تلسکوپ فضایی هابل ۳۴ ساله شد
امروز ۳۴ امین سالگرد تولد تلسکوپ فضایی هابل است. تلسکوپ هابل در طول ۳۴ سال فعالیت خود، بیش از ۱.۵ میلیون تصویر از بیش از ۴۰ هزار جرم آسمانی ثبت کرده است.
به گزارش خبرنگار فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، تلسکوپ فضایی هابل که به نام ستاره شناس مشهور آمریکایی، ادوین هابل نامگذاری شده است، توسط سازمان فضایی ناسا و آژانس فضایی اروپا ساخته و به فضا پرتاب شد. این تلسکوپ با قطر 2.4 متر و طول 16 متر، در مدار زمین در ارتفاع 550 کیلومتری میچرخد.
هابل در طول 34 سال فعالیت خود، بیش از 1.5 میلیون تصویر از بیش از 40 هزار جرم آسمانی ثبت کرده است. این تصاویر به دانشمندان در سراسر جهان کمک کرده است تا در مورد شکلگیری و تکامل کهکشانها، تولد و مرگ ستارگان، سیارات فراخورشیدی و دیگر پدیدههای کیهانی اطلاعات بیشتری کسب کنند.
یکی از مشهورترین تصاویر هابل، "ستونهای آفرینش" است که در سال 1995 ثبت شد. این تصویر، ابر عظیمی از گاز و غبار را در کهکشان عقاب نشان میدهد که در حال شکلگیری ستارگان جدید است.
دانشمندان هابل برای جشن گرفتن تولد 34 سالگی این تلسکوپ، تصویر جدیدی را به اشتراک گذاشتهاند؛ سحابی دمبل که با نام مسیه 76 نیز شناخته می شود و در فاصله 3400 سال نوری از ما قرار دارد.
هابل همچنین در کشف سیارات فراخورشیدی نقش مهمی داشته است. نخستین سیاره فراخورشیدی که در سال 1992 توسط تلسکوپ زمینی کشف شد، در مدار ستارهای به نام 51 Pegasi قرار دارد. از آن زمان، هابل به کشف هزاران سیاره فراخورشیدی دیگر کمک کرده که برخی از آنها شبیه به زمین هستند و ممکن است میزبان حیات باشند.
هابل در طول فعالیت خود با چالشهایی نیز روبرو شده است. در سال 1993، یکی از ژیروسکوپهای آن از کار افتاد که باعث از دست رفتن دقت آن شد. با این حال، فضانوردان در سالهای 1997، 2002 و 2009 با انجام مأموریتهای تعمیراتی به فضا سفر کردند و هابل را ارتقا دادند.
تلسکوپ فضایی هابل در سال 2004 با تلسکوپ فضایی اسپیتزر همراه شد و در سال 2009، تلسکوپ فضایی جیمز وب نیز به فضا پرتاب شد. با این حال، هابل همچنان به عنوان یکی از مهمترین ابزارهای علمی در فضا به فعالیت خود ادامه میدهد و به دانشمندان در درک بهتر کیهان کمک میکند.
انتهای پیام/