اوپک در اوایل ۲۰۲۴ با افت تقاضا و کاهش سهم خود در بازار مواجه است

اوپک در اوایل 2024 با افت تقاضا و کاهش سهم خود در بازار مواجه است

کاهش تولید و خروج آنگولا از اوپک تقاضا برای نفت این گروه را در اوایل ۲۰۲۴ کاهش داده و سهم آن از بازار جهانی را به پایین‌ترین سطح از بحران کرونا می‌رساند.

به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از رویترز، اوپک در نیمه اول 2024 با کاهش تقاضا برای نفت خام خود مواجه خواهد شد، چون سهم این گروه از بازار جهانی به پایین‌ترین سطح از بحران کرونا می‌رسد و دلیل اصلی آن کاهش تولید و خروج آنگولا از این گروه است.
این بدان معناست که اوپک برای افزایش تولید خود با مشکل مواجه خواهد شد، مگر آنکه تقاضای جهانی برای نفت بالا رود و یا آماده پذیرش قیمت پایین نفت شود.
آنگولا در اوایل ماه جاری میلادی اعلام کرد از ژانویه 2024 اوپک را ترک خواهد کرد. اکوادور، قطر و اندونزی هم به ترتیب در سال‌های 2020، 2019 و 2016 از اوپک خارج شدند.
با خروج آنگولا از اوپک، تعداد اعضای این گروه به 12 کشور کاهش پیدا می‌کند و تولید آن تا کمتر از 27 میلیون بشکه در روز پایین می‌آید، یعنی کمتر از 27 درصد از عرضه جهانی نفت که برابر با 102 میلیون بشکه در روز است.
آخرین باری که سهم بازار اوپک تا زیر 27 درصد پایین آمد، مربوط به بحران کرونا در 2020 می‌شود، زمانی که تقاضای جهانی 15 تا 20 درصد سقوط کرده بود. تقاضا از آن زمان به بعد افزایش یافته و این بدان معناست که اوپک سهم خود را در بازار به رقیبان خود واگذار کرده است.

اوپک در دهه 1970 حدود نصف نفت خام دنیا را تولید می‌کرد. پس از آن سهم اوپک تا 30 و 40 درصد پایین آمد. رشد تولید رقبای اوپک مانند آمریکا به تدریج سهم این گروه را از سال‌های اخیر کاهش داده است.
طبق گزارش‌های ماهانه اوپک، تولید نفت خام این گروه در نوامبر سال جاری میلادی برابر با 27.4 درصد کل بازار نفت دنیا بود، یعنی کمتر از 32 تا 33 درصد در سال‌های 2017 و 2018.
اوپک در 1960 توسط عربستان، کویت، ونزوئلا، ایران و عراق تاسیس شد. آنگولا هم در 2007 به این گروه پیوست. اوپک از 2017 با روسیه و سایر اعضای غیر عضو این گروه در ائتلاف اوپک پلاس برای مدیریت بازار همکاری می‌کند.
ائتلاف اوپک پلاس در حال حاضر حدود 6 میلیون بشکه در روز از تولید خود را کاهش داده است، پس می‌تواند برای بازپس گرفتن سهم خود از بازار تولید را افزایش دهد. اما این اقدام اوپک پلاس باعث کاهش شدید قیمت نفت در صورت عدم بهبود تقاضا خواهد شد.
اداره اطلاعات انرژی آمریکا پیش بینی می‌کند تقاضا برای نفت خام اوپک در سه ماهه دوم 2024 نسبت به سه ماهه اول کاهش یابد. آژانس بین المللی انرژی تخمین می‌زند تقاضا برای نفت این گروه در سه ماهه دوم تغییری نداشته باشد و خود اوپک پیش بینی کاهش تقاضا را می‌کند.
اوپک همچنین پیش‌بینی می‌کند سهم بازار آن در بلند مدت به دنبال افزایش تقاضا و کاهش تولید در مناطق دیگر جهان افزایش یابد.
اوپک در جدیدترین گزارش خود از دورنمای بازار نفت پیش‌بینی کرد سهم آن از کل بازار نفت در 2045 به 40 درصد می‌رسد، چون تولید غیر اوپک از اوایل 2030 رو به کاهش می‌گذارد.
انتهای پیام/62

دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon