پیگیری و توافق برای شبانه روزی شدن گمرک ایران و افغانستان
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی، دستاوردهای سفر استاندار به کشور افغانستان را تشریح کرد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم ازمشهد، به نقل از روابط عمومی استانداری خراسان رضوی، ابوالفضل چمندی با اشاره به جزئیات سفر اخیر استاندار به کشور افغانستان، اظهار داشت: استاندار خراسان رضوی در روز اول سفر خود در فرودگاه مورد استقبال وزیر تجارت افغانستان قرار گرفت و بعد از آن نشستی در سفارتخانه با تجار افغانستانی و تجار ایرانی برگزار شد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی افزود: در ادامه این سفر با وزیر معادن و پترولیوم افغانستان ملاقات داشتیم که در آنجا استاندار خراسان رضوی پیشنهاد راهاندازی کنسرسیوم مشترک را در قالب «اکتشاف، استخراج و فرآوری» معادن افغانستان با استفاده از دانش بخش خصوصی طی یک برنامه راهبری 10 ساله مطرح کرد.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با بیان اینکه «ذخایر سرب، لیتیوم و سنگ آهن» از ظرفیتهای خوب افغانستان است، عنوان کرد: خوشبختانه در مزایدههایی که دولت افغانستان برای سنگآهن گذاشته است، شرکتهای ایرانی با شرکای افغانستانی بیشترین برنده بودهاند که به تبع آن امیدواریم عملیات استخراج شکل بگیرد و فرآوری را در این زمینه پیگیری کنیم.
چمندی به دیگر ملاقاتهای استاندار خراسان رضوی پرداخت و گفت: در جلسه بعدی با وزیر اقتصاد افغانستان تاکید ما بر هوشمندسازی مرز و ایجاد بانک مشترک برای مبادلات و تجارت روانتر بین دو کشور بود و وزیر اقتصاد افغانستان هم قول مساعد در این زمینه داد. همچنین برای اینکه زمینه سرمایهگذاریهای مشترک در افغانستان به خصوص در مواد حیاتی مثل معدن و بخش کشاورزی فراهم شود، ارائه ضمانت از سوی افغانستان به سرمایهگذاران ایرانی در این زمینه مورد تاکید ما بود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی با اشاره به اهمیت صادارات داروهای ایرانی خاطرنشان کرد: جلسه بعدی ما با معاون وزیر صحه افغانستان پیرامون صادرات داروهای ایرانی به افغانستان برگزار شد و تاکید بر این بود که باید موانع صادرات را برداریم. همچنین مسئله تولید مشترک، صادرات تجهیزات پزشکی و گردشگری سلامت در این نشست مورد بحث و تبادل نظر گرفت.
وی تاکید کرد: تخمین زده میشود، یک میلیارد دلار از سوی بیماران افغانستانی در کشورهایی مثل پاکستان و هند در حال هزینه شدن بوده و سهم ما پایین است که باید آن را ارتقای دهیم. در این راستا طرف افغانستانی هم موافق است که در ایران مورد معالجه قرار گیرند.
چمندی به حوزه کشاورزی اشاره کرد و ادامه داد: جلسه بعدی ما با وزیر زراعت و مالداری افغانستان پیرامون کشت قراردادی محصولاتی مثل چغندر، جو، ذرت و صیفیجات برگزار شد که نیاز کشور است و بنا شد از افغانستان در این زمینه استفاده و تراز تجاری خود را با افغانستان متناسب کنیم. چراکه در این زمینه 2 میلیارد دلار صادرات و 20 میلیون دلار واردات داریم.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی بیان کرد: موضوع بسیار مهم دیگر که طی این جلسه مطرح شد، واردات گوشت از افغانستان بود که تحت قرنطینههای اختصاصی دامپزشکی ما قرار بگیرد و از ظرفیت نزدیکی مرز هم استفاده کنیم.
وی در ادامه به دیگر دستاورد سفر استاندار خراسان رضوی پرداخت و خبر داد: در حوزه بهرهبرداری از ریل، قرارداد بهرهبرداری از ریل توسط کنسرسیوم ایرانی که در خراسان رضوی تاسیس شده است؛ با حضور رئیس اداره ملی راهآهن افغانستان و دیگر وزرای آنها، هیئت ایرانی به سرپرستی استاندار خراسان رضوی، سفیر جمهوری اسلامی ایران و نماینده ویژه رئیس جمهور در امور افغانستان به امضا رسید که امری بسیار راهبردی است.
چمندی تصریح کرد: در بخش ترانزیت و تجارت، وزیر تجارت افغانستان دو نکته حائز اهمیت را مورد توافق طرفین قرار داد که یکی استفاده از کریدور ترانزیتی حمل و نقل زمینی دوغارون برای 24 ساعته کردن مرز و موضوع بعدی اتصال افغانستان به چابهار بود که در آنجا سرمایهگذاریهای خراسان رضوی توسط بخش خصوصی انجام گرفته است. مبحث بعدی تقویت ظرفیت خراسان رضوی در کریدورهای شمال، جنوب، شرق و غرب بود که مورد تاکید دو طرف قرار گرفت.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استانداری خراسان رضوی با بیان اینکه 24 ساعته شدن گمرکات دو کشور از سمت دوغارون و تولیدات مشترک در منطقه دوغارون از محورهای مطرح شده در این دیدارها بود، اضافه کرد: به همان نسبت وزیر تجارت افغانستان موافق بود که منطقه آزاد متناسب با دوغارون در خاک آنها ایجاد شود تا از ظرفیتهای یکدیگر استفاده کنیم. همچنین موضوع صادرات برق، زیرساختهای برق و انرژی مورد تاکید طرفین بود.
چمندی گفت: تقریبا توافق جامعی در همه این زمینهها شکل گرفت و مقرر شد کمیتههای تخصصی در سطح وزارتخانهها با پیشانی استانداری خراسان رضوی شکل بگیرد تا عملیات اجرایی گام به گام پیش برود.
وی یادآور شد: در پایان استاندار خراسان رضوی با وزیر امور خارجه افغانستان دیدار داشت و در این بین بر توسعه مناسبات اقتصادی تاکید ویژهای شد. همچنین نقش ویژه وزیر امور خارجه افغانستان برای تسهیل ورود و خروج سرمایهگذاران ایرانی و فعالان اقتصادی و چارچوبهای نرمافزاری اقتصاد در روابط بینالملل مورد تاکید دو طرف قرار گرفت.
انتهای پیام/282/