ناامنی فزاینده اعضای ناتو در سایه تهدیدهای ترامپ


ناامنی فزاینده اعضای ناتو در سایه تهدیدهای ترامپ

در ائتلاف نظامی ناتو ناامنی‌های فزاینده‌ای در سایه تهدیدهای دونالد ترامپ، نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکا ایجاد شده و این مسئله به عنوان محرکی برای تسریع روند افزایش هزینه‌های نظامی متحدان شده است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، روزنامه اتریشی "دی پرسه" در مطلبی نوشت: در ائتلاف نظامی ناتو بحث ها درباره افزایش حق عضویت برای هزینه های نظامی در حال افزایش است. در اینجا هدف دو درصد تولید ناخالص داخلی است. اما در این میان تهدیدهای "دونالد ترامپ"، نامزد جمهوریخواه انتخابات ریاست جمهوری آمریکا باعث ایجاد عدم اطمینان در بین متحدان می شود.

در ادامه این مطلب آمده است: هیچ چیز در ائتلاف نظامی ناتو بحث برانگیزتر از هزینه دفاعی اعضا نیست. هدف دو درصدی که متحدان باید برای آن تلاش کنند بارها و بارها ذکر شده است. این به میزان هزینه های نظامی به عنوان درصدی از تولید ناخالص داخلی (GDP) اشاره دارد. این موضوع در این ائتلاف دفاعی غربی بیش از پیش ضروری شده است، به ویژه از زمانی که "دونالد ترامپ"، رئیس جمهور سابق ایالات متحده، حمایت خود از متحدانش را در صورت «عدم پرداخت» زیر سوال برده است.

این روزنامه اتریشی در ادامه این مطلب نوشت: مخارج دفاعی به کل منابع مالی نیروهای مسلح ملی از جمله پرسنل و تجهیزات اشاره دارد. تعریف ناتو نسبتاً گسترده است، بنابراین حقوق بازنشستگی سربازان حرفه‌ای سابق نیز بخشی از هزینه‌های دفاعی است. با این حال، از پایان جنگ سرد در حدود سال 1990، هزینه های دفاعی اعضای ناتو به میزان قابل توجهی کاهش یافته است. در حالی که سهم سه تا چهار درصد از تولید ناخالص داخلی در دهه‌های 1970 و 1980 معمول بود، این میزان برای اکثر اعضا در طول دهه 1990 به کمتر از دو درصد کاهش یافت. از آن زمان، بحث های مکرری در مورد اینکه آیا هزینه ها باید افزایش یابد وجود داشته است که این بحث ها اخیراً همچنین به دلیل تهدید بالقوه روسیه برای کشورهای شرقی ناتو تشدید شده است.

هدف دو درصدی در اجلاس سران ناتو در پراگ در سال 2002، در ابتدا به عنوان هدفی برای کشورهای جدید ناتو در آستانه توسعه شرق در سال 2004 ایجاد شد. بر این اساس این مسئله در نظر گرفته شده بود که برای هزینه‌های دفاعی مورد نیاز ، ترتیبی تعیین شود. با این حال، پس از ادامه کاهش هزینه‌های نظامی کشورهای ناتو در سال‌های بعد، و تحت تأثیر الحاق شبه جزیره کریمه به روسیه ، هدف دو درصدی به عنوان یک هدف کلی برای همه کشورهای عضو در نشست ناتو در ولز در سال 2014 تعیین شد. با این حال در بیانیه این اجلاس نیز تعهدی صورت نگرفت. اعضا صرفاً قصد خود را برای «نزدیک شدن» به هدف دو درصدی ظرف یک دهه - یعنی تا سال 2024 - و در عین حال افزایش مداوم هزینه‌های نظامی واقعی اعلام کردند.

در این میان دونالد ترامپ، در دوران ریاست جمهوری خود در آمریکا آشکارا به پیمان آتلانتیک شمالی و به ویژه متحدان ناتو که پرداخت نظامی مناسبی نداشتند حمله می کرد. ترامپ در دوره ریاست جمهوری خود (2017-2021) بارها تهدید کرد که ایالات متحده را از ناتو خارج می کند که احتمالاً این به معنای پایان این ائتلاف خواهد بود.

این جمهوری خواه که اکنون می خواهد به کاخ سفید بازگردد، بارها و بارها در مبارزات انتخاباتی فعلی هم این موضوع را مطرح کرده است. وی در یک سخنرانی در ماه فوریه گفت که ایالات متحده تحت رهبری او از یک عضو ناتو که پولی پرداخت نمی کند در برابر حمله روسیه دفاع نخواهد کرد که این امر تعهد کمک متقابل را که اساس ناتو است زیر سوال می برد. یک ماه بعد، این نامزد جمهوریخواه ریاست جمهوری آمریکا در مصاحبه ای تصریح کرد که به عنوان رئیس جمهور ایالات متحده، اگر متحدان "عادلانه" بازی کنند، قطعا در کنار آنها خواهد بود.

در ادامه این مطلب آمده است: ترامپ در لفاظی‌های خود بارها اینطور نشان داد که سایر اعضای ناتو «قبض‌های خود را پرداخت نمی‌کنند» و می خواهند آمریکا همه چیز را تامین مالی کند. با این حال، بحث بر سر هدف دو درصدی اصلاً در مورد پرداخت صورت حساب ها نیست، بلکه صرفاً در مورد سطح هزینه های دفاع ملی است. تامین مالی ناتو به عنوان یک سازمان تحت تاثیر قرار نمی گیرد. علاوه بر این، در تمام زمان‌های تاریخ ناتو، هزینه‌های نظامی آمریکا حداقل دو برابر مجموع سایر اعضا بوده است. برتری نظامی و مالی واشنگتن در واقع تضمینی برای امنیت متحدانش در صورت وقوع جنگ بوده است.

در پی حمله روسیه به اوکراین در فوریه 2022 و تهدید احتمالی برای کشورهای شرقی ناتو، چندین کشور عضو اکنون برای افزایش هزینه های نظامی تلاش می کنند.

ینس استولتنبرگ، دبیرکل ناتو هم در ماه فوریه سال جاری میلادی اعلام کرد در سال 2023، یازده کشور از 31 کشور عضو آن زمان به هدف دو درصد رسیده بودند و در سال 2024، طبق برآوردهای اولیه، این رقم باید به 18 برسد. حتی آلمان که برای چندین دهه در مورد هزینه های نظامی بسیار محتاط بود، اعلام کرده که تا سال 2024 به هدف دو درصدی دست خواهد یافت. به همین ترتیب، در سال جاری میانگین ارزش مشترک همه اعضای ناتو به استثنای ایالات متحده آمریکا باید برای اولین بار به هدف دو درصد برسد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon