افزایش واردات و کاهش صادرات جمهوری آذربایجان در ۱۱ ماه امسال

افزایش واردات و کاهش صادرات جمهوری آذربایجان در 11 ماه امسال

قیمت پایین‌تر محصولات انرژی در مقایسه با سال قبل ارزش صادرات جمهوری آذربایجان را کاهش داد. با این حال روند صعودی واردات ادامه یافت و نسبت به مدت مشابه سال قبل محصولات بیشتری از خارج خریداری شده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از رسانه‌های جمهوری آذربایجان، در اطلاعات کمیته آمار دولتی جمهوری آذربایجان بیان شده که طی 11 ماهه سال 2023، تولید ناخالص داخلی 110 میلیارد و 200 میلیون منات در جمهوری آذربایجان بوده است. گزارش شده که این میزان نسبت به سال قبل 0.8 درصد افزایش داشته است.

در این گزارش آمده است: مالیات بر ارزش افزوده در بخش نفت و گاز 1.6 درصد کاهش و در بخش غیرنفتی 3.2 درصد افزایش داشته است. 41.2 درصد تولید ناخالص داخلی در صنعت، 9.9 درصد در تجارت و خودرو، 6.3 درصد در حمل‌ونقل و انبارداری، 6.1 درصد در کشاورزی، جنگلداری و ماهیگیری، 5.0 درصد در ساخت‌وساز، 2.4 درصد در گردشگری، اقامت و پذیرایی عمومی، 1.7 درصد حوزه‌های اطلاعات و ارتباطات و 18.0 درصد به سایر رشته‌ها کاهش یافته است. مالیات خالص بر محصولات و واردات 9.4 درصد از تولید ناخالص داخلی را تشکیل می‌دهد.

در یازده ماه، تولید ناخالص داخلی هر نفر برابر با 10 هزار و 856 منات بود.

گردش مالی تجارت خارجی جمهوری آذربایجان در 10 ماهه امسال 37 میلیارد و 367 میلیون دلار بوده است. صادرات 23 میلیارد و 193 میلیون دلار و واردات 14 میلیارد و 174 میلیون دلار بوده است. در این مدت واردات 4.6 درصد افزایش، اما صادرات 7.7 درصد کاهش داشته است.

ووقار بایراموف، کارشناس اقتصادی و نماینده مجلس ملی آذربایجان می‌گوید: قیمت پایین‌تر محصولات انرژی در مقایسه با سال قبل ارزش صادرات را کاهش داد. با این حال روند صعودی واردات ادامه یافت. یعنی نسبت به مدت مشابه سال قبل محصولات بیشتری از خارج خریداری شده است. 

این کارشناس اقتصادی می‌افزاید: واردات، ارز را از کشور خارج می‌کند و صادرات ارز می‌آورد. در این راستا افزایش حجم واردات از نظر خروج ارز از کشور مطلوب نیست. در این مدت واردات محصولات غذایی نیز افزایش داشته است. واردات گوشت گاو 93.3 درصد، سیگار 48.9 درصد، آرد قنادی 12.7 درصد، شکلات و فراورده‌های شکلاتی 12.6 درصد و سبزیجات تازه 4.9 درصد افزایش داشته است.

ووقار بایراموف تأکید می‌کند: ارقام نشان می‌دهد که تسریع در فرآیند جایگزینی واردات بسیار مهم است. به‌ویژه نیاز به حذف وابستگی به واردات به دلیل گسترش تولید داخلی محصولات غذایی وجود دارد.

بر اساس اطلاعات تا اول نوامبر سال جاری تعداد کارگران حقوق‌بگیر در جمهوری آذربایجان یک میلیون و 729 هزار و 400 نفر بوده است. 896 هزار و 900 نفر از آنها در بخش دولتی اقتصاد و 832هزار و 500 نفر نفر از آن‌ها در بخش غیردولتی کار می‌کردند.

در مورد حقوق، میانگین حقوق اسمی ماهانه کارکنان حقوق‌بگیر 921.1 منات بوده است. در ژانویه تا نوامبر 2023، محصولاتی به ارزش 51.3 میلیارد منات از شبکه‌های تجاری در کشور خریداری شد. از این میزان، 28.7 میلیارد منات، یعنی بیش از نیمی، به محصولات غذایی، نوشیدنی‌ها و محصولات دخانی اختصاص یافته است. برای 22.6 میلیارد منات خرید باقی مانده، کالاهای غیرخوراکی خریداری شد. در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته، هزینه‌های مربوط به محصولات غذایی 2.4 درصد افزایش یافته است.

در طول یازده ماه، همه به طور متوسط ​​459.2 منات در ماه درآمد داشتند. بیش از نیمی از آن یعنی 256.8 منات صرف غذا شد.

کارشناسان و اقتصاددانان مستقل آذری مدام در اظهارات خود بیان می‌کنند که صرف بیش از 30 درصد درآمد برای محصولات غذایی نشان‌دهنده فقر است. درآمد آنقدر کم و قیمت‌ها آنقدر بالاست که مردم نمی‌توانند چیزی جز غذا خرج کنند.

ناطق جعفرلی اقتصاددان آذری می‌گوید: به محض اینکه قیمت چیزی در بازار جهانی بالا می‌رود، بلافاصله روی قیمت‌های آذربایجان تأثیر می‌گذارد. وقتی قیمت‌ها در دنیا پایین می‌آیند، این بلافاصله روی آذربایجان تأثیر نمی‌گذارد.

وی معتقد است: بزرگترین مشکل انحصار واردات، هژمونی شرکت‌های انحصاری در واردات است. در کشور ما وقتی ارگان‌های دولتی صحبت از انحصار می‌کنند به دلایلی می‌روند خرده‌فروشی‌ها را چک می‌کنند. این یک رویکرد بسیار بیهوده است. آن مراکز فروش نمی‌توانند انحصارگر باشند و روی قیمت‌ها مذاکره کنند. قیمت‌ها در کشور عمدتاً توسط فعالان بازار عمده‌فروشی افزایش می‌یابد.

این کارشناس اقتصادی خاطرنشان کرد: بر اساس قانون، تنظیم قیمت در خرده‌فروشی‌ها امکان‌پذیر نیست. هیچکس نمی‌تواند بیاید و بپرسد که چرا سیب را به این قیمت می‌فروشید. باید فضای رقابتی ایجاد شود تا بازیگران بازار خودشان قیمت‌ها را افزایش ندهند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon