اقتصاد و سیاست عراق روی پایه چاه نفت
دولت عراق برای ۹۰ درصد از درآمد خود وابسته به نفت است و می توان گفت اقتصاد و سیاست عراق روی پایه چاه های نفت این کشور قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری تسنیم به نقل از الجزیره، عراق با توجه به وابستگی بیش از حد اقتصادش به نفت، به سختی میتواند بین سود کوتاه مدت ناشی از افزایش تولید و مشکلات بلند مدت به وجود آمده از تولید بیش از حد، تعادل ایجاد کند.
وزارت نفت عراق هفته گذشته اعلام کرد صادرات نفت خود را پس از آن که در ماه ژانویه به سهمیه تعیین شده توسط اوپک پلاس رسیده بود، تا 3.3 میلیون بشکه در روز کاهش میدهد.
تولید نفت عراق در ماه مارس 130 هزار بشکه در روز پایینتر از فوریه خواهد بود. بدین ترتیب شرکای عراق در اوپک راضی خواهند شد.
اما اگر عراق با مشکلات اقتصادی غیرقابل پیشبینی مواجه شود و دوباره به تولید بیش از حد روی بیاورد، تنشها از سر گرفته میشود. چون کل اقتصاد سیاسی این کشور با نفت اداره میشود. بودجه عراق را قیمت نفت تعیین میکند و اگر قیمت نفت پایین بیاید مجبور است تولید بیشتری داشته باشد.
مجلس عراق افزایش بودجه تا 153 میلیارد دلار در سال را تا 2025 تصویب کرده است. بنابراین دولت این کشور باید درآمد خود را افزایش دهد.
ذخایر نفتی عظیم عراق نقش بزرگی در احیای اقتصاد این کشور پس از پیروزی بر داعش داشتهاند.
دولت عراق برای 90 درصد از درآمد خود وابسته به نفت است. در حالی که تولید ناخالص داخلی غیر نفتی عراق باید در 2024 رشد داشته باشد، اما دورنمای کلی اقتصاد این کشور بسیار ناپایدار است.
ثروت نفتی عراق در سالهای اخیر رشد داشته اما صندوق بینالمللی پول پیش بینی میکند این رشد به خاطر طرح کاهش تولید اوپک و بسته شدن خط لوله بین عراق و ترکیه متوقف میشود.
اقتصاددانها و تحلیلگران هشدار دادهاند طرحهای اقتصادی دولت عراق بر اساس نفت 70 دلار در هر بشکه یا بیشتر از آن و تولید 3.5 میلیون بشکه در روز تنظیم شده است، و هرگونه تغییر نسبت به این ارقام باعث کسری بودجه و مشکلات فراوان خواهد شد.
به عبارت دیگر تغییرات کوتاه مدت در عراق باعث آسیبهای بلند مدت میشود.
کاهش تولید عراق باعث بیثباتی جدی اقتصادی میشود که روند اشتغال در این کشور را هم تحت تاثیر قرار میدهد و سربازگیری دوباره گروههای افراطی و سازمانهای تروریستی مثل القاعده و داعش و گروههای مسلح را به دنبال خواهد داشت.
یک مسئله مهم دیگر این است که دولت عراق در محاسبات خود روی تولید نفت اقلیم حساب میکند و روابط این منطقه با بغداد دوستانه نیست.
بزرگترین اختلاف بین اقلیم کردستان عراق و دولت فدرال این کشور مدیریت و فروش نفت و گاز است.کردستان حدود 400 هزار بشکه در روز نفت تولید میکند.
انتهای پیام/39