نیویورکتایمز: حماس بعد از ترور هنیه قویتر خواهد شد
روزنامه نیویورک تایمز در مقالهای با اشاره به تاریخچه ترور رهبران مقاومت فلسطین توسط رژیم صهیونیستی اعلام کرد که ترور اسماعیل هنیه موفقیت راهبردی بلند مدت برای اسرائیل نیست و این جنبش قویتر خواهد شد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در ادامه تحلیلهای رسانههای منطقهای و بین المللی درباره شرایط مقاومت فلسطین و آینده درگیری با صهیونیستها بعد از شهادت «اسماعیل هنیه» رئیس دفتر سیاسی جنبش حماس، روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز در مقالهای با استناد به نظرات تحلیلگران و کارشناسان منطقهای و غربی به این منظور اعلام کرد: ضربات اخیر به حماس از جمله ترور اسماعیل هنیه در تهران، ممکن است یک ضربه کوتاه مدت برای این جنبش باشد؛ اما چنین اقدامی برای جلوگیری از قدرت گرفتن دوباره حماس در سطوح مختلف به شکلی قابل توجهتر از قبل، کافی نیست.
بعد از ترور هنیه حماس قویتر میشود
این رسانه آمریکایی افزود: شاید در وهله نخست ظاهراً اینگونه به نظر برسد که ترور هنیه در درگیری 30 ساله میان اسرائیل و حماس یک اتفاق ویرانگر برای این جنبش محسوب میشود و آینده آن را مورد تردید قرار میدهد، اما تاریخ حماس و تکامل گروههای مسلح فلسطینی طی دهههای گذشته و همچنین منطق مقاومت فلسطین نشان میدهد که این جنبش نه تنها بار دیگر خود را احیا خواهد کرد؛ بلکه ممکن است از نظر سیاسی قویتر نیز ظاهر شود.
بر اساس این گزارش، تحلیلگران و ناظران منطقهای معتقدند که ترور اسماعیل هنیه یک پیروزی کوتاه مدت برای اسرائیل است؛ اما تحت هیچ شرایطی نمیتواند موفقیت راهبردی بلند مدتی برای آن به ارمغان بیاورد.
«طحانی مصطفی» تحلیلگر ارشد امور فلسطین در گروه بینالمللی بحران در این زمینه میگوید: اسرائیل با انجام این اقدامات تروریستی به دنبال ترساندن فلسطینیها و عقب راندن آنها بود؛ اما این اتفاق نتیجه معکوس خواهد داشت و در واقع اسرائیل با این کار، یک برگ برنده به فلسطینیها داد تا مقاومت خود را تشدید کنند.
همچنین شرایط میدانی جنگ غزه نشان میدهد که نیروهای حماس همچنان در مناطقی که ارتش اسرائیل ماهها قبل ادعا میکرد، آنها را پاکسازی کرده است، حضور دارند و این جنبش همچنان نیروهای جدیدی را از داخل و خارج نوار غزه جذب میکند.
نویسنده مقاله نیویورک تایمز در این زمینه تصریح کرد: منطق مقاومت به این معناست که صرف ایستادن در برابر یک ارتش بسیار قوی، به خودی خود معنای پیروزی دارد.
ترور هنیه نتایج معکوس برای اسرائیل دارد
«خالد الجندی» کارشناس امور فلسطین در موسسه خاورمیانه در واشنگتن، در این راستا اظهار داشت: ترور اسماعیل هنیه به معنای فروپاشی روند مذاکرات آتش بس غزه و تبادل اسراست که به نوبه خود پیامدهایی برای اسرائیلیها دارد و موجب تشدید فشار خانوادههای اسرای اسرائیلی خواهد شد.
وی درباره شرایط حماس بعد از شهادت اسماعیل هنیه گفت: استدلال محکمی وجود دارد که بر مبنای آن رهبری حماس بسیار قویتر از گذشته خواهد شد. کمپینهای ترور هدفمند اسرائیل علیه رهبران فلسطینی و منطقهای یک سابقه طولانی و بحث برانگیز دارد و تجربه ثابت کرده، بعد از عملیاتهای تروریستی اسرائیل علیه رهبران مقاومت فلسطین، انگیزه مضاعفی برای رهبران جدید ایجاد میشود تا به عنوان دشمنان اصلی اسرائیل خودشان را نشان دهند.
بر اساس این مقاله، در دهه 1970 اسرائیل «ودیع حداد» فرمانده نظامی جبهه مردمی برای آزادی فلسطین را ترور کرد که در آن زمان منجر به فروپاشی این گروه شد. اما بعد از گذشت یک دهه یک نیروی جدید فلسطینی به نام جنبش آزادی بخش ملی فلسطین (جنبش فتح) به رهبری یاسر عرفات جایگزین آن شد. اسرائیل در آوریل 1988 «خلیل الوزیر» فرمانده نظامی جنبش فتح را هم ترور کرد، اما این اتفاق نتوانست خللی در کار این جنبش ایجاد کند.
در ادامه مقاله نیویورک تایمز آمده است: از اوایل دهه 2000 حماس به جنبشی تبدیل شد که فلسطینیها آن را اصلیترین مرجع مقاومت مسلحانه علیه اشغالگری اسرائیل، در دورهای که قدرت نظامی سایر گروههای فلسطینی کمرنگ شده بود، میدانستند؛ یعنی دورهای که سازمان آزادی بخش، مقاومت مسلحانه را کنار گذاشته و به مذاکره با اسرائیل روی آورد. بعد از شکست مذاکرات سازمان آزادی بخش فلسطین با اسرائیل در اوایل دهه 2000، جنبش حماس قویتر شد و با وجود اینکه اسرائیل چند سال بعد تعدادی از رهبران ارشد این جنبش را ترور کرد، اما خللی در کار حماس به وجود نیامد.
طحانی مصطفی، تحلیلگر برجسته امور فلسطین در گروه بین المللی بحران در این زمینه گفت: داستان زندگی هنیه درس متفاوتی درباره شکست تلاشهای اسرائیل برای محدود کردن حماس ارائه میدهد. اسماعیل هنیه در میان 400 فلسطینی بود که توسط اسرائیل از غزه به جنوب لبنان که در آن زمان تحت اشغال اسرائیل بود، تبعید شدند؛ اما چهرههایی مانند او به جای اینکه به حاشیه بروند محبوبیت بیشتر و جایگاه منطقهای گستردهتری به دست آوردند.
خوداتکایی اصلیترین دلیل بقای حماس است
این تحلیلگر امور فلسطین تاکید کرد: شاید مهمترین اصلی که موجب بقای حماس طی دهههای طولانی تاکنون شده است، این باشد که حماس اساساً خیلی به حمایتهای مادی خارجی اتکا ندارد؛ برعکس سازمان آزادی بخش فلسطین که کاملا وابسته به کمکهای خارجی بود و همین مسئله موجب شد تا اسرائیل بتواند آن را از پا در بیاورد. نکته قابل توجه اینجاست که حماس این خود اتکایی را حتی در سایه تشدید محاصره نوار غزه توسط اسرائیل، هم حفظ کرده است.
بر اساس این مقاله، حماس مهندسان متخصصی دارد که میدانند چگونه از بقایای سلاحهای ارتش اسرائیل استفاده کنند و از آنها تجهیزات پیشرفته بسازند.
طحانی مصطفی در این زمینه معتقد است: بسیاری از سلاحهایی که جنبش حماس در اختیار دارد ساخت داخل هستند و به همین دلیل است که اکنون بعد از گذشت بیش از 10 ماه از جنگ غزه مقاومت فلسطین توانسته قدرت نظامی خود را حفظ کند.