تحولات اوکراین| درخواست پایان دیپلماتیک درگیری مسکو و کی‌یف در اجلاس داووس

تحولات اوکراین| درخواست پایان دیپلماتیک درگیری مسکو و کی‌یف در اجلاس داووس

لزوم مشارکت روسیه در حل بحران اوکراین، قصد پاریس و کی‌یف برای امضای توافقنامه امنیتی، فقدان "دیگ جادویی" آمریکا برای اوکراین، قصد آلمان برای کمک ۷ میلیاردی به کی‌یف و اصرار اسلواکی و مجارستان بر توقف تامین سلاح اوکراین، از رویدادهای مهم جنگ هستند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه "نیویورک تایمز" در گزارشی یادآور شده که برخی مقامات اروپایی و  اکثر کشورهای جهان در حاشیه نشست اقتصادی داووس خواستار یافتن راه حل دیپلماتیک برای درگیری نظامی در اوکراین شدند.

بر اساس اطلاعات این نشریه، بحران اوکراین در رویداد داووس مورد توجه قرار گرفت، ولی موضوع غالب در رایزنی‌ها نیست. مقامات بیشتر دولت‌های غربی همچنان از کی‌یف حمایت کرده و نگرانی خود را در مورد از دست دادن حمایت مالی ابراز کردند. البته بسیاری از شرکت کنندگان به طور علنی یا در مذاکرات خصوصی خواستار پایان یافتن این درگیری از طریق راه‌های دیپلماتیک شدند.

در این راستا سخنگوی وزارت امور خارجه روسیه اعلام کرد که چهارمین نشست مربوط به اوکراین، که در حاشیه اجلاس داووس در سوئیس برگزار شد، برای کی‌یف ناموفق بود و به جز آنکه یک عکس یادگاری "خانوادگی" از شرکت کنندگان در این رویداد گرفته شد، فایده‌ای نداشت. ماریا زاخارووا در بیانیه‌ای در مورد نتیجه این نشست، گفت که اکثریت جامعه جهانی به طور فزاینده‌ای درک می‌کنند که دستیابی به یک راه حل پایدار در اوکراین بدون مشارکت روسیه غیرممکن است و برگزاری چنین کنفرانس‌هایی بی‌فایده هستند.

وی یادآور شد: در حال حاضر کشورهای بیشتر و بیشتری از مناطق جنوب و شرق جهان، از جمله کشورهایی که در نشست های "فرمت کپنهاگ" شرکت کردند، آشکارا می‌گویند که بدون روسیه، هرگونه بحث در مورد راه حل احتمالی بحران اوکراین معنایی ندارد. بدین ترتیب به سختی می توان این نشستها را «موفقیت آمیز» نامید. وی افزود: «علاوه بر این، اختلافات بین نمایندگان کشورهای شرکت کننده عمیق‌تر شده است. با وجود افزایش کمی آنها، اوکراین و غرب نتوانسته‌اند به گسترش اردوگاه ضد روسی و تصویب سند نهایی دست یابند. حتی بیانیه روسای جمهور  اوکراین و سوئیس، حاوی این نکته است که این سند نظرات تمامی شرکت کنندگان را منعکس نمی‌کند.»

این دیپلمات همچنین تاکید کرد که درک رو به رشدی وجود دارد که صلح پایدار در اوکراین با اولتیماتوم «فرمول صلح زلنسکی» که بر اساس خواسته‌های دور از واقعیت برای خروج نیروهای روسیه از مرزهای سال 1991 استوار است و روسیه را پاسخگو و موظف به پرداخت غرامت می‌کند، محقق نخواهد شد. با این حال، زاخارووا یادآور شد: مقامات کی‌یف حتی سعی نمی ‌کنند این واقعیت را پنهان کنند که آنها خواستار خروج نظامیان روس برای آغاز نسل کشی مردمی هستند که از اتحاد مجدد با فدراسیون روسیه حمایت کرده‌اند.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به ششصد و نود و سومین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

***

فرانسه و اوکراین در نظر دارند توافقنامه امنیتی امضا کنند

امانوئل ماکرون، رئیس جمهور فرانسه، امروز، چهارشنبه، در یک کنفرانس مطبوعاتی در کاخ الیزه اعلام کرد که پاریس و کی‌یف بر اساس تعهدات برعهده گرفته پس از نشست ناتو در ویلنیوس، در نظر دارند ظرف چند هفته آینده توافقنامه‌ای را درباره تضمین‌های امنیتی امضا کنند.

وی گفت: «ما از نزدیک با شرکای اروپایی و بریتانیایی در حال کار هستیم. ما در حال نهایی کردن یک توافق دوجانبه هستیم که طی هفته‌های آینده آماده خواهد شد. این سند شامل عناصری از ضمانت‌های [امنیتی] خواهد بود.»

ماکرون همچنین از ارسال تسلیحات جدید فرانسه به اوکراین خبر داده و اعلام کرد که قصد دارد آنها را در جریان سفر خود به کی‌یف در ماه فوریه علنی کند. وی افزود: "همراه با تامین تسلیحات و توافقات امنیتی که در حال نهایی کردن آنها هستیم، من قصد دارم در فوریه از اوکراین بازدید کنم و در آن زمان نتیجه کار روی این سند را اعلام کرده و عرضه تسلیحات جدید به اوکراین آغاز خواهد شد.»

چند روز پیش گزارش شد که وزرای خارجه اوکراین و فرانسه، دیمیتری کولبا و استفان سژورنه در کی‌یف دیدار کردند. دو طرف در مورد همگرایی بیشتر اوکراین در اتحادیه اروپا و ناتو، تشدید تحریم‌ها علیه روسیه و ایجاد مکانیزمی برای استفاده از دارایی‌های روسیه در راستای منافع کی‌یف گفتگو کردند. آنها همچنین توافق کردند که همکاری دفاعی اوکراین-فرانسه را گسترش دهند.

 درگیری اوکراین به دلیل عدم تمایل واشنگتن به اعتراف به شکست پایان نیافته است

 نشریه آمریکایی "The American Thinker" در تحلیلی نوشته است: اگر جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا از اعتراف به شکست غرب در سال برگزاری انتخابات نمی ترسید، درگیری نظامی اوکراین می‌توانست مدتها قبل پایان یابد. 

به نوشته این مجله، با پیگیری روند اوضاع اوکراین، می‌توان به این نتیجه رسید که کیفیت رهبری غرب مشکلاتی را ایجاد کرده است. آمریکا دستور ادامه جنگ می‌ دهد، اما کی‌یف شکست می خورد. نویسنده یاد آور شده: «اوکراین هر کاری کند دیگر نمی‌تواند ارتشی برای به چالش کشیدن روسیه بوجود آورد، در حالی که روسیه عمداً با «روندی فرسایشی» به جنگ ادامه داده و با تحت کنترل گرفتن مناطق بیشتری از خاک اوکراین، به آرامی و بدون شتاب راه خود به سمت پیروزی را هموار میکند.»

در این مقاله آمده: این در حالی است که دولت بایدن نیز به شدت در تلاش است تا جنگ در اوکراین را تا حد امکان طولانی کند تا از اعتراف به "شکست تحقیرآمیز ایالات متحده درست در میانه سال انتخابات" اجتناب کند. با این حال، واقعیت این است که درگیری اوکراین "باید مدتها پیش به پایان می‌رسید." نویسنده افزود: چنین سناریویی از مدتها قبل از شروع درگیری نظامی، توسط وزارت امور خارجه و پنتاگون برنامه ریزی و آماده شده بود، ولی ارزیابی از توان مقاومت روسیه درست از آب درنیامد. 

دبیرکل ناتو: کنگره آمریکا با کمک به اوکراین موافقت خواهد کرد

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو ابراز اطمینان کرد که کنگره ایالات متحده هنوز هم قادر خواهد بود بسته کمکی جدیدی را به اوکراین، حتی با وجود اختلافات موجود، تصویب کند.

او شب گذشته در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد 2024 (WEF) در داووس، به خبرنگار سی.ان.ان گفت: تفاوت‌های مشخصی بین دو جناح اصلی در ایالات متحده وجود دارد، ولی من کاملاً مطمئن هستم که کنگره آمریکا با بسته (کمکای جدید) به اوکراین موافقت خواهد کرد.»

علاوه بر این، همانطور که استولتنبرگ تاکید کرد، او می‌خواهد ببیند که واشنگتن در سریع ترین زمان ممکن کمک‌های بیشتری به کی‌یف ارائه می‌کند.

بلینکن: "دیگ جادویی" پول برای اوکراین وجود ندارد

 آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا شب گذشته در مصاحبه با شبکه CNBC ابراز عقیده کرد که ایالات متحده دارای «دیگ جادویی» نیست که اوکراین هر زمان که بخواهد، بتواند بدون تأیید درخواست‌ها از سوی کنگره، از آن تأمین مالی شود.

وی در پاسخ به سئوالی در این باره گفت: «باید توجه داشته باشید که هیچ ظرف جادویی پر از پولی وجود ندارد. اگر پول نگیریم، مشکل واقعی خواهد بود. این یک مشکل واقعی برای اوکراین است و فکر می‌کنم این مسئله برای ما هم یک چالش است.»

بلینکن بار دیگر اطمینان داد که اکثر بودجه‌ای که برای کمک به کی‌یف تخصیص داده شده، در داخل خود ایالات متحده هزینه خواهد شد.

تاکید بر فقدان بودجه آمریکا برای تامین تسلیحات جدید به کی‌یف 

جان کربی، هماهنگ کننده ارتباطات راهبردی در شورای امنیت ملی کاخ سفید، شب گذشته  در نشست خبری مرتب خود اعلام کرد که ایالات متحده به دلیل ادامه کمبود بودجه لازم برای این منظور، در حال حاضر بسته کمک نظامی جدیدی برای اوکراین آماده نکرده است.

وی گفت: «همانطور که قبلاً گفته شد، آخرین بسته کمک امنیتی ما [به اوکراین] در 27 دسامبر اعلام شد. ما در حال حاضر روی تنظیم بسته کمکی دیگری کار نمی‌کنیم و هیچ اطلاعیه‌ای درباره تهیه آن یا ارسال [بسته جدید] منتشر نخواهد شد.»

کربی تاکید کرد که دلیل این وضعیت مشخص است، واشنگتن در حال حاضر منابع مالی لازم برای این کار را ندارد.

تلاش کاخ سفید برای تامین کمک‌های جدید برای کی‌یف در هفته‌های آتی 

جیک سالیوان، دستیار رئیس جمهور آمریکا در امور امنیت ملی در سخنرانی خود در مجمع جهانی اقتصاد در داووس سوئیس، وعده داد که دولت ایالات متحده تلاش خواهد کرد تا نمایندگان کنگره را متقاعد سازد تا در هفته های آینده کمک مضاعف به اوکراین را تایید کنند.

وی گفت: «ما باید منابع لازم برای خرید تسلیحات مورد نیاز اوکراین برای دستیابی به نتایج لازم را فراهم کنیم. و برای انجام این منظور، ما باید حمایت دو حزب را که هم در مجلس نمایندگان و هم در سنا [کنگره ایالات متحده] داریم، بسیج کنیم و آن را به آرای واقعی برای تخصیص بودجه تبدیل کنیم. پرزیدنت جو بایدن به طور جدی روی این موضوع متمرکز شده و هدف کاخ سفید آن است که در هفته‌های آینده به این هدف برسیم.»

سالیوان تاکید کرد که او همچنان بر این باور است که "پس از پیچ و تاب‌ها و چرخش‌های بسیار، در نهایت این هدف محقق خواهد شد".

آلمان 7 میلیارد یورو برای تدارکات نظامی به اوکراین هزینه خواهد کرد

سرویس مطبوعاتی دولت آلمان شب گذشته گزارش داد که برلین در سال 2024 در مجموع بیش از 7 میلیارد یورو به اوکراین کمک نظامی ارائه خواهد کرد.

لازم به یادآوری که روز سه‌شنبه، اولاف شولتز، صدراعظم آلمان با جو بایدن، رئیس‌جمهور آمریکا گفت‌وگوی تلفنی داشت و در جریان آن، طرفین درباره ادامه کمک‌ها به کی‌یف و وضعیت منطقه خاورمیانه گفتگو کردند. به ویژه، شولتز و بایدن بر لزوم ادامه حمایت مالی، نظامی و بشردوستانه از دولت اوکراین توافق کردند.

نخست وزیر اسلواکی شخصا به طرف اوکراینی خواهد گفت که از ارسال تسلیحات خودداری می‌کند

رابرت فیکو، نخست وزیر جمهوری اسلواکی از ملاقات آتی با همتای اوکراینی خود دنیس شمیگال خبر داده و یادآور شد که در این دیدار، کی‌یف را از آمادگی براتیسلاوا برای ارائه صرفاً کمک‌های بشردوستانه آگاه خواهد کرد.

رئیس دولت اسلواکی این اظهارات را شب گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی به همراه ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان بیان کرد و گفت: من هفته آینده با نخست وزیر شمیگال در منطقه اوژگوراد دیدار خواهم کرد و به او اطلاع خواهم داد که ما فقط کمک های بشردوستانه ارائه کرده و هیچ سلاحی به کی‌یف ارسال نمی‌کنیم.

فیکو تاکید کرد که تامین تسلیحات به هیچ وجه به حل و فصل مناقشه اوکراین که در حال حاضر در حال گسترش است کمکی نخواهد کرد.  وی همچنین یادآور شد که از زمان آغاز درگیری‌ها، «قبلاً دوبار امکان توافق بر سر آتش‌بس وجود داشت»، اما اتحادیه اروپا و ایالات متحده به مسیر سیاسی و اقتصادی اشتباهی پایبند هستند و مانع از پایان جنگ شده‌اند.

تاکید مجارستان بر ضرورت توقف ارسال تسلیحات به کی‌یف 

پیتر سییارتو، وزیر امور خارجه و روابط اقتصادی خارجی مجارستان، شب گذشته در مصاحبه با پورتال اکسپرس، تاکید کرد که برای پایان دادن به درگیری نظامی در اوکراین، بسیار ضروری است که ارسال سلاح به کی‌یف متوقف شود.

او گفت: «هرچه سلاح‌های بیشتری عرضه شود، درگیری نظامی در اوکراین طولانی‌تر خواهد بود و هر چه این جنگ بیشتر طول بکشد، افراد بیشتری کشته خواهند شد و باید جلوی این روند گرفته شود.»

وزیر خارجه مجارستان با اشاره به اینکه یکی دیگر از شرایط حیاتی برای پایان دادن به درگیری اوکراین، کانال‌های باز ارتباطی است، افزود: «زمانی که من با همتای روسی خود ملاقات می‌کنم، معمولاً توسط بسیاری از همکاران اروپایی و مقامات بروکسل مورد توهین قرار می‌گیرم. اما به نظر من هیچ امیدی به صلح نیست، مگر اینکه کانال‌های ارتباطی بین دو طرف را باز نگه داریم.»

همچنین شرط مهم دیگر پایان یافتن مناقشه، به عقیده سییارتو، تشویق طرف‌های متخاصم به نشستن بر سر میز مذاکره و انعقاد توافقنامه صلح است. او تاکید کرد که این مهمترین موضوع است. او یادآور شد: «تسلیحات زیادی به اوکراین تحویل داده شد، اما درگیری تنها ادامه یافته است. پول زیادی به کی‌یف پرداخت شده، اما خرابیها آن ادامه دارد. به همین ترتیب، تحریم‌های اتحادیه اروپا نتوانسته است اقتصاد روسیه را به زانو درآورد یا ما را به صلح نزدیک‌تر کند.»

به گفته این سیاستمدار، رویکرد فعلی باید هر چه زودتر تغییر کند. اما کشورهای بسیار بزرگتری از مجارستان وجود دارد که "نقش مهمی در این راستا دارند" و آنها خواهان پایان جنگ نیستند. 

دبیرکل ناتو: درگیری در اوکراین فرسایشی شده است

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو روز گذشته در مصاحبه با آژانس بلومبرگ، در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس، ابراز عقیده کرد که درگیری در اوکراین به یک جنگ فرسایشی تبدیل شده است. او گفت: ماهیت کلی درگیری‌های نظامی در اوکراین به این معنی است که «اکنون نه تنها باید سیستم‌های جدید مستقر شود، بلکه باید اطمینان حاصل شود که مهمات و قطعات یدکی کافی وجود دارد.

استولتنبرگ تاکید کرد که روسیه را نباید دست کم گرفت.

نخست وزیر سوئد قرار گرفتن این کشور در آستانه جنگ را رد کرد

نخست وزیر سوئد، اولف کریسترسون اعلام کرد که واکنش مردم سوئد به هشدارها درباره احتمال وقوع جنگ و لزوم آمادگی داخلی برای آن که از سوی برخی وزرا و فرمانده کل نیروهای مسلح مطرح شد، بیش از حد و کمی اقرار آمیز بوده است.

وی گفت: هیچ نشانی وجود ندارد که نشان دهد جنگ اکنون در افق دیده می‌شود، البته واضح است که خطر بروز جنگ به طور قابل توجهی افزایش یافته است.

کریسترسون تاکید کرد که هیچ هدفی برای ترساندن شهروندان یا ایجاد نگرانی در بین مردم وجود ندارد. وی افزود که برخی وزرای دولت همان اطلاعاتی را که از سوی فرمانده کل قوا بیان شده بود، به گونه‌ای متفاوت فرموله کردند که وضعیت جهان «اکنون خطرناک شده است».

هشدار درباره هزاران قربانی جدید در اوکراین در صورت اختصاص 50 میلیارد یورو از طرف اتحادیه اروپا 

روبرت فیکو، نخست وزیر اسلواکی، روز سه شنبه، در یک کنفرانس مطبوعاتی پس از دیدار خود با ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان در بوداپست، هشدار داد که تخصیص 50 میلیارد یوروی جدید اتحادیه اروپا به اوکراین به عنوان کمک مالی برای خرید تسلیحات، صدها هزار قربانی جدید را در پی خواهد داشت، اما به کی‌یف کمک نخواهد کرد تا به نتایج قابل توجهی در میدان نبرد دست یابد و همچنین موقعیت آنها در مذاکره روسیه را بهبود نخواهد بخشید.

فیکو تاکید کرد که تزریق بی پایان مبالغ هنگفت به اوکراین کمکی به توقف درگیری نظامی در این کشور نکرده، بلکه تنها به ادامه آن دامن می‌زند. به عقیده وی، هیچ راه حل نظامی برای این مشکل وجود ندارد و طرح اروپا برای تحمیل شکست اقتصادی و نظامی به روسیه با استفاده از اوکراین، هرگز کارساز نخواهد بود و این خط مشی یک اشتباه بود. او گفت: این طرح هرگز جواب نخواهد داد، این یک سوءتفاهم مطلق از واقعیت و موقعیت واقعی کشور فدراسیون روسیه است.

وی موفقیت‌های روسیه در درگیری نظامی با اوکراین را که در سال 2023 به دست آورد، یادآور شد و همچنین به انعطاف پذیری اقتصادی روسیه اشاره کرده و افزود: «در سال گذشته روسیه تصرفات ارضی بزرگی داشت. در عین حال روسیه با رشد اقتصادی روبرو شده. البته تحریم‌ها برای مردم این کشور ناخوشایند است، اما این اقدام باز هم دست کم گرفتن قدرت تحمل شهروندان روسیه است.»

اوربان: اتحادیه اروپا باید از منابع خارج از بودجه به اوکراین کمک کند

ویکتور اوربان، نخست وزیر مجارستان پس از مذاکره با همتای اسلواکی خود، رابرت فیکو اعلام کرد که بوداپست پیشنهاد می کند که اتحادیه اروپا به ارائه کمک های مالی به اوکراین ادامه دهد، اما این کار را به گونه ای انجام دهد که آسیبی به خود این جامعه وارد نکند.

وی گفت: «من فکر می کنم ما باید به اوکراین کمک مالی کنیم، اما به گونه‌ای که به بودجه اتحادیه اروپا آسیب نرساند.»

 این سیاستمدار یادآور شد که به نظر او، کمک‌های مالی به اوکراین باید «از منابع خارج از بودجه» اتحادیه اروپا و بدون وام عمومی باشد. به ویژه مجارستان آماده است سهم خود را از بودجه ملی بپردازد. هر کشور اروپایی بر اساس شاخص های اقتصادی ملی خود می تواند همین کار را انجام دهد.

اوربان همچنین تاکید کرد که اگر اتحادیه اروپا طرح پیشنهادی مجارستان برای تامین مالی اوکراین را خارج از بودجه جامعه نپذیرد، بوداپست به نوبه خود مجبور خواهد شد کمک به کی‌یف را متوقف کند.

محاسبه هزینه تسلیحات ارسال شده اسپانیا به اوکراین 

 روزنامه اسپانیایی ABC روز گذشته با استناد به داده‌های گزارش های وزیر امور تجاری این کشور، نوشت که طی یک سال و نیم پس از آغاز درگیری در اوکراین، اسپانیا تسلیحات نظامی به ارزش بیش از 130 میلیون یورو را به کی‌یف منتقل کرده است.

طبق این اطلاعات، اسپانیا در سال 2022 و نیمه نخست سال 2023 به ارزش 133 میلیون یورو تجهیزات نظامی به اوکراین صادر کرد. علاوه بر این، در همان دوره، مجوزهای صادرات تسلیحات به مبلغ چشمگیرتر - 515 میلیون یورو - دریافت شد. این اسناد همچنین نشان می‌دهد که اسپانیا در سال 2022 حدود 31 میلیون یورو سلاح به اوکراین صادر کرده و برای نیمه اول سال 2023 این رقم به 102 میلیون یورو رسیده است.

اوکراین حدود 21 میلیون دلار برای تقویت توان دفاعی اختصاص داد

دنیس شمیگال، نخست وزیر اوکراین، روز سه شنبه اعلام کرد که دولت این کشور 792 میلیون گریونا (حدود 21 میلیون دلار) را برای تقویت توان دفاعی اختصاص داده است. وی گفت: «دولت 792 میلیون گریونا از صندوق ذخیره بودجه دولتی برای تقویت توان دفاعی کشور اختصاص داده است. این بودجه اضافی برای رفع نیازهای فوری: برای خرید مهمات، لوازم تصویربرداری حرارتی و پهپاد هزینه خواهد شد.»

به گفته شمیگال، این بودجه به تناسب بین واحدهای نظامی ارتش اوکراین توزیع خواهد شد.

لهستان توافق نامه‌ای برای پایان دادن به محاصره مرزی با اوکراین امضا کرد

داریوش کلیمچاک، وزیر زیرساختارهای لهستان روز گذشته در یک کنفرانس مطبوعاتی اعلام که مقامات ورشو با شرکت‌های حمل و نقل این کشور توافق نامه‌ای امضا کرده است که طی آن با پایان یافتن محاصره سه گذرگاه مرزی با اوکراین موافقت شده است.

وی با اشاره به اینکه گفتگوها در این زمینه بسیار دشوار بود، گفت: ما بالاخره توافق نامه‌ای امضا کردیم. این توافق منجر به پایان دادن به اعتراضات در گذرگاه های مرزی خواهد شد. این سند حاصل همکاری سازنده شرکت‌های حمل و نقل است.

به گفته این وزیر، اعتراضات تا اول ماه مارس بطور کامل متوقف خواهد شد.

مشکلات در مرز لهستان و اوکراین از اوایل نوامبر 2023 آغاز شد، زمانی که شرکت‌های حمل و نقل لهستانی شروع به مسدود کردن ایست‌های بازرسی در مرز با اوکراین کردند.  آنها خواستار ارائه مجوزهای تجاری برای کامیون‌های اوکراینی و محدود کردن تعداد آنها شدند. بعداً اعلام شد که این اعتراض تا اول فوریه 2024 ادامه خواهد داشت.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
فلای تو دی
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
میهن
گوشتیران
triboon
طبیعت