"عطش، غش و دریافت سرم" حکایت بسیاری از زائران اربعین سال گذشته در مرز مهران!


"عطش، غش و دریافت سرم" حکایت بسیاری از زائران اربعین سال گذشته در مرز مهران!

در روزهای منتهی به بسته شدن مرز مهران در ۱۹ شهریور حتی آب معدنی کافی هم برای زائران تدارک دیده نشده بود و بسیاری از زائران به دلیل عطش شدید، گرما و ازدحام شدید جمعیت، تا مرز مرگ پیش‌ رفتند و بسیاری از زائران نیز کارشان به بستری و دریافت سرم رسید!

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، اربعین سال گذشته در شرایطی برگزار شد که مسئولان اعلام کرده بودند بعد از دو سال اعمال محدودیت‌های کرونایی و عبور از پاندمی این بیماری برای برگزاری هرچه بهتر مراسم اربعین و حضور بیش از 5 میلیون زائر ایرانی در آمادگی کامل هستیم!

اما به یکباره با بهانه نبود امکانات در عراق، مرزهای زمینی به صورت رسمی برای دو روز و به صورت غیررسمی تا روز اربعین (26 شهریور ماه 1401) بسته شد! این اعلام رسمی بسته شدن مرزهای زمینی در حالی بود که زائرانی که بعد از اعلام بسته شدن مرزها به مرزهای زمینی به ویژه مرز مهران رسیده بودند اعلام می‌کردند مرز باز است و امکان خروج از کشور وجود دارد!

از ناهماهنگی در باز و بسته بودن مرزها که عبور کنیم بحث امکانات و تدارکات در مرزهای زمینی خروجی به عراق، مهم‌ترین مسئله‌ای بود که اربعین سال گذشته زائران به شدت از این ناحیه به رنج و زحمت مضاعف و حتی کُشنده افتادند؛ بر اساس اعلام مسئولان بیش از 90 درصد زائران در سامانه سماح مرز زمینی مهران را برای خروج از کشور انتخاب کرده بودند.

ازدحام جمعیت در مرز مهران موضوع غیرقابل پیش بینی نبود و تمامی مسئولان دخیل در امر اربعین از این موضوع آگاهی داشتند اما بنا بر اعلام افرادی که سال گذشته در بازه زمانی اربعین از مرز مهران عبور کردند کمترین امکانات و خدمات و بیشترین معطلی در مرز مهران برای خروج از کشور مربوط به همین مرز مهران بود.

مرز مهران باز بود و ستاد مرکزی اربعین مستمراً خبر از بسته بودن مرز می‌داد!

امیر یکی از زائرانی که سال گذشته از طریق مرزهای زمینی به راهپیمایی اربعین رفته است در این باره به خبرنگار تسنیم می‌گوید: "ما از مرز مهران در بازه زمانی 20 تا 27 شهریور به عراق رفتیم و از همین مرز هم به کشور برگشتیم.

در پارکینگ‌های شهر مهران از لحاظ جای پارک خودروها، خیلی مشکلی نبود البته پارکینگ‌هایی که تعبیه شده بود تا خود پایانه مرزی فاصله زیاد حدود 10 کیلومتر داشت و زائران بعد از پارک کرد خودرو برای رسیدن به پایانه با سختی زیادی در گرمای شدید هوا مواجه بودند.

اما در مرز به دلیل ازدحام جمعیت بسیار معطل شدیم، هوا بسیار گرم و کشنده بود و فضای مسقفی برای زائران تدارک دیده نشده بود و همه زائران زیر آفتاب مانده بودند؛ همین مسئله باعث شده بود که اکثر زائران در مرز مهران هنوز به مراسم راهپیمایی نرسیده، گرمازده و بسیار ناتوان شده بودند.

یکی از مشکلات اصلی و بزرگ زائرانی که سال گذشته مرز مهران را برای خروج به سمت عراق در بازه زمانی حدود 14 تا 19 شهریور انتخاب کرده بو‌دند، کمبود تعداد گیت‌های گذرنامه خروجی و معطلی طولانی پیش از رسیدن به این گیت‌ها بود؛ در آن شرایط معطلی طولانی‌مدت در زیر آفتاب سوزان، حتی به تعداد حداقلی، موکب‌ برای ارائه خدمات ضروری مانند آب خنک تدارک دیده نشده بود! عطش، گرمای شدید و ازدحام و معطلی طولانی در نهایت باعث حالت غش و ضعف بسیاری از زائران می‌شد به گونه‌ای که بسیاری از زائران با رسیدن به نزدیکی گیت گذرنامه در داخل خاک خودمان در مرز مهران، از شدت ضعف و بی‌حالی نیازمند دریافت سرم و بستری در مراکز درمانی می‌شدند."

زائران در مرز خسروی در حال از دست دادن جانشان بودند!

سمیه یکی دیگر از زائرانی است که سال گذشته از مرزهای زمینی به مراسم راهپیمایی اربعین رفته است؛ اوا در مورد نحوه خروج از کشورش به خبرنگار تسنیم گفت: " ما 16 شهریور از مرز خسروی به عراق رفتیم و 26 شهریور ماه به کشور برگشتیم؛ اتوبوس VIP از تهران تا مرز خسروی حدود 600 هزار تومان گرفت و از مرز هم تا موکب (اواسط مسیر راهپیمایی) حدودا همین میزان (600 هزار تومان) کرایه دادیم.

اوضاع نابسامان مرز خسروی و آماده نبودن گیت‌ها باعث ازدحام شدید جمعیت شد و شرایط تردد برای زائران به‌ویژه خانم‌ها بسیار سخت بود. ازدحام شدید جمعیت و عدم تدارک و برنامه‌ریزی مناسب باعث شد که چندین نفر از زائران جلوی چشمان ما، تعادل خود را به واسطه خستگی و ازدحام شدید جمعیت از دست بدهند و  زیر دست و پا افتادند! اگر کمک مرزبانان نبود، امکان داشت این زائران جان خود را از دست بدهند البته برخی از خانم‌ها هم "بی‌هوش" شدند که با پاشیدن آب با آب پاش‌ها، مقداری از گرمازدگی شدید زائران کاسته شد.

به دلیل اینکه در مرز خسروی، گیت به تعداد کافی وجود نداشت، برای ورود به عراق هم خیلی اذیت شدیم و البته باید بعد از مرز هم مسیر خیلی خیلی طولانی را پیاده طی می‌کردیم تا به ماشین‌ها برسیم و البته هیچ نظارتی هم بر رانندگان عراقی نبود و برخی از رانندگان، کرایه را بیشتر مبلغ تعیین شده دریافت می‌کردند.

برای برگشت هم وقتی از مرز خسروی به داخل ایران بازگشتیم خبری از موکب‌ها نبود و زائرانی که اغلب به شدت سرماخورده و بدن آنها به اصطلاح معروف "خالی" کرده بود، تازه باید با خودروهای شخصی خود از مرز تا شهر مقصد خود چندصد کیلومتر دیگر هم رانندگی می‌کردند یا ساعت‌ها برای یافتن اتوبوس معطل می‌شدند."

تصمیمات امسال برای فراهم کردن سفر راحت برای زائران کافی است؟

اکنون کمتر از 25 روز مانده به اربعین حسینی، مسؤلان ستاد مرکزی اربعین خبر از اضافه شدن تعداد گیت‌های خروج از کشور داده‌اند تا زائران کمتر از 5 دقیقه(؟!!) بتوانند از مرزهای زمینی عبور کنند! همچنین اعلام شده است تعداد موکب‌های بیشتری را در مرزها برای خدمات‌دهی برپا شده است.

سال گذشته علی‌رغم اینکه وزارت کشور و سخنگوی ستاد اربعین اعلام کرده بود "آمادگی کامل برای مراسم بزرگ اربعین داریم" اما در عمل و در روزهای پیک خروج زائران اربعین از مرزهای زمینی شاهد شدیدترین ناهماهنگی و عدم تدارک حداقلی برای خدمات‌دهی در مرزها به‌ویژه در مرز مهران بودیم به‌گونه‌ای که حتی در روزهای منتهی به بسته شدن مرز مهران در 19 شهریور، حتی آب معدنی کافی هم برای زائران تدارک دیده نشده بود و بسیاری از زائران به دلیل عطش شدید ناشی از کمبود آب، گرما و ازدحام شدید جمعیت، تا مرز مرگ پیش‌ رفتند و بسیاری از زائران نیز کارشان به بستری و دریافت سرم رسید!  

با این اوصاف باید دید که سرانجام برنامه‌ریزی‌های ستاد مرکزی اربعین وزارت کشور برای برگزاری اربعین پیش‌رو به کجا خواهد رسید و آیا اعضای ستاد مرکزی اربعین امسال با قول‌هایی که داده‌اند در عمل می‌توانند مانع از تکرار وضعیت وخیم زائران در سال گذشته در برخی مرزهای پراذحام زمینی شوند!

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
حج و زیارت
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اجتماعی
اخبار روز اجتماعی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران