با سوریه باعث می شود تا این کشور در داخل مرزهای خود فعالیت های مرتبط با استخراج نفت را آغاز نماید و لبنان هم قادر باشد تا پس از شناسایی مرزهای خود طرح های خود برای استخراج نفت از این مناطق را آغاز نماید. این موضوع در دست پیگیری است.

 

تسنیم:اخیرا شاهد توافقی بین پادشاهی عربستان سعودی و جمهوری اسلامی ایران بودیم. نگاه شما به این توافق چیست و از نظر شما این توافق چه تاثیری بر فضای لبنان و منطقه خواهد داشت؟

ما به صورت رسمی از توافق میان ایران و عربستان ابراز خرسندی کردیم. ما اعتقاد داریم که ادامه اختلاف بین دو کشور اصلا توجیهی ندارد. البته هم اکنون در موقعیتی نیستیم که به علل اختلاف بین دو کشور بپردازیم و بخواهیم یک طرف را متهم نماییم؛ چرا که اعتقاد داریم که از این مرحله عبور کرده ایم و اکنون بازخوانی گذشته ضرورتی ندارد. در حال حاضر به لطف توافقی که بین ایران و عربستان صورت گرفته است، وارد مرحله تازه‌ای شدیم و خواستار تقویت آن و همگرایی بیشتر بین تهران و ریاض هستیم؛ چرا که امیدواریم که  توافق مزبور  پیامدهای مثبتی برای کل منطقه به همراه داشته باشد.

این توافق، تحولی مهم را در منطقه ایجاد می کند. توافق ایران و عربستان باعث شد تا بعضی از کشورهای عربی که با اسرائیل و آمریکا علیه ایران همکاری می کردند، مواضعی ضد اسرائیل اتخاذ کنند. کشورهای منطقه از این حق برخوردارند که راحت زندگی کنند و در امنیت پایدار باشند و به همکاری اقتصادی با یکدیگر دست بزنند. هیچ اختلاف واقعی و خصومت چشمگیری بین ایران و عربستان وجود ندارد. به همین خاطر است که ما از این توافق استقبال می‌کنیم و معتقدیم که گام های آتی این توافق همچنان ادامه دارد؛ چون به سود هر دو کشور است و این دو کشور نیز به خوبی بر این امر، واقف هستند.

اما درباره نتایج توافق ایران و عربستان باید بگویم که طبیعی است که به خاطر نقش پررنگ تهران و ریاض در منطقه- و از جمله لبنان- این توافق بازتاب مثبتی در همه کشورهای منطقه داشته باشد. اما میزان تاثیر و ماهیت این امر در گذر زمان مشخص خواهد شد. در این زمان، تاثیرات این توافق بیشتر جنبه روانی مثبت دارند، به این معنی که لبنان میدان درگیری نخواهد بود. اگر قبلا فکر می کردیم که معمولاً این اختلافات در مناطقی به آشوب یا تقابل خصمانه منجر می‌شود، اکنون به لطف خدا فضای باثباتی وجود دارد که همه باید از آنها نهایت استفاده را بکنیم.

تاثیر عملی توافق ایران و عربستان بر لبنان نیز نیازمند گذر زمان است تا  بفهمیم چه موضوعاتی در راستای منافع لبنان مورد بررسی قرار می‌گیرد و لبنان با این توافقات چگونه تعامل خواهد کرد. این امر به زمان احتیاج دارد و من معتقدم در حال حاضر بازتاب روانی مثبتی پس از توافق ایران و عربستان شکل گرفته است که بر اساس آن، طرف‌های مختلف لبنانی حتی علیه طرف‌های رقیب خود و  دیگر کشورها مواضع منفی اتخاذ نمی‌کنند. در حال حاضر در لبنان شاهد سکوت کامل هستیم، اما تقریبا اکثریت جریانات سیاسی متقاعد شده اند که از این توافق استقبال کنند و البته بعضی ها هم در برابر این حقیقت مقاومت نشان می دهند! به هر حال در همین سطح روانی نیز شاهد ایجاد فضایی مثبت هستیم و البته در سطح عملی همچنان نیازمند زمان هستیم.

 

تسنیم: به اوضاع پیچیده لبنان و پرونده انتخاب رئیس جمهوری بپردازیم. به نظر شما آیا گشایش های منطقه ای بر تعیین گزینه جدید ریاست جمهوری بعد از سپری شدن دوره ای که شاهد خالی بودن این منصب بودیم، تاثیری خواهد گذاشت؟

بعید می دانم که گشایش منطقه‌ای تاثیری بر پیشبرد روند انتخابات ریاست جمهوری لبنان داشته باشد. علت اصلی این است که اختلافات داخلی در لبنان بسیار عمیق و قوی است. شش یا هفت جریان سیاسی و فراکسیون حاضر در پارلمان حتی فاقد حداقل‌های اشتراک نظر و اشتراک منافع اند. حتی جریان‌های رقیب و مخالف ما (در حمایت از ریاست جمهوری سلیمان فرنجیه) هم به توافقی واحدی بر سر این مسئله نرسیده اند. یعنی سطح اختلاف تا این اندازه گسترده است. ما نیاز به گذر زمان داریم تا سایر احزاب متقاعد شوند نامزدی که بیشترین رای را دارد، گزینه معتبرتری برای تکیه بر کرسی ریاست‌جمهوری است. تا این لحظه تلاش‌ها ادامه دارد و بعضی فراکسیون‌ها نیز در تلاش برای یافتن  گزینه‌هایی هستند که بتوانند بر روی آن گزینه ها توافق کنند. اما به نظر می‌رسد که موانع زیادی بر سر راه آنها وجود دارد؛ با این حال آنها قصد دارند تا همچنان منتظر بمانند و این موضوع باعث تاخیر در انتخاب گزینه رئیس جمهوری شده است.

 

تسنیم: ما شاهد معرفی «سلیمان فرنجیه» به عنوان نامزد ریاست جمهوری از سوی حزب الله و جنبش امل بودیم. آیا ممکن است مخالفت برخی از احزاب مسیحی با نامزدی وی، شما را به سمت معرفی شخص دیگری سوق دهد؟

می‌خواهم این جمله را اصلاح کنم و تاکید کنم که ما سلیمان فرنجیه را معرفی نکرده ایم، بلکه از نامزدی وی حمایت کرده ایم و روشن است که بین "حمایت" و "معرفی" فرق زیادی وجود دارد. این حق ما به عنوان یکی از فراکسیون های پارلمانی حزب الله و همچنین حق دوستان ما در جنبش امل است که از نامزدی که به نظر ما شرایط مناسبی را دارد، حمایت کنیم؛ چرا که رئیس جمهور همواره توسط پارلمان انتخاب می‌شود و ما نیز در پارلمان لبنان نمایندگانی داریم و به همین خاطر صراحتا حمایت مان از نامزد مدنظرمان را  اعلام کرده ایم. اکنون دو حزب قوات و جریان ملی آزاد قصد دارند تا خود را به عنوان بزرگترین فراکسیون های مسیحی پارلمان لبنان معرفی نمایند و هنوز زود است که درباره این موضوع صحبت کنیم که آنها بر سر یک گزینه به توافق برسند. حزب الله و جنبش امل همچنان از گزینه ریاست جمهوری سلیمان فرنجیه حمایت می کنند و برنامه دیگری را مدنظر نداریم. ما جایگزینی برای این گزینه نداریم. این برنامه ماست و باید ببینیم در روزهای آینده چه اتفاقی رقم خواهد خورد.

 

تسنیم: آیا در صورت تغییر شرایط، حزب‌الله و همپیمانانش حاضر به معاوضه منصب ریاست‌جمهوری با سایر مناصب مانند ریاست بانک مرکزی و ... هستند و آیا این امر بر ثبات داخلی لبنان تاثیرگذار خواهد بود؟

ما برای جلب موافقت گروه‌های سیاسی رقیب با گزینه ریاست جمهوری سلیمان فرنجیه، حاضریم در مورد ترکیب هیئت دولت (اعم از نخست‌وزیر و وزرا) تعهداتی را در برابر رقبا پذیرا شویم. تصمیم ما مرتبط با چیزی است که ارائه می شود. اما آنچه امروز به گوش می رسد صرفا حرف و حدیث های رسانه ای و سیاسی است که گوینده اش مشخص نیست.

 

تسنیم: آیا توافق گروه های لبنانی بر سر منصب ریاست جمهوری و نخست وزیری، سرآغاز گشایش اقتصادی و اجتماعی در کشور خواهد بود یا آنکه فشارهای بعدی آمریکا مانع تحقق این هدف خواهد شد؟

گام بعد از انتخاب رئیس جمهور، تشکیل دولت و بعد از آن نیز اجرایی شدن طرح نجات کشور است. قرار است این مسیر، شروع گشایش در لبنان باشد. اما وضعیت چگونه خواهد بود؟ و آیا مداخلات بعضی کشورها مانع این انتخاب‌ ها خواهد شد؟ باید بگویم اکنون بحث درباره این موضوع بسیار زود است؛ چرا که منافع برخی کشورها در لبنان ممکن است به این شکل نباشد که کشوری با ثبات که در آن انتخابات برگزار می شود، بهتر از کشوری بدون انتخابات باشد و این امر ممکن است به انتخاب (رئیس جمهور و نخست‌وزیر و ... ) در لبنان کمک کند.

 

تسنیم: آیا به نظر شما توافق طائف همچنان قابلیت استمرار در فضای لبنان را دارد؟

از نظر ما توافق طائف همچنان قابل ادامه یافتن است و ما هیچ برنامه ای برای اصلاح آن مدنظر نداریم.

 

تسنیم: نظر شما درباره توافق دوحه چیست؟

توافق دوحه، گامی اجرایی در چارچوب توافق طائف است و جایگزینی برای آن به شمار نمی رود.

 

تسنیم: آیا فکر می کنید لبنان امروز نیاز به یک کنفرانس تاسیسی جدید جهت بازسازی نقشه سیاسی خود دارد؟

ما موافق این شعار فراگیر و سست که همه چیز را خراب می کند، نیستیم و نمی خواهیم کنفرانس تاسیسی برگزار شود. بلکه به جای آن به همه طرف‌هایی که اصلاحات در قانون اساسی را ضروری قلمداد می کنند یادآور می شویم که قانون اساسی، روندی متعارف و شناخته شده دارد. بنابراین بهتر است پیشنهادهایشان را به پارلمان ارائه دهند و وقتی که پارلمان با اکثریت دو سوم آرا تشکیل جلسه داد و با اصلاح قانون اساسی موافقت کرد، این اصلاحات لازم الاجرا خواهد شد، اما اگر مخالفت کرد این اصلاحات اجرا نخواهد شد.

ما با پیشنهادهای سست و بیهوده ای که جایگاه مان را تضعیف و ما رو به سوی ناکجاآباد ببرد، همراه نخواهیم شد. صحبت کردن درباره تشکیل کنفرانسی برای تغییر نظام سیاسی لبنان، بی پایه و اساس و در عین حال خطرناک است. بگذارید اول چیزی را که در توافق طائف حاصل شده، اعمال کنیم و نواقص آن را برطرف کنیم و سپس به تدریج درباره هرچیزی که مدنظر دارند، بحث کنیم؛ اما نه بر این اساس که منتظر کنفرانس تاسیسی جدیدی باشیم و همه چیز را در وضعیت رکود قرار دهیم و نهایتاً به هیچ نتیجه‌ای هم نرسیم. ما با این امر موافق نیستیم و از نظر ما  نظامی سیاسی وجود دارد. پس بهتر است سراغ اجرای مکانیسم های آن برویم.

تسنیم: حزب الله اخیرا مانور نظامی بی سابقه ای را در جنوب لبنان برگزار کرد. حزب الله از انجام این مانور به دنبال ارسال چه پیام هایی به داخل و خارج لبنان بود؟

حزب‌الله در این مانور از بعضی سلاح‌ها و تاکتیک‌های خود، و نه همه آنها، رونمایی کرد. ما می‌خواستیم این مانور الگویی باشد که از طریق آن اسرائیلی‌ها و غیراسرائیلی‌ها ببینند و بفهمند که حزب‌الله همواره  آماده است و بر ادامه مقاومتش تاکید دارد و توانایی‌هایش را به شکل وسیعی، افزایش داده و از تکنیک‌های مدرن، درایت و آمادگی مادی و روحی بالایی برخوردار است. اینها  چه در سطح آفندی و چه در سطح پدافندی به مقاومت، در رسیدن به هدفش که همانا  آزادسازی سرزمین ها و مقابله با دشمن است، یاری می رساند.

مانور اخیر، پیامی به دشمن بود که ما همواره در اوج آمادگی هستیم و به خودمان و توانایی هایمان اعتماد داریم و برای اجرای برنامه هایمان از هیچ چیز نمی‌ترسیم.

 

تسنیم: به عنوان آخرین سوال، شما متحدی مهم و قابل اتکا برای بشار اسد، رئیس جمهوری سوریه هستید. حضور اسد در نشست اخیر اتحادیه عرب و بازگشت سوریه به این اتحادیه را چطور ارزیابی می کنید؟ این وضعیت به ویژه چه تاثیری بر روابط حزب الله و سوریه دارد؟

بشار اسد رئیس جمهوری سوریه به عنوان یک قهرمان وارد نشست سران عربی در جده شد؛ گویی که این اجلاس، مدال پیروزی را برای مقابله با همه کنفرانس‌هایی که در طول 13 سال گذشته علیه سوریه برگزار می‌شد، به گردن بشار اسد آویخت.

از نظر ما این موفقیت ثمره همبستگی محور مقاومت و به ویژه جمهوری اسلامی ایران و حزب‌الله و همه طرف‌هایی است که در این موضوع کمک کردند. ما هیچ وقت نقش عظیم شهید بزرگوار، سردار «قاسم سلیمانی» را که فرمانده محور مقاومت در عملیات دفاع از سوریه را عهده‌دار بود، فراموش نمی‌کنیم. ما اکنون با اعلام اسم شهید سلیمانی می‌گوییم که توطئه علیه سوریه شکست خورده است و در حال حاضر در مرحله جدیدی قرار داریم. در این مرحله باید سوریه بازسازی ‌شود و زمین‌های اشغال شده به این کشور بازگردانده شود و مشکلات با ترکیه هم حل وفصل شود. آوارگان سوری نیز باید به کشورشان بازگردند.

اما درباره حزب الله و روابط با سوریه باید بگویم که...

 

تسنیم: حضور شما در سوریه چه می شود؟

حضور ما در سوریه،  به میزان نیاز این کشور بستگی دارد. ما در سوریه به دنبال اهداف شخصی و حزبی نیستیم؛ تمام تأکید و دغدغه ما «حاکمیت ملی دولت مرکزی بر تمام پهنه سرزمینی سوریه» است. ما برای کمک به دولت مرکزی سوریه آمدیم تا این کشور جایگاه و کرامت خود را بازیابد.

بر همین اساس، ما تا هر اندازه که نیاز باشد در  سوریه باقی خواهیم ماند و اکنون نمی‌توانم زمان مشخصی را برای این حضور مشخص کنم. این امر به وضعیت داخلی سوریه و شرایط این کشور بستگی دارد. ما همواره با آقای بشار اسد درباره این موضوع صحبت می‌کنیم و هماهنگی‌ها در این رابطه در  بالاترین سطوح دنبال می شود.

 

تسنیم: جناب شیخ نعیم قاسم از شما بابت گفت و گو با خبرگزاری تسنیم تشکر می کنم. بار دیگر سالروز آزادی جنوب لبنان را به شما تبریک می گویم.

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon