ارمنستان نظارت شرکت خصوصی بر محور ارتباطی نخجوان را رد کرد

ارمنستان نظارت شرکت خصوصی بر محور ارتباطی نخجوان را رد کرد

وزیر امور خارجه ارمنستان در پاسخ به پرسشی در مورد کنترل یک شرکت خصوصی بر محور مواصلاتی بین نخجوان و جمهوری آذربایجان، تأکید کرد که استقرار هرگونه دولت یا شرکت خصوصی به عنوان طرف ثالث در طول مسیر برای ایروان غیرقابل قبول است.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، آرارات میرزویان، وزیر امور خارجه ارمنستان در تاریخ 9 سپتامبر اعلام نمود که ایروان نسخه دهم پیش‌نویس توافق‌نامه صلح را به باکو ارائه داده است و این نسخه شامل متن کاملاً توافق‌شده پیمان صلح می‌باشد.

میرزویان در نشست خبری مشترک با همتای لوکزامبورگی خود اظهار داشت: ارمنستان نسخه دهم پیش‌نویس توافق‌نامه صلح را به آذربایجان ارائه داده است و برای هیچ‌کس پوشیده نیست که این نسخه شامل متن کاملاً توافق‌شده پیمان صلح است. ما اکنون منتظر پاسخ طرف آذربایجانی هستیم.

وی افزود: ایروان بر این باور است که توافق‌نامه می‌تواند در کمترین زمان ممکن امضا شود. تاکنون، ما در مورد متن توافق‌نامه اختلاف نظری نداریم، اما مسئله اینجاست که آذربایجان گاهی خواستار افزودن پیش‌شرط‌های دیگر به متن و طرح مسائل دیگری در روند مذاکرات است. رویکرد ما این است که می‌توانیم متن توافق‌شده را ظرف چند روز امضا کنیم. البته، نمی‌توان همه مسائل را در یک متن و یک توافق‌نامه حل کرد. در صورت وجود اراده از سوی هر دو طرف، مسائل باقی‌مانده در مذاکرات بعدی مورد بحث قرار خواهد گرفت.

در اوایل ماه سپتامبر مشخص شد که ارمنستان نسخه دهم پیش‌نویس توافق‌نامه را به باکو ارائه کرده است. با این حال، باکو اعلام کرد که ایروان چندین نکته مهم را از پیش‌نویس توافق‌نامه حذف کرده است.

میرزویان در خصوص توافقنامه‌ای که کمیسیون‌های مشترک تعیین مرز دو کشور امضا کرده‌اند، اظهار داشت: بیانیه آلماتی به‌عنوان مبنای این توافقنامه در نظر گرفته شده است. اگر اصل دیگری به توافقنامه صلح اضافه شود، ما این متن را متناسب با آن اصلاح خواهیم کرد. اصل دیگری مورد بحث قرار نگرفته است.

در پاسخ به پرسش خبرنگاران درباره تعداد مواد موجود در قرارداد، میرزویان اظهار داشت: ممکن است نخست‌وزیر نیکول پاشینیان به موضوع مقدمه به صورت جداگانه نگاه کند، اما درواقع صحبت از 16 ماده‌ای است که از لحاظ فنی بر روی آن‌ها توافق شده است.

وزیر امور خارجه ارمنستان اعلام کرده است که سه ماده باقی‌مانده از توافقنامه، به صورت «نیمه‌توافق‌شده» تلقی می‌شوند.

پیش از این، نیکول پاشینیان نخست‌وزیر ارمنستان گفته بود که از مجموع 17 ماده، 13 ماده را با جمهوری آذربایجان به توافق رسیده‌اند.

ارتباط حمل‌ونقل نخجوان - آذربایجان

در پاسخ به پرسشی دیگر، میرزویان اظهار داشت: موضوع نظارت یک شرکت خصوصی ثالث بر ارتباطات حمل‌ونقل بین نخجوان و آذربایجان که از استان سیونیک عبور می‌کند، مورد بحث نیست. این برای ما غیرقابل قبول است و ما در مورد مسائل کاملاً متفاوتی صحبت می‌کنیم. درواقع، برای تقویت احساس امنیت در مردم، می‌توان یک هلدینگ خصوصی دارای مجوز را که هر دو کشور به طور مستقیم در آن مشارکت دارند، مثلاً در حمل‌ونقل بار و مسافر با قطار، درگیر این امر کرد. این تنها یکی از گزینه‌هایی است که باید مورد بحث قرار گیرد.

وزیر امور خارجه ارمنستان اظهار داشت که استقرار هرگونه دولت یا شرکت خصوصی به عنوان طرف ثالث در طول مسیر، برای ایروان غیرقابل قبول است.

هفته گذشته، الهام علی‌اف رئیس‌جمهور آذربایجان اعلام کرد که در مورد 80 درصد از متن توافقنامه صلح به توافق رسیده‌اند.

واکنش باکو به اظهارات میرزویان

وزارت امور خارجه آذربایجان به سخنان 9 سپتامبر آرارات میرزویان وزیر امور خارجه ارمنستان پاسخ داد.

آیخان حاجی‌زاده سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان اظهار داشت که طرف ارمنی به جای ارائه پاسخ مناسب به نظرات ارائه‌شده از سوی آذربایجان، تلاش کرده است با حذف مفاد ضروری از پیش‌نویس توافقنامه، از حل مشکلات چشم‌پوشی کند.

وی افزود: اگرچه تاکنون در مورد حدود 80 درصد از مفاد پیش‌نویس توافق به توافق رسیده‌ایم، اما هنوز نتوانسته‌ایم در مورد برخی دیگر از مفاد به توافق برسیم. اما این بدان معنا نیست که توافق باید با حذف مفاد غیر توافقی از پیش‌نویس به پیشنهاد طرف ارمنی، امضا شود.

سخنگوی وزارت امور خارجه آذربایجان اظهار داشت: برای امضای پیش‌نویس توافقنامه، ارمنستان در گام نخست باید تغییراتی در قانون اساسی خود ایجاد کند که در آن به ادعاهای ارضی علیه آذربایجان اشاره شده است.

وی افزود: با وجود اینکه ارمنستان از تعهدات کتبی و امضا شده خود در خصوص بازگشایی کریدورهای ارتباطی بین مناطق غربی آذربایجان و جمهوری خودمختار نخجوان آگاه است، اما تقریباً در چهار سال گذشته از اجرای این تعهدات خودداری کرده است.

حاجی‌زاده تصریح کرد که جمهوری آذربایجان هرگز در مورد دخالت طرف ثالث در خاک خود بحث و گفتگو نکرده است.

در ارتباط با تعهدات مربوط به بازگشایی کریدورهای ارتباطی بین مناطق غربی آذربایجان و نخجوان، مقامات رسمی باکو به بیانیه سه‌جانبه‌ای که در سال 2020 توسط رهبران جمهوری آذربایجان، روسیه و ارمنستان امضا شده است، استناد می‌کنند. با این حال، در حالی که روسیه خواهان کنترل بر این کریدورها است، مقامات رسمی ایروان این مسئله را تهدیدی برای حاکمیت ارمنستان تلقی می‌کنند.

مقامات ارمنی اعلام کرده‌اند که قصد دارند در سال 2027 تغییراتی در قانون اساسی کشور ایجاد کنند.

گفتنی است، در اوایل دهه 1990، مناقشه قره‌باغ منجر به درگیری بین جمهوری آذربایجان و ارمنستان شد. منطقه قره‌باغ و هفت منطقه مجاور آن در آذربایجان اشغال شد. جمهوری آذربایجان در جنگ 44 روزه در سال 2020 و عملیات یک روزه در سال 2023 کنترل مناطق اشغالی خود را به دست آورد.

در سال‌های اخیر، مذاکرات صلح بین دو کشور با میانجیگری جداگانه اتحادیه اروپا و روسیه در جریان است.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon