یادداشت| «بچه زرنگ»؛ قهرمانپروری در برهوت تشنه و خالی از قهرمان سینمای ایران
انیمیشن سینمایی «بچه زرنگ» در برهوت تشنه و خالی از قهرمان سینمای ایران، جنس خاصی از قهرمانمحوری و قهرمانپروری را به نمایش میگذارد.
خبرگزاری تسنیم- محمد خاجی: انیمیشن سینمایی «بچه زرنگ» تجربه قابل اعتنای دیگری از گروه «هنر پویا» به شمار میآید که پیش از این ساخت اثر موفقی چون «فیلشاه» را در کارنامه خود ثبت کردهاند. این انیمیشن، روایتگر برشی از زندگی پسر نوجوانی به نام محسن است که شیفته ابر قهرمانهای موجود در فیلمهاست و ایده تبدیل شدن به یک ابرقهرمان را در ذهن خود میپروراند. او طی یک اتفاق نادر، با حیوانی مواجه میشود که جزو گونههای منقرضشده در ایران است. محسن تصمیم میگیرد به آن حیوان کمک کند و او را به زادگاهش برگرداند، اما سفر به دلِ جنگل، نبرد با شکارچیان و رویارویی با دیگر حیوانات منقرضشده، آغاز یک ماجراجویی تازه و البته پیچیده برای محسن است.
«بچه زرنگ» از جنبههای گوناگون، گامی بلند، امیدوارانه و در تراز آثار موفق جهانی به شمار میآید. تلاش سازندگان چه از حیث بکارگیری استانداردهای فنی و بصری نظیر کیفیت پیکسلها، چه از حیث رنگ و کاربرد مناسب عناصر زیباییشناختی و چه به لحاظ قصه و اسلوب روایتپردازی به دستاوردی قابل اعتنا در هنر انیمیشن ایران بدل شده است.
این انیمیشن سینمایی در وهله نخست، یکی از مهمترین کارکردهای مورد انتظار برای مخاطب کودک و نوجوان که همانا جذابیت و سرگرمکنندگی است را دارا بوده و این خصلت باعث میشود که کودکان و نوجوانان به خوبی با داستان و وقایع رخداده در بستر آن همراه شوند و تا پایان، از دنبال کردن رخدادهای جاری در بستر قصه دست نکشند. پیوند منطقی و مستحکم داستان با مفاهیم دینی و مضامین مذهبی در کنار تبلور روشن عناصر معرفتی و نشانگان تمدنی در جایجای انیمیشن به یکی مهمترین نقاط قوت انیمیشن «بچه زرنگ» تبدیل شده است. این اتفاق به غایت مثبت درحالی رخ میدهد که در بسیاری از تجربههای مشابه پیشین، شاهد آن بودهایم که طرح چنین مباحثی در آثار سینمایی جنبه شعاری و کاریکاتوری به خود گرفته و چهبسا به اثرگذاری معکوس منجر شده است. با وجود این، «بچه زرنگ» بهواسطه هوشمندی سازندگان خود بیآنکه در دام شعارزدگی و طرح کاریکاتوری مفاهیم بیفتد، به خوبی از عهده طرح و بسط مضامین دینی و مذهبی برآمده است.
کارکرد شایسته توجه دیگری که سازندگان «بچه زرنگ» به خوبی در مسیر تحقق آن گام برداشتهاند، ترسیم روحیه خودباوری و ایمان به قابلیتها، ظرفیتها و توانمندیهای جوانان و نوجوانان ایرانی است که میتواند هریک از آنها را در قامت یک قهرمان بالقوه و در تناسب با الگوی اسلامی-ایرانی تعریف کند. این قسم از قهرمانمحوری و قهرمانپروری بهویژه در برهوت تشنه و خالی از قهرمان سینمای ایران، شایسته توجه و قدردانی است؛ چراکه روح امید و پویش در مسیر فتح قلههای موفقیت و پیشرفت را به نسل نو منتقل میکند.
یکی دیگر از ویژگیهای انیمیشن، استفاده بجا و مناسب از صداپیشگانی چون هومن حاجیعبداللهی، هدایت هاشمی و میرطاهر مظلومی است که میتوان آن را برگ برنده دیگری به شمار آورد که سازندگان «بچه زرنگ» رو کردهاند. این اتفاق به غایت مثبت، موجب تقویت حس همذاتپنداری، قرابت و همراهی تماشاگران با کاراکترهای قصه میشود.
در تحلیل نهایی باید گفت انیمیشن سینمایی «بچه زرنگ» که تداوم مسیر موفقیتآمیز گروه «هنر پویا» در عرصه انیمیشنسازی است، گواه روشنی در این راستاست که چنانچه کار تیمی با همدلی، استمرار، جدیت، ذوق و ابتکار همراه باشد، میتواند به مرور زمان اثرات و ثمرات چشمگیر و ماندگاری را به منصه بروز و ظهور برساند.
انتهای پیام/