ابتکار دیپلماتیک داود اوغلو برای آتش بس در غزه

ابتکار دیپلماتیک داود اوغلو برای آتش بس در غزه

نخست وزیر سابق ترکیه، با انتشار یک اعلامیه وجدان جهانی به امضای ۱۱۵ تن از دانشگاهیان و سیاستمداران جهان، خواهان توقف جنایات رژیم صهیونیستی شد.

به گزارش گروه بین النملل خبرگزاری تسنیم، احمد داود اوغلو نخست وزیر سابق ترکیه و رهبر فعلی حزب آینده، دیروز به منظور جلب حمایت جهانی برای توقف جنایات رژیم صهیونیستی، دست به یک ابتکار عمل دیپلماتیک زد.

داود اوغلو با برگزاری یک کنفرانس مطبوعاتی در مجلس ملی ترکیه، متنی را به نام «اعلامیه وجدان جهانی» قرائت کرد که 115 نفر از سیاستمداران، دانشگاهیان و دانشمندان از سراسر جهان و ترکیه آن را امضا کرده اند و خواستار پایان حملات ارتش صهیونیستی به مردم مظلوم فلسطین هستند.

داود اوغلو گفت: «درخواست ما این است که در مواجهه با این وضعیت که اصول اولیه سازمان ملل را به طور کامل نقض کرده، همه اقدامات احتیاطی لازم را انجام دهیم. در گام اول، از یونیسف می‌خواهیم یک برنامه اقدام فوری برای یتیمان و مجروحان فلسطینی تهیه کند. کودکان در غزه در بدترین شرایط هستند و لازم است فوراً یک برنامه کمک های اضطراری برای فلسطینی ها اجرا شود و با دایرکردن چندین بیمارستان سیار، به زنان باردار، کودکان مجروح و دیگر فلسطینی ها، خدمات درمانی ارائه شود و برنامه اسکان برای همه آوارگان غزه به اجرا درآید».

نکته جالب توجه در بیانیه داود اوغلو، توجه به استفاده از ظرفیت روابط خارجی او برای جمع آوری امضاها است. او که موسس و مدرس رشته روابط بین الملل در دانشگاه مالزی بوده، امضای ده ها تن از دانشمندان مالزی و اندونزی را جمع آوری کرده و علاوه بر این، دانشگاهیان و سیاستمداری از این کشورها، به درخواست داود اوغلو، خواستار توقف جنایات اسراییل شده اند: ایران، مصر، تایوان، آمریکا، بنگلادش، هندوستان، تونس، لیبی، سوئد، مقدونیه، افغانستان، اتریش، انگلیس، استرالیا، بحرین، اردن، نیجریه، سودان، کویت، بوسنی، برزیل، ویتنام، قطر، ایتالیا، پاکستان، نروژ، لبنان، کانادا، روسیه، آلمان، اوگاندا و ایرلند.

کشور ترکیه ,

در این بیانیه آمده است: «هر روز در غزه، اجساد مردگان در خیابان ها انباشته می شود، سیستم پزشکی قادر به ارائه خدمات به مجروحان نیست و تهدید به گرسنگی و بیماری های گسترده و واگیردار، افزایش یافته است. ویرانگری وحشیانه ای که هفته هاست ادامه دارد، نشان دهنده خشم انتقام جویانه و بی حد و حصر اسرائیل است و به هیچ وجه نمی توان چنین حملات گسترده و خشنی را  با ادعای «دفاع از خود» توجیه کرد. از کشورهایی که بی قید و شرط از تل آویو حمایت می کنند، می خواهیم به جای این رویکرد غلط، به منظور برقراری صلح قدم بردارند».

پیشگیری از نسل کشی یک ضرورت است

در متن اعلامیه جهانی دانشگاهیان ترکیه و دیگر کشورها آمده است: «اعلامیه ما فراتر از محکومیت نسل ‌کشی فلسطینی ها به دست اسرائیل است. ما خواستار گام‌های مؤثر برای جلوگیری دائمی از این نسل‌ کشی هستیم. ما گرد هم آمده ‌ایم تا بر اساس فوریت شرایطی که هر روز بدتر می ‌شود، برای از میان برداشتن رنج‌ های وحشتناک جاری بر مردم فلسطین، اقدامی کنیم و مهم‌تر از همه، از کسانی که قدرت و در نتیجه مسئولیت آن را دارند، بخواهیم قدمی بردارند. جنایات اسراییل شامل از سرگیری بمباران ها و حملات شدید، استفاده مداوم از تاکتیک های وحشیانه مانند تخلیه اجباری، تخریب بیمارستان ها، بمباران کمپ های پناهندگان و ساختمان های سازمان ملل و بسیاری از شهرک های اسکان غیرنظامیان و حمایت از خشونت های شهرک نشینان و  پاکسازی قومی در کرانه باختری رود اردن است».  

کشور ترکیه ,

داود اوغلو و همراهان او در اعتراض به سیاست های غرب گفته اند: «لیبرال دموکراسی‌ های پیشرو در جهان غرب، به ‌ویژه آمریکا و بریتانیا، به اتفاق آرا اقدام اسرائیل حمایت کرده ‌اند و تاکنون تلاش‌ های صلح‌ آمیز خود را به بیانیه بی اثر و روابط عمومی محدود کرده‌ اند. ما از ایالات متحده آمریکا و بریتانیا که در شرق مدیترانه ناوگان دریایی دارند، می‌ خواهیم ارسال تمامی محموله ‌های تسلیحاتی به اسرائیل را متوقف و تحریم کنند و شورای امنیت و مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصمیماتی را در این زمینه اتخاذ کنند».

در ادامه متن مزبور، در مورد رویکرد امضاکنندگان به حقوق فلسطینیان آمده است: «ما از حق بی قید و شرط فلسطینیان به عنوان مردم اصیل و بومی این سرزمین برای تأیید یا رد هرگونه راه حل پیشنهادی برای مبارزه اساسی آنها برای آزادی حمایت می کنیم. ما همچنین توصیه می کنیم که شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد اقدام فوری برای ایجاد یک کمیسیون تحقیقاتی متخصص با سطح بالا که وظیفه دارد حقایق و قوانین ناشی از حمله حماس و عملیات نظامی اسرائیل در غزه از 7 اکتبر 2023 را ایجاد کند، انجام دهد. کمیسیون باید در گزارش خود توصیه هایی را در رابطه با مسئولیت و پاسخگویی در قبال نقض هنجارهای حقوق بشر که جنایات جنگی و نسل کشی هستند ارائه دهد. لازم است دولت های جهان، حداکثر فشار دیپلماتیک و اقتصادی را برای پایان دادن فوری به خشونت در غزه اعمال کنند. بدین منظور، ما امضاکنندگان این اعلامیه، خواستار آتش بس فوری و آغاز مذاکرات دیپلماتیک تحت نظارت محترمانه و بی طرفانه با هدف پایان فوری اشغال جنایتکارانه اسرائیل در غزه، کرانه باختری و بیت المقدس شرقی هستیم. این روند باید حق مسلم فلسطینیان در تعیین سرنوشت خود را بر اساس قطعنامه های سازمان ملل تضمین کند».

دولت ترکیه ساز دیگری می زند

اگر چه حزب آینده به رهبری داود اوغلو، حزب اسلامگرای سعادت به رهبری تمل کاراملا اوغلو و بسیاری از فعالان سیاسی ترکیه، خواهان برخورد با رژیم اسراییل هستند، اما دولت اردوغان، همچنان نگرشی مصلحتی و دور اندیشانه دارد.

اردوغان چند روز پیش درباره جنایات اسراییل گفت:«در تماس تلفنی با بایدن، رئیس جمهور آمریکا درباره غزه به طور مفصل صحبت کردیم. گفتیم که شما باید در اینجا دخالت کنید. آن چه که روی می دهد، جنایت علیه بشریت است. در حال حاضر نمی توان از اسرائیل انتظار خیرخواهی داشت. البته حمایت جهانی را از دست داده و دارد منزوی می شود».

هاکان فیدان وزیر امور خارجه ترکیه نیز در گفتگو با آنتونی بلینکن وزیر امور خارجه آمریکا، از او خواسته از نفوذی که بر مقامات صهیونیستی دارد استفاده کند و برای توقف حملات، قدمی بردارد.

همزمان با سخنان اردوغان و فیدان، جمعی از نمایندگان ترکیه، عمر فولاد وزیر تجارت ترکیه را به پارلمان کشاندند و از او خواستند درباره تداوم صادرات به اسراییل توضیح دهد. او در پاسخ اعلام کرده که بخش زیادی از کالاهای صادر شده از ترکیه به سمت سرزمین های اشغالی، برای خود فلسطینیان است و چنین نیست که ترکیه فقط به اسراییل کالا بفروشد!

مهمت اوجاکتان از تحلیلگران ترکیه، در یادداشتی کنایی، سیاست دولت اردوغان در قبال اسراییل را زیر سوال برده و چنین نوشته است: «ما در کشوری بسیار عجیب زندگی می کنیم، از یک طرف طوری رفتار می کنیم که گویی نسبت به کشتارهای اسرائیل در غزه حساس هستیم و رسالت حمایت از مجاهدین غزه را به کسی واگذار نمی کنیم و از طرف دیگر حتی یک راهپیمایی نمی کنیم. این در حالی است که صدها هزار نفر، با وجود سرکوب شدید در پایتخت های غربی، هر روز علیه قتل عام اسراییل راهپیمایی می کنند، ولی در ترکیه خبری نیست. با تمام احترام، این بدان معناست که جامعه مدنی در این کشور وجود ندارد.

سازمان های مردم نهادی که در گذشته فکر می کردیم حداقل اندکی وجود دارند، متأسفانه امروز نمی خواهند منافع و آسایش خود را رها کنند زیرا به نعمت های دولت عادت کرده اند. به طور خلاصه، محافظه کاران، چپ های ما، سیاستمداران و دولت ما در مورد غزه آزمون خوبی پس نمی دهند. اگر چه اردوغان حرف هایی علیه اسراییل زده اما کافی نیست. زیرا می دانیم که قدرت تنها شعار نیست بلکه عمل نیز هست. بنابراین، برای اینکه لفاظی های تند علیه اسرائیل معنا پیدا کند، باید دید که دولت چه نوع تحریم های ملموسی را علیه نتانیاهو و دار و دسته جنگ طلب او اعمال می کند. اما تا جایی که می دانیم دولت هنوز نتوانسته هیچ اقدامی در زمینه تحریم انجام دهد.

از زمان آغاز حملات اسراییل به طور متوسط ​​روزانه 7 کشتی از بنادر ترکیه به سمت اسراییل حرکت می کنند. درست نیست از یک طرف برای غزه گریه کنیم و از طرف دیگر برای کشتی هایی که به اسرائیل می روند دستمال تکان دهیم».

تحلیلگران سیاسی ترکیه بر این باورند که دولت اردوغان، به دنبال آن است که تحت هر شرایطی، روند روابط عادی شده خود با رژیم صهیونیستی را حفظ کند و تیم اردوغان تصور می کند که پس از پایان جنگ، نتانیاهو از صحنه قدرت کنار زده می شود و در نتیجه ترکیه می تواند با نخست وزیر بعدی، به راحتی کار کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon