تداوم تنش در مرز جمهوری آذربایجان و ارمنستان

تداوم تنش در مرز جمهوری آذربایجان و ارمنستان

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که ایستگاه پهپاد ارمنستان را منهدم کرده است. ارمنستان نیز آذربایجان را متهم کرد که در حال آماده‌سازی پایگاه اطلاعاتی برای تداوم اقدامات تحریک‌آمیز از طریق تنش مرزی است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از رسانه‌های جمهوری آذربایجان، وزارت دفاع آذربایجان اعلام کرد که به مواضع داش‌کسن و نخجوان از شامگاه شنبه تا به امروز به طور متناوب توسط ارتش ارمنستان شلیک شده است.

وزارت دفاع ارمنستان نیز اعلام کرد که مواضع این کشور از شامگاه شنبه توسط جمهوری آذربایجان مورد حمله قرار گرفته است.

در این تیراندازی‌ها، وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که 3 نظامی کشته و دو نظامی ارمنی زخمی شده‌اند و وزارت دفاع آذربایجان نیز از زخمی شدن 3 نظامی خود خبر داده است.

دو طرف که آتش‌بس را نقض کرده‌اند، همدیگر مسئول دانستند.

تیراندازی مداوم در مرز آذربایجان و ارمنستان که منجر به کشته و مجروح شدن نظامیان دو طرف شد، مصادف است با زمانی که بحث‌ها در مورد حل مشکل کمبود غذا در خانکندی شدت گرفته و اوضاع سیاسی قره‌باغ متشنج شده است.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان روز یکشنبه اعلام کرد که نیروهای مسلح ارمنستان مواضع ارتش آذربایجان واقع در مسیر آستاف منطقه داش‌کسن و شهرک‌های شادا در منطقه شاهبوز جمهوری خودمختار نخجوان را به طور متناوب با سلاح‌های سبک با کالیبرهای مختلف مورد شلیک قرار دادند.

در اطلاعیه وزارت دفاع آذربایجان ذکر شده است: اقدامات پاسخگویی توسط ارتش ما در جهت‌های ذکر شده انجام شده است.

بر اساس اطلاعات منتشر شده از سوی وزارت دفاع ارمنستان، بعدازظهر شنبه نیروهای نظامی آذربایجان به مواضع آن‌ها در نزدیکی روستای نوراباک تیراندازی کردند.

بر اساس اطلاعات اعلام شده از سوی وزارت دفاع جمهوری آذربایجان، ارتش ارمنستان از مواضع خود در مسیر سوتک، به مواضع مقابل آذربایجان با خمپاره شلیک کرد.

این وزارتخانه اعلام کرد: طرف آذربایجانی اقدامات تلافی‌جویانه‌ای انجام داده است.

وزارت دفاع ارمنستان اعلام کرد که اطلاعات منتشر شده از سوی طرف آذربایجانی اطلاعات نادرستی است.

این وزارتخانه تصریح می‌کند که آذربایجان در حال آماده‌سازی پایگاه اطلاعاتی برای تداوم اقدامات تحریک‌آمیز از این طریق است.

صبح شنبه وزارت دفاع جمهوری آذربایجان اعلام کرد که ایستگاه پهپاد ارمنستان را منهدم کرده است و هیچ بیانیه‌ای از سوی وزارت دفاع ارمنستان در این زمینه وجود ندارد.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان روز شنبه اعلام کرد که ایستگاه سیار کنترل زمینی پهپادهای ارمنستان که قصد انجام پروازهای شناسایی در مواضع خود در مسیر منطقه شاهبوز و کلبجر را داشتند، منهدم شد.

این وزارتخانه خاطرنشان کرد: این ایستگاه برای کنترل پهپادهای شناسایی و حمله به مواضع ارتش آذربایجان در جهات مختلف مورد استفاده قرار گرفت.

وزارت دفاع ارمنستان هنوز به این خبر واکنشی نشان نداده است.

وزارت دفاع آذربایجان و ارمنستان یکدیگر را متهم به تیراندازی به مواضع یکدیگر در مسیر کلبجر - سوتک کرده‌اند.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان نیز روز شنبه اعلام کرد: در مناطقی که نیروهای حافظ صلح روسی در قره‌باغ مستقر هستند، گروه‌های مسلح غیرقانونی ارمنی بار دیگر از پارازیت رادیویی علیه سامانه‌های ناوبری ماهواره‌ای جی‌پی‌اس هواپیماهای مسافربری خطوط هوایی خارجی که از حریم هوایی جمهوری آذربایجان در حال پرواز بودند، استفاده کردند.

وزارت دفاع ارمنستان درباره این خبر اظهارنظری نکرده است.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان روز شنبه اعلام کرد: از ساعت 11:15 تا 11:36 صبح برای یک هواپیمای مسافربری B-77L خطوط هوایی ایالات‌متحده آمریکا که در مسیر پاریس-پکن در روز جمعه پرواز می‌کرد و یک هواپیمای مسافربری C-650 خطوط هوایی رژیم اسرائیل که در مسیر تل آویو-باکو از ساعت 13:30 پرواز می‌کرد تا ساعت 13:58 سیستم‌های ناوبری ماهواره‌ای GPS در اثر اعمال تداخل رادیویی قطع شد.

وزارت دفاع جمهوری آذربایجان گزارش داد: فرماندهی نیروهای حافظ صلح روسیه از آنچه رخ داده مطلع شده است.

«فرید شفیف» رئیس مرکز تحلیل روابط بین‌الملل مستقر در باکو، در گفتگو با خبرنگاران گفت: آنچه در مرز اتفاق افتاد می‌تواند تحریکی از سوی عناصر رادیکال در نیروهای مسلح ارمنستان باشد.

این تحلیلگر اظهار داشت: اگرچه پاشینیان پنج سال است که در قدرت است، اما تغییر مکرر وزرای دفاع او نشان می‌دهد که او کنترل ارتش را ندارد. در مجموع، اگرچه کمک آذربایجان به خانکندی تأثیر خاصی بر آنچه امروز در مرز می‌گذرد دارد، اما تنها دلیل آن نیست.

«فرید شفیف» گفت: در واقع مذاکرات صلح با سرعت خاصی پیش می‌رفت. پاشینیان در نهایت اعتراف کرد که قره‌باغ برای آذربایجان است؛ اما انگار بعداً از این روند اجتناب کرد.

یکی از نکاتی که این تحلیلگر به آن توجه می‌کند این است که نیروهای خارجی مانعی برای صلح ایجاد می‌کنند.

وی تأکید می‌کند: گاهی در مناقشه ارمنستان و آذربایجان، هم کشورهای غربی و هم روسیه موضع یکسانی اتخاذ می‌کنند. موضع امروز فرانسه به نظر من باعث تشویق رادیکال‌های ارمنی می‌شود و اظهارات اخیر ماریا زاخارووا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه مبنی بر اینکه تمام این وضعیت ناشی از به رسمیت شناختن تمامیت ارضی آذربایجان توسط ارمنستان است، یک بیانیه ضد صلح بود.

این کارشناس مسائل سیاسی معتقد است، آنچه در روزهای اخیر در مرز آذربایجان و ارمنستان رخ داده منجر به درگیری گسترده نخواهد شد.

شفیف همچنین تأکید می‌کند: پیش‌بینی چگونگی وقوع رویدادهای اطراف قره‌باغ دشوار است. زیرا ارامنه قره‌باغ وارد گفتگو نمی‌شوند و پیشنهادات را رد می‌کنند. آن‌ها استدلال می‌کنند که اول می‌گویند که اینجا قلمرو ماست و چرا باید آن‌ها را در یک کشور خارجی ملاقات کنیم؟ دوم اینکه می‌گویند ما نمی‌خواهیم در مورد چیزی جز استقلال صحبت کنیم. تنها چیزی که می‌گویند این است که ما می‌توانیم مستقل بیاییم و برویم و هر کاری می‌خواهیم انجام دهیم. البته آذربایجان این را نخواهد پذیرفت. بنابراین، نهاد حکومتی آنجا باید منسوخ شود. آذربایجان برای این امر اقدامات مناسبی از جمله اقدامات نظامی در صورت لزوم انجام خواهد داد.

«جورج منشیان» تحلیلگر سیاسی ارمنی، رویدادهای اخیر را «تداوم فشار آذربایجان بر ارمنستان» ارزیابی کرد.

او در توییتر نوشت: آذربایجان آتش‌بس را نقض می‌کند، ارمنستان را به جنگ جدید تهدید می‌کند و ارامنه قره‌باغ را در معرض وحشت و گرسنگی قرار می‌دهد.

این تحلیلگر ارمنی در توییت خود تأکید می‌کند که اهداف باکو عبارتند از: تسلیم ارمنستان و پاکسازی قره‌باغ از ارامنه.

گفتنی است، مناقشه قره‌باغ در سال‌های مختلف باعث درگیری بین آذربایجان و ارمنستان شده است. قبل از توافق آتش‌بس در سال 1994، آذربایجان کنترل منطقه قره‌باغ و 7 منطقه اطراف آن را از دست داد.

اما در سال 2020، در نتیجه جنگ 44 روزه قره‌باغ، آذربایجان کنترل بخشی از قره‌باغ و 7 ناحیه اطراف آن را به دست گرفت.

با توافق مشترک سران آذربایجان، ارمنستان و روسیه، نیروهای حافظ صلح روسی در کریدور لاچین (ارتباط ارمنستان و خانکندی) و خط تماس در قره‌باغ مستقر شدند.

با این وجود هم ارمنستان و هم دولت جدایی‌طلب در قره‌باغ کوهستانی اعلام کرده‌اند که آذربایجان از دسامبر 2022 قره‌باغ کوهستانی را محاصره کرده است و در نتیجه، کمبود غذا، دارو و انرژی به همراه دارد.

اما باکو ادعاهایی مبنی بر اینکه قره‌باغ در محاصره قرار دارد را قاطعانه رد می‌کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon