کارشناس عرب: سفر امیرعبداللهیان به ریاض نقطه عطفی در ترجمه عملی توافق ایران و عربستان است

کارشناس عرب: سفر امیرعبداللهیان به ریاض نقطه عطفی در ترجمه عملی توافق ایران و عربستان است

تحلیلگران و ناظران سیاسی سفر حسین امیرعبداللهیان به ریاض را نقطه عطفی در ترجمه عملی توافق ایران و عربستان و مرحله جدیدی از همکاری و هماهنگی در پرونده‌های منطقه ای دانستند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، تحولات در راستای حل و فصل همه مسائل باقی مانده بین عربستان سعودی و جمهوری اسلامی  ایران سرعت گرفته است و تأثیرات تفاهم اخیر که در ماه مارس گذشته از طریق دیدارهای متقابل مقامات دو کشور صورت گرفت، برجسته می شود.

تحلیلگران و ناظران بر این باورند که روابط عربستان و ایران به سمت مرحله جدیدی از همکاری و هماهنگی می رود که شامل بسیاری از مسائل و پرونده های منطقه ای از جمله برخی چالش‌ها می شود.

به گزارش الخلیج اونلاین،سفر «حسین امیرعبداللهیان» وزیر امور خارجه ایران به ریاض نقطه عطفی در روابط ایران و عربستان و  سایر کشورهای حوزه خلیج فارس است و شاید ترجمه عملی از نتایج عادی سازی روابط دیپلماتیک و سیاسی بین دو قدرت منطقه ای باشد.

سفر حسین امیر عبداللهیان به ریاض (17 تا 18 اوت 2023) امری جدایی ناپذیر از نتایج توافق ایران و عربستان است و این  سفر در چارچوب تبادل اعتماد بین دو طرف برای تکمیل همه مسائل باقی مانده بین آن ها است.

امیر عبداللهیان به عنوان بلندپایه ترین مقام ایرانی که به  ریاض سفر کرده است، با «محمد بن سلمان» ولیعهد سعودی، «فیصل بن فرحان» وزیر امور خارجه عربستان سعودی و مقامات سعودی دیدار  و گفت وگو  کرد.

خبرگزاری رسمی عربستان سعودی نیز اعلام کرد که محمد بن سلمان در 18 آگوست با امیرعبداللهیان دیدار کرد و روابط دو کشور و فرصت‌های آینده همکاری و راه‌های توسعه آن را بررسی کردند.دو طرف همچنین تحولات منطقه‌ای و بین‌المللی و تلاش‌های صورت‌گرفته در این زمینه را مورد بررسی قرار دادند.

شبکه الجزیره به نقل از وزیر امور خارجه ایران گفت که وی مذاکرات صریح، مفید و مثمر ثمری با ولیعهد سعودی بر اساس حسن همجواری داشته است و اعلام کرده که  در منطقه بر«امنیت و توسعه برای همه» اتفاق نظر داریم.

بر اساس این گزارش، فیصل بن فرحان در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام کرد که نمایندگی های دو کشور کار خود را شروع کردند. شروع ماموریت دو سفیر در تهران و ریاض در راستای تعزیز روابط دو کشور است. همچنین در این دیدار بر اجرای توافقنامه های قبلی به ویژه توافقنامه های اقتصادی و امنیتی تأکید کردم. همچنین بر ادامه گفتگوها تاکید کردم. انتظار عربستان این است که بر اساس دعوت از آقای رئیسی، ما از ایشان در عربستان استقبال کنیم. انتظار ما برای گشایش روابط جدید بر اساس برادری اسلامی و تلاش مشترک بر اساس منافع مشترک است.

 در همین راستا، «عبدالله باعبود» کارشناس روابط بین‌الملل و امور خاورمیانه در گفت وگو با الخلیج اونلاین درخصوص اهمیت سفر حسین امیرعبداللهیان به عربستان سعودی اعلام کرد که این دیدار مهم و در راستای تکمیل توافق میان دو طرف  تحت نظارت چین بود.

وی تاکید کرد که توافق میان دو کشور بر فعال سازی تفاهم‌های دو طرف در زمینه‌های همکاری، تبادل سفرا و همچنین دیدارها و سفرهای متقابل تاکید دارد و این سفر در همین چارچوب بود.

عبدالله باعبود در ادامه افزود که عربستان سعودی درحال حاضر به طور اساسی بر حل اختلافات امنیتی و اختلافات مربوط به دو طرف در منطقه مانند جنگ یمن و پرونده سوریه و پرونده های دیگر  تمرکز دارد.

وی در ادامه افزود که سفر امیرعبداللهیان به عربستان مهم است و منجر به تعمیق و گسترش و تحکیم توافقات و روابط دو طرف می شود.برخلاف  ادعای برخی که توافق ایران ‌و عربستان را تنها بر روی کاغذ می دانند، این سفر ترجمه عملی توافق دو جانبه است و نشان می دهد که دو طرف برای فعالسازی توافق و حل اختلافات جدی هستند.

این کارشناس سیاسی تاکید کرد که ین امر به معنی حل کامل اختلافات نیست، زیرا برخی از آن ها هنوز حل نشده اند؛اما گفت وگو و تبادل منافع و کاهش برخی اختلافات مهم است و امکان دارد در آینده حل شود.

عبدالله باعبود درباره بحث‌های مطرح شده در خصوص استفاده امیرعبداللهیان از واژه «خلیج فارس» اعلام کرد: این مسئله خارج از چارچوب گفت وگوهای دو طرف است، زیرا در ایران به طور رسمی و طبیعی  از نام خلیج فارس استفاده می‌شود؛ اما کشورهای عربی حاشیه خلیج (فارس) در خصوص این نامگذاری  اختلاف نظر  دارند.

«مبارک آل عاتی» تحلیلگر سیاسی سعودی نیز تاکید کرد : در ریاض و تهران این تمایل وجود دارد که روابط خود را به سمت افق های گسترده تری  از نظر همکاری در همه زمینه‌ها و بازکردن  مسیرها درباره موضوعات مختلف سوق دهند.

وی در ادامه با اشاره به اینکه سفر امیر عبداللهیان به ریاض تایید کننده عزم دو کشور برای حرکت به سمت مرحله «هماهنگی سیاسی در مورد بقیه مسائل منطقه» است، افزود: این عزم و اراده به دلیل این درک متقابل است که تقویت روابط دو کشور یکی از مواردی است که موجب حفظ و تضمین امنیت و ثبات منطقه و مصونیت در برابر مداخلات خارجی خواهد شد.

«عبدالعزیز بن صقر» رئیس مرکز تحقیقات خلیج فارس اعلام کرد که آمریکا و اسرائیل خواستار همگرایی  ایران و عربستان نیستند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon