کمرنگ بودن مسائل توحیدی در اعلامیههای حقوق بشر ناشی از کمکاری کشورهای اسلامی است
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه گفت: اگر کشورهای اسلامی نقش مهمی در اسناد حقوق بشری ایفا کنند، در پایی از مسائل توحیدی و الهی در اعلامیهها و معاهدات حقوق بشری پیدا میشد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، حجتالاسلام مهدی هادی؛ رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه در مراسم بزرگداشت روز حقوق بشر اسلامی گفت: واقعیت این است که کشورهای مسلمان با وجود تعالیم الهی و غنی بودن منابع دینی ما اعم از کتاب و سنت، آنطور که باید در تولید ادبیات حقوق بشری نقش ایفا نکردهاند. کشورهای اسلامی و مسلمانان اگر میخواستند نقش مهمی در اسناد حقوق بشری ایفا کنند، در پایی از مسائل توحیدی و الهی در اعلامیهها و معاهدات حقوق بشری پیدا میشد.
هادی بیان کرد: مقام معظم رهبری تأکید دارند که قوه قضاییه در قضایای بینالمللی حضوری فعال داشته باشد، مثل دفاع از حقوق مظلومان و حقوق پایمال شده ایران به علت تحریمها و قوه قضاییه این موضوع را در دستور کارش قرار دهد.
وی افزود: ماده 290 قانون آیین دادرسی کیفری هم تکالیفی در دفاع از حقوق عامه، حفظ بیتالمال و دفاع از حقوق ملت در محاکم داخلی و بینالمللی، برای دادستان تعیین کرده است.
هادی ادامه داد: به تعبیر مقام معظم رهبری، حقوق عامه از سلامت تا امنیت و مباحث بینالمللی است که قوه قضاییه باید به آن ورود داشته باشد و عرصه بینالمللی از مصادیق حقوق عامه است که در قانون اساسی به قوه قضاییه تکلیف شده است. قوه قضاییه نیاز به حرکت نوین دارد تا در مباحث بینالمللی به ویژه حقوق بشر خودش را نشان دهد.
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه ادامه داد: حقوق بشر به تعبیر رهبر معظم انقلاب یکی از اصلیترین و جنجالیترین مباحث بشر است.
وی با اظهار اینکه در ادبیات بینالملل پرکاربردتر از بحث حقوق بشر، بحث دیگری نیست، تأکید کرد: معاهدات حقوق بشری دنیا بیشترین استقبال کشورها در تصویب را به همراه دارد و در قواعد مختلف عرفی که در حقوق بینالملل وجود دارد، نخستن قواعدی که تبدیل به عرف میشوند قواعد حقوق بشری هستند.
وی افزود: واقعیت این است که کشورهای مسلمان با وجود تعالیم الهی و غنی بودن منابع دینی ما اعم از کتاب و سنت، آنطور که باید در تولید ادبیات حقوق بشری نقش ایفا نکردهاند. کشورهای اسلامی و مسلمانان اگر میخواستند نقش مهمی در اسناد حقوق بشری ایفا کنند، در پایی از مسائل توحیدی و الهی در اعلامیهها و معاهدات حقوق بشری پیدا میشد.
هادی گفت: بسیاری از مسائل حقوق بشر مشترک است اما نمیشود نگاه توحیدی در نگاه حقوق بشری نباشد و این از آسیبهایی است که نشان میدهد کشورهای اسلامی در تولید این اسناد حقوق بشری نقش مهمی ایفا نکردهاند.
وی ادامه داد: در کشور ما هم وضع به همین ترتیب است و عدم ورود جدی کشور در عرصههای مختلف در تولید ادبیات حقوق بشری، نقطه ضعفی است که باید برطرف شود.
هادی تصریح کرد: یکی از مجاریهایی که میتواند کمک کند تا این هدف را پیش ببریم، سازمان همکاریهای اسلامی و کمیسیون مستقل دائمی حقوق بشر است.
رئیس پژوهشگاه قوه قضاییه با اشاره به وجود تفاوت بین حقوق بشر اسلامی و حقوق بشر بینالمللی و متداول، گفت: یک مسئلهای که میتواند تفاوت دو نگاه را بیان کند، نگاه توحیدی است و نمیتوانیم از این موضوع غافل شویم. باید مقدمهای برای حرکت جمعی متفکران اسلامی برای تبیین حقوق بشر اسلامی ایجاد کرد.
نشست تخصصی "حمایت و ارتقاء حقوق و کرامت ملتهای مسلمان از دریچه فعالیتهای سازمان همکاریهای اسلامی با تمرکز بر مأموریتها و اقدامات کمیسیون مستقل دائمی حقوق بشر" بزرگداشت روز حقوق بشر اسلامی، پیش از ظهر امروز یکشنبه 15 مرداد در محل پژوهشگاه قوه قضاییه برگزار شد.
انتهای پیام/