آبگیری مخزن سدالنهضه تکمیل شد


آبگیری مخزن سدالنهضه تکمیل شد

نخست وزیر اتیوپی از تکمیل آبگیری مخزن سد النهضه خبر داد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، اتیوپی در سال 2011 عملیات احداث سد النهضه بر روی رودخانه نیل را شروع کرد. از آن زمان به بعد، مناقشه مصر و سودان با اتیوپی در خصوص حقآبه این کشورها کلید خورد. به رغم اینکه نشست‌های متعددی برای حل و فصل بحران سدالنهضه برگزار شد اما شرکت کنندگان در این نشست‌ها نتوانستند درباره آبگیری و فعال سازی سدالنهضه به یک توافقنامه الزام آور حقوقی دست پیدا کنند و این در حالی بود که اتیوپی به روند تکمیل و آبگیری سدالنهضه ادامه می‌داد.

«احمد آبی» نخست وزیر اتیوپی اعلام کرد: چهارمین و آخرین مرحله آبگیری مخزن سدالنهضه به پایان رسید.

وی در صحفه شخصی خود در فضای مجازی اکس (توییتر سابق) نوشت: من تکمیل سد النهضه را به ملت اتیوپی تبریک می‌گویم چرا که مقاومت ملی ما در برابر تمام مشکلات نتیجه داد.

 آبی احمد تصریح کرد: من با خوشحالی تمام اعلام می‌کنم چهارمین و آخرین مرحله آبگیری مخزن سدالنهضه به پایان رسید.

به نوشته روزنامه سودان تریبون، این اطلاع رسانی نخست وزیر اتیوپی از تکمیل آبگیری سدالنهضه دو هفته پس از مذاکرات جدید مصر و سودان با اتیوپی در قاهره صورت گرفت. این مذاکرات مربوط به آبگیری سدالنهضه بود.

نشست قاهره پس از دو سال توقف در روند مذاکرات مربوط به سدالنهضه برگزار شد و در پایان آن، وزیر منابع آب و آبیاری مصر بر لزوم متوقف کردن هرگونه اقدام یکجانیه در این زمنیه تاکید کرد.

در زمان برگزاری نشست قاهره،  اتیوپی بدون موافقت مصر و سودان چهارمین مرحله آبگیری سدالنهضه را شروع کرده و این درحالی بود که نخست وزیر اتیوپی و رئیس جمهور مصر در حاشیه نشست همسایگان سودان ( ماه گذشته میلادی ) توافق کرده بودند طی چهار ماه آینده درخصوص آبگیری و فعال سازی سدالنهضه به توافقی دست پیدا کنند.

وزارت امور خارجه مصر در واکنش به تکمیل آبگیری سدالنهضه با انتشار بیانیه‌ای اعلام کرد: این اقدام آدیس آبابا نقض مذاکرات قاهره در خصوص بحران سدالنهضه است.

به گزارش خبرگزاری آناتولی، در این بیانیه تاکید شده‌ است: تکمیل آبگیری سدالنهضه نقض آشکار توافقنامه‌ای است که توسط مصر، اتیوپی و سودان در سال 2015 امضاء شده‌ است.

وزارت امور خارجه مصر در بیانیه خود تصریح کرد: سه کشور ( مصر، سودان ،اتیوپی ) باید قبل از شروع فرآیند آبگیری سدالنهضه درباره قوانین این آبگیری و فعال سازی سد مزبور به توافق برسند.

این وزارتخانه تاکید کرد: اتخاذ چنین اقدامات یکجانبه‌ای از سوی اتیوپی به منزله بی توجهی به منافع و حقوق کشورهای پائین دستی و امنیت آبی آنهاست که توسط قواعد حقوق بین‌الملل تضمین شده است.

وزارت امور خارجه مصر در پایان بیانیه خود آورده‌ است: اقدام اتیوپی در تکمیل آبگیری مخزن سدالنهضه بر روند مذاکرات مربوط به این سد تاثیر منفی به جای خواهد گذاشت.

شرکت کنندگان در نشست قاهره توافق کرده بودند دور بعدی مذاکرات مربوط به سدالنهضه در پایتخت اتیوپی برگزار شود.

مصر و سودان امیدوار بودند که در نشست آدیس آبابا بن بست مذاکرات سدالنهضه شکسته شود و شرکت کنندگان در آن در مسیر دست‌یابی به توافقی درخصوص آبگیری و فعال سازی این سد قدم بردارند.

مصر و سودان خواهان امضای یک توافقنامه الزام آور حقوقی با اتیوپی هستند که حقآبه سالانه آنها را از رودخانه نیل تضمین کند. آدیس آبابا از امضای چنین توافقنامه شانه خالی می‌کند و مدعی است: سدالنهضه به کشوری زیان نمی‌رساند.

از آنجایی که 90 درصد آب آشامیدنی و کشاورزی مصر از رودخانه نیل تامین می‌شود، قاهره آبگیری و فعال سازی سدالنهضه را بدون امضای یک توافقنامه الزام آور تهدیدی علیه امنیت ملی مصر می‌داند.

اتیوپی عملیات احداث بزرگترین سد برق آبی آفریقا را در سال 2011 شروع کرد. این سد 1800 متر طول و 145 متر دارد و برای ساخت آن بیش از 4 میلیارد دلار هزینه شده‌ است.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران