بحران دریای سرخ بیشترین ضربه را به اقتصاد انگلیس زد
نظرسنجی مؤسسه اساندپی گلوبال S&P Global که اخیراً منتشر شد، نشان میدهد که اختلالات حمل و نقل در دریای سرخ که در پی حملات شبه نظامیان حوثی یمن صورت گرفت، بیشترین ضربه را در بین کشورهای اروپایی به اقتصاد بریتانیا زده است.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از راشاتودی، نظرسنجی مؤسسه اساندپی گلوبال S&P Global که اخیراً منتشر شد، نشان میدهد که اختلالات حمل و نقل در دریای سرخ که در پی حملات شبه نظامیان حوثی یمن صورت گرفت، بیشترین ضربه را در بین کشورهای اروپایی به اقتصاد بریتانیا زده است.
بر اساس این یافتهها، 12 درصد از تولیدکنندگان بریتانیایی گزارش میدهند که زمان تحویل کالاها به دلیل حملات حوثیها به کشتیهایی که از این آبراه عبور میکنند، تحت تأثیر قرار گرفته است چرا که شرکتهای کشتیرانی را مجبور به تغییر مسیر به سمت آبهای جنوب قاره آفریقا کرده است.
بر اساس این گزارش، شرکتهای کمتری در یونان (9٪)، فرانسه و آلمان (هر دو 8٪) تحت تأثیر این موضوع قرار گرفتهاند.
اساندپی گلوبال به نقل از تحلیلگران اقتصادی خود نوشت: تجزیه و تحلیل دلایل ذکر شده توسط شرکتهای عضو پنل شاخص مدیران خرید PMI نشان میدهد که بحران دریای سرخ تأثیر ویژهای بر شرکتهای اروپایی در ژانویه داشته است... از بین کشورهای اروپایی که تحت بررسی قرار گرفتند، تولیدکنندگان بریتانیا بیشترین آسیب را از این بحران دیدند.
شرکتهای انگلیسی شرکتکننده در این نظرسنجی خاطرنشان کردند که زمانهای تحویل حدود 12 تا 18 روز به تعویق افتاده است که "برنامههای تولید را مختل کرده و فشارهای تورمی را افزایش داده است."
این بررسی نشان داد که تغییر مسیر کشتیها و عدم عبور از دریای سرخ همچنین قیمتهای تحویل بالاتر را در پی داشته و باعث شده است هزینههای ورودی تولیدکنندگان بریتانیا در ژانویه برای اولین بار از آوریل گذشته افزایش یابد.
افزایش قیمت عرضه مواد شیمیایی، تجهیزات الکترونیکی، انرژی، مواد غذایی، فلزات، بسته بندی و چوب گزارش شده است. هزینه های تولید نیز بیشترین افزایش را از سپتامبر داشته است، زیرا تولیدکنندگان مجبور شدند هزینه های افزایش یافته را به مشتریان منتقل کنند.
این نظرسنجی همچنین نشان داد که در همین حال، تعداد سفارشهای جدید به دلیل تقاضای ضعیف هم در داخل و هم در خارج کاهش یافته است.
انتهای پیام/