توضیحات صفری درباره برگزاری نشست وزرای مجمع گفتگوی آسیایی
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه درباره چگونگی برگزاری نشست وزرای مجمع گفتگوی آسیایی در تهران توضیحاتی را ارائه داد.
به گزارش خبرنگار سیاست خارجی خبرگزاری تسنیم، بعدازظهر امروز شنبه 2 تیر ماه نشست مطبوعاتی مهدی صفری، معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت امور خارجه با موضوع "برگزاری نشست وزرای مجمع گفتگوی آسیایی در تهران" برگزار شد.
صفری در این باره گفت: فردا و پس فردا اجلاس مجمع گفتگو همکاریهای آسیا را داریم و این نوزدهمین اجلاس است و از سال 2023 ریاست این جلسه را بر عهده داریم. اولین جلسه آن توسط شهید امیرعبداللهیان در نیویورک برگزار شد و این دومین جلسه است.
وی افزود: آقای باقری دستور دادند که این اجلاس به موقع انجام شود. تعداد کشورهای مجمع 35 کشور است و تمام کشورهای قدرتمند آسیایی از جمله روسیه، هند، چین، کره و ایران جزو این مجمع هستند و همکاریهای خود را دارند.
صفری ادامه داد: ما روز یکشنبه در سطح معاونین وزرای خارجه جلسه را برگزار میکنیم. دستورکار آن اعلانیهای است که باید آماده شود. یکی از آیتمهای مهمی که در این بیانیه است، 6 کمیتهای است که ایران پیشنهاد کرده است.
وی تصریح کرد: مجمع دو بخش دارد؛ گفتگو و پروژهها. هدف این مجمع هم افزایی بین کشورهای آسیایی در ابعاد مختلف و به طور صلح آمیز بوده است و بزرگترین سازمان آسیا است. کمیته ترانزیت، کمیته علم و فناوری، کمیته گردشگری، کمیته آموزش و توسعه منابع انسانی و کمیته توسعه، فراگیر و پایدار 6 کمیتهای است که ایران پیشنهاد کرده است. اکنون کار اجرایی مجمع شروع میشود و هم افزایی در زمینههای مختلف است.
معاون دیپلماسی اقتصادی وزارت خارجه همچنین گفت: این مجمع در هم افزایی کمک میکند. این 6 کمیته که فعلا 2 کمیته آن ما مسئولش هستیم، اگر در بریکس و شانگهای نگاه کنیم این کمیتهها وجود دارد و ما میتوانیم در این خصوص هم افزایی داشته باشیم.
وی درباره شرکت کنندگان اجلاس گفت: ما 41 هیات داریم که 25 تای آن در سطح وزیر خارجه و معاون وزیر هستند. یکی از ابتکارات ایران این بود که دبیرکل سازمانهای دیگر آسیا را دعوت کردیم، مانند دبیرکل اکو.
صفری خاطر نشان کرد: سطح شرکت بسیار خوب است. سال 2002 مجمع شکل گرفته است و دبیرخانه آن در کویت است و ایران در سال 2004 به آن پیوسته است. ما خواستیم در دوره ما تلاش شود تعدادی از پروژهها در کمیتهها تعریف شود.
وی افزود: روز اول فردا است. در ابتدا یک خیر مقدم خواهد بود و روی بیانیه کار خواهیم کرد و امیدواریم بیانیه را نهایی کنیم تا برای روز دوشنبه آماده باشد. انشالله فعالیت رسمی 6 کمیته روز دوشنبه شروع خواهد شد. همچنین ملاقاتهای دوجانبه صورت میگیرد. روز دوشنبه روز دوم است که به ریاست آقای باقری برگزار میشود.
صفری همچنین گفت: تاکنون از روز اول ایجاد مجمع تایلندیها دبیرکل مجمع بودند، اکنون پیشنهاداتی برای دبیرکلی وجود دارد. امیدواریم رایزنی کنیم و دبیرکلی خودمان را در جلسه دوشنبه نهایی کنیم.
وی در خصوص ملاقاتهای دوجانبه گفت: 25 وزیر و قائم مقام وزیر حضور دارند و خود آقای باقری ملاقات دوجانبه خواهند داشت.
معاون وزیر خارجه در خصوص هیاتهای شرکت کننده در سطح وزیر و قائم مقام وزیر گفت: قائم مقام وزیر 5 یا 6 تن هستند. 11 یا 12 تن وزیر هستند و مابقی معاون وزیر هستند.
وی درباره پتانسیلهای این اجلاس برای ایران گفت: مجمع شامل 2 بخش گفتگو و پروژه است. در بخش پروژهها این 6 کمیتهای که عرض کردم پیشنهاد شده است. در بخش آموزش و نیروی انسانی روسیه، چین، کره جنوبی، ژاپن و سایر کشورها پتانسیل خوبی دارند. در مورد ترانزیت مسیرهای مختلف و رودهای مختلف پتانسیلهای خوبی برای هم افزایی هستند. در خصوص اتاق بازرگانی، بریکس پلتفرمهایی دارد که ما باید استفاده کنیم. اکنون یکی از این کمیتهها علمی، فناوری و تجاری است. در ملاقاتها پتانسیلها مطرح میشود و ما میتوانیم از مشترکات استفاده کنیم.
وی افزود: این هم افزایی و تجمیع شانگهای، بریکس، اکو، دی 8 و مجمع پتانسیلهایی برای زنجیرههای همکاریها شکل میدهد. ممکن است در تعرفه آزاد تجارتمان به صورت دوجانبه سخت باشد، ما میتوانیم در این چارچوب از این پلتفرم استفاده کنیم و ارتباطاتمان را پیش ببریم.
صفری در پاسخ به تسنیم در خصوص اینکه آیا برای مسئله فلسطین هم در این اجلاس صحبت خواهد شد، توضیح داد: در بیانیه پاراگرافی وجود دارد که مسئله فلسطین و جنایات رژیم صهیونیستی در آن وجود دارد و امیدوارم به نتیجه برسیم. کشورها نظرات محتلفی دارند اما امیدواریم به نظر خودمان برسیم.
معاون وزیر خارجه در خصوص همکاریها در این مجمع گفت: این ارگان بر اساس 2 بخشی که گفته شد فعالیت میکند. ایران آمده این 6 کمیته از جمله ترانزیت، علوم و نوآوری، آموزش، ارتباط متقابل امنیت غذا، انرژی و آب، فرهنگ و گردشگری، توسعه فراگیر و پایدار را پیشنهاد داده و در این اجلاس تصویب خواهد شد. اکنون برخی از این کمیتهها کار غیررسمی خودشان را آغاز کردند. ما اکنون رئیس 2 کمیته هستیم. ما یزد را مرکز فرهنگ و گردشگری کردیم. در بخش تجارت هم اتاقهای بازرگانی در اصفهان شکل گرفت و تجار تبادل اطلاعات کردند.
صفری افزود: در این کمیتهها وقتی مذاکره میکنید جملاتی را میشنوید که اصلا با آن اشنا نیستید اما تحقیق که میکنید میبینید ترند (trend) شدهاند. ما سال گذشته افزایش ترانزیتمان حدود 58 درصد بیشتر شد. همین سه ماه گذشته 87 درصد افزایش نسبت به سال 1402 بوده است. در همین جلسات است که ما دنبال نواقص میگردیم و آنان را رفع میکنیم. این ارتباطات توانسته حقوق ما را افزایش دهد.
وی در خصوص برگزاری اجلاس پیش از انتخابات و پیام آن گفت: من روز دوشنبه از تبریز آمدم. شهید امیرعبداللهیان قرار بود روز دوشنبه به قزاقستان بروند. من ناراحت و غمگین بودم و آقای باقری دستور دادند که من باید بروم. پس توقفی در کار نداریم. تمام جلسات بریکس و شانگهای را آقای مخبر تاکید کردند و وزرا شرکت کردند. ما از لحاظ بینالمللی کارمان را به تعویق ننداختیم. در خصوص این اجلاس با اینکه کشورها میدانستند ما انتخابات داریم اما با این سطح مشارکت کننده مواجه شدیم و وزن هیاتها بالاست. همان طور که حضرت آقا فرمودند ما نگذاشتیم هیچ جلسهای عقب بیافتد و یا معلق شود.
انتهای پیام/