فشار انگلیس بر آلمان برای رفع تحریم های تسلیحاتی علیه عربستان
مقامات عالی رتبه دولتی در انگلیس فشارها بر آلمان برای رفع تحریمهای تسلیحاتی علیه عربستان و موافقت با تحویل جنگندههای اروپایی به این کشور را افزایش دادهاند.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از روزنامه "فرانکفورتر آلگماینه سایتونگ، "ریشی سوناک"، نخست وزیر بریتانیا شخصا با اولاف شولتز، صدراعظم آلمان وارد گفتگو شده تا برلین با تحویل 48 جت جنگنده یوروفایتر به عربستان سعودی موافقت کند.
روزنامه بریتانیایی تایمز نوشت سوناک در مرکز یک کارزار مشترک برای جلب موافقت آلمان با این صادرات تسلیحات است که ارزش آن بیش از پنج میلیارد یورو تخمین زده میشود.
این یورو فایترها به طور مشترک توسط شرکت های دفاعی در ایتالیا، اسپانیا، بریتانیا و آلمان تولید می شود، بنابراین همه طرف ها باید با صادرات آن به کشورهای ثالث موافقت کنند. دولت فدرال قبلی آلمان به دلیل دخالت عربستان سعودی در جنگ داخلی یمن و قتل جمال خاشقجی روزنامه نگار در دسامبر 2018، تحریم تسلیحاتی علیه عربستان سعودی را اعمال کرده بود.
بریتانیا اکنون موضع خود را در قبال فروش تسلیحات به ریاض تغییر داده است و در توجیه این اقدام خود به آتش بس در یمن اشاره می کند.
روزنامه تایمز گزارش داد که تلاش هایی در سطوح مختلف دولتی برای تغییر نظر دولت آلمان صورت گرفته است. جیمز کلورلی، وزیر امور خارجه بریتانیا نیز در این مورد به آنالنا بائرباک، وزیر امور خارجه آلمان مراجعه کرده است.
سوناک هم برای جلب نظر دولت آلمان شخصا در این باره تلفنی با اولاف شولتز، صحبت کرده است. اما البته وی با این پاسخ از طرف صدر اعظم آلمان مواجه شده است که نمی تواند شرکای ائتلاف خود را متقاعد کند که این تحویل تسلیحاتی انجام شود.
بهر حال انگلیس با وجود مخالفت آلمان برای تحویل جنگندههای اروپایی «یورو فایتر» به عربستان سعودی میخواهد این جنگندهها را که محصول مشترک کشورهای مهم اروپایی است به ریاض تحویل دهد.
به این ترتیب در حالی که عربستان سعودی به خرید جنگنده های اروپایی می اندیشد، آلمان با این مسئله مخالفت کرده اما انگلیس به شدت خواهان دستیابی به توافقی در این باره با ریاض است.
روزنامه هندلزبلات آلمان هم اخیرا در گزارشی نوشت که بریتانیا میخواهد برخلاف میل آلمان، جتهای جنگنده یوروفایتر جدید را به عربستان سعودی تحویل دهد. انگلیسی ها با بندی در این پروژه مشترک بر دولت فدرال آلمان فشار می آورند که به اعتقاد انگلیس می توان با استناد بر آن آلمان را از این پروژه خارج کرد.
عربستان سعودی حدود 6 سال پیش 48 فروند یوروفایتر جدید اروپایی سفارش داد. این پروژه مشترک اروپا در بریتانیا در حال ساخت است و اسپانیا و ایتالیا نیز در این پروژه مشارکت دارند. آلمان هم در حال ساخت بخشی از بدنه این هواپیما در ایرباس در آگسبورگ و منچینگ است. به طور کلی، آلمان تقریباً 30 درصد در پروژه یوروفایتر سهم دارد.
بریتانیایی ها با بندی از قرارداد این پروژه بر دولت فدرال آلمان فشار می آورند تا با آن ها همراه شود. بنابراین، زمانی که انگلیس، آلمان، اسپانیا و ایتالیا توافق کردند چند سال پیش به طور مشترک یورو فایتر را تولید کنند، این بند لحاظ شد. بر این اساس اگر یکی از شرکا از صدور مجوز صادرات امتناع کند، شریک دیگر می تواند قطعات مورد نیاز را که قبلاً از کشور مخالف با این صادرات وارد می شد خود تولید کند. در تابستان، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان تحویل یوروفایتر به عربستان سعودی را رد کرد و اکنون هم دولت فدرال آلمان به آن اشاره می کند.
به گفته محافل دولتی در برلین، لندن واقعاً خواهان توافق با پادشاهی سعودی در این باره است و فشار بسیار زیاد است. دولت بریتانیا در پاسخ به سوالی در این باره گفته است: بریتانیا بر تعهد خود به روابط دفاعی استراتژیک با پادشاهی عربستان سعودی ثابت قدم است.
انتهای پیام/