چالش جدید ترکیه و اروپا در قبرس؛ آنکارا به دنبال تشدید تنش؟

چالش جدید ترکیه و اروپا در قبرس؛ آنکارا به دنبال تشدید تنش؟

سیاست‌های ترکیه در مورد بخش ترک نشین جزیره قبرس، نه تنها به نقطه عطفی در اختلافات آنکارا و اروپا تبدیل شده، بلکه صدای سازمان ملل را هم درآورده است.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، شواهد نشان می دهد که قرار نیست فعلاً شاهد رابطه گرم و مسالمت آمیزی بین ترکیه و اتحادیه اروپا باشیم. این بار، تنش در قبرس، ابعاد خطرناک تری پیدا کرده است. سیاست های ترکیه در مورد بخش ترک نشین جزیره قبرس، نه تنها به نقطه عطفی در اختلافات آنکارا و اروپا تبدیل شده، بلکه صدای سازمان ملل را هم در آورده است.

تلاش های مدیریت محلی وابسته به دولت ترکیه که از سوی این کشور به عنوان «جمهوری ترک قبرس شمالی» شناخته می شود، موجب تنش شده و جدیداً اقداماتی صورت گرفته که نشانه ای از عدم پایبندی ترکیه به رویکرد و قواعد سازمان ملل متحد در مورد قبرس است.

روز گذشته، نیروهای حافظ صلح سازمان ملل در قبرس اعلام کردند که اعضای یگان محافظ صلح، زمانیکه  تلاش کردند از فعالیت جاده سازی غیرمجاز در منطقه حائل (خط سبز) جلوگیری کنند، توسط نیروهای امنیتی قبرس ترک مورد آزار و اذیت قرار گرفته اند.

این منطقه تحت کنترل سازمان ملل است، اما ترک ها قصد داشتند با کشیدن یک جاده روستایی، عملاً منطقه حائل را رد کنند و بخش هایی را تصرف کنند که بر اساس یک توافق قدیمی، محل استقرار صلح بانان است. در تصاویری که توسط خبرگزاری رویترز منتشر شده، اعضای یگان محافظ صلح سازمان ملل، توسط افرادی هل داده می شوند که لباس پلیس و یونیفرم نظامی قبرس ترک پوشیده اند.

هیئت سازمان ملل روز پنجشنبه به دولت ترک قبرس هشدار جدی داده و اعلام کرد که باید  از فعالیت های ساخت و ساز غیرمجاز در منطقه حائل سازمان ملل اجتناب کنند.

به دنبال آن، ترک ها نه تنها هشدار سازمان ملل متحد را جدی نگرفتند، بلکه در  روز جمعه در مسیر روستای پیله، به صلح بانان حمله کردند. در بیانیه سازمان ملل آمده است: «تهدید امنیت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل و آسیب به مواد سازمان ملل غیرقابل قبول است».

کشور ترکیه , کشور "قبرس" ,

طرف ترک قبرس می گوید که ساخت جاده برای رفع نیازهای بشردوستانه مردم روستای پیله بوده که در حمل و نقل با مشکلات زیادی روبرو هستند. اما صلح بانان سازمان ملل، این اقدام را بهانه ای می دانند برای بی اعتنایی به خط منطقه حائل.

روستای پیله، در منطقه حائل یا خط سبز تحت مدیریت سازمان ملل قرار دارد و در حال حاضر تنها روستای جزیره است که در آنجا قبرسی ‌های یونانی و ترک تبارها با هم زندگی می ‌کنند. هیأت صلح بان در قبرس از طرف ترک قبرس خواسته تا به مقررات منطقه حائل سازمان ملل احترام بگذارد و از اقداماتی که باعث تشدید تنش ها می شود خودداری کند و بلافاصله همه پرسنل و خودروهای خود را خارج کند.

حالا چنین به نظر می رسد که بی اعتنایی به خط حائل و مقابله با نیروهای صلح بان سازمان ملل در جزیره قبرس، به چالش جدیدی تبدیل شده و آنکارا که از مذاکرات قبلی خود نتیجه نگرفته و نتوانسته برای به رسمیت شناخت دولت ترک بخش شمالی جزیره حرف خود را بر کرسی بنشاند، به اقداماتی متوسل شده که با واکنش  منفی سازمان ملل و کشورهای غربی روبرو شده است.

اروپا چه می گوید؟

سالهاست که اتحادیه اروپا، قبرس را به عنوان عضو رسمی خود پذیرفته اما بخش ترک نشین جزیره، خواهان تاسیس یک دولت مستقل است و به همین خاطر، عضو اتحادیه نیست. مقامات اتحادیه نیز همواره در مواضع سیاسی خود، از قبرس حمایت کرده واز بخش ترک نشین انتقاد کرده اند. دیروز هم جوزپ بورل، نماینده روابط خارجی اتحادیه اروپا، در بیانیه ای در حساب توییتر خود، اقدام ترک ها را یک «حمله» و اقدام هجومی نامیده و آن را محکوم کرد. همچنین مقامات انگلیس، فرانسه و آمریکا، اقدام ترک ها را محکوم کردند.

کشور ترکیه , کشور "قبرس" ,

کنستانتین لتمبیوتیس، سخنگوی دولت جمهوری قبرس که یکی از اعضای اتحادیه اروپا نیز می باشد، طرف ترکیه ای را متهم کرد که "با ساخت جاده ای که روستای اشغالی آرسوس و یک پاسگاه را به هم متصل می کند، تلاش می کند تا در منطقه پیله، همه را در برابر عمل انجام شده قرار دهد. این در حالی است که ارهان آریکلی، که از سوی آنکارا به عنوان وزیر حمل و نقل دولت ترک قبرس شناخته می شود، اعلام کرده که ساخت جاده پس از تنش به طور موقت متوقف و دولت ترک، حاضر نیست دست از این پروژه بردارد.

همچنین ارسین تاتار که آنکارا او را رئیس جمهور قبرس ترک می خواند، با عصبانیت خطاب به سازمان ملل اعلام کرده که در مسائل مربوط به جاده روستای پیله، دخالت نکند. اما UNFICYP که فعالیت‌ های نیروهای حافظ صلح سازمان ملل را در قبرس انجام می‌ دهد، در بیانیه ‌ای اعلام کرد که  حملات جمعه که توسط ترک ‌های قبرس به نیروهای حافظ صلح سازمان ملل صورت گرفته، باعث ناامنی و ایجاد خسارت شده و این اقدام را به شدت محکوم می ‌کند.

در این بیانیه آمده «تهدید امنیت نیروهای حافظ صلح سازمان ملل متحد و آسیب رساندن به اموال سازمان، از نظر حقوق بین ‌الملل، زیرمجموعه جرایم جدی و غیرقابل قبول و متخلفین، با اجرای کامل قانون مجازات خواهند شد».

ارطغرول اوغلو، وزیر امور خارجه منطقه قبرس شمالی گفت: «شورای امنیت سازمان ملل دوست ترک‌های قبرس نیست. این جاده تکمیل خواهد شد.»

تحسین ارطغر اوغلو، وزیر امور خارجه دولت خودخوانده قبرس ترک، قاطعانه اعلام کرده «از نظر ما، شورای امنیت سازمان ملل متحد، دوست ترکیه و قبرس نیست. کسی نمی تواند ما را بازی دهد و پروژه این جاده قطعاً تکمیل خواهد شد».

کشور ترکیه , کشور "قبرس" ,

در پایان باید گفت، از آنجایی که ترکیه تنها کشوری است که جمهوری ترک قبرس شمالی را به رسمیت شناخته و بیش از هشتاد هزار نفر از نظامیان خود را در جزیره ساکن کرده، هرگونه اقدام سیاسی و نظامی در این منطقه، خارج از خواست و اراده دولت اردوغان روی نمی دهد.

در نتیجه درگیری بین نظامیان ترک و صلح بانان سازمان ملل در حوالی روستای پیله قبرس، نمادی از رویکرد و نگرش تیم اردوغان و هاکان فیدان به موضوع قبرس و شرایط امنیتی خاص جزیره است. بنابراین می توان چنین پیش بینی کرد که مساله قبرس، همچنان به عنوان یک چالش مهم در روابط ترکیه و اتحادیه اروپا باقی بماند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon