سهم انرژی‌های جایگزین در تولید برق آذربایجان چقدر است؟

سهم انرژی‌های جایگزین در تولید برق آذربایجان چقدر است؟

یکی از اهداف آذربایجان در افزایش تولید برق، صرفه‌جویی در مصرف گاز طبیعی و صادرات به کشورهای اروپایی است. اگرچه برخی کارشناسان صادرات برق از راه دور را امیدوارکننده نمی‌دانند، اما دولت این کشور فکر می‌کند صادرات برق در آینده درآمد جدی برای آن دارد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزار تسنیم به نقل از رسانه‌های جمهوری آذربایجان، در 26 اکتبر امسال مراسم افتتاحیه رسمی نیروگاه خورشیدی 230 مگاواتی قره‌داغ جمهوری آذربایجان برگزار شد. اطلاعات رسمی افتتاحیه این نیروگاه حاکی از آن است که این ایستگاه با هزینه سرمایه‌گذاری خارجی به ارزش 262 میلیون دلار آمریکا ساخته شده است.

نیروگاه خورشیدی قره‌داغ اولین نیروگاه خورشیدی در مقیاس صنعتی در جمهوری آذربایجان است که با مشارکت سرمایه‌گذاری خارجی اجرا شده است.

در سال‌های اخیر دولت آذربایجان توجه زیادی به توسعه منابع انرژی جایگزین داشته است.

دو دلیل عمده برای علاقه این دولت به توسعه این حوزه وجود دارد. یکی از آن‌ها صرفه‌جویی در مصرف گاز طبیعی در تولید برق است که حجم آن صرفه‌جویی به سمت صادرات و ایجاد درآمد اضافی می‌شود.

بر اساس آمار رسمی، بیش از 90 درصد برق تولیدی آذربایجان در طول سال از طریق نیروگاه‌های حرارتی، یعنی گاز طبیعی تأمین می‌شود. در اطلاعیه افتتاح نیروگاه خورشیدی قره‌داغ نیز اشاره شده که راه‌اندازی این نیروگاه فرصتی برای صرفه‌جویی 110 میلیون مترمکعبی گاز طبیعی در سال ایجاد می‌کند.

اهمیت انرژی‌های جایگزین

نباید فراموش کرد که توافقنامه‌ای بین آذربایجان و اتحادیه اروپا برای دو برابر شدن حجم گاز صادراتی آذربایجان به اروپا تا سال 2027 امضا شد. آذربایجان قصد دارد کاهش درآمدهای نفتی را با افزایش صادرات گاز طبیعی جبران کند. با این حال، افزایش تولید گاز طبیعی نیاز به سرمایه‌گذاری جدی دارد. اروپا تاکنون گامی برای سرمایه‌گذاری اضافی در بخش گاز طبیعی آذربایجان برنداشته است.

از آنجایی که طرف اروپایی سال‌ها قول خرید گاز طبیعی از آذربایجان را نداده است، خود آذربایجان نیز علاقه‌ای به سرمایه‌گذاری اضافی و کلان برای افزایش تولید گاز طبیعی ندارد. دلیل اینکه اروپا چنین قولی نداده این است که بسیاری از کشورهای اروپایی در زمینه انرژی‌های جایگزین سرمایه‌گذاری زیادی کرده‌اند.

یکی دیگر از اهداف آذربایجان در افزایش تولید برق از طریق انرژی‌های جایگزین، صادرات برق به کشورهای اروپایی است. با وجود اعلامیه‌های مکرر، هنوز اقدامات مشخصی انجام نشده است. اگرچه برخی کارشناسان صادرات برق از راه دور را امیدوار کننده نمی‌دانند، اما دولت فکر می‌کند صادرات برق در آینده درآمد جدی برای آذربایجان به همراه خواهد داشت.

امسال برق رتبه اول صادرات محصولات غیرنفتی آذربایجان را به خود اختصاص داده است. بر اساس شاخص‌های اعلام شده از سوی کمیته گمرک این کشور در 9 ماهه نخست، 330 میلیون دلار درآمد حاصل از صادرات برق بوده است.

این به معنای افزایش چهار برابری نسبت به مدت مشابه سال گذشته است. در حال حاضر 13.6 درصد از صادرات غیرنفتی آذربایجان برق است. سهم برق از کل صادرات این کشور 1.25 درصد است. سهم عمده صادرات برق آذربایجان متعلق به ترکیه است. سهم این کشور در صادرات برق آذربایجان بیش از 70 درصد است. مابقی سهم صادرات برق متعلق به گرجستان است.

وعده‌های دولت آذربایجان برای انرژی جایگزین

اگرچه اخیراً موضوع انرژی‌های جایگزین بارها در آذربایجان مطرح شده، اما دولت این کشور سال‌هاست که وعده‌هایی در مورد توسعه این حوزه داده است.

شاخص‌های هدف برای انرژی‌های جایگزین در «نقشه راه استراتژیک توسعه خدمات عمومی در جمهوری آذربایجان» مصوب 2016 گنجانده شد. در آن سند ذکر شده بود که در سال 2020 ظرفیت تولید انرژی بادی در آذربایجان 350 مگاوات، انرژی خورشیدی 50 مگاوات و بیو انرژی 20 مگاوات خواهد بود.

بر اساس ارقام رسمی سال 2020، دولت آذربایجان وعده 350 مگاوات ظرفیت تولید برق بادی در این کشور را در سال 2020 داده است، اما در آن سال تنها 66 مگاوات تولید شد، یعنی تقریباً پنج برابر کمتر از میزان وعده داده شده. همین شاخص برای انرژی خورشیدی 35.1 مگاوات در مقابل وعده 50 مگاوات بود و برای بیو انرژی تنها 1 مگاوات در مقابل وعده 20 مگاوات بود. به عبارت دیگر هیچ یک از شاخص‌های مدنظر دولت آذربایجان در حوزه انرژی‌های جایگزین محقق نشده است.

بر اساس اعلام وزارت نیروی جمهوری آذربایجان، در 9 ماهه امسال 21.5 میلیون کیلووات برق در این کشور تولید شده است. 92 درصد آن در نیروگاه‌های حرارتی یعنی گاز طبیعی به دست آمده است. سهم نیروگاه‌های برق‌آبی در تولید برق آذربایجان 6.5 درصد است. سهم برق حاصل از سایر منابع (خورشیدی، بادی و ...) از کل تولید 1.5 درصد است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon