تحولات اوکراین|تلاش برای برون‌رفت دیپلماتیک از مناقشه


تحولات اوکراین|تلاش برای برون‌رفت دیپلماتیک از مناقشه

اطلاع واشنگتن از جزییات طرح صلح زلنسکی، موقعیت هند برای گفتگو هم با مسکو و هم کی‌یف، هشدار لوکاشنکو درباره عواقب حمله به بلاروس، خستگی غرب از ادامه جنگ و مخالفت ۶۴درصد آلمانی‌ها با ارسال تسلیحات دوربرد به اوکراین، از رویدادهای مهم پیرامون جنگ هستند.

به گزارش گروه بین‌الملل خبرگزاری تسنیم، خبرگزاری "بلومبرگ" به نقل از منابع خود گزارش داد که برخی از متحدان غربی اوکراین رایزنی‌هایی را درباره پایان دادن به درگیری از طریق مذاکره آغاز کرده‌اند. به‌گفته افرادی که با این موضوع آشنایی دارند، در چارچوب بررسی راهبرد سال آینده، مقامات غربی به‌طور جدی‌تر احتمال حل‌وفصل مناقشه اوکراین  از طریق مذاکرات را مورد بررسی قرار می‌دهند.

البته به‌گفته منابع بلومبرگ، هرگونه تصمیمی درباره مذاکرات تنها توسط مقامات کی‌یف اتخاذ خواهد شد و هیچ فشاری بر رئیس‌جمهور اوکراین، ولادیمیر زلنسکی، اعمال نمی‌شود.

نزدیک شدن به فصل زمستان و عدم پیشرفت در میدان نبرد باعث شده است برخی از مقامات کشورهای متحد اوکراین به بررسی راه‌های دیپلماسی فکر کنند که می‌تواند به خروج از بن‌بست کنونی کمک کند.

برخی از متحدان بر این باورند که دوره بین انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا در ماه نوامبر و مراسم تحلیف رئیس‌جمهور در ژانویه سال آینده ممکن است فرصتی برای دستیابی به چنین توافقی را فراهم کند. همچنین، ادامه حمایت‌های نظامی و مالی از اوکراین ممکن است به‌دلیل تغییرات دولت آمریکا و افزایش نیروهای راست‌گرای افراطی در کشورهای اروپایی با عدم قطعیت مواجه شود.

روزنامه آلمانی "بیلد" پیش‌تر گزارش داده بود که زلنسکی قصد دارد به ایالات متحده سفر کند تا طرح خود برای حل‌وفصل مناقشه اوکراین را به جو بایدن ارائه دهد. این طرح شامل درخواست برای مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد غربی برای حمله به عمق خاک روسیه است.

در اوایل سپتامبر، زلنسکی اعلام کرده بود که روی یک "طرح صلح" برای پایان دادن به آتش‌بس کار می‌کند که قصد دارد آن را به دونالد ترامپ و کامالا هریس، نامزدهای ریاست‌جمهوری آمریکا، ارائه کند. به‌گفته وی، این طرح تا نوامبر سال 2024 نهایی خواهد شد.

بعد از آن زلنسکی در مصاحبه‌ای با شبکه "NBC News" تأکید کرد که به‌درخواست بسیاری از کشورها، در دومین نشست حل‌وفصل مناقشه اوکراین باید نمایندگانی از روسیه نیز حضور داشته باشند. او برای نخستین بار اعتراف کرد که بدون مشارکت روسیه پایان دادن به بحران ممکن نخواهد بود.

در همان زمان، ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، در نشست عمومی مجمع اقتصادی شرق اعلام کرد که مسکو هرگز از مذاکره درباره اوکراین امتناع نکرده است، اما این مذاکرات نباید بر اساس "خواسته‌های تخیلی" باشد، بلکه باید بر پایه پارامترهای توافق‌شده در استانبول انجام گیرد.

در ادامه می‌توانید تحولات مربوط به نهصدوسی‌وهشتمین روز جنگ اوکراین را دنبال بفرمایید:

******

وزارت خارجه آمریکا: زلنسکی جزئیات طرح صلح خود را ارائه کرده است

وزارت امور خارجه ایالات متحده اعلام کرد که ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، جزئیات طرح خود برای حل‌وفصل مناقشه اوکراین را به مقامات واشنگتن ارائه کرده است.

متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، شب گذشته، سه‌شنبه، طی یک نشست خبری گفت: «هفته گذشته در کی‌یف جزئیات این طرح به وزیر امور خارجه آنتونی بلینکن ارائه شد. همان‌طور که رئیس‌جمهور زلنسکی گفته است، او قصد دارد این طرح را در هفته‌های آینده به رئیس‌جمهور ایالات متحده، جو بایدن نیز ارائه دهد.»

میلر یادآور شد که بایدن پس از بررسی این طرح، نظر خود را در مورد آن اعلام خواهد کرد.

وزیر خارجه هند: دهلی‌نو می‌تواند هم با روسیه و هم اوکراین صحبت کند

سابرامانیام جایشانکار، وزیر امور خارجه هند، اعلام کرد که مقامات دهلی نو این امکان را دارند که برای حل مناقشه اوکراین هم با مسکو و هم کی‌یف گفتگو کند.  جایشانکار در مصاحبه‌ای با شبکه تلویزیونی "Times Now" گفت: «امروز ما یکی از معدود کشورهایی هستیم که می‌توانیم در این زمان بسیار دشوار با هر دو طرف، روسیه و اوکراین، صحبت کنیم و ببینیم چه کاری می‌توان برای حل این مناقشه انجام داد.» 

وزیر خارجه هند اشاره کرد که نخست‌وزیر نارندرا مودی در سفرهای اخیر خود به روسیه در 8 تا 9 جولای و به اوکراین در 23 آگوست، هیچ طرح صلحی را مطرح نکرده، بلکه سعی داشته تا خواسته جامعه جهانی برای پایان دادن به درگیری را به دو طرف برساند.

پیش از این، خبرگزاری "بلومبرگ" به نقل از الکساندر پولیشچوک، سفیر اوکراین در دهلی نو، گزارش داده بود که طرف اوکراینی خواهان آن است که هند نقش میانجی را در مذاکرات با روسیه ایفا کند. علاوه بر این، کی‌یف پیشنهاد کرده بود که تا قبل از نوامبر سال جاری یک اجلاس صلح برگزار شود، اما هنوز پاسخی دریافت نکرده است.

بلومبرگ در اواخر آگوست گزارش داده بود که هند تا زمانی که روسیه در روند مذاکرات حضور نداشته باشد، از برگزاری کنفرانس صلح برای حل مناقشه اوکراین خودداری خواهد کرد

رئیس‌جمهور منتخب مکزیک دعوت زلنسکی برای سفر به اوکراین را رد کرد

کلودیا شاین‌باوم، رئیس‌جمهور منتخب مکزیک بامداد امروز، چهارشنبه در یک کنفرانس خبری اعلام کرد که دعوت ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، برای سفر به این کشور را رد کرده است.

پیش از این گزارش شده بود که زلنسکی در مصاحبه‌ با نشریه مکزیکی "Excelsior" از رئیس‌جمهور مکزیک دعوت کرده بود به اوکراین سفر کند. شاین‌باوم در پاسخ به سؤالی درباره امکان سفر به اوکراین به خبرنگاران گفت: «فکر نمی‌کنم. بار دیگر تکرار می‌کنم که ما تنها بر اساس سیاست خارجی و اصول قانون اساسی خود عمل می‌کنیم.»

او تأکید کرد که وظیفه اصلی او مدیریت مکزیک است. شاین‌باوم افزود: «ما در برخی رویدادهای بین‌المللی که آن‌ها را مهم می‌دانیم شرکت خواهیم کرد، اما قصد نداریم سفرهای زیادی داشته باشیم، زیرا مسئولیت اصلی ما در داخل کشور است.»

پیش از این، در اوایل آگوست، آندرس مانوئل لوپز اوبرادور، رئیس‌جمهور مکزیک، درخواست اوکراین برای بازداشت ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، را به‌دلیل حکم بازداشت دادگاه کیفری بین‌المللی که روسیه صلاحیت آن را نمی‌پذیرد، رد کرده بود، این در صورتی بود که پوتین برای شرکت در مراسم تحلیف رئیس‌جمهور بعدی مکزیک در ماه اکتبر به این کشور سفر کند.

تیم انتخاباتی خانم شاین‌باوم از پوتین برای شرکت در مراسم تحلیف وی دعوت کرده بود و تأکید داشت که به همه کشورهایی که مکزیک با آن‌ها روابط دیپلماتیک دارد، دعوت‌نامه ارسال شده است.

در اواسط ماه ژوئن، آلیسیا بارسنا، وزیر امور خارجه مکزیک، بر لزوم حضور روسیه در مذاکرات مربوط به حل‌وفصل مناقشه اوکراین تأکید کرده بود. به‌عقیده وی، روسیه باید به امکان گفتگو با سایر کشورها دسترسی داشته باشد.

اشاره لاوروف به نقض حقوق بین‌الملل توسط اوکراین

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، در نشستی با میریانا اسپولیاریچ، رئیس کمیته بین‌المللی صلیب سرخ (ICRC)، توجه وی را به نقض قوانین بین‌المللی بشردوستانه توسط اوکراین جلب کرد. 

طبق اطلاعات منتشره در در وب‌سایت وزارت امور خارجه روسیه، لاوروف در این دیدار به‌طور خاص به نحوه رفتار نیروهای مسلح اوکراین با اسیران جنگی و غیرنظامیان اشاره کرد.

علاوه بر این، دو طرف مسائل کلیدی مرتبط با پاسخ‌های بشردوستانه در کشورهای خاورمیانه، شاخ آفریقا، ساحل، اروپا و آسیا را نیز مورد بحث قرار دادند.

در این گفتگو توافقاتی برای تقویت همکاری‌های بیشتر حاصل شد.

لوکاشنکو: حمله به بلاروس به‌معنای آغاز جنگ جهانی سوم خواهد بود

الکساندر لوکاشنکو، رئیس‌جمهور بلاروس هشدار داد که هرگونه حمله به بلاروس به معنای آغاز جنگ جهانی سوم خواهد بود. او در مصاحبه‌ای تلویزیونی در این باره گفت: «می‌خواهم به دشمنان و رقبایمان هشدار دهم و به کسانی که هنوز  این مسئله را درک نمی‌کنند. دست به چنین اقدامی نزدید، حمله به بلاروس به معنای جنگ جهانی سوم خواهد بود.»

لوکاشنکو همچنین تأکید کرد که این کشور توانایی پاسخ به هرگونه تجاوز خارجی را دارد و از منافع و ارزش‌های خود به خوبی دفاع خواهد کرد. او افزود: «به هیچ‌کس اجازه نخواهیم داد به سرزمین مقدس نیاکانمان، به استقلال و حاکمیت کشور تجاوز کند.»

پیش‌تر لوکاشنکو هشدار داده بود که در صورت هرگونه حمله اوکراین، یا متحدانش در  ناتو و نقض مرزهای دولتی، پاسخ بلاروس فوری و قاطع خواهد بود. او تأکید کرد که اگر اقداماتی علیه این جمهوری صورت گیرد، چاره دیگری برای مینسک باقی نخواهد ماند.

دیدگاه وزیر نیروی هوایی آمریکا درباره تهدید روسیه، فارغ از نتیجه درگیری در اوکراین

ژنرال ارتش فرانک کندال، وزیر نیروی هوایی آمریکا، اعلام کرد که ایالات متحده همچنان روسیه را تهدیدی جدی می‌داند، بدون توجه به اینکه نتیجه درگیری در اوکراین چگونه باشد. او در نشست انجمن نیروی هوایی و فضایی آمریکا در ایالت مریلند گفت: «فارغ از اینکه این درگیری نظامی چه زمانی و با چه نتیجه‌ای به پایان برسد، روسیه احتمالاً همچنان یک تهدید جدی برای ایالات متحده و متحدانش در اروپا و آسیا باقی خواهد ماند.»

کندال همچنین مدعی شد که روسیه به دلیل سال‌ها جنگ تضعیف خواهد شد و ناتو به‌عنوان یک ائتلاف پایدارتر از قبل ظاهر خواهد شد.

اعتراف رئیس‌جمهور استونی به خستگی غرب در حمایت از اوکراین

آلار کاریس، رئیس‌جمهور استونی اعلام کرد که کشورهای غربی که از اوکراین حمایت می‌کنند، دچار خستگی شده‌اند. 

کاریس شب گذشته گفت: «مسلماً خستگی از وضعیت کنونی وجود دارد، این خستگی میان کسانی که در خط مقدم جبهه هستند، میان کسانی که دور از خط مقدم هستند و حتی میان کسانی که بسیار دور از منطقه درگیری هستند، پدیدار شده است.»
او اشاره کرد که برخی از متحدان اوکراین به این درگیری در دستور کار بین‌المللی عادت کرده‌اند و توجه به آن رو به کاهش است.

به‌اعتقاد رئیس‌جمهور استونی، موفقیت‌های کی‌یف در میدان نبرد می‌تواند به مقابله با این خستگی کمک کند و برای دستیابی به این موفقیت‌ها باید حمایت از نیروهای مسلح اوکراین افزایش یابد. کاریس معتقد است که اکنون زمان مناسبی برای غاز مذاکرات صلح میان مسکو و کی‌یف نیست، زیرا غرب به اندازه کافی از اوکراین حمایت نمی‌کند و این وضعیت خطرناک است.

نظرسنجی: 64درصد از آلمانی‌ها از ارسال تسلیحات دوربرد به اوکراین حمایت نمی‌کنند

اکثر مردم آلمان مخالف ارسال تسلیحات غربی به کی‌یف هستند که به نیروهای مسلح اوکراین امکان حمله به عمق روسیه را می‌دهد. این نتیجه نظرسنجی است که توسط مؤسسه افکارسنجی "Forsa" به سفارش دو شبکه‌ تلویزیونی RTL و N-TV انجام شده است. 

طبق نتایج این نظرسنجی، 64 درصد از پاسخ‌دهندگان با ارسال چنین تسلیحاتی به کی‌یف مخالف هستند و تنها 28 درصد مردم از آن حمایت می‌کنند. سایر افراد نظر مشخصی در این باره نداشتند. 

ضمن اینکه دیدگاه‌های پاسخ‌دهندگان بسته به منطقه سکونت آن‌ها متفاوت است؛ در شرق آلمان 83 درصد و در غرب آلمان 61 درصد از افراد با ارسال تسلیحات موافق بودند. این نظرسنجی بین 13 تا 16 سپتامبر در میان بیش از هزار و 500 نفر  انجام شد.

پسر ترامپ و کندی جونیور آمریکا را به مذاکره با روسیه فراخواندند

دونالد ترامپ جونیور (پسر نامزد ریاست جمهوری آمریکا) و رابرت کندی جونیور (نامزد سابق مستقل ریاست جمهوری) خواستار آغاز مذاکرات مقامات ایالات متحده با روسیه به منظور کمک به پایان درگیری در اوکراین شدند تا از خطر تهدید هسته‌ای جهانی جلوگیری شود.

این مطلب را روزنامه "The Hill" به نقل از این دو سیاستمدار آمریکایی بیان کرده است. به گفته آن‌ها، دادن اجازه به ارتش اوکراین برای استفاده از تسلیحات دوربرد علیه روسیه، خطر درگیری هسته‌ای را افزایش می‌دهد. پسر ترامپ و کندی جونیور همچنین به اظهارات ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه، اشاره کردند که چنین اقدامی به معنای جنگ ناتو علیه روسیه خواهد بود که پاسخ متقابل مسکو را در پی خواهد داشت.

آن‌ها گفتند: «اکنون زمان کاهش تنش این درگیری است. این مسئله مهم‌تر از هر موضوع سیاسی دیگری است که کشور ما در حال بحث درباره آن است. جنگ هسته‌ای به معنای پایان تمدن بشری خواهد بود.» 

علاوه بر این، ترامپ جونیور و  رابرت کندی به طرح صلح دونالد ترامپ، نامزد ریاست جمهوری آمریکا، اشاره کردند، البته برای اجرای آن، ترامپ باید در انتخابات پیروز شود و به مقام ریاست جمهوری برسد.

اتحادیه اروپا تاکنون 60هزار سرباز اوکراینی را آموزش داده است

والدیس دومبروفسکیس، معاون اجرایی رئیس کمیسیون اروپا روز گذشته اعلام کرد که اتحادیه اروپا از نوامبر سال 2022 تاکنون 60 هزار سرباز نیروهای مسلح اوکراین را در خاک خود آموزش داده است.

او گفت: «در نوامبر 2022، اتحادیه اروپا مأموریت کمک نظامی به اوکراین را آغاز کرد و تاکنون 60 هزار سرباز اوکراینی در خاک اتحادیه اروپا آموزش دیده‌اند.» 

دومبروفسکیس افزود که اتحادیه اروپا قصد دارد تا پایان زمستان 15 هزار سرباز اوکراینی دیگر را آموزش دهد و تعداد کل سربازان آموزش‌دیده را به 75 هزار نفر برساند. این مأموریت با توجه به نیازهای جدید کی‌یف در درگیری، تنظیم و با برنامه ناتو برای کمک به امنیت و آموزش اوکراین هماهنگ خواهد شد. 

پیش‌تر در ماه جولای، رستم عمروف، وزیر دفاع اوکراین، اعلام کرده بود که بیش از 40 هزار سرباز اوکراینی در چارچوب مأموریت "Interflex" به رهبری بریتانیا آموزش نظامی دیده‌اند. همچنین گزارش شده بود که این برنامه بر آموزش زبانی خلبانان و مهندسان اوکراینی در بریتانیا متمرکز بوده است.

اختصاص 1.4میلیارد یورو از دارایی‌های روسیه برای خرید تسلیحات اوکراین

والدیس دومبروفسکیس، معاون رئیس کمیسیون اروپا اعلام کرد که 1.4 میلیارد یورو از دارایی‌های مسدود شده روسیه برای خرید تسلیحات برای اوکراین اختصاص یافته است. او این موضوع را روز سه‌شنبه در جریان نشست پارلمان اروپا اعلام کرد و گفت: «تقریباً 1.4 میلیارد یورو از طریق صندوق صلح اروپا برای تأمین تجهیزات لازم، از جمله مهمات توپخانه و سامانه‌های دفاع هوایی، و همچنین برای خرید مواد اولیه لازم برای صنایع دفاعی اوکراین اختصاص داده شده است.»

بیشتر این کمک‌ها به کی‌یف قرار است تا پایان سال جاری تحویل داده شود. همچنین روزنامه "فایننشال تایمز" گزارش داده بود که اتحادیه اروپا در حال آماده‌سازی برای اعطای وام‌های جدید به اوکراین به مبلغ 40 میلیارد یورو است، فارغ از مشارکت ایالات متحده و وتوی مداوم مجارستان در تمدید مسدودسازی دارایی‌های روسیه.

این اقدام در حالی مطرح می‌شود که بروکسل نگران است که مجارستان با جلوگیری از ارائه تضمین‌ها به ایالات متحده برای مشارکت در طرح دارایی‌های مسدود شده، این موضوع را تا انتخابات ریاست‌جمهوری آمریکا به تعویق بیندازد.

کرملین: افزایش تعداد نیروهای مسلح روسیه با تهدیدات خارجی مرتبط است

دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، اعلام کرد که افزایش تعداد نیروهای مسلح روسیه به دلیل تهدیداتی است که در مرزهای این کشور و همچنین وضعیت خصمانه بین‌المللی وجود دارد. پسکوف روز گذشته در جمع خبرنگاران گفت: «این اقدام به دلیل تعداد تهدیداتی است که در اطراف مرزهای کشور ما وجود داشته و افزایش یافته است. همچنین به دلیل وضعیت بسیار خصمانه در مرزهای غربی و بی‌ثباتی در مرزهای شرقی است.»

او اضافه کرد که چنین وضعیتی نیازمند اتخاذ تدابیر متناسب برای تقویت امنیت کشور است.

رئیس‌جمهور روسیه، ولادیمیر پوتین، روز گذشته تصمیم گرفت تعداد نیروهای مسلح روسیه را به 2 میلیون و 389 هزار و 130 نفر، از جمله 1.5 میلیون نیروی نظامی، افزایش دهد. این تصمیم از دسامبر سال جاری به اجرا در می‌آید.

از اول دسامبر 2023، وزارت دفاع روسیه افزایش تعداد نیروهای مسلح این کشور را به 1 میلیون و 320 هزار نفر آغاز کرده است. گزارش شده بود که تمامی برنامه‌های تکمیل ارتش و نیروی دریایی به انجام رسیده و تعداد نیروهای مسلح به 1 میلیون و 150 هزار نفر رسیده است.

پولیتیکو: مخالفت نظامیان اوکراینی با حمله به منطقه کورسک روسیه

روزنامه "پولیتیکو" روز گذشته به نقل از مقامات کی‌یف گزارش داد که برخی از اعضای بلندپایه فرماندهی نیروهای مسلح اوکراین با ایده حمله به منطقه کورسک روسیه که توسط ولادیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور اوکراین، در اوایل سال جاری مطرح شده بود، مخالفت کرده بودند. 

طبق اطلاعات این روزنامه، یکی از کسانی که از این حمله حمایت نکرد، والری زالژنی، رئیس سابق فرماندهی کل نیروهای مسلح اوکراین و سفیر کنونی کی‌یف در لندن بود. زالوژنی این ایده را به‌دلیل نداشتن برنامه مشخص برای اقدامات بعدی، یک ماجراجویی بی فایده ارزیابی کرده استد.

یکی دیگر از مخالفان این حمله، امیل ایشکالوف، فرمانده سابق تیپ 80 هوابرد نیروهای مسلح اوکراین بود که در حمله به منطقه کورسک شرکت داشت. رسانه‌های اوکراینی در ماه جولای گزارش دادند که این فرمانده به‌دلیل عدم تناسب تعداد نیروهای یگانش با مأموریت محوله از سمت خود برکنار شد.  به گزارش "پولیتیکو"، دلیل اصلی برکناری ایشکالوف مخالفت او با اجرای عملیات در منطقه کورسک بوده است.

اکنون مشخص شده است که حمله نیروهای مسلح اوکراین به منطقه کورسک نتوانست جلوی موفقیت‌ها و پیشروی نیروهای روسی در جبهه دونتسک را بگیرد. افزایش تلفات نیروهای اوکراینی در دونباس، فرمانده کنونی آن‌ها، الکساندر سیرسکی، را وادار به جابجایی برخی یگان‌ها از منطقه کورسک کرده است.

پیش‌تر شبکه تلویزیونی "سی‌ان‌ان" نیز گزارش داده بود که نیروهای مسلح اوکراین نسبت به ضرورت حمله به منطقه کورسک تردید دارند. به گفته نظامیان اوکراینی، نبردها در این منطقه برای آن‌ها هر روز دشوارتر می‌شود و وضعیت دشوار در سایر جبهه‌ها نیز ادامه دارد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
میهن
گوشتیران
triboon