نگاهی به کتاب «قاب سراب نشان و بیداری خواب نشان» / تخدیر تلویزیونی را جدی بگیرید!

نگاهی به کتاب «قاب سراب نشان و بیداری خواب نشان» / تخدیر تلویزیونی را جدی بگیرید!

کتاب «قاب سراب نشان و بیداری خواب نشان» عنوان پنجمین جلد از مجموعه کتاب‌های من دیگر ما است که به نقش تلویزیون در تربیت فرزند می‌پردازد.

به گزارش خبرنگار فرهنگی تسنیم، کتاب «قاب سراب نشان و بیداری خواب نشان» عنوان پنجمین جلد از مجموعه کتاب‌های من دیگر ما است که به نقش تلویزیون در تربیت فرزند می‌پردازد. این کتاب یکی از مجموعه کتاب‌های انتشارات آیین فطرت به قلم محسن عباسی ولدی است که به تأثیر رسانه بر تربیت فرزند می‌پردازد. این کتاب حرف‌های ناگفته و ناشینده بسیاری بر تأثیر تلویزیون در تربیت فرزند دارد که خیلی‌ها آن را جدی نمی‌گیرند و حتی به آن توجهی ندارند. اهمیت این کتاب تاحدی است که 4 تن از پزشکان سرشناس کشورمان بر آن یادداشت نوشته و محتوای آن را تأیید و حتی تحسین کرده‌اند.

دکترغلامرضا به اهر، دکتر سید جلال حسینی، دکتر شیرین معلمی و دکتر محمد سرو دلیر پزشکانی هستند که بر این کتاب یادداشت نوشته‌اند.

کتاب با مقدمه‌ای بر اندر احوال قاب جادویی تاییدوگذری کوتاه بر تاریخچه تلویزیون شروع می‌شود و بعد نویسنده در بخش اوّل کتاب به تأثیر نگاه بر عقل و تصمیمات انسان از نگاه آیات و روایات و تاثیری که نگاه بر فکر و ذهن فرد دارد، می‌پردازد.

در بخش دوم کتاب حجت الاسلام عباسی ولدی به زندگی وقتی گرفتار می‌شود در حصار این قاب جادویی می‌پردازد. اولین نکات درباره مشکلات ناشی از کم شدن فعالیت در پی استفاده بی رویه از تلویزیون است که شامل چاقی، مشکلات تنفسی و بیماری‌های قلبی می‌شود.

همچنین نویسنده به این موضوع مهم می‌پردازد که استفاده بی رویه از تلویزیون فرد را رها نمی‌کند و مشکلاتی هم به دلیل اختلال در خواب برای فرد ایجاد می‌کند که شامل عدم آرامش عصبی، خواب آلودگی، پُرخوری و فشار خون، دیابت، بیماری‌های قلبی، ضعف حافظه، مشکلات عاطفی و افسردگی می‌شود.

تأخیر در توانایی تکلّم، پایین آمدن ضریب هوشی و اختلالات بینایی از دیگر مضراتی است که تماشای کنترل نشده تلویزیون برای کودکان در پی دارد.

موضوع مهم دیگری که در این کتاب نویسنده به تفصیل به آن پرداخته است است تخدیر تلویزیونی، از بین رفتن قدرت انتخاب و اعتماد به فن آوری به‌ویژه رسانه است که باعث اعتیاد به تلویزیون می‌شود.

در بخش چهارم کتاب با عنوان می‌خواهم حاکم این قاب باشم نه رعیت آن نویسنده راهکارهای خوب و مهمی را برای مدیریت استفاده از تلویزیون به خوانندگان کتاب پیشنها داده است که شامل توجّه به گزاره‌های تصویری، زدودن عوامل اعتیاد زا، چگونگی مدیریت تلویزیون، دو تلویزیونه شدن خانه، ممنوع!، مدیریت مهمانی‌ها و بالا بردن فرهنگ مطالعه می‌شود.

همچنین نویسنده کتاب به این پرسش مهم پاسخ داده است که برای بچه‌هایی که هنوز به سن مدرسه نرسیده‌اند، چه باید کرد؟ و درباره دلایل برتری کتاب بر تلویزیون سخن رانده است.

این کتاب هم مانند دیگر کتاب‌های این نشر از بخش‌های متن ادبی به قلم نویسنده و تصویرسازی‌های جذابی در هر فصل برخوردار است.

علائم تخدیر تلویزیونی چیست؟

در بخش مهمی از کتاب درباره اعتیاد به تلویزیون می‌خوانیم:

انسان هر روز اهدا می‌خورد و آب می‌نوشند. اما این کار روزه را اعتیاد نمی‌گویند؛ زیرا هم آب و هم غذا نیاز طبیعی انسان است اما اگر کسی هر روز نوشابه بنوشد و قدرت ترک آن را نداشته باشد میگوییم او معتاد به نوشابه شده زیرا بدن انسان به نوشابه نیازی ندارد.

با تمام حرف‌هایی که پیش از این درباره تلویزیون و برنامه‌های آن آن گفته شد می‌توان به راحتی ادعا کرد که انسان تا این انداره که در میان خانواده‌های امروز مرسوم است، به رسانه نیاز ندارد ای برای این که بدانید بسیاری از ما به تلویزیون اعتیاد پیدا کرده‌ایم در پاسخ این پرسش‌ها تفکر کنید.

چرا وقتی بیکاریم اولین فکری که به ذهنمان می‌رسد روشن کردن تلویزیون است؟

چرا وقتی تلویزیون خاموش است. احساس تنهایی می‌کنیم؟ چرا وقتی تلویزیون خاموش است احساس می‌کنیم چیزی کم داریم یا چیزی را گم کرده‌ایم؟ چرا وقتی تلویزیون برنامه مورد علاقه‌مان را ندارد آن را خاموش نمی‌کنیم؟ چرا در بسیاری از موارد برنامه‌هایی را هم که دوست نداریم تماشا می‌کنیم؟

چرا وقتی تلویزیون را تماشا نمی‌کنیم روشن بودن تلویزیون و به گوش رسیدن صدای آن برایمان آرام بخش است؟ چرا در بسیاری از موارد هم اصل برنامه و هم تکرار آن را می‌بینیم؟

دلیل این همه شبکه گردی چیست؟ چرا وقتی برنامه‌ای که مورد پسندمان باشد پخش نمی‌شود دائم شبکه‌ها را عوض می‌کنیم تا برنامه‌ای که توجه‌مان را جلب کند پیدا کنیم؟

چرا در بسیاری از خانه‌ها، تلویزیون، صبح تا شب روشن است، حتی اگر کسی آن را تماشا نکند؟

چرا در هنگام غذا خوردن، اگر تلویزیون روشن نباشد، احساس می‌کنیم چیزی سر سفره کم است؟

نکته قابل توجه در این جا آن است که فردی که به رسانه اعتیاد پیدا می‌کند به میزان وابستگی به رسانه فهم او برای پذیرش مضرات رسانه کم می‌شود این خاصیت اعتیاد است و تنها ویژگی اعتیاد به رسانه نیست نکته دیگری که نباید از یاد برد آن است که هر اندازه دسترسی و استفاده از ماده مخدر آسان‌تر باشد، اعتیاد پیشرفته‌تر و ترک آن، سخت‌تر خواهد شد.

انتشارات آیین فطرت کتاب «قاب سراب نشان و بیداری خواب نشان» را در 307 صفحه منتشر کرده است.

انتهای پیام/

 

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران