۱۵ کانون وکلای دادگستری مرتکب جرم عدم اجرای قانون شدند
برابر ماده ٢٢ قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات عدم پاسخگویی در مهلت قانونی ۱۰ روزه جرم است؛ بر این اساس کانونهای وکلا به دلیل عدم پاسخگویی در مدت مقرر، مرتکب جرم شدهاند که باید مورد رسیدگی قرار بگیرد.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، بر اساس گزارش دبیرخانه کمیسیون دسترسی و انتشار آزاد اطلاعات از زمان راهاندازی سامانه iranfoia تاکنون 15 کانون وکلای دادگستری استانی برای پاسخگویی به درخواستهای اطلاعات به این سامانه متصل شدهاند. این گزارش حاکی از این است که ١٩٩ درخواست از طریق سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات ارسال شده که فقط به 142 درخواست پاسخ داده شده و به ١٩ مورد از از آنها شکایت و اعتراض شده است.
در حال حاضر علاوه بر کانون وکلای دادگستری مرکز، 14 کانون وکلای دادگستری دیگر شامل قزوین، چهار محال و بختیاری، قم، آذربایجانشرقی، اردبیل، البرز، ایلام، اصفهان، کرمان، بوشهر، خوزستان، فارس، همدان و یزد نیز به این سامانه پیوستهاند. این اقدام در حالی انجام شده است که از مجموع 27 کانون وکلای دادگستری کشور هنوز 12 کانون به این سامانه متصل نشدهاند.
به گزارش دبیرخانه کمیسیون دسترسی و انتشار آزاد اطلاعات، مجموع درخواستهای ثبت شده برای کانونهای وکلا ١٩٩ درخواست است که این مؤسسات به 142 درخواست اطلاعات پاسخ داده و رسیدگی کردهاند.
طبق قانون دسترسی و انتشار آزاد اطلاعات، مؤسسات مشمول موظفند در سریعترین زمان که نباید بیشتر از 10 روز پس از دریافت درخواست باشد به آن پاسخ بدهند.
مسئول پاسخگویی هر یک از مؤسسات از سوی رئیس آن مرکز به دبیرخانه کمیسیون معرفی شده که وظیفه بررسی و ارائه اطلاعات را بهعهده دارد.
بر اساس گزارشهای عملکرد کانونهای وکلای دادگستری در بخش اسناد منتشر شده دبیرخانه کمیسیون، بیشترین درخواست را کانون وکلای دادگستری مرکز دارد که هنوز به 16 درخواست اطلاعات پاسخ نداده است. پاسخگویی هیچکدام از کانونهای وکلای دادگستری 100 درصد نیست و به ترتیب کانونهای وکلای اردبیل، خوزستان، قزوین و البرز پاسخگویی نسبتاً مناسبی داشتهاند.
این مؤسسات مشمول مقررات قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات هستند و مکلفند در صورت ثبت درخواست اطلاعاتی مثل بخشنامهها، آمارها، صورتجلسات، تصمیمات، ضوابط تسهیلات، گزارشهای مالی و سایر اطلاعاتی که طبق قانون حق دسترسی به آنها برای مردم وجود دارد ارائه کنند.
همچنین سریعترین زمان پاسخگویی به صورت کلی به ترتیب کانونهای وکلای یزد، اردبیل، چهارمحال و بختیاری، اصفهان و قزوین با میانگین زمان 5 تا 8 روز هستند. سایر مؤسسات این گزارش در شاخص زمان پاسخگویی با توجه به فراوانی درخواستهایشان مقررات قانونی رسیدگی به درخواستهای مردم را رعایت نکردهاند.
عدم رعایت مهلتهای مقرر و ممانعت از دسترسی به اطلاعات بر خلاف مقررات این قانون جرم محسوب میشود.
همه اشخاص میتوانند از طریق پنجره ملی خدمات دولت هوشمند درخواستهای اطلاعات خود را از بیش از 2500 سازمان و مؤسسه دولتی، غیردولتی و خصوصی ثبت و پیگیری کنند.
قانون انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات حق دسترسی همه مردم به اطلاعاتی که شخصی و محرمانه نیست را مجاز دانسته است با این حال کانونهای وکلای دادگستری به 30 درصد درخواستهای ارسالی در سامانه انتشار آزاد به اطلاعات پاسخ ندادهاند.
سامانه iranfoia بستری نظارتپذیر برای ثبت درخواست و پاسخ از سوی ذینفعان و مکلفان قانون است. تا کنون کلیه مؤسسات مشمول این قانون مکلفند علاوه بر اینکه به درخواستهای اطلاعات مردم در این سامانه پاسخ میدهند با رعایت ملاحظات قانونی اطلاعات عمومی خود را منتشر و دسترسپذیر کنند تا نیازی به ثبت درخواست دسترسی به اطلاعات جز در موارد ضروری نباشد.
در پایان قابل ذکر است که یکی از موارد اشاره شده در طرح تحقیق و تفحص کانونهای وکلای دادگستری، عدم اتصال برخی کانونهای وکلای دادگستری به سامانه انتشار و دسترسی آزاد به اطلاعات بود.
انتهای پیام/