نرخ ارز تهدیدی برای بخش خارجی نمایشگاه کتاب تهران
در حالیکه به پایان مهلت ثبت نام ناشران خارجی در نمایشگاه کتاب تهران نزدیک میشویم، برخی از شرکتهای فعال و موزعان داخلی کتابهای خارجی حضور در نمایشگاه کتاب را با توجه به نرخ اعلام شده دلار مقرون به صرفه ندانسته و ثبت نام نکردهاند.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، در حالی که مهلت ثبت نام ناشران خارجی در سی و پنجمین نمایشگاه بینالمللی کتاب تهران 31 فروردین ماه اعلام شده است، پیگیریهای خبرنگار تسنیم نشان میدهد که برخی از شرکتهای نشر فعال و قدیمی در حوزه بینالملل هنوز شرایط را برای حضور در این دوره نمایشگاه را مهیا ندیدهاند.
در این دوره به گفته جانعلیپور مدیر کمیته ناشران خارجی، کتابها از تخفیف 45 درصدی بهرهمند هستند که 15 درصد را ناشر و 30 درصد را وزرات فرهنگ و ارشاد تقبل خواهد کرد.
با وجود اینکه میزان تخفیفی که ناشر و موزع کتب خارجی باید در نظر بگیرد، نسبت به سال قبل کاهش داشته و وزارت ارشاد بار اصلی تخفیف را خود بر عهده گرفته است، اما برخی از شرکتهای نشر مهم در این بازار به دلیل مقرون به صرفه نبودن شرایط هنوز اقدام به ثبت نام نکردهاند.
پیگیریها نشان میدهد که نرخ تعیین شده برای محاسبه قیمت کتابها به دلار و افزایش نرخ دلار در بازار آزاد عامل اصلی این تردید در حضور بوده است، در آییننامه ثبت نام ناشران، نرخ محاسبه قیمت کتابها به دلار بر اساس نرخ موجود در سامانه سنا یعنی 43 هزار تومان در نظر گرفته شده است. این در حالی است که ناشر و واردکننده کتابهای خارجی باید کتاب را با دلار به قیمت روز یعنی 64 هزار تومان خریداری کند و علاوه بر هزینههای حمل و نقل، غرفه و ... 15 درصد تخفیف نیز در نظر بگیرد.
ناشران و فعالان این بخش در این رابطه مذاکراتی نیز با معاون فرهنگی وزارت ارشاد و سایر مسئولان داشتهاند تا شرایط را برای حضور مهیا کنند، اما این مذاکرات راه به جایی نبرده است و امکان اینکه دلار با نرخ غیردولتی محاسبه شود وجود نداشته است، در عین حال این ناشران خواستار دریافت ارز دولتی برای واردات کتاب هستند که آن هم راه به جایی نبرده است.
انتقادات ناشران و موزعان داخلی کتابهای خارجی نسبت به مقرون به صرفه نبودن حضور در بخش خارجی نمایشگاه کتاب تهران در حالی چند سالی است وجود دارد که به گفته آنها این بخش از سالهای دور ردیف بودجه مشخص داشته است و سالها ما به تفاوت نرخ ارز از سوی دولت به ناشران پرداخت میشد، اما حالا این یارانه تنها برای حمایت از مصرفکننده خرج میشود و احتمالا همان تخفیفهایی است که برای کتاب در این بخش در نظر گرفته میشود.
اگرچه آمار دقیقی از ثبت نام در بخش ناشران خارجی نمایشگاه کتاب هنوز اعلام نشده است، اما با توجه به نزدیک شدن به پایان مهلت ثبت نام و نزدیک شدن به تاریخ برگزاری نمایشگاه کتاب فرصت اندکی برای واردات کتاب به ایران مهیا است، باید دید که موزعان و شرکتهای اصلی و فعال بخش کتابهای خارجی در این دوره نمایشگاه حضور پیدا خواهند کرد یا نه؟
انتهای پیام/