نگاهی به جشنواره عمار ۱۴|فیلمهای جسور در کنار آثار تکراری/ وقتی دولتیها عماری شدند
پرونده چهاردهمین جشنواره عمار، امشب بسته خواهد شد؛ در کنار آثار خوب جشنواره امسال، نمایش برخی آثار تکراری تلویزیون، نقطه ضعف بزرگی برای این اتفاق سینمایی است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، مراسم اختتامیه جشنواره فیلم عمار در حالی امشب جمعه 29 دی ماه برگزار میشود که این رویداد سینمایی کشور، به مدت 7 روز در سینما فلسطین برپا بود. نمایش آثار داستانی، مستند، نماهنگ، پویانمایی و ... بخش اصلی این جشنواره بود، اما در خلال آن ویژه برنامههای متنوع دیگری نیز برگزار شد.
در این گزارش مروری بر اتفاقات مهم چهاردهمین جشنواره فیلم عمار داریم:
فیلمهای جسور در کنار آثار تکراری
جشنواره عمار امسال هم میزبان آثار شاخصی از سینمای مستند بود؛ اگرچه هنوز هم این نقد به جشنواره وارد است که چرا برخی از آثاری را به نمایش میگذارد که قبلا از تلویزیون پخش شده، اما در لابهلای این آثار فیلمهای خوب و جسوری نیز روی پرده رفت. آثاری که نمیتوان در تلویزیون آنها را دید.
از سویی دیگر، برخی از فیلمهای جشنواره امسال از کیفیت ساختار و محتوایی خوبی برخوردار بودند که همین موضوع باعث شد تا توجهات بیشتری به کارگردانان این آثار جلب شود. از جمله این آثار میتوان به «دوئل امجدیه»، «عملیات آژاکس»، «رزیدنت»، «بحران مادرانگی»، «در برابر تاریکی»، «میراب» و ... اشاره کرد.
«فلسطین ما»، اتفاق ویژه برای نوجوانان از جنس عمار
یکی از اتفاقات مهم جشنواره عمار امسال، برپایی پویش «فلسطین ما» بود. اتفاقی که به واسطه تحولات اخیر در سرزمینهای اشغالی برنامهریزی شد و تلاش کرد نوجوانان را با تاریخ پر فراز و نشیب فلسطین بیشتر آشنا کند.
برای شرکت در این رویداد، همه مردم به ویژه دانشآموزان میتوانستند با گوشی همراه خود در محورهای زیر تولید محتوا کرده و به دبیرخانه جشنواره مردمی فیلم عمار ارسال کنند.
از جمله این محورها میتوان به «روایت کُنشهای امت اسلامی در حمایت از مردم فلسطین»، «قصهگویی برای کودکان فلسطین»، «شعر و دکلمه خوانی درباره حماسه مقاومت مردم فلسطین»، «تجسم جهان بدون اسرائیل»، «پیام دانشآموزان ایرانی به مردم غزه» و ... اشاره کرد.
این پویش مدتی قبل از برگزاری جشنواره عمار کار خود را آغاز کرد و برگزیدگان آن در خلال برگزاری این رویداد معرفی شدند.
محمدصادق شهبازی، عضوی شورای سیاستگذاری جشنواره عمار، درباره پویش «فلسطینما» و اهمیت روایتگری داستان فلسطین توسط نوجوانان، گفت: خیلی از کارتونها و فیلمهای معروفی که مخاطب آن بچهها و نوجوانان هستند، ما را از تغییر نظم حال حاضر دنیا میترساند و میگوید نظم بههم میریزد. آنها میخواهند بگویند همین شرایط موجود در دنیا که چند قدرت به بقیه زور میگویند و منابع آنها را می برند، وضعیت خوبی است.
در مدت چهار ماه پس از 7 اکتبر، 30 هزار فلسطینی شهید شدهاند. حدود 12 هزار کودک در فلسطین شهید شده و در دنیا کسی خم به ابرو نمیآورد؛ چرا؟ چون در ابتدا در رسانه، فضایی را آماده کردهاند مبنی بر اینکه همین است؛ باید این اتفاقات بیفتد. حتما اینها تروریست و آدمهای افراطی هستند. کاری میکنند که در دنیا، در عین اینکه همه شاهد این جنایات هستند، اما کسی کاری نکند.
دولتیها عماری شدند!
جشنواره عمار امسال، مهمانان ویژهای نیز به خود دید؛ از سینماگر تا مقامات سیاسی و دولتی.
یکی از مهمانان مهم جشنواره امسال، علی بهادری جهرمی، سخنگوی دولت بود. او روز چهارشنبه 27 دی ماه به سینما فلسطین رفت، مستند «عملیات آژاکس» را تماشا و چند دقیقهای درباره این رویداد با خبرنگاران صحبت کرد.
بهادری جهرمی گفت: جشنواره مردمی فیلم عمار در سالهای اخیر توانست یک ظرفیت هنری و فرهنگی مردمپایه و پویا در کشور ایجاد کند و استعدادها و توانمندیهای هنری نسل جوان و دهه هشتادیها را در خلق آثار ملی، تاریخی و انقلابی به نمایش بگذارد. این جشنواره میتواند به عنوان الگوی موفق کار مردمی معرفی شود و ما باید به نحو احسن از این ظرفیت مردمی استفاده کنیم.
از بین مقامات سیاسی، سعید جلیلی عضو شورای راهبردی روابط خارجی نیز مهمان عماریها بود و در کارگاه «نقش ملت جمهوری اسلامی در نظم نوین جهانی» شرکت کرد.
محمدحسین لطیفی کارگردان نام آشنای سینمای ایران یکی از شاخصترین مهمانان سینمایی عمار امسال بود. او کارگاه «اقتباس در سینما: از مسیح کردستان تا غریب» را برگزار کرد و درباره تجربیات خود از آخرین اثر سینماییاش یعنی «غریب» سخن گفت.
لطیفی درباره ساخت غریب گفت: قرار بود یک سریال درباره شهید بروجردی بسازیم ولی نشد و در نهایت رسید به فیلم سینمایی «غریب»؛ رُک بگویم که در ذهن هیچ کدام از عوامل اصلی فیلم نمیگنجید که با توجه به هزینهها و شرایطی که وجود داشت، بشود سریال درستی ساخته شود.
ساخت «غریب» حقیقتا خیلی کار سختی بود، چون ما اجازه حتی شلیک یه فشنگ مشقی در پادگان صفر شیش را هم نداشتیم، چون اگر صدای تیراندازی به بیرون پادگان میرفت، مردم تصور میکردند که در خیابانها درگیری ایجاد شده و با توجه به التهابات جامعه به صلاح نبود. در هر صورت، تکرار میکنم که کار سختی بود، مخصوصا که ما به خاطر همین شرایط ملتهب جامعه 23 روز کار نکردیم و باید هر چه زودتر کار را به جشنواره میرساندیم.
کارگردان فیلم «غریب» درمورد واقعی بودن این اثر گفت: این کار خیلی به واقعیت نزدیک است چون خیلی برای آن مطالعه و تحقیق بسیاری در مورد شخصیت اصلی فیلم شده و در حد دو یا سه سکانس بود که برای بار دراماتیک، به آن ماجرا اضافه کردیم و تماما واقعیت داشت؛ حتی دختر شهید بروجردی، «سمیه خانم» هم در جریان روند فیلم بود.
هادی مقدم دوست، کارگردان فیلم سینمایی «عطرآلود» نیز با کارگاه «تجربه زیسته یک فیلمنامهنویس» به جشنواره عمار آمد. او در این کارگاه تلاش کرد به این سوال پاسخ بدهد که «فیلمنامهنویس چگونه به جهان مینگرد؟»
شب شعر نطنز؛ استمرار یک اتفاق ویژه
چند سالی میشود که شب شعر «نطنز» در خلال برگزاری جشنواره عمار در سینما فلسطین برگزار شده و طنزپردازان کشور به بهانه اتفاقات روز گردهم میآیند و شعرخوانی میکنند. این شب شعر امسال هم در محل برگزاری جشنواره عمار برپا شد تا برگزیدگان آن در سه بخش شعر طنز (امضای کری تضمین است)، استندکاپ و کاریکاتور (شکست ترمیم ناپذیر) معرفی شوند.
علاوه براین، طی مراسمی از مازیار بیژنی (کارتونیست) تقدیر و جایزه ویژه چفیه شهید رسول خالقیپور به وی داده شد.
امشب از ساعت 18، مراسم اختتامیه جشنواره عمار در تالار اندیشه حوزه هنری برگزار شده و برگزیدگان این رویداد در بخشهای سینمای مستند و داستانی مشخص خواهند شد. براساس اعلام دبیرخانه جشنواره قرار است مراسم پاسداشت «سیدمحمد جوزی» پیشکسوت تاریخ شفاهیِ دفاع مقدس و نکوداشت مرحوم «پروانه معصومی» (بازیگر سینما و تلویزیون) در اختتامیه برگزار شود.
انتهای پیام/