جدیدترین کپسول زیستی ایران با پرتابگر بومی سلمان با موفقیت پرتاب شد + فیلم
جدیدترین کپسول زیستی ایران ساعاتی پیش با پرتابگر بومی سلمان با موفقیت پرتاب شد.
به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، کپسول زیستی ایران ساعاتی پیش با پرتابگر بومی سلمان با موفقیت پرتاب شد.
در راستای عزم دولت مردمی سیزدهم برای احیای بخشهای مختلف صنعت فضایی کشور و تثبیت دانش کسبشده در حوزه زیست فضایی، ساعاتی پیش جدیدترین کپسول زیست فضایی کشورمان با پرتابگر بومی سلمان، با موفقیت پرتاب شد.
این کپسول زیستی محموله علمی، پژوهشی و فناورانه در راستای تحقق نقشهراه طرح اعزام انسان به فضاست که بهمنظور توسعه و اکتساب فناوریهای موردنیاز در این راستا، به ارتفاع 130کیلومتری از سطح زمین پرتاب شد.
با پرتاب موفق این کپسول 500کیلوگرمی که بهسفارش سازمان فضایی ایران و توسط پژوهشگاه هوافضای وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ساخته شده است، توسعه فناوریهای مختلف طرح اعزام به فضا شامل پرتاب، بازیابی، سامانههای کنترل سرعت و سپر ضربهگیر، طرح آیرودینامیک کپسول و چتر، سامانههای مربوط به کنترل و پایش شرایط زیستی و... مورد آزمایش قرار گرفت.
پرتابگر این کپسول که سلمان نام دارد هم اولین نسخه از این کلاس پرتابگرهاست که قابلیت پرتاب کپسولهای زیستی با وزن نیم تن را داراست و ویژگیهایی متعدد و پیشرفته در حوزه پیشران، ایرودینامیکی و کنترل دارد و توسط سازمان صنایع هوافضای وزارت دفاع ساخته شده و تماماً بومی است.
واکنش وزیر ارتباطات به پرتاب کپسول زیستی ایران
عیسی زارعپور؛ وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در ویراستی نوشت: بعد از یک دهه وقفه، جدیدترین کپسول زیستی کشورمان با یک پرتابگر بومی به ارتفاع 130km با موفقیت پرتاب و آزمایشهای برنامهریزی شده برای آن با موفقیت انجام شد.این کپسول زیستی 500 کیلویی و پرتابگر آن در راستای تحقق نقشه راه طرح اعزام فضانورد ایرانی به فضا به دست دانشمندان کشورمان طراحی و ساخته شده است.
از امیرآشتیانی و همکاران نخبه و مجاهدشان تشکر می کنم.«سلمان» کلاس جدیدی از پرتابگرهای فضایی است که برای نخستینبار محموله مخروطی ـ کروی نیمتنی را باموفقیت پرتاب کرد. صنعت فضایی با همافزایی و طبق سند 10 ساله در مسیر پرشتاب پیشرفت است و انشاءالله تاپایان سال خبرهای خوش دیگری هم در راه است.
به گزارش تسنیم، صنعت فضایی ایران در سالهای 1384 تا 1392 باپرتاب موفق ماهوارهها و کپسولهای زیستی، دوران درخشانی را رقم زد وشاهد شکوفایی ظرفیتها و توانمندیهای کشورمان در این حوزه بودیم.
در موضوع کپسولهای زیستی، جمهوری اسلامی ایران از سال 1385 تا سال 1392 در مجموع 8 کاوشگر به فضا پرتاب کرده است که آخرین پرتاب محموله زیستی ایران در سال 1392 بوده است که این کاوشگرها با موفقیت موجودات زنده از جمله موش، لاکپشت، کرم و میمون را به فضا پرتاب کردند.
زیست فضایی یکی از زیرشاخههای علوم و اکتشافات فضایی است اما متأسفانه از سال 1392 تا سال 1400 در زیست فضا پرتابی نداشتیم و حتی در بحثهای تحقیق و توسعهای نیز کاری انجام نشده است!
بعد از روی کار آمدن دولت آقای رئیسی، شورایعالی فضایی که 11 سال تعطیل بود چندین جلسه تشکیل داد و این، نشان از تحرک جدی دولت برای احیای صنعت فضایی ایران میداد که در آمارها نیز این امر بهوضوح دیده میشود چرا که در 8 سال دولتهای دوازدهم و سیزدهم فقط 6 پرتاب انجام شده است درحالی که در دوسال ابتدایی دولت سیزدهم با احتساب کپسول جدید، نهمین پرتاب انجام شده است.
کار ساخت کپسول زیستی ایران از ابتدای دولت سیزدهم آغاز شد و آن طی دو سال ساخته شد و همین امر نشاندهنده رویکرد جدی دولت در حوزه علوم و اکتشافات فضایی و بهویژه زیست فضایی است.
امروز 21 کشور در دنیا در حوزه فضایی حرفی برای گفتن دارند که ایران نیز یکی از این کشورها و جزو 10 کشور برتر دنیاست و در حوزه زیست فضا نیز ایران جزو 7 کشور است.
وزن این کپسول زیستی ایران که به فضا پرتاب شده 500 کیلوگرم است که تا امروز در صنعت فضایی ایران هیچگاه جرم 500کیلوگرمی به فضا پرتاب نشده بود! و عمده ماهوارههای ایرانی نیز بین 50 تا 100 کیلوگرم وزن دارند.
پرتابگر بومی این کپسول نیز برای نخستین بار در کشور ساخته شده است و همچنین برای نخستین بار است که مورد استفاده قرار میگیرد.
کپسول زیستی ایران قابلیتهای زیادی دارد که به بعضی از آنها اشاره میکنیم:
در مرحله اول اینکه این کپسول قابلیتهایی را تست کرده است که این قابلیتها در نقشه راه اعزام انسان به فضا برخی شرایط اعزام انسان به فضا و حیات آن را در فرایند پرتاب تست کرده است.
موضوع دوم "سپر حرارتی" است و این کپسول باید بتواند در مقابل تشعشعات خورشیدی مقاومت کند.
موضوع سوم "فشار" است و این کپسول باید بتواند از لحاظ سازه و مسائل مختلف، در مقابل فشار مقاومت کند.
موضوع چهارم "بازگشت و بازیابی" است چراکه این کپسول دارای یک ضربهگیر است که از صدمه به کپسول و انسان هنگام فرود جلوگیری خواهد کرد.
با پرتاب این کپسول زیستی جدید، ایران دوباره در مسیر رسیدن به اعزام انسان به فضا قرار گرفت و این امیدواری وجود دارد که با رویکرد جدید و با این پرتابهای موفق، بهزودی شاهد نخستین فضانورد ایرانی با کپسول و پرتابگر بومی به فضا باشیم و چهبسا اگر زنجیره پرتابهای کاوشگرهای ایرانی از سال 1392 و در دولتهای دوازدهم و سیزدهم قطع نمیشد امروز شاهد حضور فضانورد ایرانی با کپسول و پرتابگر بومی در فضا بودیم.
انتهای پیام/+