ساز و‌کار اصلاح مصوبه کنکوری شورایعالی انقلاب‌فرهنگی

ساز و‌کار اصلاح مصوبه کنکوری شورایعالی انقلاب‌فرهنگی

در حالیکه دو سال از اجرای مصوبه کنکوری شورایعالی انقلاب فرهنگی می‌گذرد و برخی کارشناسان از ضرورت حذف این مصوبه می‌گویند ساز و کاری برای اصلاح و یا تغییر این مصوبه در قانون پیش بینی شده است.

به گزارش خبرنگار گروه دانشگاه خبرگزاری تسنیم، بر اساس مصوبه‌ شورای عالی انقلاب فرهنگی به نام «مصوبه سیاست‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی (پس از پایان متوسطه)» (مصوبه جلسه 843) برگزاری آزمون سراسری از سال 1402 با تغییراتی روبرو شد که شاید مهمترین آن تاثیر قطعی معدل پایه دوازدهم متوسطه دوم در آزمون سراسری بود.

 برگزاری دو نوبت کنکور در سال از دیگر تغییرات  اعلام شده در این مصوبه بود. بر این اساس داوطلبان در مجموع چهار بار (طی دو سال) می‌توانند در آزمون سراسری شرکت کنند نمرات آنها در این آزمون‌ها معتبر است. در نهایت با بیشترین نمره اخذ شده می‌توانند انتخاب رشته کنند.

این مصوبه بعد از چند بار بررسی، در جلسات 855 و 863 مورخ 1400/11/05 و 1401/03/17 اصلاح و در تاریخ 25 تیر 1401 توسط شهید رئیسی، رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی وقت با نام ماده واحده تکمیل و اصلاح موادی از سیاست‌ها و ضوابط ساماندهی سنجش و پذیرش متقاضیان ورود به آموزش عالی ابلاغ شد.

با گذشت دو سال از اجرای این مصوبه، با تغییر زودهنگام دولت سیزدهم و در شرایطی که هنوز نتایج نهایی کنکور سال جاری برای معرفی و حضور نودانشجویان به دانشگاهها اعلام نشده است، موضوع کنکور و حذف و تغییر مصوبه تاثیر قطعی معدل پایه دوازدهم متوسطه دوم در مهرماه به یکی از مسائل اصلی و اساسی در آموزش عالی و آموزش پرورش تبدیل شد. تاجاییکه در هفته‌های اخیر شاهد اظهار نظرهای مختلف و متفاوتی از سوی نمایندگان مجلس، شورای‌عالی انقلاب فرهنگی و دولت در این زمینه بودیم.

 نامه یک نماینده به پزشکیان  و آغاز ماجرا

در اوایل مهرماه احسان عظیمی‌راد عضو کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس  از ارسال نامه‌ای به رئیس جمهور درباره مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی خبر داد و خواستار حذف این مصوبه شد.

وی که در نامه خود به اعتراض خانواده ها اشاره کرده بود و ضمن ناعادلانه خواندن این مصوبه اعلام کرده بود: طبق بررسی کارشناسی نمایندگان ملت و کارشناسان کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس این مصوبه نه استرس را کاهش داده، نه مافیای کنکور را کنترل نموده و نه عدالت آموزشی را به طور مشهود محقق کرده است.

این مسئله منجر به برگزاری مناظره‌ای بین این عضو کمیسیون آموزش مجلس و ابراهیم سوزنچی از طراحان اولیه مصوبه کنکور و اعضای شورایعالی فرهنگی شد.

برایند این مناظره این بود که مجلس می‌توانست به این موضوع که از سال 95 با عنوان تاثیر مثبت معدل در کنکور ورود کرده کارشناسی‌تر ورود کند اما شورایعالی انقلاب فرهنگی با ورود به این مسئله از سال 1400 برخی موارد را نادیده گرفته است.

به گفته عظیمی راد برخی موارد از جمله عدالت در این مصوبه دیده نشده و این مدل برگزاری کنکور باعث ورود محصلانی از مدارس سمپاد و نمونه دولتی به دانشگاه شده و مدارس دولتی مغفول مانده است. از طرف دیگر زیرساختارهای لازم برای اخذ معدل دوره متوسطه وجود ندارد.البته این مسائل با گزارشی که از سوی سوزنچی ارائه شد در تضاد بود.

سوزنچی  در این مناظره ادعا کرده بود قبل از این مصوبه در امتحانات نهایی تقلب رخ می داد و برخی مدارس غیرانتفاعی سوالات را می‌‎خریدند و در اختیار دانش آموزان خود قرار می‌دادند.

به گفته وی در سال 98 طبق مطالعه‌ای 85 درصد از دهک‌های بالا در کنکور قبول می‌‎شدند چون در تاثیر مثبت معدل جلو بودند اما با مصوبه فعلی این وضعیت شامل 56 درصد از دهک‌های بالا می‌شود. آمار قبولی در دانشگاه شریف نشان می‎‌دهد که  تعداد پذیرفته‌شدگان این دانشگاه از 85 درصد دهک بالای اقتصادی به 60 درصد از دهک بالای اقتصادی کاهش یافته است.

وی این را هم گفته بود که قرار است سهمیه های کنکور که اتفاقا مصوبه مجلس است عادلانه‌تر شود و بازنگری در سهمیه‌ها در دستورکار شوراست. موضوعی که از طرف شورای‌عالی انقلاب فرهنگی با انتشار دستور رئیس شورای به دستگاههای مذکور تایید شد.

هرچند بعد از این مناظره سخنان رفت و برگشتی این عضو شورا با نماینده مجلس در صفحه مجازی ادامه داشت اما سخنگوی دولت نیز پس از چند روز با بیان سخنانی به این موضوعات واکنش نشان داد.

مهاجرانی، سخنگوی دولت طی سخنانی با اشاره به موضوع کنکور و مسائل پیش‌آمده درمورد آن گفته بود با توجه به اینکه پرونده کنکور امسال بسته شده است، در جلسات آتی شورای انقلاب فرهنگی، موضوع کنکور سال‌های آینده مجددا بررسی و کارشناسی و مورد بازبینی قرار می‌گیرد.

البته سوزنچی به این سخنان او نیز اینگونه پاسخ داد.

 

 

دانشگاه های جمهوری اسلامی ایران , کنکور ,

از نظر سوزنچی امکان ایجاد اصلاحاتی در مصوبه کنکور وجود دارد اما تاثیر قطعی معدل در کنکور از بین نخواهد رفت. موضوعی که حجت الاسلام خسروپناه، دبیرشورای عالی انقلاب فرهنگی نیز بارها در این ایام به آن اشاره کرده بود.

وی در حاشیه یکی از برنامه گفته بود: اعضای شورای عالی انقلاب فرهنگی معتقدند که دو سال پس از اجرای مصوبه کنکوری، نیاز به اصلاح آن وجود دارد. به همین دلیل، هیئت‌های اندیشه‌ورزی متشکل از 31 هیئت استانی، دانش‌آموزان، و معلمان پیشنهادات و نظرات خود را برای اصلاح مصوبه ارائه می‌دهند. طبق قانون، هر تغییری باید یک سال قبل از اجرا اعلام شود. بنابراین تغییرات برای سال 1404 نخواهد بود و در صورت اعمال اصلاحات، برای سال1405  اجرایی خواهد شد.

کنکور تا سال 1405 بدون تغییر و بر اساس مصوبه شورا برگزار می‌شود

این مسائل تا جایی پیش رفت که ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی در اطلاعیه‌ای آب پاکی را روی دست همه ذی‌نفعان ریخت و خیال کنکوری‌ها را راحت کرد. بر این اساس هر تغییری در نحوه برگزاری آزمون‌های سراسری تنها از سال 1405 ممکن است و تا آن زمان شیوه فعلی پابرجا خواهد بود.

در این اطلاعیه آمده بود: بر اساس تبصره 1 ماده 2 مصوبه سنجش و پذیرش، هرگونه تغییر در شیوه سنجش و پذیرش داوطلبان ورود به آموزش عالی نیازمند اطلاع‌رسانی پیش از پایان شهریور هر سال می‌باشد. بنابراین هیچ تغییری در نحوه برگزاری امتحانات نهایی و آزمون تخصصی در سال 1404 ایجاد نخواهد شد و همچنان، مصوبه مذکور تعیین‌کننده چارچوب سنجش و پذیرش خواهد بود.

اذئان شورا به افزایش معدل دانش‌آموزان

منادی، رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس نیز در گفت‌وگو با تسنیم، درباره بحث کنکور مسیر تعریف شده در ستاد علم و فناوری دبیرخانه شورای عالی انقلاب فرهنگی را مطرح کرد و گفت: مصوبه کنکوری شورایعالی انقلاب فرهنگی  قانون است و اگر بخواهند آن را عوض کنند باید از مسیر خودش انجام شود.

وی با اشاره به اینکه کمیسیون آموزش می‌تواند طرح دهد و موضوع را پیگیری کند، گفت: مجلس معتقد بود مجمع به مسئله ورود کند اما چون شورا به این مسئله ورود کرده آن را دنبال می‌کند. چندین کنکور به این شیوه انجام شده و کارشناسان شورا اذئان می کنند معدل دانش آموزان ارتقا یافته است و این مسئله به دلیل مصوبه اخیر بوده است.

منادی این را هم گفت که پزشکیان به عنوان رئیس شورای عالی انقلاب فرهنگی دستور دادند، شورای عالی انقلاب فرهنگی یکبار دیگر  این مسئله را بررسی و ایرادات آن را رفع کند.

انتهای پیام/

واژه های کاربردی مرتبط
واژه های کاربردی مرتبط
پربیننده‌ترین اخبار سیاسی
اخبار روز سیاسی
آخرین خبرهای روز
مدیران
رازی
مادیران
شهر خبر
فونیکس
او پارک
پاکسان
رایتل
طبیعت
میهن
گوشتیران
triboon