دیدار ژنرال برهان و حمیدتی در هاله‌ای از ابهام/ سودان همچنان در دو راهی جنگ و صلح

دیدار ژنرال برهان و حمیدتی در هاله‌ای از ابهام/ سودان همچنان در دو راهی جنگ و صلح

منابع سودانی از موافقت مشروط رئیس شورای حاکمیتی و فرمانده ارتش این کشور برای دیدار با فرمانده نیروهای واکنش سریع خبر دادند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، منابع دولتی سودان گفتند: ژنرال «عبدالفتاح برهان» رئیس شورای حاکمیتی و فرمانده ارتش سودان موافقت خود را درباره دیدار با سرلشکر « محمد حمدان دقلو» مشهور به «حمیدتی» فرمانده نیروهای واکنش سریع به اطلاع سازمان بین دولتی شرق آفریقا «ایگاد» رساند.

 نشست اضطراری سران عضو ایگاد برای بررسی راه‌های پایان دادن به نبرد در سودان 18 آذر ماه گذشته با حضور نمایندگانی از سازمان‌ها و نهادهای منطقه‌ای و جهانی در جیبوتی برگزار شد. در این نشست مقرر شد دیدار مستقیمی میان ژنرال برهان و سرلشکر حمیدتی برگزار شود تا در سایه آن نبرد در سودان متوقف و بسترهای لازم برای روند سیاسی فراهم شود اما وزارت امور خارجه سودان درخصوص بیانیه پایانی نشست ایگاد واکنش نشان داد و اعلام کرد: ژنرال برهان دیدار خود با حمیدتی را مشروط به خروج نیروهای واکنش سریع از مناطق شهری از جمله خارطوم کرده‌ است.

منابع رسمی سودان گفتند: وزیر امور خارجه این کشور در حاشیه نشست عربی روسی که هفته گذشته در مغرب برگزار شد نامه ژنرال «عبدالفتاح برهان » رئیس شورای حاکمیتی و فرمانده ارتش سودان خطاب به رئیس ایگاد را تسلیم سفیر جیبوتی در مغرب کرد.

به نوشته روزنامه سودان تریبون، در این نامه ژنرال برهان موافقت خود را درباره دیدار مستقیم و رو در رو با حمیدتی پس از انجام شروطش اعلام کرده‌ است.

برقراری آتش بس دائمی، خروج نیروهای واکنش سریع از منازل شهروندان و مراکز مهم شهری ( آب، برق و ساختمان‌های مهم دولتی ) و استقرار آنان در 50 کیلومتر شهر از جمله شروط ژنرال برهان برای دیدار با حمیدتی است.

ژنرال برهان پنجشنبه هفته گذشته در جمع نیروهای ارتش در ایالت دریای سرخ ( شرق سودان ) گفت: امکان از سرگیری گفت‌وگو با نیروهای واکنش سریع وجود دارد اما پیمان صلحی امضاء نخواهیم کرد که در آن ذلت و خواری مردم و ارتش وجود داشته باشد.

این سخنان رئیس شورای حاکمیتی و فرمانده ارتش چند روز پس از تصرف ایالت الجزیره به ویژه مرکز آن ( ود مدنی ) توسط نیروهای واکنش سریع ایراد شد.

لشکر یک پیاده ارتش سودان مامور حفاظت از شهر ود مدنی را به عهده داشت و حملات نیروهای واکنش سریع به این شهر را دفع می‌کرد اما ناگهان اواسط هفته گذشته از ود مدنی عقب نشینی و به سمت ایالت سنار ( جنوب الجزیره) حرکت کرد.

فرمانده ارتش سودان با عزل فرمانده لشکر یک پیاده گفت: کسانی که در این عقب نشینی نقش داشتند مجازات خواهند شد.

ایالت الجزیره در جنوب خارطوم قرار دارد و با شدت گرفتن نبرد در پایتخت سودان بیش از یک میلیون و 500 شهروند خارطوم در مدارس و مراکز پناهندگان جنگی در این ایالت اسکان یافتند.

ایالت الجزیره یکی از مهم ترین مناطق کشاورزی در سودان به شمار می رود و با از بین رفتن بیشتر مراکز درمانی در خارطوم، این ایالت به مرکزی برای ارائه خدمات پزشکی تبدیل شد.

نیروهای واکنش سریع به بهانه دریافت اطلاعات مبنی بر اینکه ارتش هزاران نفر را برای پیوستن به صفوف نبرد در خارطوم آماده کرده‌ است، به ایالت الجزیره حمله و شهر «ود مدنی» مرکز این ایالت را دیروز به تصرف خود در آورد.

عملیات نیروهای واکنش سریع در ایالت الجزیره یک ماه پس از آن صورت گرفت که شورای حاکمیتی سودان، امارات را متهم کرد یک پل هوایی برای کمک نظامی به نیروهای واکنش سریع ایجاد کرده و این محموله‌های نظامی از اوگاندا، آفریقای مرکزی و چاد وارد سودان می‌شود.

وزارت امور خارجه سودان دو هفته بعد، به طور رسمی ابوظبی  را به دخالت در امور داخلی این کشور متهم کرد و 15 دیپلمات اماراتی را عنصر نامطلوب خواند و آنان را از خارطوم اخراج کرد، امارات هم 3 دیپلمات سودانی را از ابوظبی اخراج کرد.

برخی از کارشناسان سودانی گفتند: تیرگی روابط خارطوم- ابوظبی تاثیر منفی بر تحولات سودان بر جای می‌گذارد و آتش جنگ را برافروخته تر خواهد کرد.

شماری از کارشناسان تحولات سودان، تیرگی روابط خارطوم- ابوظبی را تنها عامل شدت گرفتن نبرد در سودان نمی‌دانند بلکه ورود آرام و بدون سر وصدای برخی قبائل به نبرد، کمک ‌های مالی و تسلیحاتی بازیگران منطقه‌ای ، طرفداری قدرت‌های فرامنطقه‌ای از یکی از طرفین متخاصم و بی‌توجهی محافل سیاسی جهانی به نبرد در سودان و.... در این زمینه بسیار موثر می‌دانند و معتقدند چنانچه این روند ادامه پیدا کند، سودان به سرنوشت لیبی ( حاکمیت دو  دولتی ) دچار خواهد شد.

این در حالی است که وزیر امورخارجه آمریکا به تازگی گفته‌ است واشنگتن ارتش و  نیروهای واکنش سریع سودان را تحت فشار قرارداده تا ژنرال برهان و حمیدتی با یکدیگر دیدار کنند. همچنین 10 نفر از سناتورهای آمریکایی با ارسال نامه‌ای به وزارت خارجه امارات از این کشور خواسته‌اند کمک‌های نظامی خود را به نیروهای واکنش سریع متوقف کند.

تجربه ثابت کرده چنین فشاری‌های تاثیر چندانی در خاموش کردن غرش سلاح‌ها در سودان ندارد البته شاید تاثیری در فراهم کردن  بستر دیدار ژنرال برهان با حمیدتی داشته باشد اما با در نظر گرفتن اینکه زمان مشخصی برای این دیدار مشخص نشده و دو طرف همچنان بر موضع خود اصرار دارند لذا  دیدار احتمالی ژنرال برهان و حمیدتی در هاله‌ای از ابهام قرار دارد.

به هرحال، چنانچه این دیدار انجام شود، به سرنوشت مثبت آن نمی‌توان چندان امیدوار بود، چرا که کانون‌های حامی نبرد در سودان همچنان فعال هستند.

با این حال، باید منتظر بود و دید که نقش آفرینان داخلی و خارجی سودان چه افقی را برای تحولات آینده  این کشور ترسیم می‌کنند.

انتهای پیام/

پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon
مدیران