ترور رهبران مقاومت از «شقاقی» تا «زواوی»؛ سیاستی برای نابودی مقاومت اما با نتیجهای برعکس
سالها سیاست تروریسم دولتی صهیونیستها در حذف رهبران فلسطینی نه تنها سبب تضعیف مقاومت در سرزمینهای اشغالی نشده است، بلکه سبب اقبال نسل جدید و جوانان کرانه باختری و نوار غزه به گزینه مقاومت مسلحانه در برابر اشغالگران شده است.
به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم، رژیم صهیونیستی از بدو تاسیس در سال 1948 تا به امروز همزاد تروریسم دولتی وحذف فیزیکی مخالفان خود بوده است. صهیونیستها برای ایجاد «بازدارندگی» و بقا در برابر کشورهای عربی علاوه بر جنگ کلاسیک، به کرات از سلاح «ترور» نیز بهرهمند برده اند.
کتاب «برخیز و اول تو بکش» نوشته «رونن برگمن»، روزنامهنگار، خبرنگار و تحلیلگر مسائل نظامی- امنیتی یکی از بهترین آثار مکتوب برای نشان دادن تاریخ و فلسفه ترور در جریان صهیونیسم است. عملیات غافلگیر کننده طوفان الاقصی و شکست اطلاعاتی سازمانهای امنیتی رژیم سبب شده است تا بار دیگر «حذف فیزیکی» رهبران سیاسی و فرماندهان نظام مقاومت اسلامی مردم فلسطین در دستور کار تلآویو قرار بگیرد.
نکته جالب توجه آن است که دادگاه عالی اسرائیل که به اصطلاح به عنوان حامی «ارزشهای دموکراتیک» در سرزمینهای اشغالی شناخته میشود، این جنایت را به بهانه مقابله با عملیاتهای انتحاری، قابل توجیه و قانونی میداند! برهمین اساس در ادامه این گزارش تحلیلی سعی خواهیم کرد تا نگاهی به برخی از ترور رهبران فلسطینی توسط داشته باشیم.
شهید فتحی شقاقی؛ بنیان گذار جهاد اسلامی
شهید دکتر فتحی شقاقی نویسنده کتاب «خمینی راه حل و آلترناتیو اسلامی» سال 1981 از طریق مصر به سرزمین مادری خود یعنی فلسطین بازگشت. وی در سال 1983 قریب به یکسال به حبس در زندان غزه و سه سال بعد به اتهام فعالیت نظامی به چهار سال زندان قطعی و پنج سال زندان تعلیقی محکوم شد. این رهبر فلسطینی هنگامی که برای بررسی وضعیت آوارگان فلسطینی به لیبی سفر کرده بود، پس از اتمام کنفرانس لیبی راهی جزیره مالت شد.
وی سرانجام در روز بیستوششم اکتبر 1995 هنگامی که در شهر سلیمه مالت اقامت داشت، توسط دو موتور سوار در مقابل هتل محل اقامتش ترور شد.
دستور ترور وی از سوی شخص اسحاق رابین (نخست وزیر وقت اسرائیل) صادر شده بود. ظاهراً ابتدا قرار بوده است تا شقاقی در سوریه ترور شود اما موساد به دلیل ترس از برانگیخته شدن خشم عمومی در دمشق، جایی خارج از سوریه را برای حذف رهبر جهاد اسلامی انتخاب میکند.
شهید شیخ احمد یاسین، بنیانگذار جنبش حماس
شهید شیخ احمد اسماعیل حسن یاسین بنیان گذار و رهبر معنوی جنبش مقاومت اسلامی فلسطین در بامداد بیستودوم مارس 2004 توسط حمله موشکی هلیکوپتر اسرائیلی به مقام شهادت رسید. به گزارش رادیو اسرائیل، آریل شارون، نخست وزیر وقت رژیم شخصاً بر عملیات ترور وی نظارت داشت. پس از شهادت احمد یاسین، کوفی عنان دبیر کل وقت سازمان ملل این قتل را محکوم کرد.
همچنین شورای حقوق بشر، اتحادیههای عرب و آفریقا این جنایات را محکوم کردند. علاوه بر این پیشنویس قطعنامهای در محکومیت اعدام غیرقانونی یاسین و شش فلسطینی دیگر به شورای امنیت سازمان ملل ارائه شد که از سوی نماینده آمریکا وتو گردید. در جریان تشییع جنازه این رهبر فلسطینی بیش از 200 هزار نفر حضور پیدا کردند. شیخ احمد یاسین در سال 1983 به اتهام تشکیل جنبش حماس بازداشت و در یکی از دادگاههای رژیم به سیزده سال حبس محکوم شد.
شهید عبدالعزیز الرنتیسی
پس از ترور رهبر معنوی جنبش حماس، دکتر عبدالعزیز الرنتیسی از رهبران جنبش مقاومت اسلامی فلسطین و یکی از چهرههای کلیدی در جریان انتفاضه اول (1988) به عنوان رهبر سیاسی و سخنگوی جنبش حماس معرفی شد. کابینه شارون تنها به ترور احمد یاسین اکتفا نکرد و تنها چند ماه بعد، عبدالعزیز الرنتیسی را نیز هدف عملیات تروریستی خود قرار داد.
در هفدهم آوریل 2004، نیروی هوایی اسرائیل به وسیله هلیکوپتر آپاچی و موشکهای هلفایر خودرو الرنتیسی را هدف قرار داد و وی را به شهادت رساند. این رهبر بزرگ جنبش حماس خواستار آزادی تمام جغرافیای فلسطین بود و مواضع سازش ناپذیری را نسبت به دولت بوش و سیاستهای تجاوزکارانه آمریکا در منطقه غرب آسیا اتخاذ کرده بود.
شهید محمود المبحوح
در نوزدهم ژانویه 2010 رئیس پلیس امارتنشین دبی در کنفرانسی مطبوعاتی از ترور شهید محمود المبحوح توسط سرویس موساد خبر داد. شهید المبحوح یکی از رهبران گردانهای عزالدین القسام، شاخه نظامی جنبش حماس بود که از سوی صهیونیستها متهم به تامین سلاح برای رزمندگان فلسطینی در غزه شده بود. وی جزء نخستین اعضای شاخه نظامی حماس در دوران شهید شیخ احمد یاسین بود.
در ساعات ابتدایی ترور المبحوح این تصور وجود داشت که وی به دلیل سکته مغزی از دنیا رفته، اما پس از تکمیل روند تحقیقات پزشکی قانونی مشخص شد که او توسط عوامل موساد ترور شده است. پس از انتشار خبر این جنایت، خالد مشعل، رئیس وقت دفتر سیاسی حماس با انتشار بیانیهای صهیونیستها را مسئول اصلی ترور المبحوح معرفی کرد.
شهید محمد الزواری
علاوه بر رهبران سیاسی، فرماندهان نظامی و چهرههای امنیتی مقاومت فلسطین، جوخه ترور صهیونیستها علاقه زیادی برای ترور شخصیتهای برجسته علمی- مهندسی دارد. طی هفت دهه اخیر رژیم صهیونیستی بسیاری از دانشمندان مصری، ایرانی، سوری، عراقی و ... را به دلیل نقش مهم آنها در توسعه فناوریهای نظامی- هستهای مورد حمله هدفمند قرار داده است.
شهید مهندس محمد الزواری یکی از فرماندهان برجسته گردانهای عزالدین القسام جنبش حماس به دلیل طراحی و مونتاژ پهپادهای ابابیل در دسامبر 2016 توسط سرویس موساد در تونس ترور شد. براساس اطلاعات منتشر شده از سوی منابع عبری، وی سه بار از طریق تونلهای زیرزمینی موفق شده بود تا وارد نوار غزه شود و به نیروهای مقاومت در تولید این هواپیماهای بدون سرنشین کمک کند.
سالها ترور و حذف رهبران فلسطینی نه تنها سبب تضعیف مقاومت در سرزمینهای اشغالی نشده است، بلکه سبب اقبال نسل جدید و جوانان کرانه باختری و نوار غزه به گزینه مقاومت مسلحانه در برابر اشغالگران شده است. چند روز پیش رونن بار رئیس سازمان اطلاعات و امنیت داخلی اسرائیل (شینبت) آشکارا از برنامه ریزی رژیم صهیونیستی برای هدف قرار دادن رهبران حماس در لبنان، ترکیه و قطر سخن گفت.
تهدید رئیس سرویس امنیت داخلی اسرائیل یادآور جوخه ترور صهیونیستها پس از حوادث المپیک مونیخ در سال 1972 است. مقامات صهیونیست تصور میکنند که به وسیله تهدید و ترور میتوانند بر روی اراده و روند تصمیم گیری رهبران حماس و جهاد اسلامی تاثیر بگذارند، بیآنکه درک عمیقی نسبت به فرهنگ «شهادت» و جایگاه این فضلیت در میان مجاهدان فلسطینی داشته باشند.
به عبارت دیگر ترور رهبران سیاسی- نظامی مقاومت نه تنها سبب سست شدن اراده ملت فلسطین نخواهد شد؛ بلکه موجب اقبال نسل جدید به فرهنگ ایستادگی در برابر رژیم اشغالگر خواهد گردید.
نویسنده: محمد بیات، کارشناس مسائل خاورمیانه
انتهای پیام/