اردوغان: پیوستن ترکیه به بریکس به معنای ترک ناتو نیست

اردوغان: پیوستن ترکیه به بریکس به معنای ترک ناتو نیست

رئیس‌جمهور ترکیه با اشاره به تلاش ناموفق کشورش برای عضویت در اتحادیه اروپا،  تاکید کرد: اگر آنکارا به گروه بریکس و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) بپیوندد، توازن نیروها در منطقه تغییر خواهد کرد، اما این سازمان‌ها جایگزینی برای ناتو نیستند.

به گزارش گروه بین الملل خبرگزاری تسنیم به نقل از خبرگزاری «نووستی»،  رجب طیب اردوغان، رئیس‌جمهور ترکیه شب گذشته، پنجشنبه، در گفتگو با خبرنگار روس اعلام کرد که اگر ترکیه به گروه بریکس و اتحادیه کشورهای جنوب شرق آسیا (آسه‌آن) بپیوندد، توازن نیروها در مناطق تغییر خواهد کرد، اما این سازمان‌ها جایگزینی برای ناتو نیستند. 

اردوغان گفت: «قبل از هر چیز، باید بگویم که به عقیده من، حضور ما در بریکس و آسه‌آن محاسبات و توازن نیروها در منطقه را تغییر خواهد داد. بریکس و آسه‌آن ساختارهایی هستند که به ما فرصت‌هایی برای توسعه همکاری‌های اقتصادی‌مان می‌دهند. البته پیوستن به این ساختارها اصلاً به معنای آن نخواهد بود که ترکیه قصد دارد از ناتو خارج شود.»

وی یادآور شد که ترکیه یک مکانیزم معماری گسترده از همکاری‌های جغرافیایی را ایجاد کرده که شامل همکاری با اروپا و آمریکا، روابط دوجانبه با کشورهای آسیای مرکزی و روسیه و ارتباطات با کشورهای حوزه خلیج فارس و قاره آفریقا می شود. 

اردوغان تأکید کرد که آنکارا نمی‌تواند به دلیل عضویت در ناتو، روابط خود با سایر کشورها، از جمله جهان ترک، را قطع کند.

به گفته وی، بریکس و آسه‌آن، مانند هر همکاری بین المللی دیگری، جایگزینی برای عضویت در ناتو نیستند و مغایرتی با آن ندارند.

اردوغان گفت: کسانی که معتقدند ترکیه نباید به بریکس یا هر ساختار دیگری بپیوندد، باید نادیده گرفته شوند. همین افراد قبلاً ترکیه را به تلاش برای پیوستن به اتحادیه اروپا تشویق می‌کردند، اما کشور سال‌ها بدون موفقیت در انتظار عضویت در این اتحادیه بود.

پیشتر، در اول ماه سپتامبر، آژانس خبری بلومبرگ گزارش داد که ترکیه به‌طور رسمی درخواست عضویت در گروه بریکس را ارائه داده است. در همان روز، دیمیتری پسکوف، سخنگوی کرملین، تأیید کرد که آنکارا مدت‌هاست علاقه‌مند به پیوستن به این نهاد بوده است.

سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، نیز در واکنش به تمایل ترکیه برای پیوستن به بریکس، اعلام کرد که این نیت جدی به نظر می‌رسد.

لاوروف تأکید کرد که مهم‌ترین موضوع برای کشورهای عضو بریکس این است که ارزش‌های مشترک مورد احترام قرار بگیرد و برخلاف اتحادیه اروپا، همه اعضا آماده‌اند تا واقعاً به اصول منشور سازمان ملل متحد عمل کنند.

روسیه چشم‌اندازی برای همکاری بریکس با کشورهای غیر دوست نمی‌بیند

در خبر دیگری گزارش شده، وزارت امور خارجه روسیه با انتشار بیانیه‌ای، اعلام کرده که تمایل کشورهای غربی برای ایجاد نظم جهانی بر اساس قوانینی که در یک حلقه محدود و بین خود آنها توافق شده‌اند، به‌طور بنیادین با ارزش‌های اساسی بریکس و فرآیندهای عینی شکل‌گیری یک سیستم چندقطبی جدید در مدیریت جهانی در تضاد است.

در این بیانیه آمده است: «در این شرایط هیچ چشم‌اندازی برای همکاری با کشورهای غیر دوست در چارچوب گروه بریکس وجود ندارد.»

دیپلمات‌های روسیه تأکید کردند که کشورهایی که اقداماتی خصمانه و غیردوستانه علیه روسیه انجام می‌دهند، در پیروی از خط مشی آمریکا عمل می‌کنند و تمام تلاش خود را می‌کنند تا تغییرات جهانی در حال وقوع را به تأخیر بیندازند.

وزارت خارجه روسیه یادآور شد که نخبگان غربی در راستای منافع خودخواهانه، تحریم‌های یک‌جانبه غیرقانونی را به عنوان ابزاری متداول برای حل مشکلات اقتصادی و سیاسی و اعمال فشار بر کشورهایی که به دنبال مسیرهای مستقل هستند، اعمال می‌کنند. این رویکرد با روح همکاری‌ها در چارچوب بریکس همخوانی ندارد.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار بین الملل
اخبار روز بین الملل
آخرین خبرهای روز
مدیران
تبلیغات
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon