جایزه ۳۰۰ میلیونی برای برگزیدگان جشنواره کتاب کودک و نوجوان
مدیرعامل خانه کتاب با اشاره به فقر محتوایی حوزه ادبیات نوجوان گفت: جایزه برگزیدگان نخستین دوره جشنواره کتاب کودک و نوجوان ۳۰۰ میلیون تومان است.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، نشست خبری جشنواره ملی و بین المللی کتاب کودک و نوجوان با حضور محمد حمزهزاده، دبیر علمی جایزه،علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب و حامد محقق معاون شعر و ادبیات خانه کتاب پیش از ظهر امروز یکشنبه 14 مرداد در سرای اهل قلم برگزار شد.
علی رمضانی مدیرعامل خانه کتاب در سخنانی با اشاره به شهادت 39 هزار نفر از مردم غزه از ابتدای طوفانالاقصی تاکنون گفت: بیش از 15 هزار نفر از این شهدا از کودکان هستند،
وی همچنین به بازسازی سالن سرای اهل قلم اشاره کرد و گفت: امروز برای نخستینبار سالن جدید افتتاح شده است، ما در فضای بیرونی سالن از چندین تابلو خط که در گنجینه خانه کتاب نگهداری میشدند، استفاده کردهایم و به مرور این تابلوها تغییر خواهند کرد. این آثار که مربوط به دوره های نخست برپایی نمایشگاه قرآن کریم توسط موسسه نمایشگاههای ایران است، نسخه اصلی خطاطی هنرمندان برجستهای چون استاد یدالله کابلی، علیرضا محبی و ... است.
وی با اشاره به برگزاری جشنواره کتاب کودک و نوجوان و منفک شدن آن از جایزه کتاب سال گفت: پیش از این نیز سابقه منفک شدن بخشی از جوایز کتاب سال را داشتیم، جایزه شعر فجر از بخش ادبی جایزه کتاب سال منفک و تبدیل به جایزهای مستقل شد که توجه بیشتری به حوزه شعر میکرد، جایزه جلال نیز پس از آن با محوریت توجه به ادبیات داستانی از جایزه کتاب سال منفک شد و حوزه ادبیات داستانی را به صورت تخصصیتر مورد بررسی قرار داد و حالا ادبیات کودک و نوجوان از جایزه کتاب سال منفک شده تا توجه تخصصیتر و جدیتری به این حوزه داشته باشد.
رمضانی افزود: این جشنواره ذیل معاونت شعر و ادبیات داستانی خانه کتاب شکل گرفته و بعد از تاسیس این بخش در خانه کتاب پر و بال گرفته است. امیدوارم با برپایی این جایزه حوزه مهم کودک و نوجوان که در سالهای اخیر به شدت مورد توجه خانوادهها قرار گرفته است، بیش از گذشته مورد توجه قرار گیرد.
مدیرعامل خانه کتاب با اشاره به پرفروش شدن 3 ناشر کودک و نوجوان در این دوره نمایشگاه کتاب گفت: حوزه ناشران آموزشی و کمک آموزشی معمولاً به دلیل قیمت بالای کتابها در صدر جدول ریالی فروش نمایشگاه بودند، البته صدر تعداد عناوین فروش با حوزه کودک و نوجوان بود، اما در دوره گذشته نمایشگاه کتاب تهران صدر جدول ریالی هم با کودک و نوجوان بود و ناشران این حوزه توانستند اقبال عمومی را نیز جذب کنند.
حامد محقق معاون شعر و ادبیات خانه کتاب نیز در سخنانی به آثار ارسالی به این دوره جایزه اشاره کرد و گفت: آثار رسیده به تفکیک در رشتههای شعر 225 کتاب، داستان کودک 2 هزار و 125 کتاب، داستان بلند و رمان 160 اثر، کلیات 556 کتاب، پژوهش 40 کتاب، و در مجموع همه 3 هزار و 106 اثر ارسالی در بخش تصویرگری مورد داوری قرار گرفته است.
به گفته محقق، 746 ناشر در این دوره کتاب داشتند و انتشارات کانون پرورش فکری با 8 عنوان، مهرک با 4 کتاب دارای بیشترین کتابها در میان نامزدها هستند، نسبت حضور بانوان نویسنده به آقایات نیز 23 به 6 است.
وی از برگزاری 4 نشست علمی در حاشیه برگزاری این جایزه خبر داد و گفت: پیش از این دونشست در دانشگاه شیراز و قم برگزار شده و امروز سومین نشست در دانشگاه مشهد با موضوع ادبیات دینی در ادبایت کودک و نوجوان و چهارمین نشست روز چهارشنبه در دانشگاه تهران شمال برگزار میشود.
محقق از برگزاری گوشواره آموزشی جشنواره کتاب کودک و نوجوان خبر داد و گفت: دوره آموزشی قاصدک را پیش از این برگزار کردیم و حالا سومین دوره همزمان با اختتامیه در تهران آغاز به کار میکند و100 نفر از علاقهمندان به نویسندگی در حوزه کودک و نوجوان را آموزش میدهد. همچنین نشستهای بینالماللی نیز بعد از اتمام جشنواره برگزار خواهد شد.
محمد حمزهزاده دبیر علمی جشنواره سخنران دیگر این نشست بود که در سخنانی گفت: بخش کتاب کودک جایگاه ویژهای در جوایز رسمی کشور نداشت، همیشه این مقایسه وجود داشت که در جایزه کتاب سال یک کتاب 2 هزار صفحهای همان جایزهای را میگیرد که یک کتاب 32 صفحهای کودک میگیرد.
وی با ابراز خرسندی از برگزاری جایزهای مختص ادبیات کودک و نوجوان گفت: من خوشحالم که این اتفاق رخ داده است و در خانه کتاب نیز معاونتی تحت عنوان معاونت شعر و ادبیات داریم، چرا که در سالهای اخیر، مهمترین سازمانهای فعال در حوزه کودک و نوجوان فعالیتشان کم و کمتر شده و این توجه دوباره خیلی خوب است.
حمزهزاده ادامه داد: معمولا تا اسمی از برگزاری جایزه به میان میآید، برخی این نقد را مطرح میکنند که چقدر جایزه و جشنواره برگزار میکنیم، من کاری به جوایز و جشنوارههایی که در طول سال تحت عناوین مختلف برگزار میشود، ندارم، اما درباره حوزه کودک؛ باید بگویم که مفهموم جایزه در دنیا مترادف است با راهنمایی و نشان دادن مسیر، گاهی فکر میکنیم جایزه مقصد است، در حالیکه جوایز در دنیا مقصد نیستند، تابلوهای راهنمای نصب شده در مقصد هستند، در حوزه مسیر ادبیات کودک حوزه تربیت، ما از این تابلوها اندک داریم، جایزه به سینه نویسندهها ثبت میشود و به ما میگوید که در این منطقه خاص به دنبال ویژگیهای خاص بگردید.
وی با اشاره به تاثیر برگزاری جوایز در دیده شدن یک کتاب در محیط بینالمللی گفت: در حوزه ادبیات کودک به دلیل فرهنگی بودن انقلاب و رشد فرهنگی جمعیت ما با یک جامعه چند ده میلیونی از کودک و نوجوان مواجه بودیم که نیازمندبررسی و تمرکز بود، ادبیات کودک در ایران با توجه به بافت جمعیتی وضعیت ویژهای دارد. عدد و رقم پدیدآورندگان این حوزه هم قابل توجه است و میطلبد جشنوارهها و جوایزهای بیشتری مطرح شوند.
به گفته حمزهزاده مساله ناتراز بودن هزینهها و درآمدها در نشر کودک و نوجوان و واردات بیرویه حوزه کتاب و رواج ادبیات خارجی امروز یک دغدغه جدی در حوزه کودک و نوجوان است، که قدم اول شناسایی داشتهها و بعد باز کردن راهی برای خروج از مرزها جهت معرفی به دنیاست.
بخش دوم این نشست به پرسش و پاسخ اختصاص داشت، حمزهزاده در پاسخ به پرسشی درباره فقر کمی و کیفی در برخی حوزهها از جمله داستان نوجوان گفت: تعداد آثاری که در این زمینه چه در حوزه نوجوان و چه در برخی حوزه های دیگر وجود داشت، بالا بود، اما در انتخاب آثار ما حتی به 5 اثر نامزد دست پیدا نمیکردیم که از بین آنها یک برگزیده را انتخاب کنیم. تعداد کتاب ها خصوصا در حوزه نوجوان زیاد نیست و نیازمند برنامهریزی، رصد و پایش است. ما با ناهمگونی و عدم توازن در کمیت تولیدات و تفاوت گروههای سنی مواجه هستیم.
رمضانی نیز در ادامه سخنان حمزهزاده به بخش رصد و تحلیل نشر کودک و نوجوان در 30 سال گذشته اشاره کرد و گفت: در جشنواره بخشی داریم با عنوان ارائه تحلیلهای حوزه کودک و نوجوان که در آن 31 سال کتاب کودک و نوجوان را تحلیل کردیم، از جهت پدیدآورندگان، تناسب جمعیتی، مخاطب گروه سنی و ... که تحت عنوان «تکتا شماره 2» منتشر میشود.در این تحلیل ضمن برشمردن نقاط قوت، ضعفها نیز بررسی شدهاند، برای نمونه مشخص شد ما در حوزه نوجوان به شدت ضعیف و فقیر هستیم که موجب ورود کتابهای بزرگسال به حوزه نوجوان و استفاده بیشتر از آثار ترجمه شده است.
وی با بیان این مطلب که آموزش و تربیت شعرا و نویسندگان در این عرصه پررنگ باید مورد توجه قرار گیرد، گفت: ما یک انقطاع نسلی داریم و تربیت نویسنده کودک نوجوان جدی شکل نگرفته است.
مدیرعامل خانه کتاب در پاسخ به پرسش دیگری درباره پررنگتر کردن بخش بینالملل جشنواره گفت: در حوزه بینالملل روانترین آثاری که به لحاظ خرید و فروش رایت و بردن جوایز معتبر عرضه میشود، آثار بینالملل ماست، البته ما در عرضه، ارائه و معرفی نقص داریم، جایزه میطلبد که گوشوارههای دیگری مثل فلوشیپ کودک و نوجوان و... را نیز داشته باشد.در حوزه تصویرگری نیز ما پیشرفتهای بسیار داشتیم و کتابهای ایرانی در حال رقابت و برنده شدن جوایز مختلف حوزه تصویری هستند، پس ما در تصویرگری جوایز را از آن خود کردهایم، در محتوا قابل رقابت هستیم و در چاپ مقداری عقبیم. اما میشود از این حوزه پر تولید بهره بیشتری برای معرفی ظرفیتهای ادبی به دنیا برد.
حمزهزاده نیز در ادامه با اشاره به نقش مهم ناشران در دیده شدن یک کتاب گفت: کار نویسنده با اتمام تالیف کتاب تمام میشود، اما مشکل اصلی بعد از نگارش آغاز میشود، بسیاری از آثار در قطع انتخابی، تصویرگری نوع چاپ و ... دچار نقص هستند، مسائلی که وظیفه ناشر بوده اما موجب شده تا اثر از دایره بررسی خارج شود.
رمضانی از بخش ویژه آثار برگزیده به انتخاب داوران کودک و نوجوان خبر داد و گفت: ما به غیر از آثار داوران آثاری را هم به انتخاب نوجوانان داریم، نهاد کتابخانههای عمومی، کتابخانههای تخت پوشش شهرداری، اتحادیه انجمن های اسلامی دانش آموزان، کانون پرورش فکری نوجوانان کتابخوان را معرفی کردند، این نوجوانان آموزش نقد و ارزیابی را دیدند و تمام آثار نامزد شده توسط داوران را مطالعه کردند، در نهایت به انتخاب اثر مورد نظر پرداختند، در روز اختتامیه به 3 انتخاب داوران نوجوان نیز هدیهای ویژه داده خواهد شد.
وی با اشاره به جوایز نخستین دوره جایزه کتاب کودک و نوجوان گفت: مطابق آیین نامه جایزه برگزیدگان معادل کتاب سال است که امسال 300 میلیون تومان و شایستگان تقدیر هم 100 میلیون تومان است، جایزه داوران نوجوان هم در دست تامین است و در رتبهبندی از شایستگان تقدیر است. از چند نویسنده و شاعر کودک و نوجوان که بیشترین تولید را به لحاظ تعداد شمارگانی دارد، نیز تقدیر خواهیم کرد.
اختتامیه نخستین دوره جایزه کتاب کودک و نوجوان چهارشنبه 17 مرداد از ساعت 15 تا 17 در تالار وحدت برگزار خواهد شد.
اسامی نامزدهای نهایی این جشنواره به شرح زیر است:
بخش کلیات
«دانشنامه قرآن کریم ویژه نوجوانان» اثر مظفر سالاری از انتشارات پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی
«دوتوک، عروسک کوچک بلوچی» اثر زهره پریرخ از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
بخش شعر
«آسمان مگر تمام میشود» سروده منیره هاشمی از انتشارات موسسه فرهنگی منادی تربیت
«باران چه مینویسد» سروده خاتون حسنی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
«بارون میآد» سروده مهری ماهوتی از انتشارات توتک
«بهار از کوچ برگشت» سروده بابک نیک طلب از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
«پنج و ده دقیقه» سروده طاهره شهابی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
«فرشتههای برف» سروده مریم زرنشان از انتشارات موسسه مهرک با ادب
«قطار دکمهای» سروده مریم هاشمپور از انتشارات موسسه مهرک با ادب
داستان کوتاه
«جنگل پشت پنجره» اثر نیره باقری از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
«خاطرات چهل تیکه» اثر محمد گودرزیدهریزی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
«ماهینا» اثر پروین پناهی از انتشارات موسسه مهرک با ادب
«مجموعه ماجراهای دخترانه» اثر کلر ژوبرت از انتشارات موسسه مهرک با ادب
«مجموعه یک پاورقی» اثر امیرحسین زنجانبر و محمد دهریزی از انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
داستان بلند و رمان
«آتش در آشیانهی اژدها» اثر رویا منوچهری از انتشارات قدیانی
«اردو در قبرستان ژغاره» اثر زهرا جلائی فر از انتشارات به نشر (آستان قدس رضوی)
«روز اول، روز آخر» اثر معصومه میرابوطالبی از انتشارات دفتر نشر فرهنگ اسلامی
«روز جهانی سوپ دو احمق» اثر فریبا کلهر از انتشارات قدیانی
«قصههایی که شهرزاد نگفت» اثر داریوش عابدی از انتشارات قدیانی
«کتانیهای کوکام» اثر فاطمه جدیدی از انتشارات شرکت چاپ و نشر بین الملل
«همهی سیبها زمین را دوست دارند» اثر آویسا شرفی از انتشارات محراب قلم
تصویرگری
«انسانهای کوچک؛ آرزوهای بزرگ» از انتشارات گهگاه و «پیچوله کوچوله» از انتشارات به نشر(انتشارات آستان قدس رضوی) هر دو اثر اسمعیل چشرخ
«بهرام و ماجراهای هفت گنبد» اثر نرگس محمدی، انتشارات فاطمی
«پابلند» اثر نیلوفر برومند، انتشارات (توتک) جامعه القرآن الکریم
«پسر اقیانوس» اثر هاله قربانی افق، انتشارات کتابهای فندق
«خورشیدی در صحرای ترکمن» اثر نجلا مهدوی اشرف، انتشارات کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان
«رهایم نکن» اثر اعظم واضحی مقدم، انتشارات به نشر(انتشارات آستان قدس رضوی)
پژوهش
هیئت داوران در این بخش هیچ اثری را به عنوان نامزد انتخاب نکرد.
انتهای پیام/