جلیلی: برای جهش کشور باید برنامه داشته و به آن معتقد باشیم

جلیلی: برای جهش کشور باید برنامه داشته و به آن معتقد باشیم

نامزد انتخابات ریاست جمهوری گفت: شروع کار جدید با آغاز برنامه‌ی هفتم است و این هم‌زمانی یک فرصت است و دولت کارش را با برنامه‌ای که در کشور مورد وفاق است، آغاز می‌کند. اگر کشور می‌خواهد جهش داشته باشد، باید برنامه داشته باشد و به آن باور داشته باشد.

به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری تسنیم، سعید جلیلی نامزد انتخابات چهاردهمین دوره ریاست جمهوری در گفت‌وگوی ویژه خبری سیما که با موضوع برنامه‌ی هفتم توسعه‌ی کشور برگزار شد، طی سخنانی در پاسخ به این سوال که در تدوین کدام‌یک از برنامه‌ها دخیل بوده‌اید؟ بیان کرد: بنده از برنامه‌های پنجم تا هفتم با برنامه مرتبط بوده‌ام و برنامه‌ی هفتم را به‌دلیل عضویت در مجمع تشخیص مصلحت نظام، کاملاً بررسی کردیم.

وی افزود: به دلیل مسئولیتم به برنامه‌ی هفتم اشراف دارم. شروع کار جدید  با آغاز برنامه‌ی هفتم است و این هم‌زمانی یک فرصت است و دولت کارش را با برنامه‌ای که در کشور مورد وفاق است، آغاز می‌کند. اگر کشور می‌خواهد جهش داشته باشد، باید برنامه داشته باشد و به آن باور داشته باشد.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: اوایل برنامه‌ی ششم در اوایل دهه 1390 دولت وقت خیلی به آن معتقد نبود و رئیس جمهور وقت هم به آن اعتنایی نداشت. در پایان عمر آن برنامه نیز 30 درصد گزارش داده شد و رشد منفی و صفر داشتیم.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری گفت: دولت باید به برنامه اشراف داشته باشد و تعدادی بسیاری از زیربرنامه‌ها را آماده کند تا بتواند برنامه را سریعاً اجرایی کند.

جلیلی درپاسخ به سوالی درخصوص اینکه چرا برنامه ششم توسعه حدود 30 درصد اجرا شده است، اظهار داشت: بنده بر علت عدم اجرای برنامه‌ها مطالعه عمیق داشته‌ام. قبل از انقلاب برای نوشتن برنامه‌ها از دانشگاه هاروارد آمدند و کتابی در این زمینه نوشته‌اند؛ اما متأسفانه هنوز برخی از آن مشکلات را داریم. رئیس‌جمهور باید بر برنامه اشراف داشته و موانع اجرای آن را بشناسد.

وی عنوان کرد: اینکه 30 درصد از برنامه‌ی ششم اجرا شده، یعنی اگر برنامه هم نداشته باشیم، همین میزان محقق می‌شود.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری درباره برنامه‌ی خود برای اهداف برنامه‌ی هفتم خاطر نشان کرد: زمانی که پیش‌نویس برنامه مهیا می‌شد، برخی می‌گفتند که شدنی و امکان‌پذیر نیست. ما ساعت‌ها در این‌باره جلسه داشتیم و بنده جمع‌بندی دارم که این اهداف قابل تحقق است ولی باید جدی پای‌کار آن بود. مثلاً اگر گفته شده که باید برای 15 مورد از برنامه، برنامه‌ریزی شود، یعنی باید دنبال شود.

جلیلی گفت: مثلاً اوایل دولت شهید رئیسی به ایشان گفتم در تولید، توزیع و مصرف فرآورده‌های نفتی ضایعاتی وجود دارد و برای حل آن نیز یک سامانه را پیشنهاد کردیم. قرار شد آن بخش به برنامه‌ی هفتم بیاید و بعد از پیگیری‌ها، به برنامه آمده اما این کافی نیست و باید دنبال شود تا به مرحله‌ی اجرا برسد. با این کار جلوی چند میلیارد دلار اسراف منابع گرفته می‌شود.

وی اظهار داشت: ممکن است درباره نرخ ارز نگاه‌هایی باشد و ما در دولت سایه ده‌ها ساعت بررسی کردیم روند گردش ارز در کشور چگونه است. بررسی کردیم چه می‌شود که برخی بحران‌ها و اخلال‌ها ایجاد می‌شود؛ وقتی مورد مداقه قرار دادیم، می‌بینیم که برخی ایرادها وجود دارد که باید بر آن مسلط بود تا رخ ندهد.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری عنوان کرد: اگر می‌گوییم بازار ارز باید ثبات یابد، لازمه‌اش این است که منابع و مصارف ارزی مشخص باشد و بدانیم شیوه‌ی تخصیص و اولویت‌ها چیست تا بازار قابل پیش‌بینی باشد. یک اشکال در این زمینه این است که یک واردکننده ثبت سفارش می‌کند، فاصله‌ی تخصیص تا تأمین ارز چند ماه زمان می‌برد و واردکننده چون از تخصیص مطمئن می‌شود، خودش در بازار ارز می‌خرد و همین کار به بازار شوک وارد می‌کند.

جلیلی گفت: مثلاً اگر ارز مبادله حدود 42 هزار تومان است، دلار را در بازار 52 هزار تومان می‌خرد و همین کار به بازار تقضا شوک وارد می‌کند و بعد از اینکه تامین ارز شد، آن را در بازار به قیمت زیاد می‌فروشد. اینجا یک اخلال هست و فاصله بین تخصیص و تامین ارز وجود دارد.

وی بیان کرد: واحد پول ما ریال است و اگر می‌خواهیم ارزش پول ملی را حفظ کنیم باید سازوکارهای دقیق داشته باشیم. باید دقت داشت بدون حاکمیت ریال می‌توان به ریال ثبات بخشید یا نه؛ اولویت ماست که باید حاکمیت ریال جدی گرفته شود.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: این نکته مطرح است که برخی بانک‌ها از جیب مردم خلق پول می‌کنند و به شرکت‌ها و بنگاه‌های خود و مشتریان بزرگ تسهیلات می‌دهند و شاید چندین تسهیلات تکلیفی را هم انجام دهند. باید نظام بانکداری منضبط باشد تا اعتبارات به کدام سمت می‌رود.

جلیلی درباره نگاه دولت خود به مالیاتی عنوان کرد: مالیات سیاست کسب درآمد نیست و البته می‌تواند منبع درآمد باشد بلکه ابزاری برای سیاستگذاری است تا اولویت‌ها جهت‌دهی شود. اگر سیاست‌گذاری مالیاتی خوب باشد، فشار از مردم کم می‌شود و امروزه می‌بینیم افراد با حقوق کم مالیات می‌دهند ولی افراد با حقوق بالا مالیات نمی‌پردازند. وقتی کارگر و کارمند مالیات می‌دهد طبیعی است افراد دارای درآمد بالا هم باید مالیات دهد.

وی درباره موضوع مسکن بیان کرد: مسکن از موضوعات اصلی کشور ماست؛ ما در کشورمان مشکل کمبود زمین نداریم بلکه مشکل انحصار زمین را داریم. یکی از نکاتی که اهمیت دارد و در برنامه هفتم هم مصوبه خوبی وجود دارد این است که 0.2 درصد از مساحت کشور به محیط سکونتگاهی اضافه شود. این فرصت ارزشمندی است که مد نظر قرار گرفته شده است. چیزی حدود 330 هزار هکتار می‌تواند برای ساخت مسکن در اختیار قرار بگیرد.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری خاطر نشان کرد: پس ما مشکلی در حوزه زمین برای ساخت مسکن نداریم. موضوع مسکن نباید تک‌بُعدی دیده شود و باید بُعد اشتغال هم دیده شود.

جلیلی درباره اقتصاد دریا گفت: ما 4900 کیلومتر خط ساحلی داریم و عدد بزرگی است و باید از اقتصاد دریا استفاده کنیم که سهم ما از دریا افزایش یابد. این مسئله ابلاغ هم شده و باید اجرایی شود.

وی ادامه داد: مسکن فقط خوابگاه نیست و باید مأمن و مایه آرامش انسان باشد. باید محیط آرامش و سُکنا تهیه کنیم و باید ابعاد مختلف را مد نظر قرار دهیم.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری درباره اصلاح ساختار اداری کشور که در برنامه هفتم آمده است، عنوان کرد: یکی از عرصه‌هایی که کمک می‌کند تا ساختار اجرایی و اداری اصلاح شود، استفاده از فناوری‌هاست. ما این موضوع را در ابتدای دولت شهید رئیسی به ایشان پیشنهاد دادیم و ایشان هم دستورات لازم را دادند.

جلیلی خاطر نشان کرد: یکی از مهم‌ترین اولویت‌ها این است که ساختار اداری باید سریع و چابک باشد. برای رشد اقتصادی باید بهره‌وری داشته باشیم؛ سرمایه‌گذاری، نیروی انسانی، مدیریت و فناوری لازمه‌ی بهره‌وری است.

وی برنامه برای توسعه سواحل جنوب بیان کرد: سواحل جنوبی ما ظرفیت‌های بالایی دارد و بنده با مردمان آن دیار گفت‌وگو داشته‌ام. سواحل مکران مجموعه‌ای از فرصت‌های دریای از شیلات، صیادی، صنایع مربوط به دریا و غیره وجود دارد.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری اظهار داشت: باید درون دولت انسجام باشد تا از این امکانات استفاده کند. به‌عنوان مثال، ما حدود 40 هزار شناور از تنگه هرمز عبور می‌کنند و سهم ما از این ظرفیت اقتصادی 2 درصد است.

جلیلی گفت: این ظرفیت‌های مغفول چه زمانی باید مورد رسیدگی قرار بگیرد؟ این فرصت بکر است و باید به سمت اقتصاددریا حرکت کنیم و از این ظرفیت‌ها بهره‌برداری کنیم. این‌ها نیازمند برنامه است و ما برنامه داریم. هم‌چنین آن مناطق ظرفیت‌های مناسب گردشگری را داراست و مردم آن منطقه نیز آماده‌ی همکاری هستند.

وی با بیان اینکه باید مردم در این عرصه مشارکت داده شوند، عنوان کرد: باید دولت نقش‌آفرینی کرده و بستر نقش‌آفرینی مردم را فراهم کند.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری درباره مردمی‌سازی اقتصاد در برنامه هفتم توسعه عنوان کرد: دولت نباید بنگاه‌داری کند و بلکه باید نقش تنظیم‌گری را داشته باشد. در 10 سال گذشته مواردی از این جهت صورت گرفته که موفق نبوده؛ مانند هفت‌تپه و هپکو و غیره. به‌عنوان مثال همین هپکو که آن اتفاقات برای رخ داد، در دولت شهید رئیسی احیا شد و به جریان تولید برگشت.

جلیلی گفت: دولت باید به‌جای بنگاه‌داری این ظرفیت را به مردم بدهد و دولت هم تنظیم‌گری داشته باشد. در سال‌های گذشته شاهد فروش رفتن این ظرفیت‌ها با ثمن بخس بودیم و بحران کارگری هم شکل داد. باید کسی که این کار را می‌کند، اهلیّت داشته باشد؛ اخیراً در لرستان دیدم کارخانه‌ای که 1200 کارگر داشت و فعال بود، بعد از این قبیل اتفاقات، فقط 4 نگهبان داشت و کارگران بیکار شده بودند.

وی خاطر نشان کرد: به این دلیل است که می‌گوییم رئیس‌جمهور باید بر مسئله اشراف داشته باشد و تنها برنامه داشتن کافی نیست و باید پیگیری و اجرا هم شود.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری درباره بهینه‌سازی انرژی در برنامه‌ی هفتم توسعه بیان کرد: زمانی بود که دشمن می‌گفت که خرید نفت ایران را تحریم می‌کند و البته ناموفق هم شد و در دولت شهید رئیسی این موضوع دنبال شد و اخیراً سنای امریکا به وزیر خارجه‌اش در این‌باره اعتراض کرد.

جلیلی اظهار داشت: چرا باید نفت را صرفاً فروخت؟ کسانی که از ما نفت می‌خرند، آن را تبدیل به فرآورده می‌کنند و با چندین برابر قیمت به خود ما می‌فروشند. ما متخصصان خبره‌ای در کشور داریم و باید نفت را تبدیل به فرآورده و سپس صنایع پایین‌دست پتروشیمی کنیم. در این صورت نیاز به فروش نفت نخواهیم داشت و بلکه نیاز داریم نفت بخریم و اشتغال ما هم افزایش خواهد یافت.

وی افزود: بعضاً دیده می‌شود که مردم سرمایه‌ی خود را به بازارهای مختلف می‌برند، اگر بستری امن و مطمئن فراهم شود، مردم به ان بستر وارد می‌شوند. اگر مثلاض چندین پتروپالایشگاه خلیج فارس داشته باشیم، در این حوزه بی‌نیاز می‌شویم و مردم هم اگر بدانند که سرمایه‌گذاری در ان موجب درامد بیشتر برای انان و کشور و هم‌چنین فازایش اشتغال است، حضور می‌یابند.

داوطلب انتخابات ریاست جمهوری درباره راهکار خود برای مدیریت مصرف انرژی نیز خاطر نشان کرد: اگر در این موضوع مدیریت مصرف به خود مردم داده شده و آن‌ها را شریک کنیم آثار خوبی دارد و ما طرح کاملی در این زمینه داریم.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon