کتاب‌های دیجیتال یا کتاب‌های چاپی؛ کدام بهتر است؟

کتاب‌های دیجیتال یا کتاب‌های چاپی؛ کدام بهتر است؟

کتاب‌های چاپی برای مدت زمانی بسیار طولانی به عنوان وسیله‌ی اصلی برای تبادل اطلاعات در بین جوامع کاربرد داشته و هنوز نیز به عنوان پرکاربردترین ابزارهای اطلاع‌رسانی محسوب می‌شوند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم - محمدمهدی سیدناصری/  مدرسدانشگاه، نویسنده و پژوهشگر حقوق بین‌الملل کودکان

فناوری اطلاعات بر حوزه‌ کتاب‌های چاپی نیز تأثیر گذاشته و ظهور رسانه‌های ذخیره‌ اطلاعات از قبیل لوح‌های فشرده باعث ظهور کتاب‌های الکترونیکی در این حوزه شده است. مقید کردن کودکان و نوجوانان تنها به شکل سنتی کتاب در عصر حاضر که عرصه‌ تاخت‌و تاز انواع رسانه‌های دیداری- شنیداری و حضور پررنگ اینترنت و وب در میان این دسته از رسانه‌هاست، منطقی به نظر نمی‌رسد؛ زیرا این رسانه‌ها در کسب آگاهی، آموزش بهتر و ایجاد سرگرمی برای کودکان و نوجوانان نقش به سزایی دارد .

استفاده از تکنولوژی در تولید نسخه‌های الکترونیک در کنار نسخه‌های چاپی کتاب، مزایا و معایبی دارد. به طور مثال پیشگیری از هدر رفتن کاغذ، صرفه‌جویی در هزینه‌ها، سهولت دسترسی، کاهش قیمت کتاب‌ها، دسترسی به ویدئو و صوت برای استفاده‌کنندگان، افزایش اندازه‌ تصاویر و فونت‌ها، جست‌وجوی تایپی کلمات کلیدی و... از نکات مثبت تولید نسخه‌های الکترونیک کتاب‌هاست.

اما در کنار این‌ها، وابستگی زیاد به اپلیکیشن‌ها و ابزارهای دیجیتال مضر بوده و روی سلامتی افراد به‌خصوص کودکان تأثیری سوء دارد. عوارضی مانندخستگی و آسیب چشمی، خستگی ذهنی و اختلالات خواب از جمله‌ آنهاست و البته عوارض نگاه کردن طولانی‌مدت به صفحات نمایش در کودکان شدت و اهمیت بیشتری هم دارد. به طور کلی در هر حوزه‌ ایجاد تعادل مهم‌ترین شرط موفقیت است.

بنابراین نه ترک تکنولوژی امکان دارد و نه وابستگی به آن امری عقلانی است. در واقع استفاده از تکنولوژی در خواندن کتاب می‌تواند تجربه‌ای متفاوت در کتابخوانی برای کودکان ایجاد کند که اگر از ابزارهای تکنولوژیک استاندارد در آن استفاده کرد، می‌توان آثار مخرب آن را تا حدود زیادی کاهش داد.

به این ترتیب ارائه‌ نسخه‌های دیجیتال و قابل دانلود کتاب‌های کودکان که قابل استفاده روی تبلت یا گوشی همراه باشند با موضوعات مختلفی مثل داستان و رمان،  کتاب‌های علمی، کمک‌آموزشی و ... فرصتی متفاوت و متنوع برای کودکان ایجاد می‌کند تا به سهولت به انواع مختلف کتاب‌ها دسترسی پیدا کنند. اگرچه اقبال از کتاب‌های کاغذی و نسخه‌های چاپی بیشتر است اما با توجه به ایجاد تنوع برای کودکان می‌تواند، به صورت کنترل‌شده، به عنوان راهی برای بسط و گسترش فرهنگ کتابخوانی در جامعه‌ی امروز مورد استفاده قرار گیرد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
triboon
گوشتیران
مدیران