وزیر نیرو: با مشکلات زاینده‌رود باید طبیبانه برخورد کرد/ زاینده‌رود چند صد میلیون مترمکعب ناترازی دارد

وزیر نیرو: با مشکلات زاینده‌رود باید طبیبانه برخورد کرد/ زاینده‌رود چند صد میلیون مترمکعب ناترازی دارد

وزیر نیرو گفت: شرایط فعلی و مشکلات خوزه آبریز زاینده‌رود تنها مختص به این حوزه نیست و سایر حوزه‌های آبریز کشور نیز شرایط مشابه دارند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم از اصفهان، علی‌اکبر محرابیان در دیدار با کشاورزان اصفهانی با بیان اینکه شرایط فعلی حوزه زاینده‌رود تنها مختص به این حوزه و استان اصفهان نیست، اظهار داشت: سایر حوزه‌های آبریز نیز شرایط مشابه با زاینده‌رود دارند؛کشور در بخش‌های مختلف از جمله جمعیت، اقتصاد، کشاورزی، بهداشت عمومی در مسیر رشد قرار دارد و همه کشورهایی که این مسیر را قرار گرفته‌اند، به ویژه کشورهایی که از نظر اقلیمی شرایط مشابه با ایران را دارند، شرایط موجود را تجربه و درک کرد‌ه و با مشکلات مشابه مواجه شده‌اند.

وی افزود: حدود چهل سال پیش سهم سالانه هر ایرانی از آب تجدیدپذیر شش هزار و 500 متر مکعب بود که این میزان امروز به هزار و 200 متر مکعب کاهش یافته و رشد جمعیت، کاهش بارش‌ها و رشد شدید پارامترهای اقتصادی در حوزه‌های کشاورزی، صنعت از جمله مهم‌ترین عوامل آن است.

وزیر نیرو با بیان اینکه با مشکلات زاینده‌رود باید طبیبانه برخورد کرد، متذکر شد: از همه کسانی که در این جلسه با هر نوع ادبیاتی دردهای حوزه آبریز زاینده‌رود را بیان کردند، صمیمانه تشکر می‌کنم؛ سوال این است که آیا می‌توان مشکلات این حوزه را رفع به بین مصارف و منابع تعادل بر قرار کرد؟ حوزه زاینده‌رود در حال حاضر چند صد میلیون مترمکعب ناترازی دارد اما اطمینان می‌دهم که مشکلات حوزه زاینده‌رود حل خواهد شد.

وی در ادامه با یادآوری جلسه‌ آبان ماه سال 1400 با کشاورزان اصفهانی، خاطرنشان کرد: در آن جلسه نوع تقسیم آب بین کشاورزی و صنعت و همچنین تبعیض در بالادست، میان دست و بالادست از جمله موضوعات مورد اعتراض کشاورزان بود؛ علاوه بر این کشاورزان به فعال نبودن پروژه‌هایی که طی سالیان گذشته در حوضه زاینده‌رود تعریف شده اعتراض داشتند و همچنین مصارف شرب نیز از جمله مسائلی بود که در این جلسه مطرح شد و کشاورزان نسبت به نبود یک برنامه منسجم و تراز نبودن منابع و مصارف معترض بوده و خواستار شفافیت در این زمینه شدند.

محرابیان با بیان اینکه پس از دو سال اقدامات انجام شده برای رفع این معضلات را مطرح خواهم کرد، گفت: حل این مشکلات نیازمند برنامه‌های مشخص برای تعیین سهم بخش‌های مختلف، اقدامات سازه‌ای و مدیریت منابع است تا با حداقل منابع بیشترین آورده و مصرف را داشته باشیم.

وزیر نیرو با تاکید بر اینکه باید در برنامه‌ها سه اصل عدالت، شفافیت و قانون‌گرایی عدالت مورد توجه باشد،گفت: عدالت حکم می‌کند که در نقطه از حوضه برداشت‌ها با سهم تخصیص یافته شده و عدالت متناسب باشد نه فاصله مکانی؛ در حوضه زاینده‌رود از هزاران نقطه هزاران برداشت صورت می‌گیرد و سهم هر کشاورز با استفاده از آخرین تکنولوژی‌های شناخته شده و کنتور هوشمند از طریق دیسپاچینگ ملی، متناسب با حقابه و موجودی آب و نه خیالات، مشخص شد و در نتیجه توانستیم مخزن سد زاینده‌رود را با وجود دو سال بسیار خشک مدیریت کنیم.

وی با بیان اینکه گواهی می‌دهم برای حل مشکلات زاینده‌رود جلسات هفتگی برگزار و حتی 10 میلیون مترمکعب آب منحرف نشده است، عنوان کرد: اگر منابع آب را مدیریت نکنیم، امکان مدیریت دریاها نیز وجود ندارد. امروز با افتخار و شجاعت بیان می‌کنیم که زاینده‌رود شرایطی دارد که می‌توانیم منابع را با استفاده از سیستم و متناسب با جدول مدیریت کنیم.

محرابیان با بیان اینکه رشد جمعیت، صنعت، تولید و اشتغال واقعیت است، تصریح کرد: مطالبه آب، به معنای رشد کشور و ایجاد اشتغال است و باید تلاش کنیم با مدیریت منابع، اجرای پروژه‌ها و روش‌های مختلف پاسخگوی نیاز مردم باشیم؛ انتظارات‌مان باید منابع موجود تنظیم شود، سرانه مصرف شرب استان اصفهان خوب است که قدردانی می‌کنیم.

وی با بیان اینکه تدوین منابع و مصارف مهم‌ترین شیوه مدیریتی است که در دست انجام است، تاکید کرد: همچنین در بخش اقدامات سازه‌ای، پروژه خرسان اولین پروژه‌ای است که باید به راه بیفتد؛ در این راستا در دو روز گذشته وزیر کشور از این پروژه بازدید به عمل آوردند، همچنین از اعتبارات موجود کشور در چین به صورت ال سی، منابع لازم برای تامین مالی مورد نیاز پروژه پیش‌بینی شد تا سرعت بگیرد.

وی با تاکید بر اینکه با ابعاد مختلف کوهرنگ سه آشنایی دارد، متذکر شد: امسال با شروع فصل بارش حقوق حوضه زاینده‌رود در ایستگاه کوهرنگ سه به طور کامل انجام می‌شود، در تأمین اعتبارات اهالی آنجا نیز نکاتی وجود داشت و قرار شد وزیر کشور آن را تأمین کند.

محرابیان تصریح کرد: بر اساس گزارش‌های زمین‌شناسی ساختگاه نقطه کوهرنگ سه فرار شدیدی دارد در نتیجه حتی اگر در آن منطقه سدی ایجاد شود نیز نمی‌توان آبی ذخیره کرد، در همین راستا بهترین مشاور کشور در منطقه مستقر و با نظارت دقیقی که انجام شد متوجه شدیم ساختگاه سد کوهرنگ سه هیچ اشکالی ندارد و در این باره اطمینان کامل داریم. پیمانکار این پروژه پای کار است و عملیات اجرایی این سد هر چه سریع‌تر شروع خواهد شد.

به گفته وی عملیات اجرایی سد کوهرنگ سه و تأمین منابع مالی این سد در حداقل زمان فعال و شروع پمپاژ سد از فصل بارشی پیش‌رو با استفاده از روان‌آب‌ها آغاز خواهد شد.

وزیر نیرو به اقدامات انجام شده پیرامون احیای دائمی رودخانه زاینده‌رود اشاره کرده و گفت: در این راستا مطالعاتی انجام شد تا مشخص شود که آیا نیاز است منابع آبی مورد نیاز حوضه زاینده‌رود از سایر منابع تأمین شود و یا می‌توان با سدی درون استان، زاینده‌رود را برای همیشه نجات داد و در این راستا ساختگاهی را پیدا کردیم که با منابع آبی متناسب بتوانیم کسری آب موجود را تأمین کنیم.

وی اضافه کرد: مطالعات آب و ساختگاه انجام و امروز در مرحله گمانه‌زنی برای بحث‌های زمین‌شناسی هستیم که نتیجه آن در ماه آینده مشخص خواهد شد و امیدواریم که با مثبت بودن جواب آزمایشات، استان اصفهان صاحب سدی خواهد شد که بخش قابل توجهی از ناترازی منابع و مصارف را تأمین می‌کند.

محرابیان با بیان اینکه پروژه بهشت‌آباد ردیف بودجه داشته و تلاش کردیم که این ردیف را در برنامه بودجه سال 1403 نیز حفظ کنیم، گفت: اطمینان دادیم که مردم اصفهان راضی به تخریب محیط زیست نیستند، سازمان حفاظت از محیط زیست باید مسئولیت‌پذیرفت بوده و پاسخ قانع کننده در باره این پروژه بدهد.

وی تاکید کرد: پیشنهاد وزارت نیرو بر این اساس بود که انتقال بین حوضه‌ای آب فقط برای مصرف شرب امکان‌پذیر باشد و آب حوضه را فقط برای خود حوضه مصرف شود.

وزیر نیرو در ادامه با اشاره به پروژه انتقال آب دریای عمان به حوضه زاینده‌رود، گفت: قرار است که سالانه 400 میلیون مترمکعب آب از دریا انتقال یابد و صنعت کشور با بهره‌برداری از این پروژه خودکفا شده و بدون دغدغه به آب دسترسی خواهد داشت.

وی با بیان اینکه حدود 100 میلیون مترمکعب از آب انتقال داده شده از دریا به کرمان و یزد مصرف شرب خواهد شد، گفت: دو معدن کشور در اختیار تأمین مالی بخش شرب این خطوط قرار گرفته است؛ در این زمینه صنایعی که در استان اصفهان، یزد و کرمان تا امروز از آب سطحی استفاده می‌کردند، باید تا پایان امسال مصارف خود را از شرب جدا کنند.

انتهای پیام/163/

پربیننده‌ترین اخبار استانها
اخبار روز استانها
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
طبیعت
گوشتیران
triboon