الزامات تحقق شعار سال ۱۴۰۳ از نگاه اقتصاددانان

الزامات تحقق شعار سال 1403 از نگاه اقتصاددانان

از ابتدای سال تا کنون کارشناسان اقتصادی به موضوعاتی از جمله ارتقاء بهره‌وری، پیش‌بینی‌پذیری شرایط کلان اقتصاد و ... به عنوان الزامات تحقق شعار سال تاکید کردند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، مقام معظم رهبری در بیانات خود در ابتدای سال 1403، این سال را به عنوان سال جهش تولید با مشارکت مردم نامگذاری کردند. چندین سال است که ایشان موضوع تولید را در شعارهای سالانه مورد تاکید قرار می‌دهند و امسال بر وجه مشارکت مردم در آن تاکید داشتند.

ضرورت تمرکز دولت بر تولید کالاهای مزیت‌دار

در همین رابطه محمد حسینی مستشار دیوان محاسبات کشور و عضو اسبق کمیسیون برنامه و بودجه مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه  به طور کلی  بایستی حوزه سیاستهای پولی برای تحقق رشد تولید اصلاح شود، گفت: باید به سمت تولید حداکثری محصولاتی گام برداریم که مزیت نسبی برای کشور دارد. از سوی دیگر لازم است سمت و سوی هدایت  اعتبار و تسهیلات به سمت تولید واقعی باشد و موارد غیر ضرور  با این سیاست تعدیل گردد. در 8 فصل اخیر شاهد رشد غیر مثبت در حوزه تولیدات کشاورزی بوده ایم و این میتواند یک زنگ خطر برای ما باشد.

امیررضا واعظ آشتیانی معاون اسبق وزیر صمت با تاکید بر اینکه حلقه مفقوده در مباحث توسعه کشور، موضوع نظارت است، گفت: مقام معظم رهبری بارها تأکید داشتند که در حوزه اقتصاد باید علمی حرکت کنیم، در این بین آزمون و خطا و اعمال سلیقه جایی ندارد، براین‌اساس نکته مهم در مشارکت دادن مردم در اقتصاد کشور داشتن یک استراتژی کلان و استفاده بهینه از آنها است.

امکان جهش تولید با افزایش بهره‌وری/ باید منافع تسهیم شود

میر سامان پیشوایی رئیس سازمان ملی بهره وری با اشاره به الزامات تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم گفت:  رشد تولید از طریق تزریق سرمایه بیشتر یا ارتقای بهره وری قابل تحقق است.  نفوذ فناوری و اصلاح مدیریت دو رکن ارتقا بهره وری در بخشهای مختلف کشور هستند. ایجاد انگیزه جهت مشارکت از طریق تسهیم منافع حاصل از بهره وری  و همچنین ایجاد ثبات و پیش بینی پذیر در شرایط کلان اقتصاد کشور 2 شرط مذکور هستند.

ثبات اقتصاد کلان از ارکان اصلی تحقق جهش تولید با مشارکت مردم

موسی شهبازی دبیر کمیسیون اقتصادی هیات دولت با تاکید بر ضرورت اولویت‌بندی طرح‌های سرمایه‌گذاری در بُعد عملیاتی تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم، گفت: این موارد در قابل شرکت پروژه و تعاونی‌های عام بایستی برای جلب مشارکت مردم  تعریف شود. همچنین در مواجه راهبردی موضوع سند راهبرد ملی استراتژی صنعتی  سالیان سال است که مورد توجه قرار داشته اما نهایی نشده است. از سوی دیگر ثبات اقتصاد کلان و پیش بینی پذیری نیز یکی از ارکان مواجهه راهبردی و حوزه سیاست گذاری است که بایستی الزامات ان فراهم گردد.

امکان حضور بیشتر مردم در اقتصاد با مولدسازی دارایی‌ها دولت

آرمان خالقی عضو هییت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران نیز در خصوص الزامات تحقق شعار سال گفت: یکی از جنبه های حضور مردم در اقتصاد بحث مولد سازی داراییهای دولت است. با عدم بهره برداری مناسب از ایده مولدسازی عملا زمینه اتلاف منابع کشور ایجاد شده است. باید در خصوص واگذاریهای دولت و قراردادها با بخش خصوصی تضمین حداکثری لحاظ شود.  ایران می تواند بهشت سرمایه گذاری باشد دراین راستا توسعه نظام جامع مالیاتی باید در دستور کار قرار گیرد تا تخلفات مالی و اقدامات غیر مولد محدود شود.

ضرورت تعریف 100 شاخص برای ارزیابی تحقق شعار سال

عباس علوی راد رئیس میز اقتصادی مرکز مطالعات راهبردی وزارت کشور با بیان اینکه با توجه به گنجانده شدن رشد 8 درصدی در برنامه هفتم به نطر می‌رسد این میزان سرمایه گذاری در صنایع داخل کفاف این رشد را نمی‌دهد، گفت: برای تحقق رشد اقتصادی 8 درصدی، چاره ای جز مشارکت مردم در حوزه اقتصاد وجود ندارد. حوزه محیط کسب و کار، بخش تعاونی، بازار کار ، حوزه نو آوری و اقدامات  شرکت‌های دانش بنیان، حوزه سیستم مالی کشور، اکو سیستم نهادی در دستگاه‌های اجرایی، 6 اکو سیستمی هستند که برای آنها می‌توان نزدیک به 100 شاخص عملکرد تعریف کرد تا ارزیابی نهایی در پایان سال در این خصوص انجام شود.

چرا نرخ ارز با کاهش رشد نقدینگی نزولی نشد؟

محمدجواد هادی کارشناس اقتصادی و معاون سابق مرکز توسعه تجارت الکترونیکی در خصوص الزامات تحقق شعار جهش تولید با مشارکت مردم گفت: هم اکنون یکی از مردمی ترین حوزه های اقتصادی کشور مرتبط با حوزه تجارت الکترونیکی است.از سوی دیگر  تنوع سکوهای تجارت الکترونیکی نیز بسیار بالاست و اقشار مختلف مردم با این حوزه  در ارتباط هستند. تمامی این سکوها با سرمایه‌گذاری بخش خصوصی شکل گرفته‌اند. مواجه مسئولین با این دستگاه‌ها بسیار مهم است و باید تخصصی باشد چرا که آنها به وصورت تخخصی طراحی شده‌اند. بنابراین برخورد با این کسب و کارها باید با صبر همراه باشد تا این سکوها بتوانند بیش از پیش به اقتصاد و زندگی مردم کمک کنند.

دولت به جای صادرات نفت بر تولید کالاهای اساسی تمرکز کند

امین دلیری معاون پیشین وزیر اقتصاد اظهار کرد: دولت و تیم افتصادی آن باید با رها کردن اقتصادی برپایه صادرات بیشتر نفت در قبال  واردات ، نگاه و جهت خود را با تجهیز کلیه امکانات منابع مالی خود در تولید کالاهای اساسی و ضروری کشور بکار گرفته شود ، بستر راحتی را برای جذب سرمایه های خرد و کلان کشور فراهم نماید . همت و تلاش مضاعفی در این هدف بزرگ یعنی تحقق شعار سال مقام معظم رهبری در راستای تهییج عرق ملی ودینی مردم در این راستا مسلماً رضایت خدا ، ملت و رهبری و عاقبت به خیری را برای همه به همراه خواهد داشت.

لاهوتی: استفاده از ظرفیت برنامه‌ها توسعه برای تحقق جهش تولید

مهرداد لاهوتی عضو کمیسیون برنامه و بودجه در مجلس دهم نیز در خصوص امکان جهش تولید با مشارکت مردم گفت:  باید تلاش شود که سهم 80درصد سبد اقتصاد دولتی کاهش یابد. هر چه از سهم دولت کاسته شود باید به سهم بخش خصوصی و بخش تعاون اضافه شود. در برنامه هفتم تاکید شده 5درصد از رشد 8درصدی از طریق سرمایه گذاری و مابقی از طریق افزایش بهره وری شکل بگیرد که این مهم تنها با مشارکت مردم قابل تحقق است.

ظرفیت مغفول دیپلماسی اقتصادی برای افزایش مشارکت و جهش تولید

امیرحسین عرب پور کارشناس اندیشکده دیپلماسی اقتصادی با بیان اینکه امروز اقتصاد ایران درگیر تحریم‌های همه جانبه است، وقتی افق مشخصی در این خصوص دیده نمیشود بایستی روی سرمایه های داخل تاکید کرد، گفت: این درحالی است که برخی قوانین کشور مانع حضور بخش خصوصی در  اقتصاد است. بر این اساس باید قوانین جدید در این حوزه تصویب شود. جهش اقتصادی بدون حضور در بازارهای خارجی ممکن نیست. بر این اساس در حوزه تسهیل گری تجارت خارجی، از سمت دولت  بایستی فعالیت بیشتری دیده شود.

* محمد صدرا مقیسه

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
دهۀ «رکود، عبرت، تجربه»
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار اقتصادی
اخبار روز اقتصادی
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
خودرو سازی ایلیا
بانک ایران زمین
گوشتیران
triboon