شرایط سنی استفاده از واکسنهای "پنوموکوک" و "روتاویروس" برای کودکان اعلام شد
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت با اشاره به ورود دو واکسن "پنوموکوک" و "روتاویروس" به برنامه واکسیناسیون کودکان در آینده نزدیک، شرایط سنی تزریق و استفاده از این واکسنها را تشریح کرد.
سید محسن زهرایی در گفتوگو با خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم از ورود دو واکسن پنوموکوک و روتاویروس به برنامه واکسیناسیون کودکان در آینده نزدیک خبر داد و اظهار کرد: واکسنهای «روتاویروس» و «پنوموکوک» دو مورد از واکسنهایی است که از بیماریهای شایع در کودکان پیشگیری میکند؛ از این رو مقرر شده در آینده نزدیک این واکسنها در نظام جاری واکسیناسیون کشور ادغام شود.
وی ابراز امیدواری کرد که واکسنهای روتاویروس و پنوموکوک از ماه جاری (بهمن ماه) به برنامه ایمن سازی کشور افزوده شوند و واکسیناسیون احتمالاً از یک استان آغاز شود و با تامین واکسن در هفتههای بعد در سراسر کشور، انجام شود.
شرایط سنی استفاده از واکسنهای روتاویروس و پنوموکوک برای کودکان
وی افزود: واکسن "روتاویروس" از اسهالهای شایع در کودکان پیشگیری میکند؛ این واکسن به صورت خوراکی مصرف میشود و در سه نوبت 2، 4 و 6 ماهگی به نوزادان ارائه خواهد شد؛ همچنین واکسن پنوموکوک به شکل تزریقی در سنین 2، 4 و 12 ماهگی برای نوزادان قابل تزریق خواهد بود.
پنوموکوک چیست؟
زهرایی درباره بیماریهای ناشی از پنوموکوک ادامه داد: «پنوموکوک» نوعی باکتری است که میتواند باعث بروز بیماریهای پنومونی (ذات الریه)، عفونت خونی، سینوزیت (التهاب بافت پوششی حفرههای بینی) و عفونت گوش میانی شود.
نحوه انتقال عفونت پنوموکوکی
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت درباره راه انتقال پنوموکوک افزود: عفونت پنوموکوکی از طریق قطرات تنفسی در حین صحبت کردن و تماس نزدیک بین افراد منتقل میشود. فردی که بیماری را منتقل میکند ممکن است بیمار یا ناقل سالم باشد؛ اشیاء آلوده شده با ترشحات بدن فرد مبتلا نیز میتواند عامل سرایت بیماری باشد.
وی با بیان این که این بیماری در اثر تهاجم باکتری به خون یا سینوسها یا گوش میانی نفوذ به دستگاه تنفسی تحتانی باعث پنومونی (ذات الریه) میشود؛ تصریح کرد: «پنومونی پنوموکوکی» یکی از شایعترین عفونتهای تنفسی است که سبب ارجاع بیماران به مراکز درمانی میشود؛ همچنین علت اصلی مرگ و میر کودکان زیر 5 سال در سراسر جهان است در حالی که امکان پیشگیری از مرگ و میرکودکان با واکسیناسیون وجود دارد.
آخرین وضعیت شیوع پنوموکوک در ایران و جهان
وی اضافه کرد: طبق مطالعات سال 2019 بار جهانی بیماری ناشی از عفونتهای پنوموکوکی عامل 376000 مرگ سالانه کودکان زیر 5 سال بوده است.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت درباره میزان شیوع پنوموکوک در ایران گفت: بنابر مطالعات اخیر، میزان بروز عفونتهای جدید بیماری ناشی از عفونت پنوموکوک در ایران سالانه برابر با 51 هزار و 69 مورد است که این میزان برای موارد شدید بیماری ناشی از این باکتری به 15 هزار و 354 مورد در بین کودکان زیر 5 سال میرسد.
به گفته او، واکسیناسیون از بار این بیماری در کشور میکاهد و سبب کاهش مصرف آنتی بیوتیکهای وسیع الطیف در مراکز درمانی کشور شده و از گسترش مقاومت دارویی در کشور نیز جلوگیری میکند.
استفاده از واکسن پنوموکوک در 135 کشور جهان
زهرایی خاطرنشان کرد: هم اکنون بیش از 135 کشور جهان واکسن پنوموکوک را استفاده میکنند؛ این واکسن در 90 درصد کودکان کمتر از دوسال و 80 درصد از جمعیتی که واکسن زدهاند ایمنی ایجاد کرده و زنجیره انتقال بیماری نیز قطع شده است.
جلوگیری از مرگ 9998 کودک در صورت اجرای واکسیناسیون طی 10 سال
وی تصریح کرد: بر مبنای مطالعات داخلی بدون اجرای برنامه واکسیناسیون تعداد موارد بیماری ناشی از پنوموکوک در ایران در طی دوه زمانی 10 ساله در کودکان زیر 5 سال برابر با حدود 18 میلیون نفر است که در اثر اجرای این برنامه از بیش از 4 میلیون و 900 هزار مورد جلوگیری میشود. با اجرای برنامه واکسیناسیون پنوموکوک از 9998 مورد مرگ کودکان زیر 5 سال در افق زمانی 10 ساله جلوگیری به عمل خواهد آمد.
انتهای پیام/