نگاهی به بخش ویژه امسال "سینما حقیقت"|داستان پُرغصه "غزه" از زبان نوجوانان و کودکان رنج دیده

نگاهی به بخش ویژه امسال "سینما حقیقت"|داستان پُرغصه "غزه" از زبان نوجوانان و کودکان رنج دیده

بخش ویژه امسال جشنواره سینما حقیقت، اختصاص به موضوع "غزه" دارد؛ ۵ مستند با همین موضوع به نمایش درمی‌آید و یک کارگاه با همین موضوع برگزار می‌شود.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، هفدهمین جشنواره سینما حقیقت در شرایطی از 27 آذرماه کار خود را آغاز می‌کند که امسال متناسب با شرایط روز صحنه بین‌المللی، یک بخش ویژه به جشنواره اضافه شده است.

در هفدهمین دوره از این جشنواره، بخش ویژه‌ای با نام «غزه» در خلال برگزاری جشنواره تدارک دیده شده است. این بخش شامل نمایش فیلم‌هایی با موضوع غزه و فلسطین و برگزاری مجموعه پنل‌هایی با حضور سینماگران بین‌المللی است.

در بخش «غزه»، مستندهایی با این موضوع روی پرده می‌روند که براساس اعلام روابط عمومی جشنواره، 5 مستند به نمایش درخواهد آمد. اسامی این فیلم‌ها بدین شرح می‌باشد:

«آر 21، نامی مستعار برای همبستگی» ساخته مهند یعقوبی، «غزه» به کارگردانی اندرو مک‌کانل و گری کین، «اشک‌های غزه» ساخته ویبکه لوکه برگ، «نوار غزه» به کارگردانی جیمز لانگلی و «جاده سامونی» ساخته استفانو ساوونا.

جشنواره بین‌المللی سینما حقیقت , سینما , نوار غزه ,

مستند 71 دقیقه‌ای «آر 21 نامی مستعار برای همبستگی»، محصول سال 2022 و روایت مبارز‌ه‌هایی است که بین سال‌های 1960 تا 1980 برای تعیین سرنوشت‌ مردم فلسطین انجام شد. این مستند، مجموعه‌ای از فیلم‌های 16 میلی‌متری فیلمسازان مبارز از کشورهای مختلف است که مخاطبان ژاپنی این فیلم‌ها به دلایل بمباران اتمی این کشور در جنگ جهانی دوم، نه تنها با فلسطینی‌ها همدردی، بلکه با آنها همذات پنداری کردند.

مهند یعقوبی در مستند خود از این مجموعه استفاده کرده و نشان می‌دهد که چگونه مردم ژاپن و فلسطین با فرهنگ‌های بسیار متفاوت، می‌توانند از طریق تصاویر با یکدیگر ارتباط برقرار کنند.

مستند «غزه» به کارگردانی اندرو مک‌کانل و گری کین دیگر اثری است که در جشنواره سینما حقیقت امسال به نمایش درمی‌آید. این مستند روایتی متفاوت از غزه با داستان زندگی دو نوجوان به نام‌های کارما و احمد است.

این فیلم، پرتره‌ای سینمایی و غنی از مردمی را ارائه می‌دهد که تلاش می‌کنند در مقابل آوارهای درگیری‌های همیشگی، زندگی معناداری داشته باشند. سازندگان این اثر می‌گویند: «در این فیلم نشاط‌آور، ما پرتره‌ای زیبا از شهروندان غزه را باز می‌کنیم که زندگی معناداری را فراتر از آوار درگیری‌های همیشگی می‌گذرانند. فارغ از کلیشه‌های گزارش‌های خبری، ما مکانی زیبا را در میان ویرانی، از طریق زندگی مردمان خارق‌العاده‌اش نشان می‌دهیم.»

مستند «اشک‌های غزه» به کارگردانی ویبکه لوکه برگ است که سال 2010 ساخته شده است. در این مستند، جنگ غزه از نگاه گروهی از کودکان فلسطینی روایت می‌شود.

این فیلم براساس تصاویری است که توسط خود مردم غزه در حالی که جنگ در سال‌های 2008 و 2009 ادامه داشت، گرفته شده است. البته خود ویبکه لوکه برگ در آن زمان در فلسطین حاضر نبوده و با بهره گرفتن از برخی مطالب اضافی توسط چند روزنامه‌نگار خارجی این مستند را ساخته است.

مستند «نوار غزه» دیگر فیلمی است که در موضوع غزه ساخته شده و در جشنواره سینما حقیقت حضور دارد. جیمز لانگلی کارگردان این فیلم است که در اوایل سال 2001، سه ماه را در غزه برای فیلمبرداری این مستند گذرانده است. روزهایی که دومین قیام فلسطینی‌ها علیه اشغال نظامی اسرائیل در سپتامبر 2000 آغاز شده بود. تمرکز این فیلم بر محمد حجازی دانش‌آموز کلاس دومی و 13 ساله است که فیلمساز در گذرگاه کرنی در نوار غزه، جایی که کودکان فلسطینی اغلب برای پرتاب سنگ جمع می‌شوند، با او آشنا شده است.

مستند بلند «جاده سامونی» در 129 دقیقه ساخته شده و روایتی متفاوت از ظلمی است که اسرائیلی‌ها بر مردم فلسطین وارد می‌کنند.

در حومه روستایی شهر غزه، خانواده بزرگ سامونی، در آستانه برگزاری جشن عروسی هستند. این اولین جشن بعد از جنگ اخیر خواهد بود. امل، فواد، برادران و پسرعموهایشان پدر و مادر، خانه و درختان زیتون خود را از دست داده‌اند. محله‌ای که آنها در آن زندگی می‌کنند در حال بازسازی است. «جاده سامونی» از طریق خاطرات این بازماندگان جوان، تصویری عمیق و چندوجهی از یک خانواده را قبل، در حین و بعد از حادثه غم‌انگیزی که زندگی آن را برای همیشه تغییر داد، نشان می‌دهد.

پنل ویژه "غزه" و میزبانی از یک کارگردان فلسطینی

در پنل ویژه نیز جمعی از سینماگران بین‌المللی که تجربه‌های فیلمسازی یا پژوهش در موضوع غزه را دارند، به سینما حقیقت آمده و درباره اتفاقات اخیر رخ داده در فلسطین، نسل‌کشی در غزه و پیامدهای انسانی این جنگ سخن خواهند گفت. همچنین مستندسازی در بحران در قالب یک کارگاه مورد بحث و بررسی قرار می‌گیرد.

از جمله مهمانان اصلی این پنل می‌توان به «آرلین کلمشا» و «عاید نباء» اشاره کرد.

آرلین کلمشا استاد دانشگاه، نویسنده و پژوهشگر برزیلی یکی از استادانی است که در هفدهمین جشنواره «سینماحقیقت» حضور دارد و در پنل غزه سخنرانی خواهد داشت. او نویسنده کتاب‌های «مارکسیسم و یهودیت، تاریخ یک رابطه‌ مشکل»، «فلسطین 08-48»،  «ادوارد سعید: کار روشنفکرانه و نقد اجتماعی» و ... است.

عاید نباء کارگردان فلسطینی، دیگر مهمان پنل غزه در هفدهمین جشنواره سینماحقیقت است. او در این پنل، درباره وقایع اخیر و تجربه‌های مستندسازی‌اش صحبت می‌کند. وی کارگاه‌های کارگردانی و فیلمنامه نویسی در فلسطین، اردن، ترکیه، مراکش و قطر و کنفرانس‌هایی درباره سینما برگزار کرده است، در سال‌های گذشته، او عمدتاً به نویسندگی و کارگردانی مستندهایی با تمرکز بر فرهنگ، زندگی روزمره و سیاست عرب پرداخته است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار فرهنگی
اخبار روز فرهنگی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
triboon
گوشتیران