اظهارات مثبت مقامات ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مورد صلح

اظهارات مثبت مقامات ارمنستان و جمهوری آذربایجان در مورد صلح

باکو اعلام کرد که پس از بازگرداندن کامل حاکمیت جمهوری آذربایجان بر سرزمین‌های به رسمیت شناخته‌شده بین‌المللی خود در قره‌باغ، امضای توافقنامه صلح با ارمنستان راحت‌تر، آسان‌تر و احتمال امضای آن باید زیاد باشد.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از رسانه‌های جمهوری آذربایجان، مقامات جمهوری آذربایجان و ارمنستان روز یکشنبه در مورد صلح صحبت کردند. نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان، امضای توافقنامه صلح با آذربایجان و عادی‌سازی روابط با ترکیه را از برنامه‌های دولت این کشور دانست.

النور ممدوف معاون وزیر امور خارجه آذربایجان نیز در بیانیه خود به رسانه‌های داخلی درباره صلح اظهارات مثبتی کرد و گفت: پس از بازگرداندن کامل حاکمیت جمهوری آذربایجان بر سرزمین‌های به رسمیت شناخته‌شده بین‌المللی خود در قره‌باغ، امضای توافقنامه صلح راحت‌تر، آسان‌تر و احتمال امضای آن باید زیاد باشد.

نیکول پاشینیان: بر سر 3 اصل توافق وجود دارد

در 30 اکتبر، نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان، گفت که در جریان بررسی طرح بودجه 2024 در پارلمان ارمنستان، توافق بر سر 3 اصل برای امضای توافقنامه صلح و عادی‌سازی روابط بین آذربایجان و ارمنستان حاصل شد.

پاشینیان خاطرنشان کرد: اگر طرفین به اصول توافق شده پایبند باشند، امضای توافقنامه صلح و عادی‌سازی روابط به واقعیت تبدیل خواهد شد.

وی افزود: اولین اصل به رسمیت شناختن متقابل تمامیت ارضی یکدیگر است. باکو قلمرو ارمنستان را 29.8 هزار کیلومترمربع و ایروان قلمرو آذربایجان را 86.6 هزار کیلومترمربع به رسمیت می‌شناسد. ارقام از دایره المعارف شوروی 1977 گرفته شده است. بر اساس اصل دوم توافق شده، طرفین تصمیم گرفتند تحدید حدود را بر اساس اعلامیه آلماتی اجرا کنند.

لازم به ذکر است که بر اساس تصمیمی که در 7 اکتبر سال گذشته، در دیدار الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان، نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان، شارل میشل رئیس شورای اروپا و امانوئل ماکرون رئیس‌جمهور فرانسه در چارچوب اولین نشست اتحادیه سیاسی اروپا در پراگ اتخاذ شد، ارمنستان و آذربایجان تأیید کردند که به منشور سازمان ملل متحد و اعلامیه آلماتی که در سال 1991 امضا شد، پایبند هستند.

نخست‌وزیر ارمنستان همچنین تأکید کرد: اصل سوم، گشایش ارتباطات منطقه‌ای تحت حاکمیت و اقتدار کشورهایی که از آن عبور می‌کنند، بر اساس برابری و احترام متقابل است.

وی افزود: یک واحد ویژه در سازمان امنیت ملی ارمنستان برای تأمین امنیت در این مناطق در حال ایجاد است.

پاشینیان همچنین گفت: امضای توافقنامه صلح با آذربایجان و عادی‌سازی روابط با ترکیه از برنامه‌های دولت است. اگرچه ما درک می‌کنیم که کار آسانی نخواهد بود، اما حرکت رو به جلو با این طرح در راستای منافع دولتی ارمنستان است.

نخست وزیر ارمنستان ابراز امیدواری کرد که توافقات مربوط به باز کردن مرز با ترکیه به روی اتباع کشورهای ثالث و دارندگان گذرنامه دیپلماتیک به زودی اجرایی شود.

وی افزود: ما در منطقه قفقاز جنوبی واقع شده‌ایم، چهار همسایه داریم و تهدیدها و فرصت‌های اصلی ما مربوط به روابط ما با آن‌هاست. همچنین تعمیق روابط دوستانه و همکاری با گرجستان و ایران حائز اهمیت است.

النور ممدوف: آذربایجان متعهد به صلح است

النور ممدوف معاون وزیر امور خارجه آذربایجان نیز در روز دوشنبه در مصاحبه با خبرنگاران گفت: آذربایجان به دستور کار صلح متعهد است. کشور ما بر امضای توافقنامه صلح اصرار دارد. پیشنهاد آذربایجان در مورد توافقنامه صلح امروز نیز معتبر است.

 

وی خاطرنشان کرد: باکو پیشنهاد امضای توافقنامه صلح جامع را در فوریه 2021 به طرف ارمنی ارسال کرد. متأسفانه طرف ارمنی حدود یک سال به این پیشنهاد پاسخ نداد. علاوه بر این، آذربایجان پیشنهادی را در مورد پنج اصل اساسی توافقنامه صلح به طرف ارمنی ارسال کرد که برای اولین بار در فوریه 2022 به آن اشاره شد.

معاون وزیر امور خارجه آذربایجان گفت که تنها پس از نشست بروکسل در آگوست 2022، ایروان تصمیم گرفت تا مذاکرات را در مورد شرایط توافقنامه صلح آینده با آذربایجان آغاز کند.

النور ممدوف خاطرنشان کرد: آذربایجان مصمم به امضای توافقنامه صلح است و پیش‌بینی می‌شود پس از بازگرداندن حاکمیت آذربایجان بر قره‌باغ، این امر آسان‌تر شود. پیشنهاد آذربایجان در مورد توافقنامه صلح امروز نیز معتبر است. بنابراین گام‌های بعدی باید بیشتر توسط ارمنستان برداشته شود. تا به امروز اکثر موارد توافقنامه صلح بین طرفین توافق شده است. ما معتقدیم که امضای توافقنامه صلح حتی راحت‌تر و آسان‌تر است و احتمال امضای آن پس از بازگرداندن کامل حاکمیت آذربایجان بر سرزمین‌های به رسمیت شناخته‌شده بین‌المللی خود در قره‌باغ، باید زیاد باشد.

هنوز مشخص نیست دیدار بعدی رهبران آذربایجان و ارمنستان چه زمانی و در کجا برگزار می‌شود. پس از دیدار برنامه‌ریزی شده بین شارل میشل رئیس شورای اروپا، الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان و نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان در بروکسل در پایان ماه اکتبر، تویوو کلاار نماینده ویژه اتحادیه اروپا در قفقاز جنوبی گفت که در حال کار روی یک جلسه جدید هستند.

گفتنی است، در اوایل دهه 1990، استان قره‌باغ آذربایجان و 7 ناحیه اطراف آن اشغال شد. در نتیجه جنگ 44 روزه در سال 2020، باکو کنترل آن مناطق و بخشی از قره‌باغ را دوباره به دست گرفت. با این حال، ارمنستان و آذربایجان توافقنامه صلح امضا نکردند و سربازان روسی در کریدور لاچین و در خط تماس در قره‌باغ مستقر شدند.

در سال‌های اخیر، مذاکرات صلح با میانجیگری اتحادیه اروپا، روسیه و آمریکا ادامه یافته است. باکو در 19 تا 20 سپتامبر سال جاری از آغاز «اقدامات ضد تروریستی محلی» در قره‌باغ خبر داد. در 20 سپتامبر، جدایی‌طلبان قره‌باغ گفتند که با شرایط باکو موافقت کرده‌اند. پس از آن هجوم مهاجرت ارامنه ساکنان قره‌باغ به ارمنستان آغاز شد. در 28 سپتامبر، جمهوری قره‌باغ به صورت رسمی انحلال خود را اعلام کرد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon