کنعانی: ۵ شهروند ایرانی امروز آزاد میشوند/ حضور تروریستها در کردستان عراق بر خلاف منافع دو کشور است
سخنگوی وزارت خارجه کشورمان گفت: حضور تروریستها در منطقه اقلیم کردستان عراق بر خلاف منافع دو کشور است. حضور نیروهای تروریستی در مرز مشترک به هیچ وجه برای ایران قابل تحمل نیست.
به گزارش خبرنگار حوزه سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، «ناصر کنعانی» سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران در نشست خبری هفتگی خود با خبرنگاران، پاسخگوی سؤالات خبرنگاران شد.
کنعانی درباره سیاست خارجی و آزادسازی داراییهای ایران گفت: استیفای حقوق ملت وظیفه همه دولتهای ایران است. دولتها برای تحقق منافع ملت روشهای خاص خود را دنبال کردند و دولت سیزدهم هم با وعدههایی که ملت داد و با رویکردهای خود موضوع استیفای حقوق ملت از جمله آزادسازی داراییها را دنبال کرد. رویکرد دولت هم به نتایج خوبی منتهی شد.
ما هم بازگشت داراییها از دولت انگلیس را شاهد بودیم که چند دهه ضبط شده بود. در بحث اقدامات ظالمانه دولت آمریکا و اعمال فشار به شرکای ایران ما شاهد انسداد برخی از داراییها بودیم. در همان چارچوب، بخش انسداد شده داراییهای ایران در کره هم آزاد شد و امروز به طور کامل در اختیار دولت و ملت در اختیار خواهد گرفت. در ارتباط با برخی دیگر داراییها این رویکردها ادامه دارد و بخشی از داراییها رفع انسداد شده است. این رویکرد با جدیت ادامه پیدا خواهد کرد. آن چیزی که به ما کمک کرد جدیت و قاطعیت در پیگیری مباحث و همافزایی بین دستگاههای دولتی بود.
تبادل زندانیان امروز انجام خواهد شد
سخنگوی وزارت خارجه درباره تبادل زندانیان هم گفت: بر اساس اطلاعات، خوشبختانه روند اجرای توافق انجام شده در دو موضوع رفع انسداد داراییهای ایران و تبادل زندانیان گام به گام با سرعت خوب پیش رفتیم. امیدواریم که امروز شاهد در اختیار قرار گرفتن داراییهای ایران باشیم و این به حساب ایران در یکی از کشورهای دوست منتقل شود. بر همین مبنا موضوع تبادل زندانیان هم در همین روز انجام خواهد شد و 5 شهروند ایرانی آزاد خواهند شد. دو تن از شهروندان بر اساس علاقه خود وارد ایران خواهند شد؛ یک نفر از آنها به خانواده خود در کشور ثالث منتقل میشود و دو نفر دیگر در آمریکا میمانند. به طور متقابل هم پنج شهروند آمریکایی هم در اختیار طرف آمریکایی قرار میگیرند.
کنعانی درباره زمان دقیق تبادل زندانیان گفت: امروز این کار صورت میگیرد و زمان دقیقی نیست.
امکان انجام مذاکرات با واسطهها وجود دارد
وی در خصوص مذاکرات تیم ایرانی در حاشیه سازمان ملل متحد گفت: فرصت بسیار خوبی است برای دیدارها و گفتگوهای مختلف. رئیس جمهور دیدارهای دوجانبهای خواهد داشت. ایران در ارتباط با استیفای حقوق ملت به مسیر دیپلماسی پایبند است و از فرصتها استفاده خواهد کرد و از انجام مذاکره برای بازگشت همه طرفها به برجام ملاحظه محدودکننده نداریم. امکان انجام مذاکرات با واسطهها وجود دارد، اما باید تأکید کرد که تلاش ایران برای رفع تحریمها محدود به مسیر مذاکرات برجامی نخواهد بود.
حضور نیروهای تروریستی در مرز مشترک با عراق به هیچ وجه برای ایران قابل تحمل نیست
کنعانی در خصوص اجرای توافقنامه امنیتی ایران و عراق گفت: فردا موعد پایان توافق ایران و عراق در ارتباط با حضور تروریستها در خاک عراق است. بر همین مبنا این نیروها باید خلع سلاح شده و مقر آنان تخلیه شود؛ این بر اساس مبنای توافق دو دولت است. بر اساس اطلاعات، بسیاری از مفاد توافق تاکنون انجام شده و برخی از مقرهای گروههای تروریستی تخلیه شده و به اماکن دیگری منتقل شدهاند؛ گامهای دیگری در حال انجام است.
دولت عراق با جدیت اعلام کرده که به اجرای توافق پایبند است. ما امیدواریم که بر اساس تعهد دولت عراق و تأکیدات در ملاقاتها دولت عراق این روند را به طور کامل در موعد مقرر انجام دهد. ما به عنوان ایران خواهان بهترین روابط با دولت و ملت عراق هستیم. امنیت عراق هم برای ما مهم است. حضور تروریستها در منطقه اقلیم کردستان عراق بر خلاف منافع دو کشور است. حضور نیروهای تروریستی در مرز مشترک به هیچ وجه برای ایران قابل تحمل نیست؛ فردا موعد پایانی است.
حضور ایران در مجامع بینالمللی نشاندهنده نتیجهبخش بودن سیاست خارجی دولت است
وی در خصوص تعاملات با کشورهای آسیایی گفت: اثرگذاری سیاست خارجی ایران در تقویت مناسبات را باید بر اساس ارقام و آمار قضاوت کرد. بر اساس آمار رسمی موجود، در مبادلات تجاری ایران با شرکا، ما در روند تدریجی دو سال گذشته شاهد رشد تجارت خارجی در کنار تقویت ارتباطات بودیم. ما این را در آمار و ارقام شاهد هستیم. انتقال داراییها و افزایش فروش نفت ایران و گسترش روابط خارجی، حضور ایران در مجامع بینالمللی همه نشاندهنده نتیجهبخش بودن سیاست خارجی دولت و دستیابی به هدفگذاریهای انجام شده است.
روند روابط خارجی، روند زمانبری است. ما بر اساس هدفگذاریها امیدواریم که روند روابط خارجی نتیجهبخشی باشد. اینکه کشورها در برخی زمینهها دچار محدودیت هستند طبیعی است و تحریمهای ظالمانه آمریکا هنوز برداشته نشده است. اغلب کشورها نشان دادند که حاضر نیستند به فشارهای آمریکا توجه کنند. اینکه کشورهایی روابط خودشان را با ایران برقرار میکنند و ارتقا میدهند و کشورهای دیگری آماده گفتگو هستند، نشاندهنده پویایی عملکرد سیاست خارجی دولت است؛ ما به این روند خوشبین هستیم.
ما برای محدودیتهایی که اروپا اعلام کرده ارزشی قائل نیستیم
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص تلاش غربیها برای عدم رفع تحریمهای موشکی ایران و تأثیر بر مسیر مذاکرات گفت: متعاقب اعلام موضع سه کشور اروپایی بلافاصله دستگاه دیپلماسی موضع ایران را اعلام کرد. متناسب با هر اقدامی که انجام دهند ایران پاسخ متقابل خواهد داد. ما در بحث فروش تسلیحات و روابط نظامی، با تحریمهای سازمان ملل مواجه نیستیم. یکسری محدودیتها را در قالب برجام پذیرفته بودیم و باید در تاریخ 18 اکتبر برداشته شود؛ البته یکسری محدودیتها را اتحادیه اروپا اتخاذ کرده بود. ما معتقدیم که بعد از این تاریخ محدودیتهای در برجام به طور خودکار برداشته خواهد شد. ما برای محدودیتهایی که اروپا اعلام کرده ارزشی قائل نیستیم. ایران بعد از تاریخ مذکور میتواند با هر کشوری که علاقهمند کار با ایران باشد، همکاری کند. محدودیتهای اروپا ارزش قانونی و بینالمللی ندارد و ایران هم بر مبنای قوانین بینالمللی با کشورهای دوست تعامل خواهد کرد.
همکاری با آژانس ادامه خواهد داشت
کنعانی در خصوص اظهار نظر گروسی درباره تجدیدنظر لغو مجوز بازرسان آژانس توسط ایران گفت: همکاری ما با آژانس ادامه خواهد داشت. برای همکاری با آژانس مبتنی بر پادمان این همکاریها ادامه پیدا خواهد کرد. ما مخالف سوءاستفاده سیاسی از آژانس برای اهداف یکسری کشورهای خاص هستیم. باید اجازه دهند که آژانس فعالیت حرفهای خود را دنبال کند. ما با تأکید بر ضرورت بیطرفی آژانس، همکاریها را ادامه خواهیم داد.
همکاری ما با آژانس ادامه خواهد داشت و اقدام ایران واکنشی به اقدام سه کشور اروپایی بود. روابط دوجانبه ایران و غرب یک مسیر دو طرفه است. در ارتباط با اروپا ما هیچگاه آنان را حذف نکردیم. روابط در چارچوب احترام متقابل ادامه پیدا خواهد کرد.
وی در خصوص بازرسان آژانس گفت: همکاری ایران و آژانس چارچوب مشخصی دارد. ایران به دنبال محدود کردن همکاریها نیست. ایران مخالف سوءاستفاده سیاسی از آژانس است.
پولهای بلوکه شده ایران در دیگر کشورها
کنعانی درباره پولهای بلوکه شده ایران در دیگر کشورها گفت: ما اکنون مبالغ بلوکه شده یا محدود شده مالی زیادی در کشورهای دیگر نداریم. در ژاپن مبالغی داشتیم که بسیاری از آنان در چارچوب نیازهای کشور استفاده شده است. مبالغی را در ترکیه داریم که دسترسی ما به طور نسبی وجود دارد. ما با محدودیت جدی مواجه نیستیم. در خصوص عراق خوشبختانه بخشی از داراییها رفع محدودیت شده است.
راهآهن شلمچه به بصره
سخنگوی وزارت خارجه درباره راهآهن شلمچه به بصره گفت: توضیحات لازم داده شده است. این پروژه راهبردی بعد از سالها مبتنی بر توافق دو کشور کلید خورده است. گامهای اجرایی شدن آن برداشته شده است. هدفگذاری انجام شده در این مرحله استفاده برای انتقال مسافران میان دو کشور است.
خوشبینیم که شاهد از سرگیری فعالیت سفارت آذربایجان در تهران باشیم
وی درباره گفتگوی وزرای خارجه ایران و آذربایجان گفت: ما در طول بازه زمانی گذشته هیأتهای مختلفی میان دو کشور تبادل کردیم. روند مذاکرات در نشستهای دو کشور هم در موضوع امنیتی، قضایی و اقتصادی روند امیدوارکنندهای بوده و خوشبینیم که شاهد از سرگیری فعالیت سفارت آذربایجان در تهران باشیم. در مذاکرات روز گذشته مروری بر اقدامات انجام شده گذشته شد.
سفر رئیس جمهور به نیویورک
کنعانی درباره سفر رئیس جمهور به نیویورک گفت: حضور آقای رئیس جمهور، حضور سطح عالی ایران در نشست سالانه مجمع عمومی است. هم سخنرانی ایشان و هم گفتگوهای دوجانبه انجام خواهد شد. ما خوشبین هستیم که گفتگوها هم فرصتی باشد برای بررسی نتایج حاصله از گفتگوهای قبلی، و هم نسبت به گامهای آتی با کشورها هدفگذاری جدید صورت گیرد.
وی درباره احتمال دیدار رئیس جمهور با کیشیدا گفت: احتمال این دیدار در صورت حضور مقام ژاپنی وجود دارد. مجمع عمومی فرصتی برای انجام دیدارها و گفتگوها است. انجام چنین دیداری هم دور از ذهن نیست.
نشست ایران با هشت کشور حوزه خلیج فارس در نیویورک
سخنگوی وزارت خارجه درباره نشست ایران با هشت کشور حوزه خلیج فارس در نیویورک و ابتکار سلطان عمان گفت: دبیرکل سازمان ملل پیشنهاد کرده بود که نشست وزرای خارجه کشورهای حاشیه خلیج فارس برگزار شود. طبیعتاً ایران از این ایده حمایت کرده و اعلام کرده که در این نشست شرکت میکند. این نشست در حاشیه مجمع عمومی برگزار خواهد شد.
در خصوص ابتکار سلطان عمان توضیح دادیم که ایران از ابتکار توأم با حسن نیت برخی از کشورها که برای کمک به شکلگیری توافق تلاش میکنند، استقبال میکند. ایران از ابتکار سلطان عمان حمایت کرد و در این زمینه نشستهایی انجام شد. برجام طرفهای مشخصی دارد و قرار نیست تغییر جدیدی رخ دهد.
دولت آمریکا همواره رویکرد غیرسازنده در قبال ایران دارد. آمریکا باید اقدامات اعتمادساز انجام دهد. تاریخ دو کشور مملو از اقدامات ضد ایرانی دولت آمریکا است و باید دولت آمریکا جبران کند.
بر اساس نقشه راه تعریف شده روابط ایران و عربستان ادامه پیدا خواهد کرد
کنعانی درباره مذاکرات ایران و عربستان گفت: ما موضوعات زیادی برای گفتگو داریم. بر اساس نقشه راه تعریف شده روابط دو کشور ادامه پیدا خواهد کرد.
دولت آمریکا اعتیاد به تحریم دارد
وی در پاسخ به سؤال خبرنگار تسنیم درباره تحریم تسنیم و رسانههای ایرانی توسط کشورهای غربی گفت: ایران همواره اعلام کرده که اقدام متناسب را در زمان خودش انجام خواهد دارد. دولت آمریکا اعتیاد به تحریم دارد و مریضی است که احتیاج به درمان دارد. تحریمها در حوزههای مختلفی صورت گرفته است. تحریم رسانه از موضوعاتی است که جای تعجب فراوان دارد. مدعی حمایت از آزادی بیان هستند اما در عین حال رسانه آزاد را در ایران تحریم میکنند. مصداق بارز نقض آزادی بیان و نشاندهنده سیاست منافقانه و یک بام و دوهوای آمریکا است و رسانه را تحریم میکنند که وظیفهاش گردش آزاد اطلاعات است. این ناشی از نگرانی دولت آمریکا از رسیدن صدای ایران به دنیا و عجز در تحقق سیاست خارجی دولت آمریکا است. ما این اقدام را محکوم میکنیم.
ایران در نشست آتی درباره افغانستان شرکت خواهد کرد
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص نشست مسکو درباره افغانستان گفت: نشست مسکو در سطح نمایندگان ویژه کشورها در امور افغانستان برگزار خواهد شد و نماینده ایران در رأس هیأتی در این نشست حضور پیدا خواهد کرد. ایران از سازوکارهای منطقهای حمایت میکند و همواره تلاشهایی را انجام داده است. نگاه ایران به تحولات افغانستان روشن است. ما در همان چارچوب در نشست آتی افغانستان هم شرکت خواهیم کرد. این مشورتها و تبادل نظرها را با جدیت دنبال خواهیم کرد.
اظهار نظر درباره ایران همزمان با میزبانی از گروهک تروریستی منافقین مضحک است
وی در خصوص اظهارنظرهای کشورهای غربی در خصوص وضعیت حقوق بشر در ایران گفت: ملت ایران به حمایت و دلسوزی کسانی که علیه ملت جرم مرتکب شدهاند نیاز ندارد. اظهار نظر درباره ایران همزمان با میزبانی از گروهک تروریستی منافقین مضحک است. در ارتباط با حقوق بشر تأکید میکنیم که به سیاست اخلاقی پایبندیم. اگر ایران تاکنون ایستادگی کرده به پشتوانه همین ملت بوده است. اگر ایران از گردنههای سخت اقتصادی و جنگ تحمیلی و تحریمهای ظالمانه عبور کرده به پشتوانه همین ملتی است که آمریکا چند دهه علیهشان جرم مرتکب شده است.
ایران برای حقوق بشر جایگاه ویژهای قائل است. استفاده ابزاری از حقوق بشر را هرگز برنمیتابیم. آنچه که امروز ما در کشورها میبینیم پژواک واقعی به ماهیت استعماری همین کشورهای غربی است که علیه ملتهای جهان اقدام کردند. ملتهای جهان سرکوب شهروندان همین کشورها را میبینند. ملتهای مختلف این رفتارهای غربیها را میبینند. بهتر است دست از اظهار نظر علیه دیگران بردارند. اروپاییها و آمریکاییها یک نگاهی به عملکرد خودشان بیندازند. خیلی جالب بود که روزانه در کشورهای خود و علیه ملت فلسطین مرتکب جرم میشوند در عین حال پرچم حقوق بشر را بلند میکنند.
رایزنهای بازرگانی ایران
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص رایزنهای بازرگانی گفت: یکی از موضوعات مهم در روابط تجاری، افزایش تعداد رایزنهای بازرگانی ایران در کشورهای مختلف بود. خوشبختانه همکاری خوبی بین دستگاه دیپلماسی و وزارت صمت برقرار است. بر مبنای اطلاعات، راجع به 30 کشور هدفگذاری شده بود تا رایزنهای بازرگانی مستقر شوند و تاکنون 20 نفر تعیین و در حوزهها مستقر شدهاند. مشکلی در این زمینه وجود ندارد و همکاری بین وزارت خارجه و وزارت صمت برقرار است.
میدان گازی آرش
وی درباره میدان گازی آرش گفت: وزیر نفت تأکید کردند که از حقوق خود نخواهیم گذشت و در خصوص موضوعات فنی، چارچوبهای فنی وجود دارد و روند دنبال خواهد شد.
حضور آمریکا در سوریه اشغالگرانه است
سخنگو در خصوص حضور نیروهای آمریکایی در سوریه و در شرق فرات گفت: حضور آمریکا در آنجا اشغالگرانه است و هیچ فعل و انفعالی در سرزمین سوریه نمیتواند بدون نظر دولت سوریه صورت بگیرد. حضور آمریکاییها غیرقانونی است و باید به درخواست سوریه توجه کنند.
بحث تبادل زندانیان با ترکیه
وی درباره تبادل زندانیان با ترکیه گفت: گفتگوها هم در سطوح کنسولی و قضایی صورت گرفته و هم در نشست دو وزیر خارجه در تهران رایزنی صورت گرفته است. در این زمینه ما میتوانیم شاهد پیشرفتها و تبادل زندانیان باشیم. اکنون اطلاعات بهروز شدهای ندارم.
طرح ایران برای خروج نیروهای ترکیه از سوریه
کنعانی در خصوص طرح ایران برای خروج نیروهای ترکیه از سوریه گفت: موضوع حل و فصل اختلافات میان دو کشور سوریه و ترکیه همواره مدنظر ایران بوده است. اختلافات باید در چارچوب روند سیاسی رفع شود. بارها اعلام کردهایم که نگرانیهای امنیتی دو کشور قابل توجه است اما رفع آنان در گفتگوهای سیاسی و امنیتی باید صورت گیرد و ایران از چنین روندی استقبال میکند. در نشستهای دوجانبه ایدههای ما مطرح شده و تا حصول نتیجه ادامه خواهیم داد.
انتهای پیام/؛